EDUCATIE
EXCLUSIV. Antreprenor în clasa a XII-a. Din mâinile lui Claudiu iese ARTĂ: M-am gândit profund la ce pot aduce Clujului

Claudiu Stan este un elev de clasa a XII-a care și-a deschis o afacere în Cluj-Napoca, NutriGo, în cadrul căreia se ocupă de prepararea unor mic dejunuri sănătoase pe bază de chia, quinoa, ovăz și fructe, pe care tot el le livrează în oraș și colegilor de la liceul unde învață. În plus, e toboșar într-o trupă și simte că are multe de oferit.
„Mereu mi-a plăcut să fac <<afaceri>>. Când eram mic, cumpăram înghețată și o vindeam la un preț mai mare. Simțeam că trebuie să fac ceva pentru un venit în plus, așa că într-o seară, când învățam pentru simulare, m-am gândit să încep ceva în sensul ăsta.
Ideea mi-a venit după o oră de gândit profund <<ce pot aduce Clujului>>. El are deja de toate și nu știam ce pot aduce nou cu un buget mic, apoi mi-am pus problema altfel: ce le lipsește clujenilor, cui mă adresez eu?
Mi-am răspuns singur: timpul. Clujenii nu au timp, iar cei cărora mă adresez sunt, în special, liceenii”, povestește băiatul.
În seara aceea, a comandat 100 de pahare, 100 de capace, 100 de pungi pentru livrare și câteva lingurițe de plastic, după care s-a aprovizionat cu materia primă, cumpărând ingredientele necesare.
A pus totul la punct în decursul unei săptămâni, iar acum are 2000 de urmăritori pe pagina de Facebook a afacerii.
Bucătar și livrator: „Îmi ocupă exact timpul în care nu eram prea productiv”
Claudiu se ocupă de prepararea produselor seara și dimineața, împreună cu iubita lui care îl ajută când are nevoie.
„Tot procesul se întinde pe 2 etape. Îmi place că îmi ocupă exact timpul în care nu eram prea productiv, între 21 și 22 și dimineața, de la 6 la 7.
Pentru cei din liceul meu mă ocup personal de livrări. O comandă se face pe parcursul mai multor ore, deci dacă primesc o cerere dimineață, e imposibil să o livrez tot atunci”, explică el.
Ce trebuie să știe clienții
Cu alte cuvinte, pentru a mânca un mic dejun NutriGo, comanda trebuie plasată cu o seară înainte.
„Dacă cineva dorește o comandă în timpul zilei, mă ocup de ea când ajung acasă de la liceu, dar prepararea durează ceva timp, deoarece conținutul trebuie să stea la frigider măcar 1-2 ore”, adaugă Claudiu.
El este pregătit cu un plan și pentru când va primi mesaje de la elevi din alte școli.
„Când se va întâmpla, voi veni cu comenzile marcate cu nume pe care le voi lăsa la portar, de unde elevii le vor lua când ajung la școală”, spune tânărul.
El răspunde tuturor clienților, nu doar liceenilor, dar anunță că acestea trebuie programate, întrucât procesul de preparare este destul de lung.
Din mâinile lui ies delicii culinare și artă
Claudiu este elev în clasa a XII-a și are numeroase interese.
„Mereu am fost o persoană handy și crafty. Gătesc și îmi place să acord timp unei astfel de activități.
Încerc să eficientizez fiecare minut încât să am timp de tot: liceu, NutriGo, repetiții cu trupa, învățat și așa mai departe.
Cred că e important să faci totul cu plăcere ca să ai timp de mai multe”, susține băiatul.
Pe lângă NutriGo, mai are un hobby pe care l-a transormat într-o afacere, jeansbystan. Mai exact, personalizează haine de la firme cunoscute cu modele tie dye și nu numai.
De asemenea, lucrează cu tătăl său la un atelier unde are o afacere de familie, dar a avut și alte joburi în trecut.
„Din când în când îl mai ajut și pe el, dar ca hobby-uri, aș zice că sunt mai mult pe latura artistică. Pasiune e mult spus pentru că îți consumă o viață, eu le-aș numi plăceri.
Îmi place, deci, să cânt la tobe, îmi place hip-hop-ul, teatrul și gătitul. Cel din urmă sper să îl duc la un nivel înalt în carieră.
Sunt o persoană căreia îi place să prezinte lumii ceea ce are în cap. Curând vom lansa un debut cu Vertigo, asta mă face să vreau să iasă bine și să repet cât mai mult.
Mă motivează nevoia de a împărtăși ce am de oferit cu restul”, conchide Claudiu.
Acesta poate fi urmărit pe Instagram, cu un click aici pentru contul personal și aici pentru NutriGo.
Meniul poate fi consultat atât pe rețelele de socializare, cât și mai jos.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un apartament de pe str. Tineretului din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Trei echipaje din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe strada Tineretului din municipiul Turda. La fața locului s-au deplasat două autospeciale, autoscara și o ambulanță SMURD, iar accesul forțelor noastre s-a realizat cu dificultate din cauza autoturismelor parcate.
INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit
Pompierii au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au efectuat o imediat o misiune de căutare-salvare. Din fericire, nu au fost identificate victime. Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Incendiul s-a manifestat în zona bucătăriei, fiind lichidat de către pompieri. În aceste momente se ventilează încăperile din apartament”, a transmis ISU Cluj.
Foto: Arhivă

Guvernul a aprobat un nou mecanism de decontare a voucherelor de vacanță. Beneficiarii vin cu o declarație pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern și aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată, scrie Alba24.
Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:
Valoarea voucherelor și condiții de eligibilitate
– Angajații din instituțiile publice cu salarii nete de până la 8.000 lei vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 lei.
– Voucherele pot acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să achiziționeze un pachet de cel puțin 1.600 lei și să contribuie cu diferența de 800 lei din fonduri proprii
Cum se decontează voucherele de vacanță
Achiziționarea pachetului turistic: Angajatul achiziționează un pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.
Declarație pe propria răspundere: După achiziție, angajatul completează o declarație pe propria răspundere, confirmând că a contribuit cu 800 de lei din fonduri proprii și că a utilizat voucherul de 800 de lei oferit de stat.
Prezentarea facturii: Angajatul prezintă factura de minimum 1.600 de lei care atestă achiziția pachetului turistic.
Decontarea: Pe baza declarației și a facturii, angajatul primește suma de 800 de lei de la stat.
EVENIMENT
FOTO. O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervin pompierii

O țeavă de gaz a fost ruptă în urma unui accident care a avut loc pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.
Din primele informații, un șofer a ajuns cu mașina pe trotuar, unde a rupt țeava.
O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, care s-au deplasat de urgență la locul accidentului, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri asigură, zona, fiind închisă o bucată din stradă.
La fața locului este așteptată o echipă a companiei de gaz, pentru a remedia situația.
Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj Napoca

Joi, 17 aprilie, înaintea Sărbătorilor de Paști, se plătesc bursele școlare aferente lunii martie, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro.
Este prima lună din anul școlar 2024-2025 când bursele de merit și reziliență se acordă integral, adică cuantumul minim stabilit, scrie Alba24.
Când primesc elevii BURSELE în aprilie
În unele județe s-a decis ca, pe 17 aprilie, elevii să primească integral bursa de merit sau bursa socială. Apoi, vor fi completări pentru plata în întregime. Bursele plătite pe 20 martie au fost completate cu plăți la începutul lunii aprilie, în unele județe.
Cuantumul minim al burselor în anul școlar 2024 – 2025:
– bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
– bursa de merit – 450 lei/lună;
– bursa de reziliență – 300 lei/lună;
– bursa socială – 300 lei/lună;
– bursa tehnologică – 300 lei/lună;
– pentru mamele minore – 700 lei/lună.
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
– sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
– alte venituri obținute potrivit legii.
Constantin
aprilie 1, 2022 la 11:51 am
Foarte tare