Connect with us

EVENIMENT

DRAMA familiei clujene de AVIATORI. Mulţumiri: „Ploaie de binecuvântări primim din partea voastră”. Donaţii. LOVIŢI de CANCER

Publicat


fam mitrica horz

Familia de aviatori Carmen şi Marian Mitrică le mulţumeşte celor care sunt alături de ei în povestea lor dramatică. În două zile, aproape 100 de persoane au făcut donaţii, cât a putut fiecare, în conturile celor doi, pentru a-şi putea continua tratamentele. Articolul despre ei din Cluj24 a fost văzut până acum de aproape 16.000 de persoane, care le-au transmis mii de urări de bine.

O ploaie de binecuvântări primim din partea voastră. Mulţumim

piloti cancer campia turzii

După miile de gânduri bune pe care le-au primit şi după aproape 100 de donaţii în ultimele zile, Carmen şi Marian Mitrică sunt recunoscători. Şi au trimis un mesaj de mulţumire.

„Ce este o picătură de apă? Nimic de care să te sinchisești prea mult. Dar multiplică asta cu un număr suficient de mare și vei avea o ploaie.

Iar ploaia este magică pentru că dă viață.

Ce este o binecuvântare? Un cuvânt rostit a cărui esență vine din adâncul inimii, de acolo de unde vine toată lumina în viața cuiva.

O ploaie de binecuvântări primim noi din partea voastră exact acum când avem cea mai mare nevoie de ele.

Sigur, ele vin sub diferite forme dar intenția altruistă de a ajuta transpare din fiecare.

Și cum să mulțumești pentru o binecuvântare?! Care ar fi cuvântul sau fapta demnă să-i stea alături?!

Nu există un astfel de lucru.

Singurul fel prin care o binecuvântare poate fi răsplătită este să o primești.

Să-ți deschizi larg inima și să o lași să intre acolo și, îmbogățit, înnobilat cu lumină să lași prea-plinul să se reverse înapoi în lume.

Acesta este înțelesul pe care noi îl acordăm gesturilor voastre de generozitate și aceasta este maniera prin care înțelegem să le rasplatim: fiind la rândul nostru izvoare de speranță și lumină pentru alții.

Vă mulțumim! Carmen și Marin Mitrică”, transmit cei doi soţi binevoitorilor lor.

VEZI AICI POVESTEA CELOR DOI:

DRAMĂ la Câmpia Turzii. Doi aviatori, SOŢ şi SOŢIE, diagnosticaţi în acelaşi timp, LUPTĂ cu CANCERUL. Au nevoie de AJUTOR

Loviţi în acelaşi timp de cancer

Amintim de cazul familei Carmen şi Marian Mitrică, părinţi cu doi copii, militari la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. El, comandor (r), a fost diagnosticat, în urmă cu câteva luni, cu cancer extins la o coastă. A găsit soluţia cea mai potrivită de tratament la o clinică din Turcia, unde este şi în prezent.

Soţia sa, Carmen, aşa cum jurase la căsătorie, „la bine şi la greu”, a decis să-şi însoţească soţul în Turcia, ca să-i fie alături în greaua lui încercare. Ea e controlor de trafic la aceeaşi bază aeriană. Şi pentru că tot nu-şi făcuse de ceva vreme analizele, le-a făcut la clinica din Turcia, în timp ce-şi ajuta soţul. Iar vestea a picat ca o bombă: şi ea a fost descoperită cu cancer. Cancer mamar în stadiul IV.

Acum, amândoi luptă cu cancerul la clinica din Turcia, de luna trecută, când s-au internat. Dar costurile de tratament sunt foarte mari. Până acum au cheltuit peste 70.000 de euro. Bani primiţi de la un prieten, 50.000 de euro, care şi-i adunase ca să-şi cumpere un apartament, şi din diverse donaţii, în special de la colegii militari. Şi-au vândut şi un apartament modest, cu 16.000 de euro, pe care îl aveau de când lucrau la Baza Aeriană Deveselu.

Dar tratamentele continuă şi mai e nevoie de mulţi bani, poate de alte zeci de mii de euro. Şi au nevoie de ajutor. Orice leu contează.

Anunţul Ministerului Apărării Naţionale

„Împreună la bine și la greu! După cum bine știm momentele grele nu vin niciodată singure.

Colegul nostru, comandorul (r.) Marian Mitrică a fost diagnosticat cu cancer, sarcom în fază extinsă localizat la coasta IX. El se află în aceste momente în Turcia unde urmează să fie operat. Marian a fost instructor de navigație aeriană la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” . Veștile proaste nu se termină aici pentru familia Mitrică.

Soția sa, Carmen, era însoțitor, era alături de soțul ei să îl sprijine în această grea perioadă. Din păcate în urma unui control de rutină a fost și ea diagnosticată cu cancer mamar în stadiul IV. Plutonierul major Carmen Mitrică este controlor de trafic aerian și acum internată alături de soțul ei în Turcia, unde luptă împreună împotriva cancerului.

Cei care doresc să îi ajute o pot face utilizând următoarele conturi:
RO96BTRLRONCRT0053892002
Titular cont RON: Marian Mitrică
RO62BTRL05101201549332XX
Titular cont RON: Carmen Mitrică
Orice sprijin poate contribui la drumul spre vindecare al colegilor noștri”, anunţă MApN.

Cei care au conturi Revolut sau BT-Pay pot dona cât doresc şi pe numărul de telefon 0721133472.

Mesaj către prieteni

„După discuțiile cu chirurgul toracic, Ursu nu poate dormi pe partea dreaptă, i-a zis că trebuie să aibă răbdare. La schimbarea pansamentului am sesizat că firul care ținea drena s-a rupt.

Când m-am uitat în poze (fac poze de fiecare dată pentru a vedea evoluția) am constatat că era firul desprins de o săptămână de când i-au scos fermoarul (adică cele 52 de capse) :)) Când i-am arătat poza doctorului, și el s-a întrebat cum de nu a sesizat.

Ursu mi-a făcut miercuri vaccinul pentru ca sunt foarte mari costurile pentru anumite servicii…
Ursu a avut ocazia să-și aducă aminte tot ce i-am făcut, așa ca l-a făcut cât de tare a putut :))

De două zile a apărut sânge pe drena și cantitatea a crescut în loc să scadă. Doctorul bănuiește că din cauza firului rupt s-a mișcat drena de la locul ei. Până acum au zis când scade sub 20 ml să o scoată, acum au zis sub 30 ml, pentru că deja o are de prea mult timp.

Eu sunt în continuare slăbită, am început de două zile să iau și furazolidon pentru că tot am probleme cu tranzitul intestinal și mă epuizează. Încercăm să tragem de noi, să facem puțină mișcare în curtea hotelului. Mulți au întrebat de hotel…hotelul este partener cu spitalul. Toți din hotel sunt bolnavi, majoritatea cu cancer.
Sunt din toate colțurile lumii și foarte mulți români, iar mâncarea este atent pregătită pentru diverse regimuri.

A trebuit să mergem să ne cumpărăm bluze de trening groase și pantaloni, ca a venit frigul. Noi am venit pregătiți pentru câteva zile, nu pentru atâtea săptămâni.
Dacă se schimbă ceva vă ținem la curent. Mulțumim mult pentru susținere și sprijin!
Urșii”, scrie Carmen în unul dintre mesajele prin care îşi ţin la curent cu starea lor prietenii.

(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste: Szakats Istvan, secuiul revoltat

Publicat

Szakats Istvan

„Nu-mi place când sunt luat de prost!” afirmă abrupt ,de la începutul discuției, Szakats Istvan, unul dintre cei mai vocali și mai vizibili lideri ai societății civile clujene.

Dar despre cum ajunge un absolvent de matematică-informatică – venit la Cluj taman din Miercurea Ciucului, să se implice cu abnegație și zel în problemele comunității puteţi afla câte ceva din podcastul „Contraste” realizat de Florin Danciu.

Pentru mai multe detalii, platforma „Clujul civic”, la care Istvan Szakatseste unul dintre moderatori/animatori, vă stă la dispoziție chiar dacă nu veți fi totdeauna de acord cu părerile și (uneori) vehemența de acolo.

Citește mai departe

ACTUALITATE

ADR Nord-Vest ANGAJEAZĂ un expert COMUNICARE în cadrul Compartimentul Comunicare şi Mass-Media

Publicat

ADR Nord-Vest scoate la concurs un post vacant de Expert comunicare în cadrul Compartimentul Comunicare şi Mass-Media/ Direcția Generală, pe perioadă determinată de 24 luni, cu normă întreagă.

Responsabilităţi cheie / Atribuţii:

– Asigură comunicarea externă și internă;
– Identifică nevoile de promovare și comunicare;
– Elaborează planul anual de activități și bugetul activităților de promovare;
– Elaborează strategia de comunicare și promovare a agenției și a programelor de finanțare gestionate de către ADR Nord-Vest;
– Coordonează relațiile cu subcontractanții pentru serviciile de publicitate / promovare;
– Asigură promovarea activităților și programelor prin publicarea unor articole, informări, comunicate pe website-urile și canalele de social media ale agenției etc.;
– Organizează evenimente publice: campanii, vizite de studiu, întâlniri de promovare;
– Asigură funcționalitatea și promovarea instrumentelor de comunicare moderne: pagini web, newsletter, canale social media, aplicații mobile etc.;
– Oferă suport pentru activitatea de help-desk a tuturor proiectelor și programelor gestionate de ADR NV;
– Elaborează și actualizează Manualul de identitate vizuală al Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 în conformitate cu Ghidul Național de Identitate Vizuală 2021-2027 și Regulamentul UE pentru actuala perioadă de programare;

ADR Nord-Vest ANGAJEAZĂ un Expert COMUNICARE în cadrul Compartimentul Comunicare şi Mass-Media

Cerinţe :

Educaţie şi calificări: Studii universitare absolvite cu diplomă de licență în domeniile fundamentale ”Științe sociale” şi „Ştiinţe umaniste şi arte”, așa cum sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 367/2023.

Experienţa:

– experiență de minimum 2 ani în muncă, cu încadrare pe studii superioare, în activități Mass-Media şi/sau Comunicare/PR, însoțite de documente justificative (fișă de post, adeverință, extras revisal etc.).
– experienţă în scrierea de texte, demonstrată prin depunerea unui portofoliu de texte redactate online sau offline

Constituie avantaj experienţa în organizarea de evenimente.

Cunoştinţe/abilităţi/competenţe:

Cunoştinţe:

– cunoștințe privind cadrul instituțional european și cadrul instituțional de coordonare și de gestionare a instrumentelor structurale;
– cunoștințe de management de proiect;
– cunoașterea Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 Regional și priorităților specifice acestuia;
– cunoștințe de operare PC: Word , Excel, pagini WEB, Prezi, PPT etc;
– cunoștințe de marketing (offline și online);

Abilităţi şi competenţe:

– capacitate de planificare şi control;
– capacitate de analiză şi sinteză;
– limba engleză-nivel avansat;

Aptitudini şi trăsături personale:

– gândire creativă;
– bun comunicator;
– prezenţă socială;
– aptitudini de coordonare şi organizare;
– eficienţă în condiţii de supraîncărcare;
– bună şi atenţie distributivă;
– orientare către rezultat;

Bibliografia pentru concurs:

Legea 315/2004 – Legea privind dezvoltarea regională în România, actualizată;
Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 – https://regionordvest.ro/programul-regional-nv/
Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al consiliului din 24 iunie 2021 (Art 46 – 50 și Anexa IX)
Ghid de comunicare privind politica de coeziune pentru perioada de programare 2021-2027: (https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/policy/communication/communicating_cohesion_policy_2127_en.pdf)
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare;

Informaţii organizatorice:

Anunţul privind concursul organizat va fi transmis la AJOFM și va fi postat pe site-ul ADR Nord-Vest, pe paginile de Facebook şi LinkedIN ale agenției și pe un site specializat în recrutare, în data de 08.04.2024.

Persoanele interesate, care întrunesc cerinţele obligatorii specificate, vor transmite până în data de 22.04.2024, ora 16.00 următoarele documente pe email la adresa resurse.umane@nord-vest.ro:

– copie document de identitate;
– CV datat şi semnat;
– scrisoarea de intenţie cu data depunerii şi semnătura;
– copii după documentele de studii;
– copii după documentele care atestă experienţa profesională (conform cerinţelor), semnate, cu număr de înregistrare de la angajator;
– copii după orice documente oficiale legale, relevante pentru dovedirea formărilor/certificărilor şi/sau a cunoştinţelor dobândite (semnate şi cu număr de înregistrare);
– cazierul judiciar (valabil 6 luni de la data eliberării) sau declaraţie pe propria răspundere că nu există înscrisuri în cazierul judiciar.

Comunicarea rezultatelor privind eligibilitatea candidaților se va face telefonic și/sau pe email până la data 24.04.2024, până la ora 16.00; candidații care întrunesc cerinţele obligatorii ale postului vor fi invitați să se prezinte la proba scrisă.

Proba scrisă (testare scrisă a cunoştinţelor din domeniul de specialitate conform bibliografiei, precum, testul de cunoştinţe operare PC-Word şi Excel şi testul de limba engleză) se va desfăşura la sediul secundar al A.D.R. Nord-Vest de la adresa din Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor nr.3, Cluj în data de 26.04.2024, începând cu ora 10.00. Durata examinării este în medie de 3 ore.

Comunicarea rezultatelor obţinute la proba scrisă (test scris, test de operare PC, test de limba engleză) se va face telefonic și/sau pe email până la data de 30.04.2024, ora 16:00.

Interviurile de selecţie se vor desfăşura în data de 13.05.2024, la ora comunicată de către comisie, la sediul secundar al A.D.R. Nord-Vest de la adresa din Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor nr.3, Jud. Cluj. La interviul de selecţie vor participa doar candidaţii care au obţinut punctajul minim necesar pentru promovarea în etapa de interviu.

Comunicarea rezultatelor obţinute la interviul de selecţie şi respectiv rezultatele finale ale concursului se va face până la data de 15.05.2024, după finalizarea lucrărilor comisiei de recrutare şi selecţie.

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă (AUR): 2025 ar putea fi NOUL 2010 cu PSD și PNL la guvernarea țării

Publicat

Premierul Marcel îi minte pe români în față vorbindu-le despre așa-zisa macrostabilitate economică. El spune orice minciună doar ca să obțină voturi la alegerile din 2024. În realitate, Coaliția PSD – PNL și premierul Marcel Ciolacu îi pregătesc pe români pentru scenariul din anii 2009/2010.

Înainte de alegeri Partidul Comasat Român minte și promite orice, la fel cum au făcut și în 2009 atunci când erau la putere tot ei, adică guvernarea PD-L – PSD, și îi mințeau că „economia duduie”, doar ca să fie votați. În 2010, după ce alegerile au trecut, când s-au văzut cu sacii în căruță, au tăiat 25% din salariile românilor, din pensii, sporurile salariale și au majorat TVA aducând la sărăcie și disperare milioane de români.

Dan Tanasă (AUR): 2025 ar putea fi NOUL 2010 cu PSD și PNL la guvernarea țării

Acum istoria se repetă, iar acest lucru este confirmat chiar de datele economice actuale:

– România are cea mai mare inflație dintre statele UE.

– ⁠În România sunt cele mai mari dobânzi dintr-un stat UE.

– ⁠România are un imens deficit comercial, cel mai mare dintre statele UE.

– ⁠Datoria externă a României a ajuns la suma astronomică de 173 miliarde euro, depășind astfel 50% din PIB! Numai în luna martie 2024, Guvernul Ciolacu a împrumutat în numele nostru 4,3 miliarde euro! Marcel ⁠Ciolacu vrea să-i facă și pe copiii noștri robii datoriei externe din cauza guvernării lor dezastruoase!

Lucrurile se îndreaptă, sub conducerea PSD și PNL, către același deznodământ: sărăcire extremă a românilor după alegeri. La alegerile din 2024 nu vă lăsați mințiți de PSD – PNL! Singura lor promisiune pentru români este subdezvoltarea și sărăcia.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină rulată: 10 cele mai frecvente înșelătorii

Publicat

De

Înșelătorii vânzare mașină rulată

Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină rulată? Procesul de căutare și cumpărare a unei mașini la mâna a doua ar trebui să fie o bucurie, dar escrocii pot ispiti cu ușurință șoferii în a comite greșeli costisitoare.

Întrucât înșelătoriile de pe piața de mașini second hand sunt la ordinea zilei, experții din cadrul carVertical, o companie de date auto, împărtășesc sfaturi despre identificarea tiparelor comune de fraudă, sfaturi care vă pot ajuta să nu vă pierdeți banii.

Cum să nu fii păcălit când cumperi o mașină rulată: 10 cele mai frecvente înșelătorii

Metoda preferată a vânzătorilor de mașini care caută să comită înșelătorii este să posteze anunțuri în care mașinile par a fi adevărate chilipiruri.

Plata în avans

Apoi, vânzătorii îi conving apoi pe potențialii cumpărători că mașina este ținută într-o locație îndepărtată și cer ca banii să fie transferați înainte de a furniza vehiculul.

Mai mult, adesea pretind că există și alți cumpărători interesați pentru a crea un sentiment de urgență. Odată ce banii sunt transferați, îi încasează, șterg anunțul și dispar fără urmă.

Siteuri web false cu anunțuri auto

Escrocii creează siteuri false care arată ca și cum ar aparține unui dealer de mașini care are oferte foarte atractive. Adesea aceste siteuri arată foarte asemănător cu cele ale dealerilor consacrați și folosesc adrese web aproape identice.

Odată ce clienții găsesc aceste oferte și îi contactează pe așa-numiții agenți de vânzări, li se cere să plătească în avans – evident, imediat ce-o fac practic au și pierdut banii.

Cumpărătorii ar trebui să acorde întotdeauna o atenție deosebită oricărui site web prin intermediul căruia efectuează o plată, iar dacă o afacere pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este.

Ascunderea faptului că mașina a fost importantă

Uneori vânzătorii evită să menționeze faptul că o bună parte din istoricul unei mașini s-a produs într-o țară străină.

Chiar dacă mașina a fost importată în urmă cu 5 sau 8 ani, această informație este totuși valoroasă și poate fi un criteriu important în luarea unei decizii.

Fiind relativ ușor și ieftin să imporți o mașină, multe mașini sunt cumpărate într-o țară și ajung să fie revândute în alta. În timpul acestor tranzacții transfrontaliere, kilometrajul poate fi dat înapoi, iar unele daune pot fi ascunse.

Facebook Marketplace

O practică foarte populară este aceea de a se lista la vânzare piese auto false pe Facebook Marketplace.

Escrocheria implică pe cineva care face publicitate unui set de roți sau unui kit de caroserie pentru un model popular de mașină la un preț foarte bun pentru a crea iluzia unui chilipir.

Când sunt contactați de cumpărători, escrocii le vor cere să le transfere banii pentru ca ulterior să dispară.

Din păcate, Facebook Marketplace are un control al calității foarte slab și un suport pentru clienți inexistent, așa că cumpărătorii ar trebui să fie foarte prudenți și să trimită banii doar după ce au văzut în persoană bunurile pe care doresc să le cumpere.

Fraudarea odometrului

Datul kilometrajului înapoi este o practică populară printre escrocii care doresc să crească în mod artificial valoarea mașinilor pe care le vând.

Odometrele mașinilor mai vechi se pot modifica mecanic sau iar cele aparținând modelelor mai noi prin intermediul dispozitivelor de diagnosticare care se conectează la computerul de bord.
Fraudând odometrul, escrocii fac să pară că o mașină a fost condusă pe mai puțini kilometrii decât în realitate – în felul acesta pun șoferii în pericolul de a cumpăra mașini cu probleme mecanice și care valorează mult mai puțin decât s-a plătit pe ele.

Daune ascunse

Este normal ca la fiecare câțiva ani vehiculele să sufere ceva daune. Cu toate acestea, uneori vânzătorii nu împărtășesc toate detaliile despre daunele din trecutul unei mașini, singura modalitate de a afla despre ele fiind prin intermediul unei verificări istorice.

Cumpărătorii care își iau mașini la mâna a doua care au suferit daune grave în trecut ar putea ajunge să plătească sume enorme în viitor pe reparații.

Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste vehicule pot avea daune structurale care le compromit siguranța.

Raport istoric auto falsificat

Unii vânzători falsifică rapoartele care prezintă istoricul vehiculelor pentru a demonstra cumpărătorilor că mașinile pe care le vând nu au defecte. Când rapoartele istorice sunt tipărite și nu sunt generate pe loc, unele evenimente critice pot fi șterse.

Prin urmare, cumpărătorii ar trebui să genereze ei înșiși un raport istoric pentru a evita să fie înșelați.

Mașini care au fost taxi sau folosite pentru închiriere

În general, mașinile de închiriat pe termen scurt și cele care au fost folosite în regim de taxi ar trebui evitate deoarece sunt probabil mai uzate decât indică kilometrajul și pot deveni saci fără fund de tocat bani.

Din păcate, vânzătorii ascund uneori astfel de detalii din trecutul mașinilor pe care le au la vânzare.

Vehiculele la mâna a doua care au fost folosite pentru car sharing pe termen scurt au la activ mult mai multe porniri la rece, ceea ce înseamnă că motorul și alte componente pot fi degradate și mai puțin fiabile decât ar trebui să fie.

În același timp taxiurile au adesea un kilometraj ridicat și pot fi caracterizate printr-un interior foarte uzat – în special pe locurile din spate.

Deoarece majoritatea taxiurilor circulă prin orașe, se recomandă cumpărătorilor să inspecteze aceste mașini acordând o atenție deosebită la starea sistemului de frânare și a componentelor suspensiei.

Mașini furate

Aproape toate vehiculele furate ajung pe piața neagră sub formă de piese de schimb, dar uneori aceste mașini pot ajunge în anunțuri auto sau pe rețelele de socializare.

Dacă cumpărați un vehicul furat veți pierde zile întregi, dacă nu chiar săptămâni, în încercarea de a vă obține banii înapoi. Verificarea istoricului îți va indica dacă o mașină a fost raportată ca furată în trecut.

Scheme de plată suspecte

Escrocii pot pretinde că nu acceptă transferuri bancare și că preferă plăți prin servicii precum Western Union. Acesta este un mare semnal de alarmă deoarece escrocii pot crea ID-uri false și pot colecta banii fără a mai putea fi identificați ulterior și fără a vă arăta niciodată mașina adevărată.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax