Connect with us

EDUCATIE

Elevii clujeni cer înlocuirea TEZELOR cu evaluări și TESTARE Covid în școală. Petiția cu 35.000 de semnături într-o zi

Publicat


scoala

O petiție lansată la nivel național, semnată și de Consiliul Elevilor Cluj, a adunat nu mai puțin de 35.000 de semnături într-o singură zi. Elevii vor să meragă la școală, în siguranță, înlocuirea tezelor din semestrul I cu evaluări, testare împotriva Covid-19 și o campanie adevărată de vaccinare.

Elevii cer, după aproape doi ani de pandemie să nu mai meargă la școală într-o continuă incertitidine.

„De 19 ani milităm pentru drepturile elevilor şi îi reprezentăm la cel mai înalt nivel. Până acum, de 19 ani de când noi, Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj activăm, nu s-a întâmplat ca educaţia din România să fie sportul de masă al politicienilor.

Trăim într-o completă incertitudine, măsurile şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor educaţionale se schimbă din pix peste noapte, participăm la orele de curs fără să fim în siguranţă, iar, pe zi ce trece, situaţia se agravează şi nu se schimbă nimic”, se arată într-un comunicat al Consiliul Elevilor Cluj.

„Nu mai jucați ping-pong cu educația”

Consiliul Naţional al Elevilor a lansat și o petiţie, adresată Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, intitulată „Nu mai jucați ping-pong cu educația din România!”, care a strâns peste 35.000 de semnături în doar o zi de la lansare.

Asta, spune reprezentanții elevilor clujeni, arată că toți își doresc o schimbare, vor să participe în siguranţă la orele de curs, să fie evaluaţi obiectiv şi să beneficieze de actul educaţional la calitatea sa ideală.

„Sentimente precum nesiguranța, frica, anxietatea și incertitudinea resimțite pe termen îndelungat în rândul elevilor sunt principalii factori care ne-au motivat să susţinem petiția Consiliului Naţional al Elevilor, sub forma unui manifest adresat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății – autoritățile care, în mod normal, ar trebui să exprime fermitate în decizii, nu să modifice normele de siguranță din școli de la o zi la alta”, arată reprezentanții elevilor clujeni.

Petiţia propune mai multe aspecte, printre care:

  • introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind funcționarea școlilor
  • suspendarea organizării tezelor în semestrul I al acestui an școlar și înlocuirea acestora cu evaluări sumative cu subiect unic pentru toate clasele
  • regândirea procesului de administrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, astfel încât acestea să poată fi folosite în spațiul școlar

„Vrem o schimbare”

La aproape doi ani de la începutul pandemiei, spun elevii, nu există un set de măsuri clare ce ar asigura predictibilitatea decizională din unitățile de învățământ.

„Suntem martorii unor decizii luate din pix, fără consultare sau bază științifică. De aceea ne dorim o schimbare.

Ne dorim un mediu sigur în care să învăţăm, un mediu care ne permite să urmărim actul educaţional la capacitate maximă, un mediu care să ne permită să interacţionăm şi să fim în siguranţă”, mai spun reprezentanții elevilor clujeni.

Vaccinarea, esențială în rândul elevilor

Rareş Cotoi, președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj, spune că nimeni nu se mai poate preface că torul e „roz” în învățământ, când totul se chimbă la fiecare pas.

„Domnule Ministru, când vom putea fi testaţi gratuit în instituţiile de învăţământ cu rezultate care chiar să reflecte situaţia noastră în raport cu virusul Covid-19? Cum vor susţine lucrările semestriale elevii care se află în regim de învăţare online în perioada destinată lor?

Care este rolul lucrărilor semestriale simplu notate în condiţiile în care elevii au interschimbat în acest semestru învăţământul online şi cel fizic după zeci de criterii diferite?

Vaccinarea în rândul tinerilor este esenţială, iar accentul pus pe aceasta tinde tot mai mult spre 0. Doi ani au trecut de când ne aflăm în această stare şi nu s-a schimbat nimic.

Criteriile de funcţionare a instituţiilor de învăţământ se schimbă la fiecare pas, iar noi ne prefacem că totul e roz şi merge bine”, spune Rareş Cotoi, președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj.

Și alți lideri ai elevilor clujeni au aceeași opinie. Mihnea Şteiu, reprezentantul Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla spune că este de acord în mare parte cu părerea și propunerile Consiliului Elevilor.

„Ministerul Educației trebuie să ia decizii responsabile, care sa poată fi aplicate pe o durata mai lungă de timp, în loc să schimbe măsurile de la o zi la alta, bazandu-se pe factori irelevanți, cum ar fi rata de vaccinare a profesorilor.

Testarea periodică a elevilor este o măsură care ar fi trebuit să fie de multă vreme implementată, întrucât există foarte multă interacțiune între elevi, iar un caz pozitiv din şcoală are aproape întotdeauna urmări nefavorabile”, a precizat Mihnea Șteiu

Radu Maier, preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Cluj-Napoca consideră, la rândul lui, că inițiativa este de bun augur și că se raliază acestui demers și că a cerut și părerea colegilor săi.

„În opinia mea, interesul tuturor elevilor din această țară primează înaintea oricăror decizii politice. Am centralizat toate opiniile colegilor, iar în urma acestui demers a rezultat că, în proporție de 100% colegii mei sunt de acord cu suspendarea tezelor pe semestrul 1 al acestui an școlar și înlocuirea lor cu evaluări sumative”, a declarat Radu Maier.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EDUCATIE

Consiliul Elevilor cere Ministerului Educației lămuriri privind IMPLICAREA profesorilor în testarea COVID

Publicat

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei să clarifice situaţia privind implicarea profesorilor în procesul de testare COVID, apreciind că în prezent nu există nicio altă variantă alternativă pentru testarea elevilor.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, Consiliul spune că, după ce toţi reprezentanţii societăţii civile (elevi, părinţi, profesori) au solicitat testare periodică în şcoli şi după ce, într-un final, acest lucru poate fi realizabil, întregul demers este „blocat de proceduri şi dezinteres”.

„Pe de o parte, Ministerul Educaţiei nu îşi asumă testarea în şcoală pentru a nu atribui profesorilor o sarcină în plus şi, pe de cealaltă parte, sindicatele din educaţie refuză vehement să susţină necesitatea implicării personalului din învăţământ în procedura de testare.

În tot acest timp, din ce în ce mai multe şcoli decid distribuirea testelor rapide către elevi şi administrarea lor acasă, fără a avea garanţia că acest lucru se va întâmpla cu adevărat. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă astfel de atitudini din partea celor care ar trebui să reprezinte un model de stabilitate şi siguranţă într-un context social ca acesta şi îndeamnă la responsabilitate din partea tuturor actorilor implicaţi în sistemul de educaţie”, accentuează reprezentanţii Consiliului.

„Nu există nicio altă variantă alternativă pentru testarea elevilor”

De aceea, aceştia solicită Ministerului Educaţiei să clarifice situaţia privind implicarea profesorilor în procesul de testare rapidă, indicând foarte clar ce atribuţii au cadrele didactice în acest proces.

„Considerăm că, la acest moment, nu există nicio altă variantă alternativă pentru testarea elevilor, având în vedere lipsa acută a resursei umane din sistem”, susţine CNE.

În ultimele zile, ministrul Educaţiei a declarat în repetate rânduri faptul că mizează pe înţelegerea şi pe bunăvoinţa cadrelor didactice care se vor implica în asamblarea testelor non-invazive ale elevilor şi care vor participa la administrarea acestora în spaţiul şcolar, adiacent, sindicatele din educaţie anunţând că nu sunt de acord cu niciun fel de implicare din partea personalului din învăţământ pentru această procedură, fără a indica
o variantă adiacentă realizabilă, aminteşte Consiliul Naţional al Elevilor.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Inspectoratul Școlar Județean Cluj a distribuit 228.500 de teste de salivă mediului preuniversitar de stat și privat

Publicat

De

teste saliva cluj scoli

În vederea aplicării Instrucțiunii, nr.2503/19.11.20021, emisă de către Ministerul Sănătății, privind aprobarea procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive, efectuate din proba de salivă, Inspectoratul Școalar Județean Cluj a distribuit reprezentanților desemnați de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat și privat, din județul Cluj, 228.500 de teste, în vederea testării periodice, cu teste antigen rapide, a elevilor și angajaților.

Pentru testarea propriu-zisă a elevilor conducerea unităților de învățământ decide modalitatea de efectuare periodică, în prima și a patra zi lucrătoare a săptămânii, în conformitate cu prevederilor Anexei 1 la Instrucțiunea Ministerului Sănătății.

„ Doresc să mulțumesc reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, care au adus testele la Cluj, pentru excelenta colaborare și, de asemenea, directorilor unităților deînvățământ, care au înțeles cât este de important ca, joi, după revenirea la școală, elevii să aibă acces la teste și, în acest scop, au desemnat persoane pentru a le ridica azi de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Consider că este foarte importantă comunicarea cu cadrele didactice, dar mai ales cu părinții elevilor noștri pentru ca testarea elevilor să se efectueze periodic și elevii care vor fi identificați pozitivi să rămână în izolare în timp util, pentru a putea preîntâmpina transmiterea virusului a declarat  Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO Meci de fotbal PROFESORI versus STUDENȚI la o facultate a UBB Cluj-Napoca. Scorul final

Publicat

fotbal 1

Vineri seara s-a disputat tradiționalul meci de fotbal între profesorii și studenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB Cluj-Napoca. meciu desfășurat în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”.

În ciuda ploii, meciul a continuat, semn că participanții au tratat cu seriozitate jocul, al cărui scor a fost de 13-3 pentru echipa profesorilor.

„Mulțumim și domnului decan pentru golul decisiv din minutul 95”, anunță FSPAC pe pagina oficială de Instagram.

Victoria a fost anticipată de administratorii paginii care au ținut să amintească de înfrângerile din anii precedenți.

„Demotivați fiind de toate înfrângerile dure din ultimii ani, studenții găsesc mai greu doritori să piardă și astăzi”, spun organizatorii.

Totuși, aceștia îi încurajează pe studenți să participe și anul viitor, cu încrederea că își vor lua revanșa.

”13 pentru evaluatorii din sesiune, 3 pentru evaluații din sesiune. Așadar este un win-win pentru toată lumea.
Mulțumim tuturor participanților, studenților pentru adversari și, simultan, pentru spectatori”, mai arată organizatorii partidei.

Amalia Oprescu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

fotbal 2

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UTCN menține cursurile ONLINE pentru studenți. Laboratoarele, cu prezență FIZICĂ

Publicat

De

rectorat utcn

Senatul UTCN a aprobat desfășurarea cursurilor online în săptămânile de activitate didactică rămase din semestrul I al anului universitar 2021-2022. și a decis ca toate celelalte activități didactice, printre care laboratoarele, să se desfășoare ca până acum cu prezența fizică a studenților și a cadrelor didactice.

De asemenea, s-a aprobat  ca toate formele de evaluare a studenților aferente disciplinelor din semestrul I vor fi organizate cu prezența fizică a studențior și a cadrelor didactice.
”Examenele de finalizare a studiilor, din sesiunea februarie 2022, se vor desfășura cu prezența fizică a studenților și a membrilor Comisiilor de finalizare a studiilor. Facultățile vor programa consultații față în față pentru sprijinirea studenților în pregătirea sesiunii de examene.  Toate activitățile care au loc cu prezență fizică se vor desfășura cu respectarea și aplicarea strictă a tuturor normelor de protecție privind siguranța epidemiologică”, se mai arată în hotărârea Senatului UTCN privind modalitatea de desfășurare a activităților didactice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate