Connect with us

ACTUALITATE

Elevi din Transilvania vin la UBB să vadă cum e viața de student la Cluj. Weekend lung pentru peste 200 de liceeni

Publicat


weekend lung ubb

După doi ani de pandemie, în care programul s-a desfășurat online, elevi din mai multe județe din Transilvania vin la UBB, unde timp de mai multe zile vor putea să vadă cum e viața de student la Cluj. 

Peste 200 de elevi din mai multe județe ale Transilvaniei vor putea experimenta viața de student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul Weekend-ului lung pentru liceeni. Acesta este organizat în perioada 22 – 25 septembrie 2022.

Elevi din Transilvania vin la UBB să vadă cum e viața de student

Programul este destinat liceenilor cu rezultate bune la învățătură și are menirea de a le oferi acestora un prim contact cu mediul universitar, cu viața de student, dar și cu oferta educațională a UBB, arată reprezentanții universității.

Liceenii participanți vor fi cazați într-unul dintre căminele UBB, vor mânca la Cantina studențească, vor participa la cursuri și seminare interactive susținute de cadrele didactice ale UBB, vor participa la diverse activități extracurriculare și se vor bucura de o „noapte a muzeelor UBB”, organizată special pentru ei.

Program pentru liceeni reluat după doi ani de pandemie

„Ne bucurăm că putem să organizăm din nou la Cluj-Napoca acest program pentru elevi, de fapt le oferim o mostră de viață studențească la cea mai mare universitate din România. În cei doi ani de pandemie programul a fost online și nu credem că a fost o experiență completă pentru elevii participanți.

La ediția de anul acesta le-am pregătit o serie de surprize participanților. Vă putem divulga una dintre ele. Lect. Dr. Alexandru Stermin, de la Facultatea de Biologie, autorul volumelor Călătorie în jurul omului și Căzuți din junglă, va avea o întâlnire interactivă cu elevii”, au declarat organizatorii.

Weekend-ul lung pentru liceeni este deja la a zecea ediție și face parte dintr-o serie de activități educative și interactive dedicate elevilor, organizate, în perioada septembrie–noiembrie 2022, în cadrul proiectului intitulat Sprijinirea accesului generației born-digital la învățământul superior prin măsuri adecvate de incluziune – Born2UBB, finanţat din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Pompier din Orăștie, aflat în timpul liber, primul care a ajuns la accidentul cu 5 răniți din Feleacu. Ce a făcut

Publicat

De

pomp1

Salvatorul rămâne salvator. Căpitanul Petru Cibian, șeful Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate de la Orăștie, care se afla în mașină cu familia în drum spre Cluj-Napoca, a sărit în ajutorul victimelor accidentului care a avut loc în Feleacu.

Acum câteva săptămâni, căpitanul Petru Cibian, șeful Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate de la Orăștie, glumea cu pompierii clujeni, veniți la un stagiu de pregătire profesională cu tema „Tactica stingerii incendiilor forestiere”.

„Stimați colegi, imaginați-vă că acum vom stinge un incendiu în zona voastră. Suntem acolo, sus, pe Dealul Feleacului din Cluj”, a spus ofițerul, câștigând ușor atenția și simpatia tuturor participanților.

Un pompier din Orăștie a acordat primul ajutor victimelor accidentului din Feleacu

La nici o lună distanță de la încheierea stagiului, astăzi, Petru Cibian, se afla cu familia în drum spre Cluj-Napoca, chiar pe Dealul Feleacului, și și-a dat seama că traficul e blocat din cauza unui accident rutier.

Fără să stea pe gânduri, pompierul a mers să vadă despre ce e vorba.

În accident au fost implicate patru autoturisme, puternic avariate. Din fericire, n-au existat persoane încarcerate, dar cinci victime necesitau îngrijiri medicale.

O tânără, însă, stătea întinsă pe jos, sub privirile înmărmurite ale celorlalți șoferi. Petru a alergat spre ea și i-a întrebat pe cei din jur dacă au sunat la 112.

„Bună ziua! Să nu vă temeți, sunt pompier! Încercați să nu vă mișcați!”, i-a spus el

Citește și: VIDEO Accident cu 5 victime în Feleacu. Vinovat, un șofer care a pierdut controlul volanului într-o curbă. A lovit alte 3 mașini

Căpitanul a așezat-o pe victimă în poziția de siguranță, a realizat o scurtă recunoaștere și a apelat numărul unic de urgență. Ca orice ofițer operativ care a participat la numeroase intervenții de-a lungul carierei sale, și deopotrivă având experiență în dispeceratul integrat județean de la Deva, a știut exact ce informații să le comunice celor de la ISU Cluj, pentru alocarea de resurse.

„Vă rog să mai trimiteți ambulanțe! Există o tânără rănită pe care trebuie să o vadă un medic și alți trei bărbați acuză dureri. Dintr-o mașină se scurge carburantul și trebuie intervenit pentru decuplarea bornelor de la bateriile mai multor mașini!”, potrivit reprezentanților ISU Cluj.

Petru a rămas la locul accidentului și și-a ajutat colegii clujeni

Salvatorii de la ISU Cluj au ajuns repede la locul accidentului. Petru s-a prezentat, apoi și-a ajutat colegii să decupleze bornele autoturismelor. Între timp au sosit și ambulanțele.

Căpitanul nu și-a terminat însă misiunea și a sprijinit preluarea victimelor de către echipajele medicale. Bucuros că intervenția s-a încheiat cu bine, Petru a glumit din nou cu pompierii clujeni.

„Ce mă bucur să vă găsesc aici, pe Feleac! Dumnezeu a vrut să fim împreună! Nu vă relaxați prea tare, că ne reîntâlnim la Orăștie. Bine, dacă vă descurcați la fel ca astăzi, cu voi nu o să am emoții. Toți o să luați nota 10!”, le-a spus colegilor de la Cluj.

pomp

Indiferent de locul unde îi aduce destinul, pompierii își unesc întotdeauna forțele. Drept dovadă, înainte să se întoarcă la familie, căpitanul Petru Cibian le-a strâns mâna pompierilor de la ISU Cluj și le-a mulțumit. Fiica lui și-a făcut ulterior o fotografie cu una dintre colegele încadrate pe autospecialele de intervenție.

„Întâmplător sau nu, am simțit ceea ce simte orice salvator: nevoia de a sări urgent în ajutor. Faptul că am fost primul pompier aflat acolo, într-un melanj de fiare contorsionate, țipete și priviri disperate, m-a obligat să fiu stăpân pe mine și să procedez astfel.

Reușita intervenției li se datorează exclusiv pompierilor, paramedicilor și echipajelor SAJ Cluj, care au acționat exemplar. Ne-am înțeles din priviri, având bucuria de a constata încă o dată că am făcut ceea ce ar face orice pompier de oricând și de oriunde”, a spus căpitanul Petru Cibian.

Sursa info, foto și video: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Fotograful sportiv clujean Mircea Roșca și-a descoperit pe patul de spital o nouă pasiune: pictura

Publicat

De

mircea rosca

Cunoscutul fotograf clujean Mircea Roşca a început să picteze în spital. El se află internat la Târgu Mureș, unde a fost supus unei operații de transplant de inimă.

Fotograful sportiv Mircea Roșca se recuperează după ce anul trecut a fost supus unui transplant de cord la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Fotograful Mircea Roșca și-a descoperit o nouă pasiune

Tânărul a trecut prin momente grele, dar acum este bine și s-a apucat și de pictat.

mircea rosca pictura (2)

„Creativitatea și motricitate fină”, a scris el pe pagina sa de Facebook, unde a postat și o poză cu pictura pe care a făcut-o.

mircea rosca pictura (1)

La începutul acestui an, după operația de transplant, Mircea Roșca a făcut o infecție și a avut nevoie de sânge.

Colegii de breaslă, clubul de fotbal CFR Cluj, dar și apropiații săi au lansat atunci apeluri repetate pentru donarea de sânge, iar lumea s-a mobilizat, nu doar în Cluj, ci și la Tângu Mureș.

Printre cei care au donat sânge s-au numărat tinerii liberali din Cluj și Târgu Mureș, dar și poștași din județul Mureș.

Acum, fotograful clujean este în recuperare și este așteptat „pe teren” de jurnaliștii din Cluj.

Foto: Facebook/Mircea Roșca

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Artiști clujeni, designeri și antreprenori culturali și-au expus creațiile la Festivalul ZAIN

Publicat

De

festival zain (7)

Clujul găzduiește un nou festival. ZAIN – Design Expressions a adus în fața clujenilor creațiile ale artiștilor, designerilor și antreprenori culturali.

În acest sfârșit de săptămână numeroase spații din oraș, de la Piața Unirii la studiouri ale artiștilor clujeni, găzduiesc expoziții, conferințe, dezbateri, toate sub umbrela creativității.

festival zain (12)

Clujul creativ: Festivalul Design Expressions

Festivalul ZAIN 2022 închide programul Cluj Future of Work, creat de Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean alături de alte opt organizații locale reprezentative și este primul program pe care Comisia Europeană l-a finanțat prin Urban Innovative Actions în Estul Europei.

festival zain (11)

Cluj Future of Work a creat și testat metode prin care Clujul se pregătește pentru joburile viitorului în sectoarele culturale și creative, în industriile afectate de automatizare și în comunitățile vulnerabile.

festival zain (10)

Între alte acțiuni, Cluj Future of Work a creat un spațiu de co-working și trei laboratoare – de film, design și automatizări – la Centrul Regional de Excelență în Industriile Creative, spații care vor fi puse la dispoziția universităților și a organizațiilor clujene interesate. Comisia Europeană a numit Cluj Future of Work între bunele practici europene în domeniul tranziției juste și al dezvoltării urbane integrate.

festival zain (9)

festival zain (8)

festival zain (4)

 

festival zain (3)

festival zain (1)

Foto: Facebook/Emil Boc

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Polițiștii clujeni au scos DRONA ca să-i prindă pe VITEZOMANI. Amenzi și șoferi lăsați fără permis

Publicat

De

foto 1 actiune drona

Polițiștii clujeni derulează acțiuni în casacdă pe șosele pentru a a-i disciplina pe șoferi. La Cluj, Turda și Huedin au folosit drona din dotare.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Cluj alături de cei ai Birourilor Rutiere Cluj-Napoca, Turda și ai Compartimentului Rutier Huedin au derulat, vineri, o acțiune punctuală pe DN1 E60, în sistem cascadă, în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00.

foto 1 actiune drona

Scopul principal urmărit de polițiști a fost acela de a identifica conducătorii auto care încalcă prevederile legale referitoare la depășire sau la regimul de viteză.

Polițiștii clujeni au scos drona la șoferi

În acest sens, pentru a identifica mai ușor conducătorii auto care depășesc neregulamentar, polițiștii au acționat cu sistem de tip dronă.

Astfel că au fost reținute 9 permise de conducere, dintre care 8 fiind cazuri de depășire neregulamentară depistate cu drona.

Totodată, 34 de conducători auto au fost surprinși cu ajutorul aparatelor radar în timp ce rulau cu autoturismul cu viteze mai mari decât limita legală stabilită pe acel sector de drum, aceștia fiind sancționați contravențional, iar pentru unul dintre ei a fost dispusă ca măsură complementară, reținerea permisului de conducere.

Acțiune în sistem „cascadă” pe DN1C

Sâmbătă, polițiștii Serviciului Rutier Cluj au derulat o acțiune în colaborare cu polițiștii Serviciului Rutier Sălaj cu scopul de a preveni accidentele cauzate de nerespectarea regimului legal de viteză.

actiune comuna cj sj 3

Acțiunea s-a desfășurat în intervalul 11.00 – 14.00, în sistem cascadă, pe sectorul de drum DN1C, fiind angrenați un număr de 12 polițiști din cele două Servicii Rutiere.

În cadrul activităților au fost aplicate un număr de 85 de sancțiuni contravenționale, dintre care 49 pentru depășirea limitelor de viteză, iar 36 pentru alte abateri.

De asemenea, în cazul a 21 de conducători auto, pe lângă sancțiunea principală, polițiștii au dispus ca măsură tehnico-administrativă, reținerea permisului de conducere, fiind reținut și un certificat de înmatriculare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax