ACTUALITATE
ELECTRIC CASTLE CLUJ: 186.000 de oameni s-au bucurat de muzică live la primul festival din pandemie
EC_Special by Electric Castle s-a încheiat după 10 zile de muzică live. „Un exercițiu de încredere colectivă, de speranță pentru artiști și bucurie pentru public”, după cum au spus organizatorii
Primul festival de după începerea pandemiei, EC_Special by Electric Castle, a adunat timp de 10 zile peste 186.000 de participanți.
Au fost 15.000 de ore de muzică susținute de 250 de trupe dintre cele mai apreciate la nivel național și internațional, în peste 20 de locuri din Cluj-Napoca și de pe domeniul Castelului Banffy din Bonțida, arată organizatorii.
Oferta culturală EC_Special a inclus 10 lucrări fascinante de artă new media, instalații care au fost vizitate de peste 2.000 de persoane.
În plus, la conferințele EC_Talks, pe teme ca sănătatea mintală după pandemie, educație sexuală și sustenabilitate, au participat peste 500 de persoane.
Subcarpați, cel mai „gustat” concert
Evenimentul de anul acesta a marcat și o premieră, arată organizatorii. Astfel, pentru prima dată, o trupă din România a adunat în fața scenei mai mulți participanți decât o trupă străină prezentă la festival.
S-a întâmplat la show-ul Subcarpați, în seara de joi, 12 august, la scena din Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Mihai Păun, director Electric Castle: „A fost un exercițiu de încredere colectivă în care reînvățăm să fim noi”
Pregătirile pentru EC_Special au început în urmă cu doar două luni, atunci când măsurile anunțate de autorități au permis organizarea de evenimente mari în aer liber.
Încă de la început, organizatorii și-au asumat că ediția din acest an va avea o formă specială, sub forma unui experiment, cu mai multe evenimente în zeci de spații, pentru evitarea aglomerației.
„Cred că a fost esențial să organizăm anul acesta festivalul; a fost esențial pentru participanți, dar și pentru noi, ca echipă. Am revenit toți la viața și la lucrurile pe care iubim să le facem ca oameni și care ne fac oameni.
A fost un exercițiu de încredere colectivă în care reînvățăm să fim noi. Suntem back to life!”, a declarat directorul festivalului, Mihai Păun.
Participanții și artiștii s-au bucurat la maximum de fiecare concert și eveniment, iar mulți dintre cei care au venit ca participanți, invitați sau colaboratori au declarat că aveau nevoie de un astfel de festival acum, care vine ca o gură de aer proaspăt, după izolarea și restricțiile din ultimul an și jumătate.
Rectorul UBB, Daniel Davis se va „inspira” din festival
Prof. Dr. Daniel David a afirmat la conferințele organizate la EC_Special, că revenirea la concerte și la evenimente ajută starea psihică a oamenilor după pandemie.
„Cred că ajută atât ca efect psihologic asupra stării de bine, cât și ca model de (auto)control în pandemie, și anume că pot participa la festival doar cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați.
Un asemenea model vreau să implementez și la universitate, model care există deja la marile universității ale lumii, cum ar fi Universitatea Harvard. Voi, organizatorii, ați găsit spații suficiente chiar în aer liber, totuși, ați pus aceste condiții de bun simț.
Așadar, da, ajută și ca model de sănătate, și ca model de control al pandemiei”, a spus prof. univ. dr. Daniel David, psiholog și rectorul UBB Cluj.
Artista Valeria Stoica: „Oamenii erau însetați să asculte live”
Ediția specială a Electric Castle a fost gândită și ca o scenă solidară oferită artiștilor români, care s-au numărat printre categoriile profesionale cele mai afectate de pandemie. Mai mult de jumătate din line-up-ul ediției speciale a fost format din grupuri și interpreți români.
Solistul trupei Vița de Vie, Adi Despot, a împărtășit cu participanții cum a fost pentru el ultimul an și jumătate.
„Pandemia a fost îngrozitoare, depersonalizantă. Nu mai vreau să iau pauză. Trebuie să găsim soluții, nu restricții”, a spus Despot.
Artista Valeria Stoica, originară din Republica Moldova, a recunoscut că s-a gândit chiar să renunțe la muzică.
„M-am întors în pandemie acasă, în Moldova. După o săptămână petrecută în Nisporeni, simțeam că dacă mai rămân, nu mă mai întorc și mă las și de muzică. Simțeam că trebuie să mă întorc. Oamenii erau însetați să asculte live”, a afirmat ea.
Și artiștii străini au împărtășit că au ținut neapărat să vină pe scena EC după un an și jumătate de pauză. Unul dintre cei mai așteptați artiști, DJ Marky, a călătorit peste 25 de ore și a fost nevoit să petreacă 10 zile în carantină în Mexic ca să-și poată întâlni publicul la EC_Special.
Care au fost cele mai așteptate concerte
La Cluj, cele mai populare concerte, care au strâns în jur de 5.000 de participanți, au fost cele ale lui Asaf Avidan, Aurora și Irina Rimes din Piața Unirii, iar la Bonțida au făcut senzație zeci de artiști printre care HVOB, Sigma, Ben Bohmer și DJ Marky.
Pe Cetățuie, scenele de la Turnul Parașutiștilor și de pe Terasa Belvedere au fost locurile preferate de petrecere și dans, iar cel mai popular DJ act a fost al lui Acid Pauli.
În total, la ediția specială din acest an au participat 186.000 de persoane. Cel mai tânăr participant, adus de părinții lui, are 2 luni, iar cel mai vârstnic, 81 de ani.
Tacos și burger, cele mai râvnite mâncăruri la festival
La festival, 70% din materia primă folosită la prepararea mâncării a provenit din Transilvania, spun organizatorii.
Cel mai consumat fel de mâncare la Cluj a fost tacos, iar la Bonțida – burgerul. La capitolul băuturi, preferata participanților a fost, de departe, berea.
Electric Castle a creat cel mai sigur mediu pentru a te bucura de muzica live
Mai bine de jumătate dintre participanți au fost persoane vaccinate
În ceea ce privește siguranța, accesul a fost posibil doar pentru cei care puteau demonstra că au fost vaccinați anul acesta anti-Covid, că au trecut prin boală (printr-un document emis cu 15-180 de zile înainte) sau dacă puteau prezenta un test negativ antigen, nu mai vechi de 24 de ore sau PCR, nu mai vechi de 72 de ore.
Cei mai mulți participanți, peste jumătate, erau vaccinați, iar restul au prezentat dovada rezultatului negativ sau a trecerii prin boală.
În plus, peste 3.650 de persoane au fost testate gratuit, până vineri, în rețeaua Medlife, în clinicile din Cluj și în punctele mobile amplasate înainte de intrarea în spațiul de la festival.
Potrivit datelor obținute de la Direcția de Sănătate Publică din Cluj, dintre cei testați în punctele mobile amplasate înaintea zonei de acces în festival, patru persoane au fost depistate pozitiv și au fost trimise în carantină, în timp ce restul au avut un test negativ și au putut participa la concerte.
Promisiunea pentru anul viitor: EC 2022 cu Twenty-One Pilots, Gorillaz și Deftones
Organizatorii Electric Castle au anunțat deja primii 3 headlineri ai ediției de anul viitor: Twenty-One Pilots, Gorillaz și Deftones.
O ediție limitată a abonamentelor pentru 2022 e deja disponibilă și acestea pot fi cumpărate până în 18 august 2021. Detalii despre festival sunt disponibile pe www.electriccastle.ro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Cum au votat românii în fiecare județ. Elena Lasconi, în turul doi cu voturi din diaspora
Românii au votat. În țară, dar și în străinătate, cele mai multe voturi le-a obținut Călin Georgescu, candidat independent, o supriză pentru foarte multă lume.
Macel Ciolacu, liderul PSD, dat câștigător în primul tur al alegerilor prezidențiale de toate sondajele de opinie, iese din cursa prezidențială. Elena Lasconi, peședinta USR este cea îl va înfrunta pe Călin Georgescu în turul doi.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Cum au votat românii în fiecare județ. Elena Lasconi, în turul doi, cu voturi din diaspora
În țară, Elena Lasconi a câștigat 5 județe, printre care județul Cluj, dar și municipiul București. Rezultatul de duminică seara, când în turul doi păreau să intre Călin Georgescu și Marcel Ciolacu, a fost întors după numărarea tuturor voturilor, inclusiv din diaspora.
Candidatul PSD la funcția de președinte al României a ieșit “câștigător” în cele mai multe județe din țară – 16.
Nicolae Ciucă, PNL, a câștigat un singur județ fiind surclasat de Kelemen Hunor, candidat UDMR, care, surprinzător, a căștigat “județul liberal” Bihor.
Citește și: Cum (n)-a fost votat Nicolae Ciucă la Cluj, în “fieful” PNL
George Simoin, canditatul AUR, votat și el masiv, care se află pe locul 4 în preferințele românilor, nu a căștigat în niciun județ din țară.
Cum au votat românii în turul 1 al alegerilor prezidențiale:
- Călin Georgescu, candidat independent, a câştigat alegerile în 13 judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Argeş, Prahova, Călăraşi, Constanţa, Tulcea şi în diaspora. A primit cele mai multe voturi și intră în turul 2 al alegerilor
- Elena Lasconi, USR, a câştigat alegerile în 5 judeţe: Cluj, Iaşi, Braşov, Timiş, Ilfov şi toate sectoarele din Bucureşti. Intră în turul doi al alegerilor prezidențiale de pe poziția secundă
- Marcel Ciolacu, PSD, a câştigat alegerile în 16 judeţe: Botoşani, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Dîmboviţa, Teleorman, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinţi și Caraş-Severin. Pierde finala prezidențială
- Nicolae Ciucă, PNL, a câștigat la Giurgiu
- Kelemen Hunor, UDMR a căștigat în 6 judeţe: Satu Mare, Bihor, Sălaj, Mureş, Harghita și Covasna.
Nicolae Ciucă a obținut cel mai prost scor la alegeri al unui candidat liberal. De asemenea, Marcel Ciolacu este primul președinte al PDS care nu intră în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Ne apropiem cu repeziciune de cea mai aglomerată perioadă din an. Întotdeauna, luna decembrie este cea mai solicitantă și cea mai aglomerată. Este momentul când facem cele mai multe cumpărături, suntem ocupați cu pregătirile de sărbători și ne facem planuri de petrecere și vacanță. Deși este cea mai așteptată și mai frumoasă perioadă din an, magia sărbătorilor poate fi umbrită de stresul cumpărăturilor pentru cadouri și pregătirile pentru mesele de sărbătoare.
Însă, dacă urmezi câteva reguli simple de organizare, vei reuși să faci cumpărături fără să te simți copleșit.
Nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri
Cea mai mare greșeală pe care o facem majoritatea dintre noi este că amânăm cumpărăturile crezând că avem timp suficient până la sărbători. În realitate, cel mai important pas pentru a evita stresul este planificarea. Fă-ți din timp lista de cumpărături și deja poți începe să achiziționezi produsele neperisabile. Făcând totul etapizat, nu vei mai avea impresia că te aglomerezi și nu vei mai simți presiunea că trebuie să cumperi totul dintr-o dată. Bonusul organizării din timp îl reprezintă organizarea mai atentă a bugetului și economia de bani. Mai ales că, în perioada sărbătorilor, totul este mai scump.
Fă-ți majoritatea cumpărăturilor online
Ca să scapi de alergătura și aglomerația din magazine, cel mai ușor este să îți faci cumpărăturile online. Produsele îți vor veni acasă prin curierat, în cel mai scurt timp. Astfel, nu mai este nevoie să consumi timp străbătând tot orașul și așteptând la cozi. Eviți stresul, economisești timp și bani, eficientizând pregătirile pentru sărbători. Mai mult decât atât, online găsești o gamă largă de produse și ai și reduceri disponibile doar pe site sau dacă ești abonat. De cele mai multe ori, livrarea este gratuită, ceea ce înseamnă încă o economie în bugetul pentru sătbători.
Întocmește o listă completă și nu te abate de la ea
Trebuie să ai toate produsele necesare listate, astfel încât să nu îți dai seama în ultimul moment că îți lipsește ceva. Dacă începi să creionezi lista din timp, aceasta va fi completă înainte de sărbători. De asemenea, cumpărând treptat produsele, ai garanția că le vei găsi pe toate. În apropierea Crăciunului, multe produse dispar din stoc. În același timp, o listă te va ajuta să eviți cumpărăturile impulsive și să te concentrezi pe ceea ce ai nevoie cu adevărat.
Cumpără cadourile pentru cei dragi, din timp
Sărbătorile nu sunt doar despre cantitatea de cadouri, ci și despre valoarea lor simbolică. În goana după ele, poți omite exact aspectul esențial – importanța acestora pentru destinatar. Pe ultima sută de metri poți ajunge să cumperi cadouri la întâmplare, fără să te gândești dacă îi plac sau îi sunt necesare persoanei căreia i le dăruiești. În loc să cumperi cadouri costisitoare doar pentru a respecta tradiția, alege cadouri care reflectă cu adevărat gusturile și dorințele celor dragi. Dacă vrei să fii eficient și să îi faci și o surpriză persoanei dragi, o poți surprinde printr-o trimitere colet direct la ușă, cu o etichetă pe care să scrie „de la Moș Crăciun!”
Cu planificare, răbdare și o atitudine pozitivă, cumpărăturile de sărbători pot deveni o activitate plăcută și relaxantă, fără a adăuga presiune suplimentară și stres.
EVENIMENT
Votant clujean al lui Georgescu: Mi-a fost scârbă de partidele mari și de candidații propuși. Singurul care a vorbit de oameni
Unul din cei peste 50.000 de clujeni care au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale cu independentul Călin Georgescu a explicat pentru Cluj24 motivele care au stat la baza votului său.
Potrivit acestuia, votul pro-Georgescu a fost unul anti-partidele mainstream, partide mari și anchilozate, cărora nu le-a păsat de oameni ci doar de propriile interese.
”M-am hotărât cu cine să votez doar duminică dimineață. Și am decis să dau un vot anti-sistem, iar Călin Georgescu mi s-a părut candidatul potrivit, deși până în urmă cu o lună nu auzisem de el. Dar a fost singurul pe care l-am văzut spunând ceva despre oameni, care s-a gândit la ei.
Candidați-măscărici
Mi-a fost scârbă de aceste partide și de candidații propuși la Președinție, astfel că am votat împotriva lor. Singurele vinovate de rezultatul votului sunt partidele și măscăricii pe care i-au scos în față ca și candidați la prezidențiale”, a spus acesta.
Votantul lui Georgescu a precizat că a contat în decizia luată și faptul că a fost vorba despre un candidat independent, care nu are un partid în spate și care să îi dicteze ce să spună și ce să facă.
”Adevărul este că nu m-am așteptat să intre în turul 2, dar acum mă bucur. Campania lui desfășurată pe Tik Tok nu m-a influențat, dar doar așa am aflat mai multe despre acest candidat”, a explicat clujeanul.
Potrivit rezultatelor comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale și a intrat în turul 2 cu aproape 2,5 milioane de voturi obținute în țară și diaspora.
Luni, Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că sistemul de operare al instituției, afectat de o defecțiune în după-amiaza zilei de joi, este în curs de repornire și că va deveni complet funcțional până la sfârșitul acestei zile.
„Sistemul de operare al RAR, care permite eliberarea documentelor, funcționarea stațiilor de inspecție tehnică periodică și schimbul de date cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) este în curs de repornire și ne așteptăm să fie complet funcțional până la sfârșitul acestei zile. Până atunci, vă informăm că toate reprezentanțele RAR lucrează conform programărilor, iar actele vor fi eliberate în cel mai scurt timp de la repornirea bazelor de date”, a transmis luni dimineața RAR.
Sistemul de operare al RAR, afectat de o defecțiune, este în curs de REPORNIRE
Reprezentanții RAR anunțau vineri că un incident neprevăzut, apărut în camera serverelor centrale ale RAR, a perturbat activitatea instituției și a afectat derularea serviciilor programate cu clienții la nivel național.
„Până la remedierea situației apărute, clienții se pot prezenta la sediile RAR conform programărilor pe care le-au efectuat, iar documentele solicitate (ex: CIV) le vor fi eliberate ulterior, după ce vor putea fi procesate și în sistemul informatic. Angajații RAR îi vor anunța pe cei care au de ridicat documente când pot fi acestea eliberate, în ordinea cronologică a programărilor pe care le-au avut pentru efectuarea prestațiilor sau, după caz, în alte situații speciale. Totodată, RAR a luat decizia ca plata pentru serviciile efectuate să fie făcută doar în momentul în care se vor fi eliberate documentele în format fizic”, se arăta într-un comunicat al RAR de vineri.
„Situația nu a fost generată de un atac cibernetic”
Conform acestuia, avaria a afectat și aplicația informatică destinată înregistrării la nivel național a ITP de către stațiile de inspecție tehnice autorizate, precum și schimbul de date cu Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.
„Incidentul a fost semnalat în data de 21.11.2024, în jurul orei 14:00, atunci când sistemele de prevenire și stingere a incendiilor s-au declanșat și au provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care susțin infrastructura IT a RAR. Precizăm că situația nu a fost generată de un atac cibernetic, că nu a existat un incendiu în camera serverelor și că nicio persoană nu a avut de suferit în urma activării sistemelor de stingere care utilizează pulberi speciale pentru inhibarea arderii”, se mai spunea în comunicat.
doru
august 16, 2021 la 11:58 am
Despre oamenii care au fost torturati de basi si decibeli cine vorbeste? Despre Primaria Cluj Napoca care a aprobat cinic aceasta tortura? Despre faptul ca universitarul Cluj este plasat in lumea a treia prin acceptarea unor evenimente zgomotoase care afecteaza cetatenii sai ?! In rest, sunt vorbe goale, spuse unor analfabeti. Clujul nu mai e universitar-cultural, devine oras de lautari.
V.M.
august 17, 2021 la 10:28 am
am tot scris, daca aveti curiozitatea sa cititi pe site sunt cateva stiri despre asta. multumim