Connect with us

EDUCATIE

Elevii continuă protestele: ,,Guvernul trebuie să priceapă că scenariile sunt pentru teatru, iar educația are nevoie de decizii”

Publicat


Protestele desfășurate astăzi în fața Guvernului de către reprezentanții elevilor au scos la iveală nemulțumirea acestora cu privire la lipsa deciziilor din partea autorităților în ceea ce privește următorul an școlar. Elevii cer un plan concret, în condițiile în care a mai rămas doar o lună până la începerea anului școlar, moment în care încă există dubii legate de o potențială întoarcere fizică în băncile școlii, ori continuarea orelor în mediul online.

Antonia Pup, fosta președintă a Consiliului Național al Elevilor din România, a declarat pentru Cluj24.ro că, deși nu se mai află în poziția de reprezentant al elevilor din țară, salută decizia asociațiilor de a sancționa derapajele Ministerului Educației și Cercetării, inițiativă exprimată de aceștia prin protestele avute loc astăzi în fața Guvernului. Aceasta este de părere că astfel de inițiative manifestate prin protest sunt eficiente întrucât ,,pornesc de la firul ierbii”.

,,Guvernul trebuie să priceapă că scenariile sunt pentru teatru. Educația are nevoie de decizii”, a declarat fosta președintă a elevilor, subliniind faptul că elevii din România nu pot fi tratați drept o masă de manevră.

Ce s-a întâmplat cu legea prin care elevii defavorizați trebuiau să priească un laptop sau o tabletă?

În ceea ce privește școala online, Antonia Pup a mărturisit că prima experiență din perioada stării de urgență și până la finele anului școlar a lăsat un gust amar (cu referire în special la elevii care nu au avut acces la internet sau dispozitive pentru a se conecta la ore), iar pentru ca școala online să se desfășoare în condiții optime din această toamnă, este nevoie ca Guvernul să aloce bani Ministerului Educației și Cercetării pentru distribuirea dispozitivelor de tip tabletă sau laptop, lucru care până acum nu a fost realizat, după cum a declarat fosta reprezentantă.

Aceasta a completat că în schimbul promisiunilor făcute, ,,Guvernul încearcă să restrângă mișelește dreptul elevilor la un dispozitiv de tip tabletă sau laptop, garantat prin lege, modificând-o în Parlament.”

Elevii vor răspunsuri concrete, nu scenarii

Prin vocea reprezentanților, elevii cer guvernanților, pe lângă un plan concret referitor la anul școlar 2020-2021, o serie de măsuri printre care se numără lipsa toleranței față de profesorii care refuză orele online, formarea competențelor digitale de bază acolo unde este cazul, cu decontare din partea statului român, precum și prezentarea scuzelor autorităților pentru stângăcia cu care a fost gestionată situația elevilor dezavantajați care nu au avut posibilitatea financiară de a participa la cursurile online.

Narcisa BUD



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Traficant de droguri, arestat la Cluj. Avea în locuință canabis, ketamină și ciuperci halucinogene

Publicat

Traficant droguri

Polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat cercetat pentru trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată.

Din actele de urmărire penală a reieșit faptul că bărbatul, traficant de droguri, ar fi deținut și depozitat în locuința sa, în scopul comercializării, diferite cantități de droguri de risc (canabis și ketamină) și mare risc (ciuperci halucinogene), acestea fiind descoperite și ridicate pe parcursul percheziției domiciliare efectuate la data de 15 martie 2024.

 Traficant de droguri, arestat la Cluj. Avea în locuință canabis, ketamină și ciuperci halucinogene

Traficant droguri

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați peste 11.000 de lei, un cântar de mare precizie, peste 25 de bancnote rulate, farfurii și tăvi cu urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.

Precizăm că, la data de 5 martie 2024, persoana a fost trimisă în judecată de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de deținere, fără drept, în scopul propriului consum de droguri de risc și mare risc.

La data de 15 martie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a persoanei cercetate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc în formă continuată.

Jandarmii clujeni, în sprijin

A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile, aceasta fiind admisă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

Traficant droguri

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj-Napoca angajează agenți din sursă externă. Caută criminaliși și ofițeri la combaterea criminalităţii organizate

Publicat

De

politist

400 de posturi sunt scoase la concurs de Poliția Română. Vor fi angajați agenţi şi ofiţeri prin încadrare directă, din sursă externă şi reîncadrare.

Printre acestea posturi, câteva sunt scoase la concurs și la Poliția Cluj-Napoca.

Poliția Cluj-Napoca angajează agenți din sursă externă. Caută criminaliși și ofițeri la combaterea criminalităţii organizate

Înscrierile se fac până la data 27 martie, ora 16.00, inclusiv în zilele nelucrătoare, anunță Inspectoratul General al Poliției Române

Posturile scoase la concurs vizează următoarele specialităţi, la nivel național:

  • combaterea criminalităţii organizate, analiză şi profil al drogurilor – 15 posturi de ofiţer de poliţie, din sursă externă, în Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Craiova, Constanţa, Iaşi şi Timişoara;
  • criminalistică – 20 de posturi de ofiţer de poliţie, din sursă externă, în Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
  • ordine publică – 10 posturi de ofiţer, prin reîncadrare, şi 147 de agent, dintre care 7 prin reîncadrare şi 140 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • reţinere şi arestare preventivă – 12 posturi de agent, dintre care 2 prin reîncadrare şi 10 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • Poliţie rutieră – 94 de posturi de agent, dintre care 5 prin reîncadrare şi 89 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • conductor câini – 60 de posturi de agent de poliţie, din sursă externă, la nivel naţional;
  • Poliţie transporturi – 32 de posturi de agent, dintre care 6 prin reîncadrare şi 26 din sursă externă, la IPJ Constanţa;
  • secretariat, documente clasificate şi arhivă – 10 posturi de personal contractual, din sursă externă, la IPJ Constanţa.

Programul concursului

În perioada 5 – 15 aprilie, se va desfăşura proba eliminatorie de evaluare a performanţei fizice, în funcţie de posturile scoase la concurs, dacă este prevăzută o astfel de examinare.

La data de 20 aprilie, este programată proba scrisă, susţinută printr-un examen tip grilă.

Pentru posturile de conductor câine anunţul de concurs va fi publicat în perioada următoare, iar acesta va conţine condiţiile de înscriere, probele de concurs şi calendarul de desfăşurare.

Informaţii complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condiţiile de participare, documentele necesare şi modalităţile de desfăşurare a concursurilor găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Fata electrocutată în Gara Cluj-Napoca era însoțită de un tânăr de 24 de ani. S-au urcat pe tren să își facă selfie

Publicat

De

tren

Polițiștii din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj-Napoca au făcut precizări despre fata de 20 de ani, electrocutată aproape de Gara Cluj-Napoca, aceasta fiind însoțită de un tânăr de 24 de ani. 

Astfel, oamenii legii fost sesizați, sâmbătă dimineață, despre faptul că doi tineri din municipiul Brașov, în vârstă de 20 și 24 de ani, ar fi fost accidentați în timp ce se aflau urcati pe o garnitură de tren aflatã în gara din municipiul Cluj-Napoca.

Tânăra electrocutată în Gara Cluj-Napoca era însoțită de un băiat. S-au urcat pe tren să își facă selfie

”Cei doi au primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior tânăra fiind transportată de urgentã la o unitate medicală.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiuni de vătămare corporală din culpă, urmând a fi stabilite toate împrejurãrile evenimentului”, arată IPJ Cluj.

Potrivit unor surse Cluj24, cei doi s-au urcat pe tren să își facă selfie cu telefonul mobil, fata electrocutată fiind însoțită de un tânăr de 24 ani.

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Mihnea Măruță: Rețelele sociale au legătură cu faptul că planeta este condusă de gerontocrație

Publicat

Podcast Contraste

Lui Mihnea Măruță nu i-a plăcut niciodată să apară la televiziune sau la radio. Acum n-a prea avut încotro deoarece și-a lansat, la editura Humanitas, volumul ”Identitatea virtuală”, teza sa de doctorat în filozofie, și acesta a fost pretextul sub care l-am atras în cursa podcast-ului ”Contraste” pe Cluj24 realizat de Florin Danciu.

Tema cărții este fascinantă pentru că trăim cu toții, conștient sau nu, în oceanul realităților virtuale întruchipate de Facebook, TikTok, Instagram, Linkedin, X și câte or mai fi!

Omenirea pare a se fi predat de bunăvoie și nesilită de nimeni în brațele câtorva cetățeni care controlează global . Ipotezele și concluziile lui Mihnea Măruță sunt deopotrivă fascinante și înspăimântătoare!

Șansa rețelelor sociale

Întrebat ce valoarea aduc rețelele sociale, Mihnea Măruță crede că rețelele sociale au legătură cu faptul că planeta este condusă de gerontocrație, marele plus al acestora fiind că dau o șansă oricărui om, oricărui copil, oricărui tânăr de oriunde de pe planetă de a arăta lumii talentele pe care le au.

”Dacă ai un talent, dacă știi să faci ceva, dacă mai ales dacă ești dintr o comunitate, și m-am gândit inclusiv la un copil dintr un sat din Africa,  dacă are un telefon mobil conectat la internet și se loghează la o rețea, dintr o dată poți să iasă din locul ăla arătând că stie sa danseze, stie sa cânte, stie sa bata toba, stie sa suteze la poartă sau asa mai departe. Deci e o șansă extraordinară de a arăta lumii cine esti tu, ce poti tu sa faci, ce potential ai”, a precizat Măruță.

Povestea cu rețelele sociale are legătură și cu faptul toată planeta este condusă de gerontologie?

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax