Connect with us

EDUCATIE

EXCLUSIV. Antreprenor în clasa a XII-a. Din mâinile lui Claudiu iese ARTĂ: M-am gândit profund la ce pot aduce Clujului

Publicat


277305291 5190996464284757 1265069107414728680 n (1)

Claudiu Stan este un elev de clasa a XII-a care și-a deschis o afacere în Cluj-Napoca, NutriGo, în cadrul căreia se ocupă de prepararea unor mic dejunuri sănătoase pe bază de chia, quinoa, ovăz și fructe, pe care tot el le livrează în oraș și colegilor de la liceul unde învață. În plus, e toboșar într-o trupă și simte că are multe de oferit.

„Mereu mi-a plăcut să fac <<afaceri>>. Când eram mic, cumpăram înghețată și o vindeam la un preț mai mare. Simțeam că trebuie să fac ceva pentru un venit în plus, așa că într-o seară, când învățam pentru simulare, m-am gândit să încep ceva în sensul ăsta.

Ideea mi-a venit după o oră de gândit profund <<ce pot aduce Clujului>>. El are deja de toate și nu știam ce pot aduce nou cu un buget mic, apoi mi-am pus problema altfel: ce le lipsește clujenilor, cui mă adresez eu?

Mi-am răspuns singur: timpul. Clujenii nu au timp, iar cei cărora mă adresez sunt, în special, liceenii”, povestește băiatul.

elev

În seara aceea, a comandat 100 de pahare, 100 de capace, 100 de pungi pentru livrare și câteva lingurițe de plastic, după care s-a aprovizionat cu materia primă, cumpărând ingredientele necesare.

A pus totul la punct în decursul unei săptămâni, iar acum are 2000 de urmăritori pe pagina de Facebook a afacerii.

Bucătar și livrator: „Îmi ocupă exact timpul în care nu eram prea productiv”

Claudiu se ocupă de prepararea produselor seara și dimineața, împreună cu iubita lui care îl ajută când are nevoie.

„Tot procesul se întinde pe 2 etape. Îmi place că îmi ocupă exact timpul în care nu eram prea productiv, între 21 și 22 și dimineața, de la 6 la 7.

Pentru cei din liceul meu mă ocup personal de livrări. O comandă se face pe parcursul mai multor ore, deci dacă primesc o cerere dimineață, e imposibil să o livrez tot atunci”, explică el.

Ce trebuie să știe clienții

Cu alte cuvinte, pentru a mânca un mic dejun NutriGo, comanda trebuie plasată cu o seară înainte.

„Dacă cineva dorește o comandă în timpul zilei, mă ocup de ea când ajung acasă de la liceu, dar prepararea durează ceva timp, deoarece conținutul trebuie să stea la frigider măcar 1-2 ore”, adaugă Claudiu.

El este pregătit cu un plan și pentru când va primi mesaje de la elevi din alte școli.

„Când se va întâmpla, voi veni cu comenzile marcate cu nume pe care le voi lăsa la portar, de unde elevii le vor lua când ajung la școală”, spune tânărul.

El răspunde tuturor clienților, nu doar liceenilor, dar anunță că acestea trebuie programate, întrucât procesul de preparare este destul de lung.

Din mâinile lui ies delicii culinare și artă

Claudiu este elev în clasa a XII-a și are numeroase interese.

„Mereu am fost o persoană handy și crafty. Gătesc și îmi place să acord timp unei astfel de activități.

Încerc să eficientizez fiecare minut încât să am timp de tot: liceu, NutriGo, repetiții cu trupa, învățat și așa mai departe.

Cred că e important să faci totul cu plăcere ca să ai timp de mai multe”, susține băiatul.

Pe lângă NutriGo, mai are un hobby pe care l-a transormat într-o afacere, jeansbystan. Mai exact, personalizează haine de la firme cunoscute cu modele tie dye și nu numai.

De asemenea, lucrează cu tătăl său la un atelier unde are o afacere de familie, dar a avut și alte joburi în trecut.

„Din când în când îl mai ajut și pe el, dar ca hobby-uri, aș zice că sunt mai mult pe latura artistică. Pasiune e mult spus pentru că îți consumă o viață, eu le-aș numi plăceri.

Îmi place, deci, să cânt la tobe, îmi place hip-hop-ul, teatrul și gătitul. Cel din urmă sper să îl duc la un nivel înalt în carieră.

elev 2

Sunt o persoană căreia îi place să prezinte lumii ceea ce are în cap. Curând vom lansa un debut cu Vertigo, asta mă face să vreau să iasă bine și să repet cât mai mult.

Mă motivează nevoia de a împărtăși ce am de oferit cu restul”, conchide Claudiu.

Acesta poate fi urmărit pe Instagram, cu un click aici pentru contul personal și aici pentru NutriGo.

Meniul poate fi consultat atât pe rețelele de socializare, cât și mai jos.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Constantin

    aprilie 1, 2022 la 11:51 am

    Foarte tare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Aeroportul Cluj, premiat în cadrul Galei Topul Naţional al Firmelor organizată de Camera de Comerț și Industrie a României

Publicat

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a fost premiat din nou în cadrul Galei Topul Naţional al Firmelor organizată de Camera de Comerț și Industrie a României.

În cadrul celei de-a 31 ediţii a Galei Topul Național al Firmelor organizată de Camera de Comerț și Industrie a României, la data de 7 noiembrie 2024, Aeroportul Internaţional Cluj a obţinut Locul I în clasamentul naţional al firmelor evaluate de aceasta instituţie de prestigiu, în baza rezultatelor economice din anul 2023.

Primul loc în categoria Intreprinderi Mari

Premiul obţinut a reprezentat un nou prim loc, de această dată pe podiumul firmelor naţionale din categoria Intreprinderi Mari, grupa „Activităţi de servicii anexe transporturilor aeriene”, domeniul Servicii.

Încă din anul 2007, Aeroportul Internaţional Cluj este premiat de Camera de Comerț și Industrie a României, pentru excelenţa în afaceri, pentru implicare şi participare la activităţile instituţiei.

De asemenea, de-a lungul timpului, Aeroportul Internaţional Cluj s-a clasat mereu în topul firmelor naţionale, obţinând Locul III în anul 2008 şi respectiv Locul I în anii 2015, 2016, 2018, 2020, 2021 în topul firmelor membre ale Camerei, la categoria Întreprinderi Mari, domeniul Servicii.

Recunoaștere pentru munca întregii echipe de la Aeroport

Succesul în afaceri vine doar prin enorm de multă muncă, iar aceste premii reprezintă recunoaşterea eforturilor constante depuse de întreaga echipă a Aeroportului Internațional Cluj bazate pe profesionalism, viziune și excelență în dezvoltarea celui mai mare aeroport regional din România.

Reamintim faptul că, anul 2023 a fost anul în care Aeroportul Internaţional Cluj a înregistrat un record istoric de pasageri (de peste 3,24 milioane) şi a fost primul aeroport regional care a depăşit acest prag de trafic aerian.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un băiat a dispărut dintr-un centru de amplasament din Cluj-Napoca. L-ați văzut?

Publicat

Un tânăr de 13 ani a fost dat dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Clujenii care au informații despre el sunt îndemnați să sune la 112.

Un băiat de 13 ani a plecat, luni seară, dintr-un centru de plasament și nu s-a mai întors. Clujenii care pot furniza informații sunt rugați să sune la 112.

„La data de 11 noiembrie, ora 21.25, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că LINGURAR FERNANDO, în vârstă de 13 de ani, a plecat voluntar în cursul zilei, în jurul orei 07.15, dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

Poliția, apel la publicul clujean

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,70 Înălțime, atletic, păr negru.

În momentul plecării acesta era îmbrăcat cu blugi albaștri, adidași albi, flanelă neagră, geacă neagră și având în spate un ghiozdan albastru.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO Psihiatru clujean: Secția de Psihiatrie III, unde ajung dependenții de droguri, aglomerată de sărbători, nu la festivaluri

Publicat

droguri

Conferențiarul UMF Cluj-Napoca, Horia George Coman, a fost invitatul Cristinei Pintilie – Șendrea, realizatoarea podcast-ului Human Hub de pe Cluj24. Acesta conduce și secția Psihiatrie III a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), locul unde ajung dependenții de droguri din oraș pentru a primi tratament sau consiliere, locul unde reabilitarea pacienților este principala preocupare a medicilor și personalului medical.

Majoritatea pacienților dependenți de droguri ajung la la spital aduși de poliție, de cele mai multe ori încătușați. Conferențiarul Coman ne-a declarat că pacienții internați aici sunt prinși la volan sub influența drugurilor, la furat, când nu mai au bani de substanțe, ori atunci când devin agresivi cu alți oameni. Deși orașul este o destinație de festivaluri, aglomerația cea mai mare nu este în perioada marilor concerte, ci de sărbătorile religioase, cum ar fi Crăciunul sau Paștele.

Atenție la anturajul pe care îl au tinerii!

De ce se apucă lumea, în special copiii și adolescenții, de droguri? Unde ajung dependenții care creează probleme în societate? Cât de greu este ca un pacient să nu recidiveze? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care conferențiarul Coman ne-a răspuns în această ediție a Human Hub.

Interesant este că, în continuare, tinerii încep să consume droguri la presiunea găștii din care fac parte, a mai adăugat psihiatrul. Vindecarea este posibilă, cu mult ajutor, din partea medicilor și a familiei, dar și cu multă voință și dorință din partea pacienților.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pedepse majorate pentru șoferii care conduc fără permis şi comit accidente

Publicat

Senatul a adoptat noi măsuri stricte pentru a descuraja comportamentul periculos la volan. Prin modificările aduse Codului Penal, pedepsele pentru încredințarea unui vehicul unei persoane fără permis, precum și pentru conducerea fără permis, devin considerabil mai dure.

Pedepsele privative de libertate cuprinse între 4 şi 8 ani pentru încredinţarea vehiculului unei persoane fără permis, în urma căruia s-a produs un accident, şi între 5 – 10 ani, dacă accidentul s-a soldat cu victime, cresc cu o treime, iar cei care se urcă la volan fără permis vor fi obligaţi să execute pedeapsa, indiferent dacă produc sau nu accident, prevăd două amendamente admise la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, adoptat luni de Senat, scrie Agerpres.

„Cred că în momentul ăsta, împreună cu Legea ‘Anastasia’, cu legea care pedepseşte consumul de droguri şi consumul, această lege întregeşte practic scutul de apărare împotriva celor care săvârşesc accidente datorită faptului că în mod voit şi cu bătaie de joc faţă de lege ignoră ideile de siguranţă (…). În momentul în care instanţele de judecată nu vor mai putea aplica pedepse cu suspendare şi în momentul în care cine se urcă la volan beat, drogat, fără permis sau cine încredinţează un autovehicul unei persoane bete sau fără permis, ştiu că nu mai e cale de învoială cu nimeni, cu siguranţă vor deveni mai responsabili, vor deveni mai atenţi la respectarea legii”, a transmis, în plen, senatorul PNL Daniel Fenechiu, iniţiator al acestui proiect legislativ alături de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Pedepse dure pentru încredinţarea vehiculului unei persoane fără permis

Un alt amendament admis vizează eliminarea din lege a articolului care se referea la răspunderea celor care încredinţează maşina.

„Cel care încredinţează un autovehicul primeşte o pedeapsă asemenea celui care conduce fără să aibă drept”, a detaliat Cazanciuc.

În opinia senatorului PSD, legislaţia trebuie să atragă atenţia celor care „mai au această uşurinţă” de a lăsa cheile de la maşină nesupravegheate.

„Textele în vigoare acoperă această situaţie. Eficienţa va fi legată strict de modul în care instanţele vor aplica acest text. În momentul în care ştii că nu mai poţi primi decât o pedeapsă cu executare, s-ar putea să fii mult mai responsabil când te urci la volan”, a susţinut Cazanciuc.

Pedepse cu închisoarea de la 3 la 7 ani

Totodată, rămâne nemodificat articolul din proiectul de act normativ potrivit căruia „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal va fi supusă dezbaterii şi votului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax