Connect with us

EVENIMENT

Dreapta Unită, pregătită pentru alegeri: „Azi începe era post-Boc”

Publicat


Alianța Dreapta Unită (ADU) a depus astăzi dosarele de candidatură și semnăturile de susținere cerute de legea electorală, pentru candidații la Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Viorel Băltărețu, antreprenor și deputat, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Cluj-Napoca:

„Azi începe era post-Boc. Depunem aceste semnături pentru centura Clujului, pentru primele școli noi în 20 de ani, pentru locuințe pe care și le poate permite orice clujean care muncește cinstit, pentru un oraș mai verde, cu aer curat, cu absolvenți care vor să rămână să trăiască aici. E timpul, deci, pentru următorul nivel.

Alianța Dreapta Unită e singura forță capabilă să transforme Clujul. Vă propunem o echipă de profesioniști onești și motivați. Cu experiență atât în profesiile lor, cât și în administrația locală și centrală.

Suntem singurii care au pus presiune constantă pe autorități să-și țină promisiunile. Să nu mai mintă, să facă mai mult și să nu mai rateze proiect după proiect. Se tem de noi, dar nu dăm înapoi.

„De patru ani, pregătesc cele mai bune soluții pentru Cluj”

Am stat, ca deputat, pe capul lor timp de patru ani: să facă poduri, pasaje, centuri, școli. De patru ani, pregătesc cele mai bune soluții pentru Cluj. Sunt cunoscut la ministere și în instituțiile locale drept ăla care-i bate la cap să se miște mai repede, mai bine.

Bineînțeles că se poate mai bine la Cluj. Și suntem gata să o demonstrăm. Vă așteptăm la vot în 9 iunie. Cu încredere. Se poate! Alegeți o echipă de oameni care vor să fie mai mult decât o mașinărie de vot! Alegeți oameni buni!”

Cine sunt candidații pentru Consiliul Local?

Primii 10 candidați pe lista Alianței Dreapta Unită pentru Consiliul Local sunt:

  • Adriana Cristian, manager de proiect
  • George Trif, consultant IT
  • Alexandra Oana, cadru didactic
  • Ciprian Rus, manager de proiect
  • Paul Helmer, inginer software și cadru didactic asociat
  • Mihaela Nia, profesor logoped
  • Floarea Dan, director adjunct
  • Dragoș Trifu, medic
  • George Pop, medic
  • Madalina Criste, programator



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Iulia Morariu, elevă la Colegiul Emil Racoviță din Cluj, în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Publicat

De

Iulia Morariu,în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

La doar 13 ani, Iulia Morariu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, va reprezenta România la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete.

Pasionată de informatică, Iulia a obținut rezultate excepționale încă din clasa a IV-a.

Iulia Morariu, elevă la Colegiul Emil Racoviță din Cluj, în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Iulia Morariu este doar în fața unei noi performanțe, având în vedere că recent a obținut punctajul maxim și la Olimpiada Națională de Informatică.

„Am început să mă pregătesc din clasa a III-a. Atunci fratele meu a mers la Olimpiada de Matematică și am vrut și eu să merg”, a povestit pentru Cluj24.ro Iulia Morariu.

Atunci și-a descoperit pasiunea pentru informatică și a început să facă algoritmică cu tatăl ei, care lucrează ca arhitect, dar care a fost și developer, și cu care se pregătește și acum.

Locul I la Olimpiada Națională de Informatică

Ea a participat recent și la Olimpiada Națională de Informatică de la Iași unde a obținit 300 de puncte din 300, punctajul maxim.

Dar pentru a se califica în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete (EGOI), care va avea loc în Olanda, a trebuit să treacă și de probe de baraj.

Anunțul a venit în urmă cu câteva zile, Iulia fiind una dintre cele 4 eleve calificate la această Olimpiadă Europeană.

Membrele echipei reprezentative a României la EGOI sunt:

  • MORARIU O.G. IULIA-ELA, Colegiul Național Emil Racoviță, „Hai La Olimpiada”, Cluj Napoca, Membră Lot Național
  • PETCU B. ANA-MARIA, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, București
  • PAȘCA R.I. IOANA MIHAELA, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Brad
  • IPATE F. ELISA, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, București.

Cel mai bun an al Iuliei de până acum

De patru ani de zile de când a început pregatirea la informatica a fost nevoie de munca zilnică și participarea la diferite competiții online sau în persoană, spune mama Iuliei.

Dar performanețele au început să apară. Astfel, în clasa a IV-a, Iulia a reușit să obțină o medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică cu clasa a V-a, iar în următorii doi ani, în clasele a V-a și a VI-a, a reușit să se claseze pe locul doi la nivel național.

Anul acesta a fost de departe cel mai bun, a mai spus mama ei pentru Cluj24.ro.

Iulia a obținut premiul I cu punctaj perfect la Olimpiada Națională și calificarea în lotul extins al României. Singurul copil din Cluj, dar și singura fată.

Adrian Magdaș, director: Dominăm la majoritatea disciplinelor teoretice loturile de elevi care reprezintă județul

Directorul Colegiului Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, Adrian Magdaș, are doar cuvinte de laudă pentru elevii care învață aici.

„Rezultatele la bacalaureat situează colegiul nostru, în fiecare an, printre primele 3 licee din țară și pe primul loc în județ. Dominăm la majoritatea disciplinelor teoretice loturile de elevi care reprezintă județul Cluj la fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Ne mândrim cu elevii care au adus faimă și onoare instituției noastre, obținând rezultate remarcabile la concursurile internaționale din anul 2023. Recolta bogată adusă de cei patru elevi participanți se numără în cinci premii… strălucitoare: aur, argint și bronz”, a spus pentru Cluj24.ro Adrian Magdaș.

Astfel, acesta i-a amintit pe Iancu Sandea, care a obținut Medalia de Aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, în Albania.

De asemenea, Teofil Voicu, cel care a adus din Polonia Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.

Nectarie Pașca s-a întors din Grecia cu Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori. Și tot el a obținut Medalia de Bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfășurată în China.

Și Tudor Brendan Neag a adus la Cluj, din Thailanda, Medalia de Argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori.

„Tinerii noștri au demonstrat că sunt pregătiți să se măsoare cu cei mai buni din întreaga lume, de aceea considerăm că merită recunoaștere publică și toată admirația noastră, pentru efortul pe care l-au depus, alături de profesorii pregătitori și cu sprijinul părinților.

În afara premierii realizate la București, de Ministerul Educației Naționale, olimpicii s-au bucurat de recompense pe plan local. Astfel, Teofil Voicu a fost ales Elevul anului, în cadrul Galei <<10 pentru Cluj>>, organizată de Primăria Cluj-Napoca, a mai spus Adrian Magdaș.

Iulia Morariu și Tudor Brendan Neag în loturile olimpice ale României

Anul acesta, a mai spus directorul colegiului, 100 de elevi s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor școlare.

„Doi elevi vor reprezenta România la etapa internațională: Tudor Brendan Neag la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe și Morariu Iulia – Ela la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Prin aceste premii, ne consolidăm angajamentul de a oferi o educație de calitate care să încurajeze excelența, inovația și dezvoltarea unor minți luminate.

Acest succes nu doar încununează realizările individuale ale elevilor noștri, ci reflectă și angajamentul tuturor – elevi, profesori, părinți – față de excelența în educație”, a mai spus Adrian Magdaș.

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociolog: Emil Boc, în top trei cei mai buni premieri ai României ultimilor 30 de ani, în percepția publică

Publicat

De

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este văzut de public drept unul dintre cei mai buni premieri ai României, este de părere sociologul Mirel Palada.

În opinia publică, primarul Emil Boc rămâne în top trei cei mai buni prim-miniștrii din ultimii 30 de ani, arată sociologul Mirel Palada, invitat la o emisiune la Prima News.

Deși a fost văzut drept o prezență contoversată pe scena politică românească în timpul mandatului său de premier, fiind aspru criticat pentru măsurile de austeritate din 2010, primarul Clujului își păstrează o imagine bună în percepția publică, arată sociologul.

„Multă lume îl consideră pe Ponta ca fiind cel mai bun premier al ultimilor 30 de ani și apoi, pe locul doi, este Adrian Năstase. Din punctul acesta de vedere, opinia publică vină să spună că au fost buni. Sunt trei: Ponta, Năstase și Boc.

(Moderator: Și Boc e într-o revenire?) A fost dintotdeauna, a stat sus. Vorbim la nivel de percepție publică, atunci când îi întrebi cine consideră că a fost cel mai bun premier al României. Dintotdeauna a avut partea asta de electorat”, a declarat Mirel Palada.

„Nu le pot mulțumi destul pentru ce au făcut pentru mine în 2012”

Primarul Emil Boc, prezent recent la podcastul Contraste de la Cluj24, a declarat că nu le va putea mulțumi vreodată clujenilor destul pentru faptul că i-au acordat votul lor la alegerile locale din 2012.

„În luna iunie an 16 ani și 6 luni în funcția de primar. În 2008 am fost ales, după care am devenit premier în decembrie, am exercitat funcția doar 6 luni. (…) În fața clujenilor pot să mă uit cu sufletul curat și cu inima deschisă că nu i-am uitat cât am fost la București și nu i-am abandonat după ce m-au ales în 2008. Poate a fost și un argument pentru care în 2012, când toată lumea credea că nu mai există nicio șansă, clujenii nu au uitat, și de aceea nici eu nu îi voi uita niciodată. Ce au făcut în 2012 pentru mine a fost un lucru pentru care nu pot să le mulțumesc destul”, a declarat  mil Boc.

Citește mai departe

CULTURA

Maratonul ISTORIEI, la a treia ediție la Cluj. Tema, EROUL național Avram Iancu. Activități tematice, prelegeri și prezentări

Publicat

avram iancu statuie

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Consiliul Județean Cluj și Centrul de Studii Transilvane organizează miercuri, 22 mai 2024, cea de-a treia ediție a Maratonului Istoriei, manifestare prilejuită de bicentenarul Avram Iancu, care va aduce împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori.

maratonul istoriei

„Activitățile, dedicate iubitorilor de istorie, vor debuta începând cu ora 8.15, prin adresarea unor cuvinte de salut din partea Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a Consiliului Județean Cluj și se vor desfășura timp de 13 ore, până la ora 21.30, în clădirea institutelor  Academiei Române, str. Mihail Kogălniceanu nr. 12-14, etaj 1.

Maratonul ISTORIEI, la a treia ediție la Cluj. Tema, EROUL național Avram Iancu. Activități tematice, prelegeri și prezentări

Evenimentul cultural-istoric urmărește să stimuleze în rândul elevilor și studenților sentimentele civice și de apreciere față de valorile naționale, în contextul celebrării a 200 de ani de la nașterea eroului național Avram Iancu.

În activitățile educaționale vor fi implicați peste 300 de participanți, elevi din unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca: Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dar și din mediul rural: Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus. În plus, se vor alătura grupuri de studenți din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, dar și elevi din cadrul Școlii de agenți de poliție „Septimiu Mureșan”.

Participanții vor fi implicați în activități tematice, prelegeri și prezentări cuprinse în agenda evenimentelor, coordonate de cercetători științifici din cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” și din cadrul Centrului de Studii Transilvane.

„Maratonul (…) păstrează formatul edițiilor anterioare, acela de ștafetă”

La rândul lor, elevii, coordonați de profesori de istorie, vor prezenta diverse materiale, jocuri de rol, scenete, prin intermediul cărora vor demonstra preocuparea pentru studierea și cunoașterea istoriei.

Maratonul istoriei 2024 – Eroul național Avram Iancu păstrează formatul edițiilor anterioare, acela de ștafetă: în fiecare interval orar, câte un grup diferit de elevi, studenți sau seniori se va întâlni cu cercetători din cadrul institutelor menționate. Cercetătorii vor vorbi despre activitatea lor timp de 15 minute. Ulterior, elevii participanți, într-un interval de 30 de minute, vor prezenta activitățile pregătite.

Manifestarea din acest an continua tradiția edițiilor anterioare, născute din dorința de a apropia cercetătorii științifici de tinerele generații, dar și din năzuința apropierii celor din urmă de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, stimulând astfel interesul acestora față de conținuturile prezentate și subliniind importanța eroilor naționali și a valorilor revoluției europene de la 1848-1849.

Participanții la ediția din acest an vor fi recompensați cu volumul Silviu Dragomir,  Avram Iancu. O viață de Erou, ediție îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, pus la dispoziție prin donație de către Editura Școala Ardeleană. Manifestarea cultural-educațională nu ar fi fost posibilă fără contribuția Asociației de Sprijin a Activității Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Asociației Societatea Istorică „George Barițiu” Cluj-Napoca și a Universității „Babeș-Bolyai”.

Programul detaliat al manifestării poate fi consultat aici”, se arată în comunicatul organizatorilor.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

IMPORTANT. Consiliul Județean Cluj a emis Autorizația de construire pentru metroul clujean

Publicat

De

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a semnat marți, în regim de urgență, autorizația de construire pentru metroul din Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj,  Alin Tișe, a semnat marți, 21 mai 2024, în regim de urgență, autorizația de construire pentru investiția „Tren metropolitan Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida – etapa 1 a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

„Este un pas necesar pentru demararea efectivă a acestui proiect mult așteptat, care va influența în mod decisiv dezvoltarea viitoare a întregii zone metropolitane Cluj”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Lucrările la metrou încep din Florești

Etapa 1 a proiectului se va desfășura pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești. Traseul liniei de metrou ușor începe din zona rezidențială din Florești.

Astfel, primele stații vor deservi zonele de locuințe, apoi zonele multifuncționale desfășurare în jurul viitorului Spital Regional de Urgență, respectiv al centrului comercial din apropiere.

Mănășturul, primul cartier unde se va lucra la metrou

Cu următoarele stații se va intra pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, acestea deservind cartierul Mănăștur, apoi linia va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului până în Piața Mărăști.

De aici, o linie va continua spre zona industrială Muncii, iar o alta va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.

Potrivit proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax