ECONOMIE
E.ON este pe drumul cel bun după prima jumătate a anului și confirmă prognoza Grupului pentru întregul an

În prima jumătate a anului 2024, E.ON a obținut rezultate în conformitate cu obiectivele anuale ale Grupului. Așa cum a fost planificat, compania a crescut și mai mult investițiile față de anul precedent, a înregistrat progrese în digitalizare și și-a ajutat sistematic clienții să-și reducă emisiile de carbon. Această performanță subliniază încă o dată ambiția E.ON de a conduce și modela tranziția energetică a Europei.
· EBITDA ajustat al Grupului de 4,9 miliarde de euro și venitul net ajustat de 1,8 miliarde de euro după șase luni sunt conform așteptărilor;
· Prognozele pentru anul fiscal 2024 sunt reafirmate: se așteaptă un EBITDA ajustat al Grupului între 8,8 și 9 miliarde de euro și un venit net ajustat între 2,8 și 3,0 miliarde de euro;
· Investițiile în tranziția energetică au crescut la 2,9 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024, cu aproximativ 500 de milioane de euro mai mult decât în perioada similară a anului trecut;
· Majoritatea acestor investiții – peste 2,1 miliarde de euro – au fost direcționate către divizia Energy Networks a E.ON;
· Implementarea tranziției energetice va necesita un cadru de reglementare îmbunătățit fundamental și un sistem de reglementare adecvat, care să intre în vigoare cât mai curând;
· Peste 2.000 de oameni au fost angajați suplimentar pentru tranziția energetică, majoritatea în divizia Energy Networks;
E.ON este pe drumul cel bun după prima jumătate a anului și confirmă prognoza Grupului pentru întregul an
CEO E.ON, Leonhard Birnbaum: „După ce am obținut rezultate conform planului în prima jumătate a anului 2024, suntem pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivele de grup pentru întregul an. Fiind cel mai mare operator de sisteme de distribuție din Europa, care deservește 47 de milioane de clienți și oferă soluții energetice inteligente, dorim să fim compania care face ca noua energie să funcționeze în Europa. Acceptăm această provocare și dăm rezultate. Baza noastră este performanța operațională și bilanțul solid al E.ON, reflectat și în cifrele publicate astăzi. Programul nostru ambițios de investiții este felul în care ne aducem contribuția.”
Performanța veniturilor, în conformitate cu așteptările pentru întregul an
Așa cum a fost anticipat, EBITDA ajustat al Grupului, de aproximativ 4,9 miliarde de euro pentru primele șase luni ale anului 2024, a fost sub nivelul ridicat înregistrat în anul precedent, care a fost caracterizat de efecte pozitive conjuncturale (H1 2023: 5,7 miliarde de euro). Creșterea impulsionată de investiții și performanța operațională bună a E.ON în anul fiscal curent au fost umbrite de absența acestor efecte conjuncturale. E.ON consideră că este pe drumul cel bun pentru a atinge prognozele pentru întregul an 2024 și așteaptă în continuare un EBITDA ajustat al Grupului între 8,8 și 9,0 miliarde de euro.
Venitul net ajustat al Grupului a însumat aproximativ 1,8 miliarde de euro în primele șase luni ale anului 2024 (H1 2023: 2,3 miliarde de euro). Pentru întregul an 2024 se estimează un venit net ajustat cuprins între 2,8 și 3 miliarde de euro. Acest lucru corespunde unui câștig cuprins între 1,07 și 1,15 euro/acțiune.
CFO E.ON, Nadia Jakobi: „În prima jumătate a anului, E.ON a obținut, din nou, rezultate operaționale bune, cu un EBITDA ajustat al Grupului de 4,9 miliarde de euro, care este pe deplin în conformitate cu planul stabilit. Această evoluție pozitivă se bazează pe implementarea cu succes a investițiilor noastre, pe care le-am majorat cu peste 20% față de anul precedent, la 2,9 miliarde de euro, cu focus pe zona reglementată a afacerii. Vom continua să impulsionăm sistematic această creștere pe baza programului nostru de investiții. Prin urmare, confirmăm pe deplin prognozele noastre pentru Grup.”
„Câștigurile au fost impulsionate în special de investițiile mai mari în infrastructura de rețea”
EBITDA ajustat al diviziei Energy Networks în prima jumătate a anului a totalizat aproximativ 3,3 miliarde de euro (H1 2023*: 3,4 miliarde de euro).
Efecte cu caracter temporar, mai ales legate de costurile de redispecerizare în Germania, au avut un impact pozitiv semnificativ asupra câștigurilor din anul precedent al acestei divizii de afaceri. Pe parcurs, E.ON transferă aceste efecte către clienții săi prin tarifele de rețea. În plus, temperaturile mai blânde din prima jumătate a anului 2024 au dus la o scădere a volumelor de energie transportată.
Costurile mai ridicate din zona de producție au avut, de asemenea, un impact negativ temporar asupra rezultatelor. În schimb, câștigurile au fost impulsionate în special de investițiile mai mari în infrastructura de rețea, aflată în expansiune. Numai în prima jumătate a anului 2024, E.ON a adăugat aproximativ un sfert de milion de noi conexiuni la rețelele sale din întreaga Europă.
„Temporar, vânzările de energie au fost mai mici decât în anul precedent”
EBITDA ajustat al diviziei Energy Retail în prima jumătate a anului a scăzut la aproximativ 1,4 miliarde de euro (H1 2023*: 2 miliarde de euro). Acest lucru reflectă normalizarea câștigurilor, așa cum a fost anticipat. În comparație, anul 2023 a fost caracterizat de efecte ocazionale excepțional de ridicate. În plus, temperaturile mai blânde în anumite zone au dus la o scădere a volumului de vânzări față de anul precedent. Creșterea așteptată a activității de piață a contribuit, de asemenea, la această tendință a câștigurilor. În pofida provocărilor de pe piață, E.ON a reușit să mențină constant numărul de clienți în vânzările de energie.
Divizia Energy Infrastructure Solutions (EIS) reunește operațiunile E.ON pentru decarbonizarea energiei furnizate clienților business, orașelor și comunităților. Câștigurile EIS în prima jumătate a anului au scăzut față de anul precedent la aproximativ 250 de milioane de euro (H1 2023*: aproximativ 320 de milioane de euro). Efectele pozitive conjuncturale din perioada anterioară au constituit factorul principal.
În plus, temporar, vânzările de energie au fost mai mici decât în anul precedent, parțial din cauza temperaturilor mai blânde și a lucrărilor de întreținere la sistemele de încălzire și alimentare cu energie electrică. Cererea pentru soluții de decarbonizare continuă să fie ridicată. În prima jumătate a anului 2024, E.ON a fost selectat pentru a realiza mai multe proiecte inovatoare, inclusiv instalarea unei rețele de încălzire cu emisii reduse de carbon în estul Londrei. Odată finalizată, această rețea va reduce anual amprenta de carbon cu aproximativ 4.000 tone de CO₂.
Creșteri semnificative în investiții, forța de muncă și digitalizare
E.ON a investit 2,9 miliarde de euro în tranziția energetică în prima jumătate a anului 2024, o creștere semnificativă de peste 20% sau cu 500 de milioane de euro față de anul precedent.
Majoritatea acestor investiții – aproximativ 2,1 miliarde de euro – au fost direcționate către extinderea, modernizarea și digitalizarea infrastructurii de rețea. Astfel, E.ON și-a mărit investițiile în rețele cu aproximativ 260 de milioane de euro în comparație cu perioada similară a anului precedent. Investițiile în Energy Retail și Energy Infrastructure Solutions au fost, de asemenea, semnificativ mai mari, de la an la an. Creșterea investițiilor în Energy Infrastructure Solutions reflectă extinderea planificată a afacerii, în special în Regatul Unit, Europa de Nord și Germania. E.ON a achiziționat o participație într-un proiect de stocare a energiei în baterii pe scară largă în Regatul Unit, pentru a crea opțiuni de flexibilitate pentru rețelele electrice de mâine. Investițiile în Energy Retail au crescut în special datorită digitalizării continue a vânzărilor de energie și extinderii E-Mobilității.
Creșterea investițiilor E.ON în prima jumătate a anului a fost însoțită de angajarea a peste 2.000 de oameni, majoritatea dintre aceștia în sectorul Energy Networks. În plus, E.ON își digitalizează și îmbunătățește sistemele și toate procesele asociate. De exemplu, E.ON a continuat să facă progrese în extinderea numărului de stații de transformare digitale din Germania. Acestea sunt un element cheie pentru funcționarea eficientă a rețelelor de medie și joasă tensiune. Doar în prima jumătate a anului 2024, E.ON a instalat aproximativ 2.000 de stații de transformare digitale.
„Tranziția energetică a Europei este un proiect care cere urgent investiții private”
Programul de creștere și investiții precum și digitalizarea continuă plasează compania într-o poziție favorabilă pentru anii următori. E.ON intenționează să investească un total de 42 de miliarde de euro în tranziția energetică până în 2028. Accentul va fi pus pe afacerea Energy Networks, în care intenționează să investească 34 de miliarde de euro.
Leonhard Birnbaum a declarat: la o scară fără precedent. Acest lucru va necesita să devină atractiv pentru investitorii internaționali. Fără rate a„Tranziția energetică a Europei este un proiect care cere urgent investiții privatele rentabilități adecvate, nu va fi posibilă finanțarea investițiilor uriașe necesare pentru extinderea infrastructurii de rețea. Randamentul investițiilor în rețele rămâne semnificativ în urmă în comparație cu țările cu un risc de investiții similar, în special în Germania.
Prin urmare, este urgent și necesar ca autoritățile de reglementare să acționeze acum. Operatorii de rețele au nevoie de un cadru pe termen lung care să ofere rate ale rentabilității adecvate pentru investițiile în rețele. Și acest cadru trebuie să intre în vigoare cât mai curând – atât pentru activele noi, cât și pentru cele existente. Același lucru se aplică și investițiilor în digitalizarea infrastructurii energetice, fără de care tranziția energetică și numeroasele sale milioane de sisteme și jucători descentralizați nu pot reuși.
Acest lucru include și o compensație adecvată pentru implementarea contoarelor inteligente în Germania. În același timp, îmbunătățirile într-o zonă nu trebuie contracarate de cerințe excesive în altă parte, cum ar fi obiectivele de productivitate inadecvate. Toate acestea nu țin doar de mediul economic pentru rețelele de distribuție. Investițiile în divizia noastră de Energy Networks sunt cele care permit în primul rând decarbonizarea necesară a sectoarelor electricității, încălzirii și transportului și, astfel, realizarea obiectivelor de mediu. Și ele creează locuri de muncă și promovează puterea economică și prosperitatea în Germania și Europa.”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Peste 10.000 de titluri îi așteaptă pe iubitorii de lectură la Târgul de Carte Gaudeamus din Piața Unirii din Cluj-Napoca

Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca revine în Piața Unirii între 9 și 13 aprilie.
Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, dar cei care vor trece pragul târgului vor avea parte și de surprize.
Peste 10.000 de titluri la Târgul de Carte Gaudeamus
Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, se va desfășura în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii. 56 de standuri vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare – însumând peste 10.000 de titluri – muzică și jocuri educative, arată organizatorii.
Ca de fiecare dată, programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane. Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean.
Program de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 și 20.00.
EVENIMENT
„Vocea necuvântătoarelor”. Donează pentru aninalele din adăposturi și câștigă premii în cadrul campaniei Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează cea de-a IV-a ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vocea necuvântătoarelor”.
Cei care vor dona 25 de lei pentru animalele din adăposturi, intră automat în tragerea la sorți pentru diverse premii.
Donează pentru aninalele. Campanie a Fundației UBB
Fundația Universității Babeș-Bolyai, Alma Mater Napocensis, implementează acțiuni de activism social de interes public, de implicare comunitară.
Iar pentru că situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică, cei de la Fundația UBB sprijină și ajutorarea lor. În multe adăposturi, animalele trăiesc în condiții improprii, nu au hrană sau medicamente, lipsesc controalele veterinare, iar multe cad pradă violenței și cruzimii.
„Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită Vocea necuvântătoarelor. Astfel, după trei acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor aflați în grija Ray Animal Rescue, în Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, vă invităm să participați la campania de strângere de fonduri cu premii organizată până în 23 mai 2025.
Suma strânsă va fi redirecționată către Asociația Pawsitive în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi (construcție țarcuri, refacere garduri, etc.)”, transmit organizatorii campaniei.
Donații de 25 de lei
Astfel, fiecare donație de 25 de lei reprezintă o înscriere la tombola care va fi organizată în 26 mai 2025. Cei care vor să ajute animalele pot primi premii în cărți, bilete la film, produse cosmetice, obieccte decorative, bijuterii,ședințe de pensat, sau chiar posibilitatea de a beneficia de ecografie generală.
Ce trebuie să faceți
Pentru a participa la tragerea la sorți este necesar să trimiteți dovada donației la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro. În email menționați numele și un număr de telefon.
Se poate dona în lei, euro și dolari, cu mențiunea vocea necuvântătoarelor, în conturile FUNDAȚIEI ALMA MATER NAPOCENSIS.
- IBAN: RO57BTRLRONCRT0PB6492401 (RON)
- IBAN: RO74BTRLEURCRT0PB6492402 (EUR)
- IBAN: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401 (USD)

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.
U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.
Echipele de strat:
FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian
Antrenor: Elias Charalambous
U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Miculescu înscrie de la 11 metri
FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.
În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.
În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.
FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.
Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.
Foto: FCSB
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.
Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot
Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.
Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale
“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).
Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.
George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern
Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.
“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.
Probabilitatea de vot pentru principalii candidați
- În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
- În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
- Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
- Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
- Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.
Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție
Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.
“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.
AICI găsiți graficele explicative