Connect with us

EDUCATIE

Elevii continuă protestele: ,,Guvernul trebuie să priceapă că scenariile sunt pentru teatru, iar educația are nevoie de decizii”

Publicat


Protestele desfășurate astăzi în fața Guvernului de către reprezentanții elevilor au scos la iveală nemulțumirea acestora cu privire la lipsa deciziilor din partea autorităților în ceea ce privește următorul an școlar. Elevii cer un plan concret, în condițiile în care a mai rămas doar o lună până la începerea anului școlar, moment în care încă există dubii legate de o potențială întoarcere fizică în băncile școlii, ori continuarea orelor în mediul online.

Antonia Pup, fosta președintă a Consiliului Național al Elevilor din România, a declarat pentru Cluj24.ro că, deși nu se mai află în poziția de reprezentant al elevilor din țară, salută decizia asociațiilor de a sancționa derapajele Ministerului Educației și Cercetării, inițiativă exprimată de aceștia prin protestele avute loc astăzi în fața Guvernului. Aceasta este de părere că astfel de inițiative manifestate prin protest sunt eficiente întrucât ,,pornesc de la firul ierbii”.

,,Guvernul trebuie să priceapă că scenariile sunt pentru teatru. Educația are nevoie de decizii”, a declarat fosta președintă a elevilor, subliniind faptul că elevii din România nu pot fi tratați drept o masă de manevră.

Ce s-a întâmplat cu legea prin care elevii defavorizați trebuiau să priească un laptop sau o tabletă?

În ceea ce privește școala online, Antonia Pup a mărturisit că prima experiență din perioada stării de urgență și până la finele anului școlar a lăsat un gust amar (cu referire în special la elevii care nu au avut acces la internet sau dispozitive pentru a se conecta la ore), iar pentru ca școala online să se desfășoare în condiții optime din această toamnă, este nevoie ca Guvernul să aloce bani Ministerului Educației și Cercetării pentru distribuirea dispozitivelor de tip tabletă sau laptop, lucru care până acum nu a fost realizat, după cum a declarat fosta reprezentantă.

Aceasta a completat că în schimbul promisiunilor făcute, ,,Guvernul încearcă să restrângă mișelește dreptul elevilor la un dispozitiv de tip tabletă sau laptop, garantat prin lege, modificând-o în Parlament.”

Elevii vor răspunsuri concrete, nu scenarii

Prin vocea reprezentanților, elevii cer guvernanților, pe lângă un plan concret referitor la anul școlar 2020-2021, o serie de măsuri printre care se numără lipsa toleranței față de profesorii care refuză orele online, formarea competențelor digitale de bază acolo unde este cazul, cu decontare din partea statului român, precum și prezentarea scuzelor autorităților pentru stângăcia cu care a fost gestionată situația elevilor dezavantajați care nu au avut posibilitatea financiară de a participa la cursurile online.

Narcisa BUD



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Ateliere de teatru, spectacole și vizite în culise: Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca

Publicat

teatru

Teatrul Național Cluj-Napoca și-a deschis miercuri, 27 martie, porțile pentru publicul de toate vârstele, cu ocazia celei de-a XV-a ediții a Zilei Porților Deschise. Evenimentul a marcat Ziua Mondială a Teatrului și a adus împreună iubitorii de teatru printr-o serie de spectacole, ateliere interactive, instalații artistice și vizite în culise.

„O tradiție a comunității clujene”

„Este deja o tradiție a comunității clujene, o tradiție a Teatrului Național. Este un eveniment care are loc în fiecare an, pe 27 martie – o zi foarte importantă pentru oamenii de teatru și pentru spectatori, pentru că este Ziua Mondială a Teatrului”, a declarat Emma Pedestru, secretarul literar al teatrului.

teatru

VIDEO FOTO. Ateliere de teatru, spectacole și vizite în culise: Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca

Evenimentul a fost conceput pentru a oferi o experiență completă, de la spectacole pentru copii și adolescenți, la ateliere de improvizație, pictură, discuții despre sustenabilitate și repetiții deschise.

teatru

teatru

teatru

Spectacole și activități pentru toate vârstele

De la primele ore ale dimineții, copiii s-au putut bucura de spectacolul de teatru de păpuși Tigrișori de Poveste, urmat de activități creative precum pictura pe față, modelajul de baloane și ateliere de măști și armuri de supereroi. Adolescenții au avut ocazia să participe la ateliere de teatru susținute de actrițele Diana Buluga și Elena Ivanca, unde au învățat cum să își exprime emoțiile și să își dezvolte încrederea prin jocuri teatrale.

Vizitele în culise, una dintre cele mai așteptate activități, au oferit participanților o perspectivă inedită asupra mecanismelor din spatele unui spectacol de teatru. Anul acesta, traseul a inclus și instalația artistică interactivă Ecouri din Culise, care a adus în prim-plan sunetele și poveștile din spatele cortinei.

teatru

teatru

teatru

Teatru radiofonic, spectacole-lectură și discuții despre sustenabilitate

Pentru pasionații de teatru și literatură, programul a inclus spectacolul-lectură Multe nu s-au spus de Alexandru Ceban, urmat de o sesiune de întrebări și autografe, și instalația audio AUZIT. Teatru radiofonic, care a adus în prim-plan magia teatrului sonor.

De asemenea, spectacolul educațional Extinct a fost urmat de o discuție despre sustenabilitate, oferindu-le spectatorilor ocazia să reflecteze asupra responsabilității sociale prin prisma artei teatrale.

teatru

teatru

O zi dedicată întregii familii

Emma Pedestru a subliniat importanța caracterului incluziv al evenimentului: „Este un eveniment dedicat întregii familii, prin urmare avem activități dedicate copiilor – spectacolul de teatru de dimineață, ateliere speciale, dar și evenimente gândite pentru adolescenți și adulți – spectacole-lectură, repetiții cu public, vizite în culise, potrivite pentru toată familia.”
Seara s-a încheiat cu spectacolul La Famiglia, o producție a studenților de la Facultatea de Teatru și Film, care a adus pe scenă energia și umorul commediei dell’arte.

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca a fost, și în acest an, un prilej de a celebra arta teatrală, de a aduce comunitatea mai aproape de scenă și de a inspira noi generații de spectatori.

Daria Mustea

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj-Napoca montează camere video la punctele gospodărești cu cartelă. Boc: „Reparațiile sunt extrem de costisitoare”

Publicat

De

Un sistem de supraveghere video va fi amplasat la insulele ecologice digitalizate, pentru combaterea vandalismului și a depozitării ilegale de deșeuri, a anunțat primarul Emil Boc.

Pentru a asigura funcționarea eficientă a punctelor gospodărești cu cartelă și pentru a descuraja vandalismul sau depozitarea ilegală a deșeurilor, toate insulele ecologice vor fi dotate cu camere de supraveghere video.

Depunerea deșeurilor, permisă doar celor cu cartelă

Fiecare familie primește o cartelă de acces la punctul gospodăresc, iar numai locuitorii dintr-un anumit bloc sau zonă pot utiliza punctele de colectare. În cazul în care cineva încearcă să depoziteze ilegal deșeuri, imaginile surprinse de camerele de supraveghere vor ajuta autoritățile să ia măsuri.

„Punem camere video la asociațiile de proprietari acolo unde sunt deja montate aceste puncte, pentru că deteriorarea lor este extrem de costisitoare ca reparații și de asemenea ca să fim siguri că nimeni nu mai lasă gunoiul lângă punctul gospodăresc, pentru că dacă nu ai cartelă nu poți să depui în punctul gospodăresc. Fiecare asociație primește numărul de cartele, fiecare familie primește cartela și doar ea poate să utilizeze punctul gospodăresc, să introducă pe cinci fracții. Dacă altcineva vine acolo ca să depună gunoi, trebuie camere video pentru a putea fi siguri că introducem în sfârșit o rigoare totală și deplină”, a explicat Boc.

1,2 milioane de lei alocați pentru sistemul de monitorizare

Pentru implementarea acestui sistem, printr-un amendament depus de primarul Emil Boc și votat de Consiliul Local, s-au alocat 1,2 milioane de lei pentru supravegherea video a punctelor gospodărești.

Această sumă este împărțită astfel:

  • 900.000 de lei pentru instalarea camerelor video;
  • 300.000 de lei pentru finanțarea abonamentului de date necesar transmiterii imaginilor.

Primăria Cluj-Napoca accelerează procesul de instalare a insulelor ecologice pentru colectarea selectivă a deșeurilor, cu un total de 352 de puncte gospodărești programate pentru montare până la mijlocul anului 2026.

Peste 50 de insule ecologice vor fi amenajate la Cluj-Napoca

Până în prezent, 42 de insule ecologice au fost deja instalate, iar locuitorii au început să primească cartele de acces pentru gestionarea controlată a deșeurilor.

„Sunt 352 de insule ecologice care vor fi montate în oraș anul acesta sau până la mijlocul anului viitor. Deja 42 sunt montate, unii locuitori au primit deja cartelele pentru noile puncte gospodărești cu cinci fracții”, a declarat primarul Emil Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră de 11 mp, scoasă la vânzare în Cluj-Napoca. Prețul e URIAȘ, dar clujenii își permit

Publicat

garsonieră

O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 11 mp situată în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, care ar fi ”ideală” ca investiție.

Garsoniera se găsește la etajul 2 într-un bloc de 4 etaje construit în 1977, având o zona comuna- zona de dormit si bucătărie, baie.

De asemenea, este mobilata si utilata, fiind proaspăt renovată.

”Este în zona strazii Lacramioarelor – capat de Andrei Muresanu, foarte aproape de statiile de autobuz, magazine, centru, Iulius Mall, FSEGA”, se arată în anunț.

Garsoniera se vinde cu 43.500 de euro, ceea ce înseamnă un preț de aproape 4000 de euro pe metru pătrat.

Anuntul nu a rămas neremarcat pe rețelele sociale, și a generat două comentarii din partea internauților: ”Vinzi cotețul” și ”V-ați stricat la cap”.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Noul regulament al Clujului privind acordarea finanțărilor pe cultură, RESPINS. Dezbatere tensionată și lipsă de consens

Publicat

De

zilele clujului azi

Consiliul Local Cluj-Napoca a respins, în ședința din 27 martie 2025, noul regulament privind acordarea finanțărilor nerambursabile pentru proiectele culturale.

Propunerea, bazată pe Ordonanța Guvernului nr. 51/1998, a generat numeroase controverse și opoziție din partea reprezentanților sectorului cultural, care au cerut menținerea actualului sistem reglementat de Legea 350/2005.

Proiectul a fost respins cu 5 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 14 abțineri, semn că nici consilierii locali nu au ajuns la un acord asupra acestui subiect.

Un regulament contestat încă din faza dezbaterilor publice

Noul regulament a fost inițial lansat în consultare publică la finalul lunii ianuarie și a fost dezbătut într-o întâlnire organizată de Primărie pe 25 februarie. Deși administrația locală și-a exprimat intenția de a îmbunătăți mecanismul de finanțare a culturii, reprezentanții sectorului au ridicat mai multe probleme legate de noul cadru legal.

Aceștia și-au exprimat teama că OG 51/1998 ar putea dezavantaja proiectele culturale de mici dimensiuni, iar evaluarea proiectelor de către evaluatori independenți, așa cum este propus, ar putea fi realizată fără a ține cont de contextul cultural local.

Primăria Cluj-Napoca rămâne, deocamdată, la Legea 350/2005

Grupul de lucru responsabil de elaborarea regulamentului a lucrat mai bine de un an în colaborare cu reprezentanți ai Primăriei și ai sectorului cultural, însă lipsa unui consens a dus la amânarea implementării noilor reguli.

Deși regulamentul a fost respins, discuțiile privind modificarea mecanismului de finanțare culturală vor continua. Actorii din domeniu așteaptă o soluție care să sprijine atât marile evenimente, cât și inițiativele independente, asigurând acces echitabil la fonduri.

Până atunci, Cluj-Napoca va continua să finanțeze cultura după regulile existente, în așteptarea unui nou proiect care să răspundă mai bine nevoilor sectorului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate