Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Elevi mândria Clujului. „10 pentru Cluj”. Tot ce trebuie să ştii ca să-ţi vezi elevul premiat

Publicat


Elevii clujeni cu rezultate deosebite pot fi înscişi pentru gala de excelenţă „10 pentru Cluj”.

„Gala de excelență „10 pentru Cluj”, ajunsă la a 15-a ediție, este un eveniment organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri şi al instituţiilor reprezentative la nivel local, prin care sunt premiați tinerii merituoşi care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură pe tot parcursul anului şcolar 2022-2023.

Perioada de înscriere a participanţilor este 23 octombrie – 17 noiembrie 2023.

Înscrierea în concurs:

Poate să fie nominalizat orice tânăr cu vârsta cuprinsă între 3–18 ani, care a obţinut rezultate meritorii pe parcursul anului şcolar 2022-2023.

Dosarele elevilor nominalizaţi trebuie să conțină formularul de înscriere completat, însoțit de opisul dosarului de concurs și de următoarele documente:

copie după actul de identitate (C.I. sau certificat de naştere);

C.V./fișa competițiilor, conform precizărilor din Regulamentul de concurs;

– copii ale diplomelor obţinute, conform precizărilor din Regulament;

– descrierea competiţiei la care a participat, conform precizărilor din Regulament;

– o recomandare din partea unui profesor/antrenor/expert în domeniu/sau, in extremis, de către părinţii elevilor în cauză;

– alte dovezi care să ateste excelenţa în domeniul pentru care este nominalizat.

În cazul înscrierii unui grup de elevi, dosarul va conține copia după actul de identitate și C.V.-ul fiecărui membru al grupului. C.V.-ul va releva competițiile la care elevul a participat cu grupul înscris în concurs. Celelalte documente din dosar vor viza grupul, competițiile la care grupul respectiv a participat în anul școlar 2022-2023 și rezultatele obţinute de acesta.

Gala de excelență „10 pentru Cluj” cuprinde patru categorii:

– Categoria A: elevi de liceu;

– Categoria B: elevi din ciclul gimnazial;

– Categoria C: elevi din ciclul primar;

– Categoria D – „Prichindeii cetăţii”: copii din ciclul preşcolar din cadrul grădiniţelor de stat şi particulare.

Secțiunile la care pot fi nominalizaţi elevii din categoria A şi B (elevi de liceu și din ciclul gimnazial) sunt următoarele:

· Ambasador pentru Cluj – pentru cei care au făcut Clujul cunoscut în lume, prin activitatea desfăşurată în anul şcolar 2022-2023;

· Arte, ansambluri – pentru rezultatele obţinute în echipă, la balet, muzică, teatru, film, pictură, sculptură, fotografie etc.;

· Arte, individual – pentru rezultatele obţinute la balet, muzică, teatru, film, creaţie literară, pictură, sculptură, fotografie etc.;

· Inovaţie – pentru realizări deosebite în domeniul cultural, artistic, tehnic, antreprenorial etc.

· IT – pentru rezultatele obţinute în domeniul IT;

· Mediu – pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul protecţiei mediului, ecologiei etc.;

· Social – pentru contribuţia la binele comunităţii;

· Sport de echipă – pentru rezultatele obţinute la nivel naţional şi internaţional;

· Sport individual – pentru rezultatele individuale obţinute;

· Ştiinţe – pentru rezultatele obţinute la matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, limba şi literatura română, limbi străine etc.

 

Pentru categoria C (elevi din ciclul primar), secțiunile la care elevii pot fi nominalizaţi sunt următoarele: Ambasador pentru Cluj, Arte – ansambluri, Arte – individual, Social, Sport de echipă, Sport individual și Ştiinţe.

 

Precizăm că echipele de majorete se vor înscrie în concurs la secțiunea sport de echipă (nu la arte – ansambluri).

Înscrierea la mai multe secțiuni presupune înregistrare distinctă de dosare.

Pentru categoria D – „Prichindeii cetăţii”, se pot înscrie în concurs copii preşcolari din cadrul grădiniţelor de stat şi particulare, care au obţinut rezultate în domeniul artei (desen, muzică, dans, sport etc.) sau în alte domenii de activitate.

Se continuă tradiţia de acordare a premiului „Profesorul anului”. La concursul pentru acordarea acestui titlu, pot participa atât profesorii elevilor înscrişi în concurs, cât şi personalul didactic de predare din unităţile de învăţământ care îndeplinesc anumite criterii, acestea putând fi găsite pe site-ul www.10pentrucluj.ro, la secţiunea Regulament.

De asemenea, se va acorda şi premiul „Elevul anului” unuia dintre elevii înscrişi în concurs, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute la concursuri şi olimpiade şcolare – faza judeţeană, naţională şi internaţională, activităţi extracurriculare sau activităţi de voluntariat.

Criteriile de premiere ale elevilor sunt: relevanţa premiului la secțiunea la care este nominalizat, contribuţia adusă la dezvoltarea activităţii la care a participat, contribuţia adusă la creşterea prestigiului sau notorietăţii municipiului, contribuţia în medalii adusă de sportiv/sportivi în competiţiile naţionale şi internaţionale pentru disciplinele sportive individuale sau de grup, preocupări relevante în activitatea din şcoală şi din comunitate, excelenţa în domenii de activitate noi, inovatoare.

Comisia de jurizare va cuprinde reprezentanţi ai mediului universitar, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, ai ONG-urilor, ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca, specialişti în domeniul nominalizat, precum şi reprezentanţii sponsorilor.

Dosarele elevilor nominalizaţi vor conţine, în mod obligatoriu, toate documentele cerute conform Regulamentului de concurs. Ele se vor depune până la data limită prevăzută în Regulament, de preferință online, după cum urmează:

a) pe adresa de email registratura@primariaclujnapoca.ro, cu subiectul Gala de excelență „10 pentru Cluj”;

b) în una din următoarele locaţii ale registraturii: Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni (registratura generală, str. Moţilor nr. 7), Primăria Gheorgheni (Aleea Băişoara nr. 4A), Primăria Mănăştur (str. Ion Meşter nr. 10), Primăria Iris (Piaţa Karl Liebknecht nr. 7-8), Primăria Mărăști (str. Porumbeilor nr. 41), Primăria Someşeni (str. Traian Vuia nr. 41), Primăria Grigorescu (str. Alexandru Vlahuţă nr. 46-47), Primăria Zorilor (str. Pasteur nr. 60).

Dosarele depuse după data limită de înscriere nu sunt considerate eligibile.

 

Regulamentul Galei de excelență „10 pentru Cluj” şi formularele de înscriere (pentru elevi şi profesori) pot fi găsite la adresa www.10pentrucluj.ro, secţiunea Regulament”, informează Primăria Cluj-Napoca.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„U” Cluj are deja o LISTĂ de achiziții pentru la vară

Publicat

u cluj

Pentru a nu mai rata play-off-ul și anul următor, Universitatea Cluj nu pierde vremea și pistonează în mercato estival. Pe listă sunt, printre alții, Dennis Politic (Dinamo), Mihai Butean (Hermannstadt, ex-CFR Cluj), Mihai Corbu (Akademia Puskas) și Mamadou Thiam (Al Jabalain).

„U” Cluj crește de la sezon la sezon. În urmă cu doi ani a revenit în Liga 1 după dubla de la baraj cu Dinamo (2-0, 1-1). În prima stagiune de Superliga, formația alb-negrilor s-a salvat in extremis de la retrogradare și a pierdut finala Cupei României la penalty-uri, în fața celor de la Sepsi, scrie GSP.

„U” Cluj are deja o LISTĂ de achiziții pentru la vară

În actualul sezon, U Cluj a pierdut la potou calificarea în play-off, are toate șansele să joace barajul de Conference League, fără a avea vreo emoție în zona roșie a clasamentului și a jucat semifinalele Cupei României.

„U” l-a adus deja pe mijlocașul Dorin Codrea, 26 de ani, care ultima oară a fost la Concordia Chiajna. Jucătorul a fost prezentat oficial.

Conducătorii „Șepcilor roșii” caută un coordonator al departamentului sportiv al clubului, care să lucreze și cu Gabi Giurgiu, și cu Ioan Ovidiu Sabău, un liant între echipă și staff-ul administrativ. Totodată, oficialii grupării încearcă să se miște cât mai curând și mai bine în mercato estival.

Există o listă mai amplă a ardelenilor, de văzut ce vor reuși să rezolve până la începerea pregătirii pentru proximul sezon.

Dennis Politic, vizat și de CSU Craiova

Printre jucătorii până în 25 de ani pe care „U” Cluj îi monitorizează pentru un transfer se află și Dennis Politic, 24 de ani.

Soarta lui Politic se va lămuri zilele viitoare, când se va afla dacă Dinamo se va salva de la retrogradarea directă sau bifează un miracol și merge la baraj. E greu de crezut că Dennis va continua în alb-roșu în eventualitatea în care „câinii” vor evolua în Liga 2.

Mihai Butean, o soluție pentru banda dreaptă

Clujenii au avut de pătimit pe parcursul acestui sezon din cauza problemelor de efectiv din benzile laterale, mai ales din dreapta. În ultimele săptămâni, a fost titular Dorinel Oancea, revenit după o accidentare de durată.

Ardelenii sunt cu ochii pe Mihai Butean, apărătorul celor de la Hermannstadt, jucător care și-a trecut în palmares trei titluri cu rivala din oraș a lui „U”, CFR Cluj. Fotbalistul de 27 de ani este clujean la origini, îi expiră angajamentul cu sibienii în vara 2024. A fost una dintre piesele-cheie ale lui Marius Măldărășanu la Hermannstadt.

La începutul carierei sale, între 2015 și 2015, Butean a îmbrăcat tricoul „Șepcilor roșii”, înainte de a semna cu Astra Giurgiu.

Marius Corbu, crescut în Ungaria, este dorit și la prima reprezentativă maghiară

Marius Corbu, mijlocașul român de 22 de ani de la Puskas Akademia – chiar astăzi și-a serbat ziua de naștere – , este unul dintre tinerii promițători ai țării, cu selecții la fiecare reprezentativă până la U23 inclusiv. Are dublă cetățenie, română și maghiară, iar contractul cu ungurii îi expiră la vară.

Și-a lăsat opțiunile deschise, ar fi o mutare interesantă pentru U Cluj și pentru campionatul intern. În ianuarie 2020, a plecat de la Csikszereda la Puskas Akademia și a ajuns să fie cotat în prezent la un milion de euro pe transfermarkt.

Corbu este un fotbalist curtat și de naționala maghiară, care de asemenea este calificată la Euro 2024. Este un jucător important la echipa sa de club, de văzut ce va dori mai departe pentru cariera lui.

Mamadou Thiam, dorit înapoi

Nu în ultimul rând, U Cluj caută să aducă un atacant cu experiență. L-a dorit și în iarnă, până la urmă l-a transferat pe argentinianul Federico Anselmo, dar tot Daniel Popa este baza în avanposturi. Ardelenii l-ar vrea înapoi pe Mamadou Thiam, 29 de ani, senegalezul care a mai îmbrăcat tricoul lui U și care a fost dorit și de Gigi Becali la FCSB.

Inclusiv în iarnă s-a pus problema revenirii africanului în Liga 1, însă, în cele din urmă, jucătorul pe care U Cluj a încasat 500.000 de euro în iulie 2023 a semnat în liga secundă din Arabia Saudită, cu Al Jabalain.

Are trei goluri în 15 meciuri acolo, însă a jucat foarte puțin în prima parte a anului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vijelii și grindină până miercuri noaptea la Cluj. Cod Galben de instabilitate atmosferică

Publicat

De

Vijelii și grindină la Cluj

Clujul este sub atenționare Cog Galben de vreme rea miercuri, 8 mai. Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de vijelii și grindină.

Avertizarea Cod Galben este valabilă până la ora 23.00.

Vijelii și grindină până miercuri noaptea la Cluj. Cod Galben de instabilitate atmosferică

Potrivit meteorilogilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului și vijelii.

Sunt vizate sud-vestul Transilvaniei, dar și Oltenia și nord-vestul Munteniei, dar și Carpații Occidentali și Meridionali.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 de litri pe metru pătrat.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Apă tulbure la robinetele locuitorilor de pe strada Uliului

Publicat

De

Locuitorii de pe strada Uliului au avut parte, marți seară, de o nouă „surpriză”. Timp de mai multe ore, alimentarea cu apă a fost întreruptă, iar apoi, la robinete a curs apă tulbure.

Alimentarea cu apă a fost sistată marți după-amiază pentru locuitorii de pe strada Uliului din Cluj-Napoca timp de mai bine de 3 ore, din cauza unei avarii.

Ulterior, de la robinet a curs apă murdară, tulbure, au semnalizat locuitorii din zonă: „A fost oprită apa câteva ore, iar când a revenit, era maro. Am sunat și mi-au spus că au o țeavă sparta și au oprit pompele. Asta pe la ora 15. A revenit apa după ora 18.30”, a povestit pentru Cluj24 un locuitor din zonă.

Care a fost cauza?

Potrivit directorului de comunicare al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru, în cazul în care se intervine pentru repararea unei avarii, utilizatorii sunt sfătuiți să lase robinetul să curgă până când apa devine limpede.

Pe strada Uliului s-au realizat mai multe lucrări pentru asigurarea inor provizorate care să asigure alimentarea cu apă potabilă a străzii în cazul în care vor avea loc noi alunecări de teren, a mai arătat Croitoru.

„Alunecă terenul pe Uliului și noi am făcut niște provizorate astfel încât dacă alunecă strada să nu se întrerupă furnizarea apei potabile, respectiv serviciul de canalizare. Am făcut niște provizorate supraterane și cu apa și cu canalizarea, în așteptarea rezolvării situației terenului.

Nu ar trebui să curgă apă murdară la robinet, aceeași apă se furnizează în tot Clujul. Acum, dacă undeva există o avarie, personalul nostru este instruit să spele rețeaua, după rezolvarea avariei, cu apă de la hidrant. Este la limită posibil să rămână în conducta unde s-a intervenit la avarie după remedierea ei, niște particule. În astfel de situații, utilizatorii sunt sfătuiți să lase apa să curgă timp de 5-10 minute, până se limpezește, dar apa în Cluj nu este murdară, este aceeași apă peste tot, de la Gilău până dincolo de Beliș”, a declarat acesta.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Surpătura de pe strada Uliului, „izolată” cu o prelată de mari dimensiuni

Publicat

De

Autoritățile au acoperit zona surpată de pe strada Uliului cu o prelată, pentru a proteja aria de ploaie și alte fenomene care pot duce la surpare.

Angajații RADP au fost surprinși desfășurând o prelată de mari dimensiuni pe strada Uliului, în zona alunecării de teren de vineri, 26 aprilie.

Autoritățile nu au dat momentan detalii legat de măsurile luate. Soluția protejării zonei cu o prelată de mari dimensiuni a fost însă discutată și anterior.

Soluția, propusă de locuitori de la început

Unul dintre cei mai vechi locuitori ai străzii propunea izolarea ariei cu o prelată impermeabilă, încă din ziua de după surpare: „Dacă plouă aici peste ruptură, ce fac sacii ăia cu nisip? O să înmoaie pământul și o se rupă și mai rău. Aici trebuiau puse două prelate mari, de TIR, din folie groasă, legate împreună, ca să nu intre apa aici”, arăta acesta.

 

Amintim că o alunecare de teren s-a produs în noaptea de 26 aprilie, pe strada Uliului, în dreptul numărului 90. A fost afectată o bandă de mers, pe o lungime de circa 20 de metri.

Autoritățile au pus ulterior la dispoziția locuitorilor o sursă alternativă de deplasare, prin pădurea Hoia, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului. De asemenea, reprezentanții companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate monitorizeză în permanență zona.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax