Connect with us

ACTUALITATE

Elevii din Ciurila primesc tablete din partea Salvați Copiii, în vederea participării la școala online

Publicat


Elevii Școlii Gimnaziale din Ciurila, județul Cluj vor primi tablete în vederea desfășurării orelor online. Tabletele sunt oferite de Organizația Salvați Copiii și sunt destinate copiilor din Ciurila care provin din medii vulnerabile, fără posibilitatea de a achiziționa aparatura necesară cursurilor online.

40 de elevi primesc tablete cu internet inclus

Inițiativa Salvați Copiii vine în urma apelului făcut de Școala Gimnazială numărul 1 din Ciurila, în cadrul căreia învață copii din familii cu venituri modeste, obținute de cele mai multe ori de către un singur părinte, din ajutoare sociale sau din cele oferite de propria gospodărie, după cum transmite Salvați Copiii.

Astfel, 40 din cei 115 elevi din cadrul școlii din Ciurila vor primi câte o tabletă cu internet inclus și pe care sunt instalate aplicațiile necesare participării la cursurile online.

Aproape jumătate din profesorii români nu au resurse necesare școlii online

„Participarea școlară este esențială în această perioadă de criză, iar noi facem eforturi conjugate pentru ca niciun copil să nu rămână în afara școlii. Consecințele accesului limitat la educație sunt dezastruoase și se întind pe termen lung”, a transmis Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Datele unei anchete Salvați Copiii au arătat că 28% dintre copii și 43% dintre cadrele didactice din România nu dețin resursele materiale necesare învățământului online.

Aproape jumătate dintre elevii din România nu au computer

De asemenea, un alt studiu realizat de organizație arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RECORD: Peste 26 de milioane de pasageri în 2024 pe aeroporturile locale. Clujul, pe locul 2, cu 3,2 milioane

Publicat

aeroport avioane 1

Aeroporturile locale au înregistrat 26 de milioane de pasageri anul trecut, stabilind un nou record, potrivit datelor Asociaţiei Aeroporturilor din România. Traficul aerian a înregistrat o creştere de 6% faţă de anul anterior. Aeroportul din Cluj se situează pe locul 2, cu 3,2 milioane.

„Din centralizarea datelor de trafic aerian aferente anului 2024 se observă păstrarea trendului ascendent în ceea ce priveşte pasagerii zborurilor internaţionale (+7% în 2024 faţă de 2023) dar şi scăderea numărului pasagerilor pe zborurile interne (-6% în 2024 faţă de 2023). Traficul aerian de marfă a crescut pe parcursul anului trecut cu 4% iar numărul de mişcări aeronave (aterizări şi decolări) a crescut cu 3%”, se arată în comunicatul de presă al Asociaţiei Aeroporturilor din România.

RECORD: Peste 26 de milioane de pasageri în 2024 pe aeroporturile locale. Clujul, pe locul 2, cu 3,2 milioane

În 2024, România a intrat în spaţiul aerian Schengen, care a însemnat eliminarea controalelor la frontieră, ceea ce a dus la o creştere a eficienţei operaţionale şi timpi reduşi de aşteptare pentru călători. Din totalul de 26 de milioane de pasageri, 70% au călătorit în spaţiul Schengen în 2024.

Cei mai mulţi pasageri au fost înregistraţi pe aeroportul Otopeni, cel mai mare terminal din ţară, care a fost tranzitat de 15,9 milioane de pasageri, urmat de Cluj, cu 3,2 mil. pasageri, şi Iaşi, care a avut 2,1 milioane de călători.​​​

Citește mai departe

EDUCATIE

Sociologul Mircea Comșa (UBB): În ce fel de societate vrem să TRĂIM? Democrație?

Publicat

În această analiză mă interesează descrierea tipului de societate în care își dorește să trăiască populația României. Cât de important este pentru români să trăiască într-o societate democratică? Prin societate democratică putem înțelege foarte multe lucruri, deci am formulat mai multe afirmații prin care am încercat să surprind cât mai mult din fațetele conceptului. O mare parte dintre aceste afirmații au fost incluse în cercetarea realizată de IRES la finalul anului 2024.

Cât de important este pentru populația României să trăiască într-o democrație? Am măsurat importanța mai multor caracteristici ce definesc o democrație pe o scală de 11 puncte (0-10), unde 0 indică o importanță minimă, iar 10 o importanță maximă. Pentru a simplifica prezentarea grafică, am grupat răspunsurile în trei categorii: puțin important [0-4], important [5-8] și foarte important [9-10]. Distribuția răspunsurilor variază destul de mult de la un item la altul. La o extremă, 88% dintre respondenți consideră că este foarte important să trăiască într-o societate care garantează cetățenilor săi libertatea de a călători în străinătate (democrație liberală). La cealaltă extremă, doar 36% apreciază ca foarte importantă existența mai multor partide (democrație electorală).

Sociologul Mircea Comșa (UBB): În ce fel de societate vrem să TRĂIM? Democrație?

grafic

În continuarea analizei, pe baza răspunsurilor primite, am construit un indicator (o măsură) sintetic(ă) care măsoară cât de important e pentru români să trăiască într-o societate democratică. Indicatorul ia valori în intervalul [-1;1], unde -1 indică o importanță minimă, iar 1 o importanță maximă (0 = neutră). Valoarea medie a indicatorului este 0.64. În concluzie, considerând criteriile menționate, putem spune că cea mai mare parte a populației României consideră că este important să trăiască într-o societate democratică.

„Majoritatea populației (86%) consideră că este important să trăiască într-o societate democratică”

Desigur, media ascunde diferențele, motiv pentru care prezint mai jos două grafice cu distribuția valorilor indicatorului (în varianta cu patru grupuri, respectiv varianta cu răspunsuri cumulate). Observăm că pentru 53% dintre respondenți este foarte important să trăiască într-o democrație, iar pentru alți 33% este important. Prin urmare, majoritatea populației (86%) consideră că este important să trăiască într-o societate democratică.

Cei interesați de o distribuție mai fină a răspunsurilor pot inspecta graficul secund. Astfel, se poate afla, de exemplu, că doar 5% dintre respondenți au un scor negativ (consideră că, pentru ei, nu prea e important să traiască într-o societate democratică) sau că valoarea mediană a distribuției este 0.71 (pentru că indicatorul nu este unul suficient de fin, practic mai multe cazuri au această valoare).

grafic

Putem observa că valoarea indicatorului în discuție variază foarte puțin în funcție de caracteristicile socio-demografice considerate (asta chiar în condițiile în care, în grafic, am redus foarte mult intervalul de variație afișat; intervalul teoretic este [-1; 1], iar cel afișat [0.4; 0.9]). De unde știm asta? Simplu, din faptul că valorile calculate pentru diferite categorii de populație sunt apropiate de medie, majoritatea situându-se în intervalul [0.6; 0.7]. Doar cei cu studii superioare au un scor semnificativ statistic peste media națională. Prin urmare, preferința pentru o societate democratică variază foarte puțin în funcție de caracteristicile socio-demografice ale populației, deci sursa variației trebuie căutată în altă parte, la nivelul altor factori.

grafic

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ATACANT congolez pentru CFR Cluj. Varga scoate din buzunar 600.000 de euro pentru el

Publicat

ibayi

CFR Cluj a pus ochii pe atacantul francez cu cetățenie congoleză Christopher Ibayi, conform Fanatik.ro. Asta după un început de an dezamăgitor pentru echipa antrenată de Dan Petrescu, care a reușit doar o remiză, 1-1, în deplasarea cu FC Botoșani, penultima clasată în Superligă.

Congolezo-francezul Christopher Ibayi, care evoluează în prezent pentru formația Ajaccio din liga a doua franceză, ar putea fi o soluție pentru problemele din atacul echipei clujene.

ATACANT congolez pentru CFR Cluj. Varga scoate din buzunar 600.000 de euro pentru el

Cotat la 600.000 de euro, Ibayi a fost transferat la Ajaccio în iarna trecută de la FC Rouen, pentru suma de 100.000 de euro, și mai are contract cu gruparea franceză până în iunie 2026.

 Foto: Youtube

Citește mai departe

ECONOMIE

Se MODERNIZEAZĂ baza aeriană de la Câmpia Turzii. MApN investește 90 de milioane de euro

Publicat

baza aeriana

Ministerul Apărării va investi aproape 90 de milioane de euro pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Acesta va atribui prin licitație publică un contract ce prevede realizarea infrastructurii zonei operaționale în cazarma 1833 Câmpia Turzii (faza a II-a). Valoarea estimată a proiectului este de 446,4 milioane de lei (aproximativ 89 milioane de euro), fără TVA, iar durata de implementare a contractului este prevazută la 66 de luni, finanțarea fiind asigurată din fonduri bugetare.

„Proiectul vizează realizarea în zona aerodromului a facilităților minime necesare operării în condiții de siguranță a unei escadrile dotate cu aeronave de luptă multirol și dezvoltarea facilităiților existente pentru asigurarea sprijinului logisitic necesar. Prin implementarea proiecteului de investiție imobiliară se urmăresște asigurarea, amenajarea și optimizarea condițiilor necesare desfășurării activităților specifice”, se arată în anunțul de participare.

Se MODERNIZEAZĂ baza aeriană de la Câmpia Turzii. MApN investește 90 de milioane de euro

Se vor construi, printre altele, un depozit de muniții și piese de schimb, platforme de lucru și pentru operarea aeronavelor, balizaj, zona crash & fire station, zona de mentenanță aeronave etc.

Pentru a se înscrie la procedură, operatorii economici trebuie să prezinte documente din care să rezulte că media cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani financiari încheiați, respectiv 2021, 2022 și 2023, este de cel puțin 892 milioane de lei.

De asemenea, ofertanții vor prezenta o listă a lucrărilor realizate în ultimii 5 ani și vor mai prezenta unul sau maximum 4 contracte la nivelul cărora au fost executate lucrări similare cu o valoare cumulată de cel puțin 446 milioane de lei (fără TVA).

Temenul – limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este stabilit pentru data de 6 februarie 2025, ora 12:00.

Va fi desemnată câștigătoare oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere al raportului calitate-preț, componenta financiară având având o pondere de 40% în punctajul total, iar cea tehnică de 60%, astfel: metodologia de executare a lucrărilor (25%) și experiență profesionala specifică experților (35%).

Specificațiile tehnice pentru execuția lucrărilor sunt anexe la caietul de sarcini, clasificat „secret de serviciu” și se vor transmite în etapa a II-a numai candidaților calificați și selectați în prima etapă a procedurii de achiziție publică.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate