Connect with us

EVENIMENT

E.ON sprijină Asociația Zi de Bine. A amenajat un spațiu multifuncțional la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” din Bucureşti

Publicat


clasa multifunctionala bucuresti

E.ON România susţine proiectul Asociației Zi de Bine din luna aprilie, de amenajare a unui spațiu multifuncțional pentru copiii care studiază la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” nr. 36, din București. Proiectul „Școala de Poveste” va începe cu amenajarea unei săli nonformale în care elevii, alături de profesori, vor putea desfășura ateliere antibullying, cluburi de șah sau activități creative. Totodată, una dintre sălile de curs va fi renovată, mobilierul va fi împrospătat, iar clasa va fi dotată cu tablă inteligentă.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 40.000 de euro pentru acest proiect.

„Luna aprilie o dedicăm în totalitate școlii, locul în care ne-am petrecut de fapt copilăria, am împărțit sendvișurile și gândurile, am ascultat pentru prima oară o formație nouă, am învățat ce e aia îndrăgosteală și unde am visat cu ochii deschiși. Acum, ne dorim să le oferim copiilor ocazia să facă toate aceste lucruri într-un spațiu deschis, creativ și colorat, care să le provoace imaginația”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

„La Școala 36 sună clopoțelul pentru 900 de copii. Oricât am încerca, tot timpul e ceva de reparat, schimbat, îmbunătățit. Ne bucurăm ca în acest proces să-i avem parteneri pe cei de la Asociația Zi de Bine. Începem prin a renova și mobila prietenos o clasă în care se învață în două schimburi, iar ideea unei săli nonformale ne-a făcut pe toți curioși. E gândită ca un spațiu în care se pot desfășura diverse activități pentru elevi, profesori, părinți: ore de consiliere individuală, grupuri de învățare și ateliere pentru copii și părinți. Abia așteptăm să o vedem gata”, a adăugat Gina Badea, director Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”.

Această instituție școlară are în total 39 de clase, fiecare cu până la 30 de elevi și a fost reabilitată ultima dată în anul 2004. Școala are nevoie așadar de o împrospătare, iar o echipă de arhitecți a proiectat spațiile creativ, atenția fiind îndreptată spre nevoile copiilor.

E.ON România se implică şi în acest an în cauzele sprijinite de Asociaţia Zi de Bine. Astfel, în luna ianuarie, a fost inaugurat Centrul de informare și suport pentru adolescenții dependenți și părinții lor în zona Titan din București.

„Vorbăreț”, Centrul de logopedie pentru copiii cu tulburări de vorbire a fost amenajat în Râmnicu Vâlcea, în luna februarie a acestui an. Luna trecută, E.ON a susținut proiectul Asociației Zi de Bine și Asociației Moașelor Independente care a prevăzut dotarea spitalelor cu primele landouri cu dispozitiv frigorific, pentru ca părinții unui copil care nu se naște viu să aibă ocazia să își ia rămas bun. Astfel, în Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, respectiv în Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” din București, au fost amenajate spații de suport pentru mamele care au născut copii care nu au supraviețuit.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. Companiile din cadrul grupului, Delgaz Grid, E.ON Energie România și E.ON Asist Complet desfășoară activităţi de distribuţie, de furnizare energie și soluţii energetice, respectiv tehnice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O nouă licitație pentru construirea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Pachetul doi costă 2 miliarde de lei

Publicat

De

o nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) anunță o nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Anunțul de participare pentru atribuirea constractului pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj (Pachetul 2), a fost publicat în SEAP.

O nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj. Pachetul doi costă 2 miliarde de lei

Valoarea lucrărilor este de 2,015 miliarde de lei, aproximativ 403 milioane de euro, fără TVA.

Durata de execuție este de 40 de luni.

Finanțarea este asigurată prin Programul Sănătate 2021-2027.

Prima sapă la Spitalul Regional de Urgență din Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj (primul pachet) au început în 28 mai. Acesta va fi consturit în Florești, pe un teren de 7 hectare.

spitalul regional

Antreprenorul român Ubitech Construcții SRL a câștigat licitația pentru primul pachet de lucrări, valoare fiind de 52.277.047,79 de lei (fără TVA).

Aceste lucrări vor dura 8 luni și prevăd organizarea de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

Investiție de peste 2,5 miliarde de lei

Construcția Spitalului Regional de Urgență va dura pănă în 2027.

Valoarea totală a proiectului este de 2.565.357.442,87 de lei , valoarea totală eligibilă este de 663.447.212,37 de lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR este 223.320.500,00 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat este de 440.126.712,37 de lei, potrivit ANDIS.

Citește mai departe

EDUCATIE

O nouă facultate și un nou institut de cercetare, înființate la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj

Publicat

De

Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca

Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca a aprobat înființarea unei noi facultăți, de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății, și a unui nou Institut de Cercetare Avansată.

Rectorul Anca Buzoianu a declarat pentru Cluj24 că prin cele două noi proiecte, UMFIH ”face un pas important spre viitor, în dezvoltarea educației și cercetării medicale.

”Noua Facultate de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății va oferi o pregătire de specialitate adaptată nevoilor actuale ale sistemului sanitar, oferind studenților nu numai o identitate profesională distinctă și recunoaștere sporită a competențelor, ci și oportunități mai ample de practică și simulare pentru o pregătire mai temeinică, educație specifică pentru a putea răspunde nevoilor individuale ale pacienților și adaptarea la noile provocări și tehnologii din domeniul sănătății.

O facultate dedicată va permite o adaptare mai rapidă la nevoile pieței muncii și la noile tehnologii, pregătind studenții pentru provocările viitorului.

Centru de excelență în domeniul medical

Institutul de Cercetare Avansată va consolida statutul universității noastre ca centru de excelență în domeniul medical. De asemenea, va centraliza resursele financiare și umane, optimizând utilizarea echipamentelor și promovând colaborarea interdisciplinară.

Acest lucru va permite derularea unor proiecte de cercetare de mare amploare, atragerea de finanțări semnificative și tineri cercetători talentați. Institutul va contribui la creșterea calității actului medical și la consolidarea poziției universității pe scena internațională”, a precizat Anca Buzoianu.

Buzoianu Iuliu Hațieganu

Potrivit acesteia, cel două investiții semnificative în educație și cercetare vor contribui la pregătirea unor profesioniști de excelență în domeniul sănătății, ”îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale oferite pacienților, precum și la creșterea prestigiului universității la nivel național și internațional”.

”Suntem încrezători că înființarea noii facultăți și a institutului de cercetare va avea un impact major și pozitiv atât asupra sistemului de sănătate din România, cât și asupra educației și formării profesionale a studenților și cadrelor didactice”, a conchis rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca.

Universitatea clujeană are, în prezent, 3 facultăți: Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Sabin Sărmaș: Dacă USR mă susținea ca independent la primărie, astăzi eram primarul Clujului

Publicat

sabin sărmaș

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a fost invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24 unde a vorbit despre campania electorală și despre rezultatul alegerilor locale din 9 iunie în urma cărora s-a clasat pe locul 2 după Emil Boc.

”Dacă USR-ul mă susținea ca independent la Primăria Cluj, astăzi eram primarul Clujului, iar ei puneau viceprimar la Cluj. Fără doar și poate”, a spus, printre altele, Sărmaș.

Citește mai departe

CULTURA

Înălțarea Domnului sau Ispasul. Tradiții și obiceiuri în satele clujene

Publicat

De

În calendarul creștin, la 40 de zile după Înviere, este sărbătorită Înălțarea Domnului, numită popular Ispasul.

În acest an, Ispasul cade pe 13 iunie.

Înălțarea Domnului sau Ispasul. Tradiții și obiceiuri în satele clujene

Se îndătina ca în această zi de sărbătoare, după slujba de la biserică, oamenii să iasă la țarină, pentru a face „Ruga cea Mare”, pentru apărarea holdelor și a bobului de grâu, care, după credințele populare, poartă însuși chipul lui Hristos, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

În ajunul sărbătorii, tinerii puneau pe la porți și la ferestre flori de câmp, spice și leuștean, pentru norocul familiei și paza „de tot răul”.

Glie verde și crengi de paltin, în unele zone de Rusalii, se puneau pe pragul casei și al bisericii, „pentru îndepărtarea furtunilor și a trăsnetului”.

Leac de dor și drag. Ce făceau tinerii în noaptea de Ispas

Tot acum, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj, tineretul din sat mergea în noaptea de Ispas în codru, pentru a pândi înflorirea alunului, „leac de dor și de drag”.

Asta se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale din Transilvania”, semnat de cercetător Maria Bocșe, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Foto: Înălțarea Domnului, pictură pe sticlă, autor călugărul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax