ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: „Am dat termen obligatoriu pentru Calea Mănăștur”. Când vor fi gata lucrările la carosabil

Primarul Clujului, Emil Boc, anunță că pentru lucrările la Calea Mănăștur, una dintre cele mai circulate artere din oraș, a dat termen „strategic” de finalizare.
Clujul este în plin șantier. Printre străzile care se modernizează se află și Calea Moților, Calea Mănăștur și cele adiacente.
Emil Boc: „Am dat termen obligatoriu pentru Calea Mănăștur”. Când vor fi gata lucrările la carosabil
„Până la începerea școlii, la Calea Mănăștur am dat ca termen obligatoriu să fie carosabilul rezolvat, să nu mai fie niciun fel de restricție de circulație, pentru că odata cu începerea toamnei știm bine că începe și circulația mai mare”, a spus primarul Emil Boc la postul de radio Napoca Live.
Lucrările se fac în cadrul proiectului de lărgire și modernizare care include Calea Moților, Calea Mănăștur, Strada Uzinei Electrice, Strada Oțetului și Strada Mărginașă.
Lucrările de reabilitare și modernizare a străzilor se desfășoară pe o suprafață totală de 40.551 de metri pătrați.
Acestea fac parte din modernizarea coridorului pe axa Est-Vest și pe Calea Mănăștur vor fi 4 benzi de circulație cu gabarit redus – 2 benzi dedicate pentru transportul public și 2 benzi pentru circulație rutieră.
De asemenea, potrivit proiectului, Calea Moților – segmentul dintre str. Mărginașă și str. Clinicilor – va avea aceeași configurație cu cea de pe Calea Mănăștur.
Pe segmentul Clinicilor – George Coșbuc, circulația se va desfășura în sens unic, pe direcția spre Calea Mănăștur, circulația în ambele sensuri fiind posibilă doar pentru transportul public în comun, prin benzi dedicate.
Pentru axa Nord-Sud se va realiza o arteră directă, care să asigure legătura rutieră, velo și pietonală pe următorul traseu: Pod Garibaldi – Str. Uzinei Electrice – Str. Oțetului – Str. Mărginașă.
De asemenea, va fi un pod peste Pârâul Morii, și se va extinde strada Oțetului la 4 benzi de circulație. Pe ambele sensuri de circulatie vor exista piste pentru biciclete și trotuare extinse.
Pe str. Mărginașă a fost propusă lărgirea la 3 benzi în zona intersecției cu Calea Mănăștur – Calea Moților.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Biletul de Sănătate revine în Cluj-Napoca în două stații. Clujenii fac genuflexiuni și merg pe bicicletă pentru un bilet gratis

Biletul de Sănătate, proiectul sportiv dedicat comunității care a avut un succes peste așteptări, revine la Cluj-Napoca cu cele două stații de autobus smart. Este cea de-a patra fază a programului inițiat de Sports Festival, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local.
Călătorii vor putea, din nou, să obțină un bilet de autobuz gratuit în schimbul a 20 de genuflexiuni sau prin pedalare. Tichetele de călătorie obținute prin mișcare vor fi valabile 7 zile de la data emiterii pentru orice călătorie în rețeaua de transport public urban din Cluj-Napoca. Biletul de Sănătate poate fi obținut în stația de autobuz Memorandumului Sud și din stația de bicicletă Central de pe strada Regele Ferdinand. Ele vor funcționa zilnic, începând cu data de 20 septembrie (stația Memorandumului Sud), respectiv 27 septembrie (stația Central), între orele 08.00-20.00.
Până acum, în stația de autobus de pe strada Memorandumului au fost câștigate, prin mișcare, 150.000 de Bilete de Sănătate. În total, clujenii au făcut peste 3 milioane de genuflexiuni. Noua stație, deschisă în toamna anului trecut pe strada Regele Ferdinand, s-a bucurat de un succes la fel de mare, cu 14.000 de Bilete de Sănătate emise în cele trei luni de funcționare și 5.600 km parcurși pe bicicletă.
Săptămâna Mobilității Europene
Mirel Alexa, director executiv Sports Festival: ”Anul acesta relansăm Biletul de Sănătate, cu stația de genuflexiuni, în cadrul European Mobility Week care are ca temă, în 2023, mobilitatea sustenabilă și eficientă din punct de vedere energetic. În timp ce mulți se străduiesc să salveze energie, noi încurajăm o altă formă de energie – aceea generată de sport, și o facem prin acest proiect inovator, ajuns la cea de-a patra ediție.
Biletul de Sănătate este o inițiativă prin care comunitatea noastră poate obține bilete de autobuz gratuite în schimbul activității fizice. Încurajăm oamenii și să facă mișcare, și să folosească mijloacele de transport în comun. Mișcarea activă și transportul sustenabil sunt modalități esențiale de a economisi energie și de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Vă invit să contribuim împreună la economisirea de energie și la promovarea unui stil de viață activ.”
Stație în 2020
Prima stație sportivă smart din Cluj-Napoca a fost lansată în 2020 lângă stația de autobuz Memorandumului Sud din Cluj-Napoca, iar mai apoi, redeschisă în fiecare toamnă. Cu ajutorul ei, călătorii au putut să obțină un bilet de autobuz într-un mod gratuit și sănătos, făcând corect 20 de genuflexiuni în maxim două minute. Tichetul a fost denumit, în mod simbolic, Biletul de Sănătate.
Cea mai nouă stație de autobuz smart a fost inaugurată la finalul lunii septembrie a anului trecut și a adus o nouă provocare pentru călătorii pregătiți să obțină un bilet de autobuz în schimbul mișcării: pedalare pe două trasee din oraș. În această stație, călătorii folosesc o bicicletă statică și parcurg virtual, la alegere, două trasee din oraș: Bulevardul 21 Decembrie 1989 – strada Regele Ferdinand sau strada Memorandumului – strada Napoca.
Traseele de 400 m trebuie parcurse în maxim patru minute. În timpul pedalării, călătorii au afișate pe ecran distanța parcursă, dar și viteza de deplasare. Timpul obținut pentru parcurgerea celor două trasee generează un clasament care se updatează permanent și care este afișat la finalul traseului, înainte de emiterea biletului.
Biletul de Sănătate este un proiect dedicat comunității care îmbină tehnologia cu mișcarea și prin care se creează o legătură directă între activitatea fizică și beneficiul simbolic primit. Exercițiile alese sunt ușor de realizat de oricine și au un aport benefic major pentru persoana care introduce mișcarea în rutina zilnică.
Proiectul Biletul de Sănătate este inițiat de SPORTS FESTIVAL, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Dezvoltat de Life is Hard și în parteneriat cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Un accident a avut loc, miercuri, pe un șantier de pe str. Scorțarilor din Cluj-Napoca. Un miniexcavator s-a răsturnat peste un bărbat. Pompierii l-au extras însă, din păcate, acesta a decedat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați să intervină la un șantier pe strada Scorțarilor, unde o persoană a fost prinsă sub un utilaj. Mai exact, este vorba despre un bărbat, care a fost eliberat de către pompieri de sub utilaj. Din păcate, victima este decedată. La fața locului am intervenit cu două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, a transmis ISU Cluj.
Bărbatul nu a fost încă identificat. Polițiștii sunt la fața locului și continuă cercetările.
Update:
„La data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 14.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre un incident produs în cadrul unei hale situate pe strada Scorțarilor din Cluj-Napoca, în urma căruia un bărbat ar fi decedat.
La fața locului a fost dirijată o echipă operativă de polițiști, alături de echipaje din cadrul I.S.U. Cluj, constatând că cele sesizate se confirmă, fiind identificat un bărbat de 53 de ani, din nefericire decedat.
Din primele verificări efectuate, polițiștii au constat că bărbatul, în timpul manipulării unui miniexcavator ar fi efectuat o manevră care i-ar fi provocat leziuni incompatibile cu viața.
În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. ACCIDENT pe Horea, în Cluj-Napoca. Un taxi a lovit o AMBULANȚĂ. Pacientul transportat a fost mutat în altă mașină

Un accident a avut loc, miercuri, pe str. Horea din Cluj-Napoca. Un taxi a lovit din spate o ambulanță. Pacientul transportat a fost transferat ulterior într-o altă ambulanță. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Contactat de Cluj24, directorul serviciului de ambulanță, Horia Simu, a declarat: „A fost vorba de o tamponare din spate, cel mai probabil nu s-a păstrat distanța. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic. Pacientul a fost preluat de o altă mașină. Pe mine însă mă doare că am pierdut o ambulanță. Are ușile din spate îndoite și va trebui să stea câteva zile pe tușă până se repară.”
EDUCATIE
UBB Cluj – pe locul I în România, pe locul 15 în Europa de Est și pe locul 260 în Europa, în rankingul britanic QS

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca ocupă locul I în țară, locul 15 în Europa de Est și locul 260 în Europa (între primele 38% din 690 de universități incluse din 46 de țări), conform rankingului britanic QS al universităților, dat publicității miercuri, 20 septembrie 2023 (QS World University Rankings: Europe – https://www.topuniversities.com/europe-university-rankings).
Clasamentul QS este cel mai utilizat clasament al universităților, reunind indicatori complecși de educație, cercetare-dezvoltare-inovare și relație cu societatea, inclusiv de angajabilitate, internaționalizare și sustenabilitate. Țările europene eligibile în acest ranking sunt cele 46 de țări membre ale Consiliului Europei, iar 4 dintre acestea nu au nicio universitate inclusă în acest ranking.
„Sigur că mă bucură această performanță! Dar așa cum am spus că nu trebuie făcut un „doliu național” în legătură cu faptul că România nu mai are reprezentare în rankingul Shanghai, dar că trebuie să învățăm din asta să facem ceea ce trebuie făcut pentru mediul academic românesc, această performanță nu anulează, ci amplifică nevoia de regândire a arhitecturii mediului academic românesc și a finanțării excelenței academice, dacă vrem să creștem sau măcar să rămânem la acest nivel și în acest ranking.
Rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități, iar conform recomandărilor Comisiei Europene prin COARA, acestea trebuie văzute doar prin această logică.
În plus, fluctuațiile în diverse rankiguri – ex. prezențe, neprezențe, poziții/ranguri diferite -, determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare, sunt corectate prin metarankiguri, iar UBB are sub acest aspect cea mai bună performanță din istoria sa”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Primul loc în clasamentul Ministerului Educației
În „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri/clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 în 2022.
În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023.
Cea mai bună performanță
Pe parcursul anului 2023, considerând toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naționale publicate până în prezent, UBB are cea mai bună performanță din România:
- Poziția 801-550 în clasamentul britanic global QS – prima în România;
- Poziția 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România;
- Poziția 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităților – prima în România;
- Poziția 1058 în clasamentul Leiden – prima în România;
- Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU și în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicații de tip articol din zona științelor, indexate Web of Science).