ACTUALITATE
EDITORIAL Aprilie. Ultima lună de pe pământ

Preotul, îmbrăcat cu totul în negru, semăna cu un ninja, cu canaful pe cap și cu o mască de protecție, de asemenea neagră, care îi acoperea nasul și gura, dar nu și barba cernită, care îi venea aproape de piept.
Un ninja mai plinuț, blând, cu o voce domoală, ușor obosită, mai mult șoptită în spatele măștii, și cu ochii tulburi, care abia licăreau în spatele unor ochelari aburiți.
Citea dintr-o Biblie cu pagini roase și colțuri îndoite, care a văzut multe la viața ei.
Dar niciodată așa ceva.
Părintele obișnuia să își rostească scurtele cuvinte de îmbărbătare la înmormântări folosind pilde din viețile apostolilor, condimentate cu citate ale unor mari duhovnici, pentru a aduce alinare în sufletele celor care îl însoțeau pe ultimul drum pe cel plecat. Fie că erau sute, fie că erau zeci de persoane adunate la sicriu – membri ai familiei, rude mai apropiate sau îndepărtate, vecini sau simpli cunoscuți, le insufla un sentiment de încurajare. Își ridica privirea la iertăciuni și îi căuta din ochi pe cei apropiați mortului, de parcă le-ar fi transmis direct rugămintea cea de pe urmă a acestuia, să îl ierte și să nu îl uite.
Dar nu și acum.
Își adapta predica de la căpătâiul celui plecat, uneori prea devreme, și în funcție de auditoriu. Simțea pur și simplu cuvintele pe care trebuia să le spună direct din inimă și apăsa pe semnificația lor. De-a lungul anilor, în marele oraș, săvârșise slujbe de îngropăciune pentru demnitari și politicieni de seamă, pentru universitari, pentru doctori, și li se adresa celor prezenți folosind cuvinte alese, dar fusese chemat și la oameni sărmani, oameni simpli, conduși la groapă aproape singuri, cărora li se adresa pe limba lor.
Tuturor le spunea că cel mort a fost un om bun, indiferent ce păcate săvârșise, și că Dumnezeu îl primea la el de parcă ar fi fost Fiul lui Cel neprihănit.
Dar nu și acum.
Îi plăcea să vadă, la finalul slujbei de înmormântare, după cuvintele sale, chipuri mai înseninate, priviri mai vii, lacrimi uscate și o anume împăcare sufletească la cei prezenți, semn că își îndeplinise menirea de ostoitor de suflete.
Dar nu și acum.
Preotul obosise. Trecuseră Paștile, cu Învierea săvârșită în biserici cu uși ferecate și preoți adresându-se doar icoanelor tăcute, cu oameni închiși în case de molima care se răspândise peste tot.
Cele mai triste sărbători pe care le-a văzut vreodată.
Îi era frig și, în ciuda soarelui de sfârșit de aprilie și a mănușilor negre pe care le purta, își simțea degetele înghețate când răsfoia, încet, paginele Cărții Sfinte în căutarea versetelor liniștitoare.
Era perioada vârfului pandemiei, așa estimaseră specialiștii.
De o oră întreagă, prin fața lui se perindau sicrie grele, închise ermetic, aduse de câte patru militari îmbrăcați în costume de protecție, ieșiți, parcă, din negura războiului.
Astăzi și Troparele rostite sunau altfel.
-“Dumnezeul duhurilor și a tot trupul, Care ai călcat moartea și pe diavol L-ai surpat și ai dăruit viață lumii Tale, Însuți, Doamne, odihnește sufletul adormitului robului Tău numărul 1417, bărbat, 88 de ani, în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea”.
Pierduse socoteala morților, erau prea mulți, prea dintr-o dată. Moartea nu alegea. Toți erau egali în fața coasei.
Se poticnea în gânduri pentru că nu știa nimic despre ei. O cifră, o vârstă, femeie sau bărbat, așa plecau toți în ultima vreme să se înfățișeze în fața lui Dumnezeu. Primise doar o listă de numere de la autorități, totul era făcut în grabă, groparii nu pridideau să sape 24 de ore din 24.
Auzise că și în alte țări fusese la fel, dar acelea erau departe, dar, acum, moartea intrase și în casa lui.
Multă durere, jale nemaivăzută, mări de lacrimi.
Aprilie, pentru mulți, a însemnat ultima lună petrecută pe acest pământ.
Cu cădelnița risipi niște tămâie peste sicriul care fu luat, iar în locul lui fu adus altul.
”Ne luăm rămas bun de la robul lui Dumnezeu numărul 1418, bărbat, 48 de ani….”.
O lumânare galbenă, subțire ca un pai, plângea pe un colț de masă, cu lacrimi de ceară scurse într-o farfurioară.
La poarta cimitirului, aproape de capelă, o familie cernită – mama, tata și un copil, așteptau să își ia rămas bun de la un părinte răpus de coronavirus. Vorbele preotului ajungeau ca o șoaptă până la ei, întrerupte, când și când, de dangănul clopotului.
-Mami, ce sunt în lăzile astea, numere?, întrebă, curios, micuțul, pentru care tot ce se întâmpla era o noutate.
Femeia înlăcrimată îi mângâie, duios, părul.
-Nu, puiule, nu sunt numere. Sunt Oameni… Doar că am uitat cum să ne luăm rămas bun de la ei…
****************
Vasile Măgrădean
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Evenimentul Federației Tinerilor din Cluj-Napoca, “Cluj Never Sleeps”, revine și în acest an cu cea de-a 11-a ediție. Astfel în 28 iunie, pentru 24 de ore neîntrerupte, Cluj Never Sleeps promite să unească întreaga comunitate a orașului pentru o experiență culturală inedită și efervescentă.
Tema acestei ediții, “Shift”, surprinde o tranziție a perspectivei asupra tineretului – o chemare la acțiune, la implicare, la transformare. SHIFT este momentul în care tinerii preiau controlul, iar orașul devine un hub de creativitate, mișcare și expresivitate.
”Anul acesta, evenimentul revine cu o selecție de activități noi, gândite pentru a surprinde magia Clujului în cele mai vibrante forme ale sale – atât ziua, cât și noaptea. Alături de aceste noutăți, revin și reperele consacrate care au definit identitatea proiectului, precum Midnight Snack și Silent Party.
Expoziții și dezbateri
Pe parcursul a 24 de ore neîntrerupte, participanții sunt invitați să descopere expoziții ale artiștilor locali, dezbateri în aer liber, instalații interactive, concerte, reprezentări culturale, ateliere creative și workshop-uri multidisciplinare.
Orașul va fi activat în 3 puncte cheie: Parcul Feroviarilor, strada Iuliu Maniu, ZBOR Hub (strada Ioan Bob 12), dar și în locații satelit ce urmează să fie explorate de cei mai curioșii dintre participanți”, arată organizatorii.
Programul complet al activităților în cele 3 locații este disponibil aici: https://clujneversleeps.com/program.
Proiectul este implementat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, BCR și ZBOR Hub Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.
EVENIMENT
FOTO. Schele pe Spitalul Municipal Turda. Primarul Matei: Lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă

Primarul Cristian Matei a anunțat, marți, că a început transformarea Spitalului Municipal Turda prin montarea primele schele, semn clar că lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă.
”Este una dintre cele mai importante investiții din domeniul sănătății pe care le implementăm la Turda, cu un buget de 21,2 milioane lei (fără TVA), finanțată prin PNRR – Valul Renovării.
Proiectul vizează:
• izolarea termică a fațadei,
• înlocuirea completă a tâmplăriei,
• refacerea hidroizolației,
• modernizarea iluminatului,
• dotarea cu surse regenerabile de energie,
• instalarea unor sisteme eficiente de încălzire,
• și amplasarea a 5 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.
Scopul este simplu, dar esențial: reducerea consumului energetic și creșterea confortului pentru pacienți și cadre medicale”, a spus Matei.
Acesta a precizat că Turda merge mai departe cu investiții care contează – ”investiții care înseamnă grijă față de oameni, eficiență administrativă și utilizarea inteligentă a fondurilor europene”.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Randamentul apartamentelor în Cluj-Napoca, împărțit pe cartiere. În câți ani se amortizează apartamentul tău

Achiziția unui apartament pentru închiriere este una dintre cele mai frecvente forme de investiție în Cluj-Napoca și în România. Dar cât de repede îți recuperezi banii depinde semnificativ de cartierul ales și de tipul apartamentului. În acest studiu realizat de Imoradar24, analizăm randamentul investițional al imobilelor în cele mai relevante 16 cartiere clujene, folosind date agregate din perioada 10 mai – 10 iunie, 2025.
Am calculat numărul de ani necesari pentru amortizarea investiției folosind o formulă realistă: prețul mediu de vânzare împărțit la chiria lunară medie, ajustat pentru o ocupație de 10 luni pe an, luând în considerare perioadele de neocupare (renovări, schimbare de chiriași etc.).
Pentru simplitatea calculelor nu am inclus impozitul, aprecierea/deprecierea imobilului în timp sau variația prețului chiriei.
Cartierele sunt ordonate descrescător în funcție de randamentul general, de la cele mai avantajoase pentru investiții către cele mai puțin eficiente.Mai jos prezentăm o analiză vizuală comparativă generală, urmată de o detaliere individuală a fiecărui cartier, segmentată pe tipuri de apartamente (în funcție de numărul de camere).
Acest studiu demonstrează clar că randamentul imobiliar în Cluj-Napoca variază semnificativ de la un cartier la altul. Cele mai bune oportunități se regăsesc în cartiere aflate în dezvoltare, precum Dâmbul Rotund, Bulgaria sau Bună Ziua, în timp ce zonele centrale sau exclusiviste tind să aibă randamente mai scăzute, din cauza prețurilor ridicate la achiziție. Totodată, apartamentele cu 2 camere și garsoniere oferă constant cele mai bune rezultate din punct de vedere al recuperării investiției.
EVENIMENT
Manelistul Culiță Sterp rămâne cu condamnarea la 2,6 ani de închisoare cu suspendare după accidentul de la Cluj – decizia ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, marți, recursul în casație formulat de manelistul Culiță Sperp, pe numele lui Nicolae Sterp, astfel că acesta a rămas cu condamnarea de 2,6 ani de închisoare cu suspendare și termen de supraveghere de 3 ani. Acesta a provocat în noiembrie 2022 un accident rutier în Cluj-Napoca, fiind beat și drogat la volan și a intrat în intersecția din Piața Avram Iancu pe culoarea roșie a semaforului.
Instanța Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat, inițial, la închisoare cu suspendare, a stabilit ca pedeapsă complementară și interdictia pentru manelist de a mai conduce o mașină pe drumurile publice timp 3 ani, deoarece a condus băut si a părăsit locul accidentului fără încuviințarea polițiștilor.
Decizia ÎCCJ este definitivă: ”Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Sterp Nicolae împotriva deciziei penale nr. 435/A din 14 martie 2025, pronunţată de Curtea de Apel Cluj, Secţia penală şi de minori, în dosarul nr. 26306/211/2022. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”.