Connect with us

ACTUALITATE

Elevii dezaprobă plafonarea burselor școlare. Guvernul să facă rost de bani

Publicat


Sala de Clasa cu logo Cluj24

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă „ferm” propunerea de plafonare a burselor şcolare, susţinând că măsura nu este menită să îndeplinească principiile de acordare a acestora, respectiv răsplătirea performanţelor şcolare şi sprijinul social pentru elevii aflaţi în situaţii de risc.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor transmis, luni, în urmă cu câteva zile, a fost lansată în consultare publică propunerea de hotărâre de Guvern care reglementează cuantumul minim al celor patru tipuri de bursă, pentru anul şcolar 2021-2022. În propunere, se stabileşte suma de 100 de lei pentru fiecare tip de bursă, aşa cum a fost şi în anul şcolar 2020-2021, fără a se ţine cont de necesitatea diferenţierii acestora în funcţie de obiectul lor.

„Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ferm propunerea de plafonare a burselor şcolare, măsură care nu este menită să îndeplinească nici pe departe cele două principii de acordare a burselor: răsplătirea performanţelor şcolare, respectiv sprijinul social pentru elevii aflaţi în situaţii de risc.

Considerăm că sumele alocate pentru fiecare tip de bursă ar trebui să fie diferenţiate, tocmai pentru a distinge misiunea fiecăreia dintre acestea. Or, în cazul de faţă, atât elevii cu performanţe academice remarcabile, cât şi cei care necesită sprijin social vor primi aceleaşi sume de la bugetul de stat, deşi nevoile acestora sunt complet diferite”, se precizează în comunicat.

Bursele, sprijin pentru elevi

În acest sens, spune sursa citată, pentru ca bursele şcolare să îşi atingă scopul pentru care au fost create, dar şi pentru ca acestea să reflecte situaţia socio-economică actuală, „Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României modificarea proiectului de hotărâre de Guvern, astfel încât aceasta să prevadă cuantumuri mai mari pentru anul şcolar 2021-2022, diferenţiate în funcţie de fiecare tip de bursă”.

Astfel, menţionează Consiliul, odată cu începutul anului calendaristic 2022 şi cu realizarea noii legi a bugetului de stat, este „imperioasă” includerea sumelor aferente cuantumului minim al burselor, astfel încât ele să răspundă cu adevărat nevoilor elevilor.

„Bursele elevilor ar trebui să reprezinte un sprijin real pentru elevi, nu doar o sumă garantată de stat pentru respectarea unei obligaţii legale. În România, există elevi aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială, pentru care bursa reprezintă unul dintre singurele forme de sprijin financiar de care beneficiază pentru a-şi continua cursurile. În acest context, Guvernul ar trebui să considere educaţia ca prioritate zero şi să ofere burse într-o formă echitabilă pentru fiecare elev”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

Sursa: Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Nelu Varga mai are un PARTENER la CFR Cluj. Pe cine a ATRAS în acționariatul clubului

Publicat

gheorghe falca

De azi noapte, Nelu Varga mai are un partener la CFR Cluj. Gheorghe Falcă, fostul primar din Arad, a intrat în acționariatul clubului CFR Cluj. Cei doi au oferit informația după victoria cu Farul, 5-1, în ultima etapă din play-off.

Nelu Varga a anunțat inițial că l-a cooptat pe Falcă alături de el la CFR, apoi politicianul a intrat în direct și a confirmat informația. Acesta a fost primar între 2004 și 2016, iar din 2019 e europarlamentar, scrie GSP.

Nelu Varga mai are un PARTENER la CFR Cluj. Pe cine a ATRAS în acționariatul clubului

„Eu am fost în spatele echipei UTA când a pornit din Liga 4. Am fost alături de CFR Cluj la toate marile victorii, am fost lângă echipele din Ardeal care s-au bătut cu cele din Regat. Ardelenii se unesc. Am fost alături de Neluțu și când a avut probleme de sănătate.

Neluțu Varga mi-a făcut propunerea, sunt lângă el indiferent de acte. Sunt în actele clubului. Am fost alături de CFR Cluj în Gruia și vreau să mai merg la meciuri în Europa. Mă bucur de această ofertă. Nu poți refuza o ofertă de la echipa asta frumoasă.

Îmi place Otele, vă dați seama ce sentiment mă încearcă atunci când îl văd pe Otele că marchează, știind că a venit de la UTA. Mi-a plăcut Bîrligea, care sper să fie la echipa națională. Sper că selecționerul se uită la liderii români de la CFR Cluj.

Eu voi mai fi și lângă UTA Arad, primăria sprijină clubul”, a declarat Gheorghe Falcă, la Prima Sport 1.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Fizeșu Gherlii. Patru RĂNIȚI, dintre care unul în stare gravă

Publicat

accident fizesu gherlii

Un accident rutier a avut loc, noaptea trecută, între localitățile Sântioana și Fizeșu Gherlii. Patru persoane au fost rănite, dintre care una se află în stare gravă.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentului Dej au intervenit în cursul nopții trecute la un accident rutier petrecut între localitățile Sântioana și Fizeșu Gherlii.

FOTO. ACCIDENT la Fizeșu Gherlii. Patru RĂNIȚI, dintre care unul în stare gravă

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și două echipaje SAJ. Echipajele operative au găsit un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile, fără ocupanți în acesta.

Patru tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, au primit primul ajutor calificat la fața locului, dintre care unul era în stare critică. Acesta a fost intubat către echipajul medical, fiind apoi transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

De asemenea, echipajele SMURD și SAJ au transportat și ceilalți trei tineri, care au solicitat îngrijiri medicale, la spital. Conform primelor evaluări, aceștia din urmă erau în stare de conștiență și erau cooperanți”, a transmis ISU Cluj.

Ce spune poliția

„Accident rutier produs în jurul orei 03.30, pe DJ109C, în afara localității Fizeșu Gherlii

Din primele cercetări s-a constatat faptul că un conducător auto de 19 ani, din județul Mureș, care se deplasa cu un autoturism în direcția localității Sântioana ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autovehiculul părăsind partea carosabilă, ulterior răsturnându-se.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea a trei tineri, pasageri în autoturism.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT grav la Dej. Un bărbat de 38 de ani a MURIT. Acesta nu avea permis și circula cu număr FALS

Publicat

Un accident rutier grav s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Dej. Un bărbat de 38 de ani a decedat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în cursul nopții trecute la un accident rutier petrecut pe strada Bistriței din municipiul Dej.

FOTO. ACCIDENT grav la Dej. Un bărbat de 38 de ani a MURIT. Acesta nu avea permis și circula cu număr FALS

La fața locului au fost dislocate două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ.

accident dej

Pompierii au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile, cu șoferul în stare de inconștiență și cu multiple traumatisme încarcerat înăuntrul acestuia.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 38 de ani, a fost extras de urgență și predat echipajului SAJ, care a început imediat aplicarea manevrelor de resuscitare. Concomitent s-a efectuat transportul acestuia la spital. Ulterior a fost declarat decesul bărbatului de către medicii din cadrul Spitalului Municipal Dej”, a transmis ISU Cluj.

Ce spune poliția

„Un accident rutier s-a produs la data de 18 mai a.c., în municipiul Dej, în jurul orei 22.50, pe strada Bistriței, pe DN 17.

Din cercetările preliminare s-a constatat că un bărbat de 38 de ani, din județul Cluj care conducea un autoturism, ar fi părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu un cap de pod.

Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical, însă din nefericire a decedat la unitatea medicală.

S-a constatat faptul că bărbatul nu deținea permis de conducere, iar că numărul de înmatriculare era alocat unui alt autoturism, autovehiculul implicat în accident fiind radiat din circulație.

Sunt continuate cercetările în cadrul unui dosar penal care vizează infracțiunile de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat și cu număr fals”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Din 20 mai, o NOUĂ linie operațională în Dâmbul Rotund. Care este TRASEUL

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător că o nouă linie de transport în comun va fi operațională, începând cu data de 20.05.2024, care va deservi locuitorii cartierului Dâmbul Rotund.

„Această implementare vine ca răspuns la solicitările exprimate de locuitorii acestui cartier, pentru a avea acces mai facil la transportul public și implicit la îmbunătățirea mobilității urbane. Linia 56 va face legătura între cartierul Dâmbul Rotund, Piața Gării și Piața Mihai Viteazul.

CTP Cluj: Din 20 mai, o NOUĂ linie operațională în Dâmbul Rotund. Care este TRASEUL

Traseul noi linii, precum și stațiile aferente sunt următoarele:

Tur: Piata Mihai Viteazul ( statia Pod Traian), strada Horea ( statia Closca ), strada Piata Garii ( statia Piata Garii Nord), strada Giordano Bruno ( statia Giordano Bruno, statia Giordano Bruno Est), strada Partizanilor ( statia Partizanilor Est, statia Partizanilor Vest ), strada Lombului ( statia Lombului), strada Gheorghe Sinion ( statia Gheorghe Sion Vest) .

Retur: strada Gheorghe Sion ( statia Gheorghe Sion Vest, statia Gheorghe Sion Est) , strada Spicului ( statia Spicului Nord, statia Spicului Sud), strada Giordano Bruno ( statia Giordano Bruno Vest, statia Autogara) , strada I.L. Caragiale, strada Horea, Piata Garii ( statia Piata Garii Vechi) , strada Burebista, strada Traian ( statia Traian), Piata Mihai Viteazul ( statia Pod Traian). Orarul de circulație va putea fi consultat pe site-ul companiei și în aplicația gratuită de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax