Connect with us

ACTUALITATE

EDITORIAL Aprilie. Ultima lună de pe pământ

Publicat


Preotul, îmbrăcat cu totul în negru, semăna cu un ninja, cu canaful pe cap și cu o mască de protecție, de asemenea neagră, care îi acoperea nasul și gura, dar nu și barba cernită, care îi venea aproape de piept.

Un ninja mai plinuț, blând, cu o voce domoală, ușor obosită, mai mult șoptită în spatele măștii, și cu ochii tulburi, care abia licăreau în spatele unor ochelari aburiți.

Citea dintr-o Biblie cu pagini roase și colțuri îndoite, care a văzut multe la viața ei.

Dar niciodată așa ceva.

Părintele obișnuia să își rostească scurtele cuvinte de îmbărbătare la înmormântări folosind pilde din viețile apostolilor, condimentate cu citate ale unor mari duhovnici, pentru a aduce alinare în sufletele celor care îl însoțeau pe ultimul drum pe cel plecat. Fie că erau sute, fie că erau zeci de persoane adunate la sicriu – membri ai familiei, rude mai apropiate sau îndepărtate, vecini sau simpli cunoscuți, le insufla un sentiment de încurajare. Își ridica privirea la iertăciuni și îi căuta din ochi pe cei apropiați mortului, de parcă le-ar fi transmis direct rugămintea cea de pe urmă a acestuia, să îl ierte și să nu îl uite.

Dar nu și acum.

Își adapta predica de la căpătâiul celui plecat, uneori prea devreme, și în funcție de auditoriu. Simțea pur și simplu cuvintele pe care trebuia să le spună direct din inimă și apăsa pe semnificația lor. De-a lungul anilor, în marele oraș, săvârșise slujbe de îngropăciune pentru demnitari și politicieni de seamă, pentru universitari, pentru doctori, și li se adresa celor prezenți folosind cuvinte alese, dar fusese chemat și la oameni sărmani, oameni simpli, conduși la groapă aproape singuri, cărora li se adresa pe limba lor.

Tuturor le spunea că cel mort a fost un om bun, indiferent ce păcate săvârșise, și că Dumnezeu îl primea la el de parcă ar fi fost Fiul lui Cel neprihănit.

Dar nu și acum.

Îi plăcea să vadă, la finalul slujbei de înmormântare, după cuvintele sale, chipuri mai înseninate, priviri mai vii, lacrimi uscate și o anume împăcare sufletească la cei prezenți, semn că își îndeplinise menirea de ostoitor de suflete.

Dar nu și acum.

Preotul obosise. Trecuseră Paștile, cu Învierea săvârșită în biserici cu uși ferecate și preoți adresându-se doar icoanelor tăcute, cu oameni închiși în case de molima care se răspândise peste tot.

Cele mai triste sărbători pe care le-a văzut vreodată.

Îi era frig și, în ciuda soarelui de sfârșit de aprilie și a mănușilor negre pe care le purta, își simțea degetele înghețate când răsfoia, încet, paginele Cărții Sfinte în căutarea versetelor liniștitoare.

Era perioada vârfului pandemiei, așa estimaseră specialiștii.

De o oră întreagă, prin fața lui se perindau sicrie grele, închise ermetic, aduse de câte patru militari îmbrăcați în costume de protecție, ieșiți, parcă, din negura războiului.

Astăzi și Troparele rostite sunau altfel.

-“Dumnezeul duhurilor și a tot trupul, Care ai călcat moartea și pe diavol L-ai surpat și ai dăruit viață lumii Tale, Însuți, Doamne, odihnește sufletul adormitului robului Tău numărul 1417, bărbat, 88 de ani, în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea”.

Pierduse socoteala morților, erau prea mulți, prea dintr-o dată. Moartea nu alegea. Toți erau egali în fața coasei.

Se poticnea în gânduri pentru că nu știa nimic despre ei. O cifră, o vârstă, femeie sau bărbat, așa plecau toți în ultima vreme să se înfățișeze în fața lui Dumnezeu. Primise doar o listă de numere de la autorități, totul era făcut în grabă, groparii nu pridideau să sape 24 de ore din 24.

Auzise că și în alte țări fusese la fel, dar acelea erau departe, dar, acum, moartea intrase și în casa lui.

Multă durere, jale nemaivăzută, mări de lacrimi.

Aprilie, pentru mulți, a însemnat ultima lună petrecută pe acest pământ.

Cu cădelnița risipi niște tămâie peste sicriul care fu luat, iar în locul lui fu adus altul.

”Ne luăm rămas bun de la robul lui Dumnezeu numărul 1418, bărbat, 48 de ani….”.

O lumânare galbenă, subțire ca un pai, plângea pe un colț de masă, cu lacrimi de ceară scurse într-o farfurioară.

La poarta cimitirului, aproape de capelă, o familie cernită – mama, tata și un copil, așteptau să își ia rămas bun de la un părinte răpus de coronavirus. Vorbele preotului ajungeau ca o șoaptă până la ei, întrerupte, când și când, de dangănul clopotului.

-Mami, ce sunt în lăzile astea, numere?, întrebă, curios, micuțul, pentru care tot ce se întâmpla era o noutate.

Femeia înlăcrimată îi mângâie, duios, părul.

-Nu, puiule, nu sunt numere. Sunt Oameni… Doar că am uitat cum să ne luăm rămas bun de la ei…

 

****************

Vasile Măgrădean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Înşelăciune prin „scrisoarea nigeriană” la Cluj

Publicat

De

arestat turda

În perioada 24 – 29 noiembrie 2023, sub coordonarea Direcţiei de Poliţie Transporturi, poliţiştii din cadrul structurilor de Poliţie Transporturi au desfăşurat acţiuni specifice, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică din domeniul transporturilor aeriene, navale şi feroviare, precum şi pentru combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional.

Astfel, la data de 24 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Constanţa, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomiţa, au pus în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în comuna Borduşani (5 mandate), Stelnica (3 mandate) şi Făcăeni (2 mandate), judeţul Ialomiţa.

Percheziţiile au fost efectuate la locuinţele a trei bărbaţi, care, în noaptea de 14 spre 15 octombrie 2023, ar fi sustras trei motoare de barcă, în valoare de aproximativ 30.000 de euro, din zona kilometrului fluvial 252-253, al Dunării, mal drept, oraşul Hârşova, judeţul Constanţa.

În urma percheziţiilor, au fost descoperiţi şi ridicaţi 1.100 de euro, 7 motoare de bărci (o parte dintre acestea fiind recunoscute şi predate persoanelor vătămate), 8 plase monofilament în lungime de aproximativ 700 de metri, 9 telefoane mobile, 1 prostovol,  aproximativ o tonă de grâu şi 2 drujbe.

În urma administrării probatoriului, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 3 bărbaţi, din comuna Borduşani, judeţul Ialomiţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. Ulterior, unul dintre bărbaţi a fost reţinut, pentru 24 de ore.

La data de 25 noiembrie 2023, persoana reţinută a fost prezentată instanţei de judecată, care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.

Totodată, la data de 28 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi – Biroul de Poliţie Transporturi navale Galaţi au pus în executare 8 mandate de percheziţie domiciliară, emise de Judecătoria Brăila, într-un dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt a unei ambarcaţiuni de agrement, din comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 2 motoare de ambarcaţiune, 2 unelte de pescuit comercial tip setcă monofilament cu lungimea de 150 de metri, 4 unelte de pescuit comercial tip ava cu lungimea de 300 metri, 2 unelte de pescuit comercial tip setcă fir textil cu lungimea de 70 de metri şi 760 de litri de benzină, depozitată în 38 de bidoane de plastic a câte 20 de litri fiecare.

În vederea continuării cercetărilor, 6 persoane au fost conduse la sediul unităţii de poliţie, pentru audierii.

În cauză, sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat.

De asemenea, la data de 26 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Iaşi – Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Iaşi, în zona peronului principal al staţiei CF Iaşi, au identificat un bărbat, de 39 de ani, din municipiul Iaşi, care avea un comportament suspect, acesta fiind condus la sediul Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Iaşi.

În urma percheziţiei corporale, asupra sa au fost descoperite două bucăţi de staniol mototolite, în interiorul cărora se afla substanţă vegetală uscată, tocată mărunt, cu miros înţepător, susceptibilă a fi drog de risc (canabis).

Totodată, a fost ridicată o ţigaretă rulată artizanal, ce a fost aruncată de bărbat, în momentul depistării de către poliţişti.

Substanţa vegetală şi ţigareta rulată artizanal au fost înaintate structurilor competente, în vederea continuării cercetărilor.

 

„Scrisoarea nigeriană” de la Cluj

 

Totodată, la data de 29 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj – Napoca au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară şi două mandate de aducere, emise de Judecătoria Cluj – Napoca, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, în mediul online, prin metoda ,,scrisoarea nigeriană”.

În fapt, doi cetăţeni nigerieni, cu drept de şedere şi de muncă pe teritoriul României, ar fi indus şi menţinut în eroare persoana vătămată cu domiciliul în judeţul Cluj şi ar fi determinat-o să transfere într-un cont diferite sume de bani pentru „a-i elibera pe cauţiune”, în mai multe tranşe, acest lucru fiind nereal.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sume de bani şi dispozitive electronice.

Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea procurorului de supraveghere din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Precizăm faptul că, în toate cazurile, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale, prevăzute de Codul de procedură penală precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Poliţia Română va continua să desfăşoare astfel de acţiuni şi în perioada următoare, în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale, informează IGPR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Grupa României la Campionatul European de Fotbal Euro2024

Publicat

De

Naţionala de fotbal a României va fi în grupă cu Belgia la Euro2024, în urma tragerii la sorţi care a avut loc sâmbătă, în Hamburg, Germania. Echipele din grupa României sunt: Belgia, România, Slovacia şi o echipă venită din barajul Nation League (câștigător play-off B Bosnia și Herțegovina – Ucraina / Israel – Islanda).

Grupele Euro 2024:

Grupa A: Germania, Scoţia, Ungaria, Elveţia;

Grupa B: Spania, Croaţia, Italia, Albania;

Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia;

Grupa D: câştigătoarea play-off-ului A, Olanda, Austria, France;

Grupa E: Belgia, Slovacia, România, câştigătoarea play-off-ului B;

Grupa F: Turcia, câştigătoarea play-off-ului C, Portugalia, Cehia.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Drum clujean închis din cauza precipitaţiilor. Turiştii nu au acces spre Cascada Valul Miresei

Publicat

De

Un drum din zona montantă a judeţului Cluj a fost afectat de precipitaţiile abundente, iar turiştii nu au aces deocamdată spre Cascada ValulMiresei.

„În atenția opiniei publice!


📍Structura drumului forestier denumit popular „Valea Stanciului” care face legătura între centrul localității Răchițele și punctul turistic Cascada Vălul Miresei a fost afectată din cauza precipitațiilor abundente și a aluviunilor formate în urma acestora. Menționăm faptul că pentru accesul la acest obiectiv turistic nu există traseu alternativ.


➡️ În acest context, polițiștii, împreună cu administratorul drumului public, au luat măsuri de închidere a circulației publice pe acest sector de drum până la remedierea situației.
⏺️ De asemenea, în zona acționează jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj alături de salvamontiști pentru a evacua în siguranță cei aproximativ 100 de turiști care au vizitat zona.
ℹ️ Nu au fost persoane rănite în urma acestui eveniment”, informează Prefectura Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod portocaliu de viituri şi cod galben de inundaţii în mai multe judeţe, inclusiv în Cluj, până duminică după-amiaza

Publicat

De

inundatii 1

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până duminică după-amiaza pe râuri din judeţele Maramureş şi Satu Mare, precum şi un Cod galben de inundaţii, ce vizează bazine hidrografice din opt judeţe, în acelaşi interval de referinţă. 

Potrivit hidrologilor, în perioada 2 decembrie, ora 12:00 – 3 decembrie, ora 16:00, vor fi creşteri importante de debite şi de niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile: Tur – sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit – judeţul Satu Mare), Lăpuş – pe sectorul aval confluenţă cu râul Cavnic (judeţul Maramureş) şi Crasna – pe sector aval S.H. Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare).

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în intervalul 2 decembrie, ora 12:00 – 3 decembrie, ora 00:00, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de inundaţii, timp în care se vor semnala fenomene hidrologice importante pe următoarele cursuri de apă: Tisa – pe sectorul aval intrarea în ţară – amonte S.H. Sighetu Marmaţiei, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte de Acumularea Gilău şi afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej, râul Someş – pe sectorul aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare), Ier (judeţele: Satu Mare şi Bihor), Barcău (judeţele: Sălaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Ciucea şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ciucea (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte S.H. Tinca, râul Crişul Negru – pe sectorul aval confluenţă cu râul Holod (judeţele: Bihor şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj) şi Mureş – pe sectorul aval confluenţă cu râul Arieş – amonte S.H. Alba Iulia (judeţele: Cluj şi Alba).

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax