ANUNȚURI PUBLICE
Încă 2.000 de stații și noi soluții de ÎNCĂRCARE pentru încărcare ultra-rapidă până în 2024, de la EON și alpitronic

O infrastructură de încărcare puternică este esențială pentru succesul mobilității electrice. Acesta este motivul pentru care E.ON investește, în următorii ani, în mii de noi puncte de încărcare ultra-rapidă în întreaga Europă. Pentru a instala 2.000 de astfel de stații de încărcare până la sfârșitul anului 2024, compania de energie s-a asociat cu producătorul lider de stații de încărcare alpitronic. În cadrul unui parteneriat strategic, cele două companii promovează extinderea infrastructurii de încărcare și trecerea la vehiculele electrice în întreaga Europă.
· Colaborarea contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea infrastructurii de încărcare ultra-rapidă pentru autoturisme și vehicule comerciale grele în Europa;
· Puteri de până la 400 kW pentru o încărcare orientată spre viitor pentru clienții comerciali și în spațiile publice;
· Proiect lansat pentru încărcarea camioanelor electrice. Primele locații pilot vor fi înființate până în 2024;
„Electromobilitatea este un factor cheie în progresul tranziției energetice și în reducerea emisiilor de CO2. Pentru a ne asigura că și mai mulți oameni trec la condusul electric în viitor, încărcarea trebuie să funcționeze cât mai rapid și mai avantajos posibil. Prin urmare, la E.ON suntem hotărâți să impulsionăm extinderea infrastructurii în Europa și să promovăm tehnologii noi și inovatoare pentru încărcarea inteligentă”, a declarat Patrick Lammers, membru al Consiliului de Administrație al E.ON, responsabil pentru divizia de soluții pentru clienți.
„Colaborarea strânsă cu partenerii noștri de-a lungul lanțului valoric pentru infrastructura de încărcare este esențială pentru a oferi soluții de încărcare orientate către client. La alpitronic, acest lucru ne permite să furnizăm stații de încărcare fiabile și orientate spre viitor și, astfel, să creștem acceptarea electromobilității”, a spus Philipp Senoner, CEO și cofondator al alpitronic.
„Va fi utilizată cea mai recentă generație de coloane de încărcare rapidă a alpitronic”
Piața electromobilității continuă să crească rapid. Până în 2030, se așteaptă ca în Germania să fie înmatriculate cel puțin 15 milioane de vehicule electrice. Creșterea cererii de energie astfel rezultată necesită extinderea și gestionarea eficientă a infrastructurii de încărcare. Cele 2.000 de noi stații de încărcare rapidă vor completa rețeaua de încărcare existentă a E.ON și a clienților săi comerciali. Clienții E.ON Drive își pot deja încărca avantajos mașinile electrice la aproximativ 160.000 de puncte de încărcare publice în Germania și în alte țări europene. Până în 2026, E.ON intenționează să instaleze aproximativ 5.000 de noi puncte de încărcare rapidă.
Planurile includ atât extinderea amplasamentelor existente, cât și construirea de stații complet noi pentru încărcarea publică și pentru clienții comerciali ai E.ON. Compania va utiliza stațiile pentru a implementa proiecte holistice de decarbonizare și pentru a permite clienților să își încarce flotele de autoturisme, microbuze și vehicule comerciale grele într-un mod ecologic.
Va fi utilizată cea mai recentă generație de coloane de încărcare rapidă a alpitronic, cu puteri cuprinse între 150 și 300 kW. În funcție de vehiculul electric, în cinci minute poate fi încărcată electricitate pentru o autonomie de 100 de kilometri. Noul încărcător de mare putere HYC400 cu puteri de până la 400 kW și HYC50, primul încărcător de 50 kW care poate fi montat pe perete, vor fi, de asemenea, disponibile în viitor pentru clienții E.ON. Eficiența sporită de 97% va reduce pierderile de energie la aproximativ jumătate cu această generație, ceea ce are un efect considerabil asupra reducerii emisiilor de CO2.
Inovații comune pentru o încărcare avantajoasă și inteligentă
Odată cu intensificarea electromobilității, integrarea inteligentă a infrastructurii de încărcare în rețelele electrice devine din ce în ce mai importantă. Optimizarea ulterioară a funcționării joacă, de asemenea, un rol central. În acest context, parteneriatul dintre E.ON și alpitronic merge mult mai departe de instalarea de noi stații de încărcare. Ambele companii și-au stabilit obiectivul de a impulsiona împreună dezvoltarea de soluții inovatoare pentru încărcarea inteligentă. Printre altele, este investigat potențialul de gestionare inteligentă a sarcinii în combinație cu tarifele dinamice de energie electrică.
În plus, E.ON și alpitronic doresc să îmbunătățească și mai mult experiența clienților la stația de încărcare. Accentul se pune pe optimizarea din punct de vedere tehnic a interacțiunii dintre vehicul, stația de încărcare rapidă și sistemul de facturare, precum și pe Plug&Charge. De asemenea, cei doi parteneri își pun la comun expertiza în introducerea de soluții de încărcare pentru vehiculele comerciale grele, de exemplu pentru încărcarea de megawați. Primele locații pilot cu infrastructura actuală de încărcare rapidă pentru camioane urmează să fie înființate în mai multe locuri din Europa, până în 2024.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
IoT Student Challenge 2025, la UTCN: Dispozitiv inovator pentru nevăzători. 40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 19 martie, cea de-a opta ediție a prestigiosului concurs „Internet of Things Student Challenge 2025”, o competiție pentru studenții pasionați de tehnologie și inovație.
Evenimentul, organizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare, a atins un record absolut de participare, cu 40 de echipe înscrise și o audiență impresionantă.
40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare
Prof. dr. ing. Vlad Mureșan, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, a deschis oficial competiția, subliniind importanța și evoluția acesteia de-a lungul anilor.
„Mă simt foarte onorat să deschid acest concurs în calitate de decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, un concurs de prestigiu și cu o tradiție îndelungată – ne aflăm la a opta ediție, o ediție care sperăm să fie de succes. De asemenea, mă bucură foarte mult amploarea pe care a luat-o acest concurs în ultimii ani. Îmi aduc aminte că în 2016, acest concurs era doar o secțiune a conferinței internaționale organizată de către Departamentul de Informatică. Iată, acum este un eveniment de sine stătător, cu un număr record de participanți, și anume 40 de echipe înscrise. În acest context, vreau să îi felicit pe toți studenții care s-au înscris la acest concurs, mă bucură faptul că desfășoară activități extra-curriculare iar aceste activități sunt asociate domeniului pe care chiar îl studiază: automatic și informatică aplicată”, a declarat Vlad Mureșan.
Un concurs cu tradiție și impact în industrie
La rândul său, prof. dr. ing. Honoriu Vălean, directorul Departamentului de Automatică, a evidențiat impactul pe care acest concurs îl are asupra studenților și industriei IT.
„Astăzi este un record absolut în istoria acestui concurs, niciodată nu am avut o audiență atât de mare, și mă bucur că studenții au dorit să ia parte la acest concurs, un concurs care este deja clasic în domeniu. Pe lângă faptul că vă demonstrați ingeniozitatea, perseverența și pregătirea în domeniu, aveți șansa să veniți și antreprenori și să vă faceți peste ani, nu mulți, firme care să fie foarte de succes, având la bază ceea ce prezentați astăzi aici. Mă bucur tare mult că sunt prezenți în juriu, și au fost prezenți și cu alte ocazii, reprezentanți ai industriei din Cluj, care, în afara faptului că pot aprecia fiabilitatea proiectelor propuse, pentru că lucrează în domeniu, poate că vă oferă și niște idei”, a adăugat directorul Departamentului de Automatică.
SEEQ, șapca inteligentă care ghidează persoanele nevăzătoare
Printre proiectele remarcabile ale competiției s-a numărat SEEQ, o șapcă inteligentă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Dezvoltat de echipa formată din Diana Farcaș, Elisei Marian, Neagoi Maria, Morar Ștefania, Bonda Ștefania, Neamțiu Cosmin și Peșteșan Radu, acest dispozitiv folosește feedback haptic pentru a ghida utilizatorul spre destinația dorită, oferindu-i mai multă autonomie.
„Noi suntem Seeq, ne-am înscris la acest concurs cu șapca noastră inteligentă. E un device smart, care se bazează pe feedback haptic și este dedicat persoanelor cu deficiență de vedere. Beneficiarul își instalează aplicația, se conectează la șapcă, iar apoi introduc locul unde vor să ajungă și șapca îl ghidează prin vibrații.
Un dispozitiv accesibil și hands-free
Am dezvoltat acest proiect în circa o săptămână, e la stadiul de prototip și ne-am dori să o ducem mai departe. Printr-un asemenea dispozitiv, o persoană poate deveni mai independentă, poate explora locuri noi, e un device hands-free și vine în completarea celorlalte unelte folosite deja de nevăzători pentru orientare și este non-invaziv. Vrem să dezvoltăm un produs accesibil pentru a ajuta cât mai multe persoane și tocmai fiindcă este hands-free, poate fi folosit în continuare și bastonul alb pentru identificarea obstacolelor”, au arătat aceștia pentru Cluj24.
Proiectul folosește un microcontroler ESP32, conectivitate Bluetooth și o busolă digitală pentru orientare. Actuatoarele de vibrație sunt amplasate strategic pentru a transmite feedback direcțional clar.
Premiul cel mare, câștigat de echipa HydroMinds
Premiul cel mare, „IoT SC 2025”, în valoare de 5.000 de euro, a fost acordat echipei HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, pentru proiectul DrinkUp, o soluție inovatoare cu potențial antreprenorial ridicat.
Premii speciale au fost acordate echipelor:
- HopeCore Solutions – Penzes Noemi, pentru proiectul REMY – A Multifunctional Socially Assistive Robot for Alzheimer’s and Dementia Related Diseases;
- Climate Umbrella – Ionuț Iancu, pentru proiectul Climate Umbrella;
- SEEQ – pentru dispozitivul cu feedback haptic dedicat nevăzătorilor.
Competiția „Internet of Things Student Challenge 2025” și-a consolidat statutul de platformă de lansare pentru studenți, oferindu-le ocazia să își pună în practică ideile și să interacționeze cu reprezentanți ai industriei.

Începutul primăverii astronomice în emisfera nordică, ce durează aproximativ 92 de zile, este marcat de echinocțiul de primăvară. În 2025, acesta are loc la data de 20 martie, la 11 h 01 m, scrie Agerpres.
Acest fenomen astronomic reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând cu această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie 2025 când va avea loc solstițiul de vară. Fenomenul nu se produce la aceeași dată în fiecare an datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.
Azi este ECHINOCȚIUL de primăvară. Începutul primăverii astronomice simbolizează CREAȚIA
În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers, acest moment marcând începutul toamnei astronomice. În regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.
Cuvântul ‘echinocțiu’ derivă din cuvântul francez ‘équinoxe’, care la rândul lui, provine din latinescul ‘aequinoctium’, format din ‘aequus’ – ‘egal’ și ‘nox’, ‘noctis’ – ‘noapte’.
La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul Ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilei cu cea a nopții, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.
„Are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului”
Cele două puncte de pe ecliptică, în care se află Soarele în momentul echinocțiului, se numesc puncte echinocțiale, fiind denumite punctul vernal și, respectiv, punctul autumnal. Astfel, în același moment, în emisfera sudică se produce echinocțiul de toamnă, potrivit Observatorului Astronomic ‘Amiral Vasile Urseanu’.
Al doilea echinocțiu al anului reprezintă momentul în care soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie (22 septembrie în 2025), marcând echinocțiul de toamnă în emisfera nordică și echinocțiul de primăvară în emisfera sudică.
Din punct de vedere astrologic, are loc trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului. Asistăm, astfel, la sfârșitul și la începutul unui ciclu zodiacal.
Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.
Tradițiile spirituale susțin ca orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
EVENIMENT
Bărbat VIOLENT arestat pentru 30 de zile la Cluj. L-a bătut cu BÂTA pe fratele fostei iubite. Pe ea a amenințat-o cu moartea

Un bărbat a fost arestat pentru 30 de zile după ce l-a bătut cu o bâtă de baseball pe fratele fostei sale iubite și l-a băgat în spital. Pe femeie a amenințat-o cu moartea de mai multe ori.
Pe fratele iubitei l-a bătut cu sălbăticie într-un parc din Cluj-Napoca, acesta având nevoie de luni de zile de îngrijiri medicale.
Bărbat VIOLENT arestat la Cluj
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a solicitat instanţei arestarea preventivă pentru 30 de zile a unui bărbat acuzat de ameninţare în formă continuată, respectiv două acţiuni componente, lovirea sau alte violenţe, tentativă la omor și tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Potrivit părocurorilor, în 14 martie 2025, în intervalul orar 21.00 – 23.50, inculpatul a mers la locuinţa fostei iubite pe care a amenințat-o cu acte de violenţă şi cu moartea, iar ulterior a revenit ameninţând-o din nou cu moartea, scrie Mediafax. De asemenea, în timp ce se afla în faţa unui magazin din Cluj-Napoca, l-a lovit cu o bâtă de baseball peste mâna dreaptă pe fratele fostei iubite.
Apoi, în timp ce se afla într-un parc, a devenit din nou violent și l-a bătut cu sălbăticie pe fratele fostei concubine. L-a lovit cu bâta de baseball la nivelul capului şi corpului, cauzându-i leziuni care necesită 65-70 de zile de îngrijiri medicale.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj a admis propunerea şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile.
CULTURA
„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca

Librăria Universității Babeș-Bolyai Cluj a lansat cartea profesorului Valentin Naumescu, „Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană.
Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj.
„Cumpăna. Lumea la răscrucea marilor schimbări”, volumul lui Valentin Naumescu, lansat la Librăria UBB Cluj-Napoca
Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective.
„Cele cinci direcții analizate de Valentin Naumescu oferă un cadru relevant pentru a înțelege mai profund arhitectura schimbării prin care trece sistemul internațional. Ele nu doar că identifică punctele de fractură ale ordinii actuale, dar creează și premisele unei reflecții asupra dinamicii mai largi a tranziției globale.
Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată.
„Lucidă, erudită, nuanțată”
Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public”, a prefațat lucrarea prof. Corneliu Bjola de la Universitatea Oxford.
„Lucidă, erudită, nuanțată, vocea profesorului Valentin Naumescu este una dintre cele care au contribuit, de o manieră decisivă, la conturarea studiului relațiilor internaționale în România: domeniul îi datorează o sistematizare a conceptelor sale și o precizare a câmpului metodologic în cadrul căruia lucrează.
Dar Valentin Naumescu este cu mult mai mult decât o prezență marcantă în spațiul academic românesc și internațional. Domnia-sa ilustrează, cu energie și tenacitate, o vocație aroniană, aceea de comentator al actualității din unghiul ideilor.
Pe acest drum al construirii unui viitor al libertății, vocea lui Valentin Naumescu este un reper memorabil. Suveranitatea națiunilor noastre implică blocarea revizionismului global. O ordine a autocrațiilor ar fi capătul de drum al deceniilor de libertate: încercările prezentului ne modelează viitorul”, a scris în postfață prof. Ioan Stanomir de la Universitatea București.