Connect with us

EVENIMENT

Dragoste fără vârstă la Cluj. Mire la peste 80 de ani

Publicat


Anul 2021 se pare că a fost anul dragostei la Cluj. A crescut numărul căsătoriilor, în ciuda pandemiei care a impus restricții cuplurilor, dar în același timp a scăzut numărul divorțurilor pe cale administrativă.

Anul trecut s-au înregistrat 1862 de căsătorii, în creștere față de anul 2020.

Pentru cei 50 ani de căsătorie împliniți au fost premiate 469 de cupluri din Cluj-Napoca.

Cel mai vârstnic mire din anul 2021 s-a născut în anul 1937, astfel că a avut 84 de ani, iar cea mai în vârstă mireasă din Cluj a avut 73 de ani.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Aproape 115.000 de lei, la concertul caritabil pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor”

Publicat

Sfântul Hristofor

Un concert caritabil dedicat strângerii de fonduri pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din Sânnicoară, a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.

Evenimentul a făcut parte din ediția a 12-a a Sferei Donatorilor din Transilvania, organizat de Asociația Niște Oameni, fiind susținut de această dată și de flautistul Matei Ioachimescu.

Muzicianul, unul dintre cei mai remarcabili flautiști ai momentului, a donat concertul său din cadrul turneului național ICONS pentru a sprijini această cauză nobilă.

Sfera Donatorilor

Sfântul Hristofor

„Noi suntem Niște Oameni, o asociație de antreprenori si top manageri din Cluj, care ne reunim cu prietenii noștri și cu prietenii lor, într-un cadru care se numește Sfera Donatorilor din Transilvania. Facem lucrul acesta de vreo opt ani, de două ori pe an.

De fiecare data alegem o temă, iar în cadrul evenimentului de obicei 3 proiecte, care se lansează pentru comunitate, cu bugetele îndeplinite aici.

De data asta am ales doar un proiect pentru că aceasta cauză este atât de mare și este nevoie de atât de mulți bani, încât am preferat să ne restrângem un pic opțiunile pentru o seară.

Cu atât mai mult cu cât am primit în Sfera Donatorilor din Transilvania acest dar artistic minunat al lui Matei Ioachimescu și al Irinei Rădulescu, împreună cu Maria Rizea și The Romanian Flute Ensemble”, a spus Geanina Simion, președintele Asociației Niște Oameni.

Să nu fie ultima haltă

Preotul Bogdan Chiorean, managerul centrului ”Sfântul Hristofor”, a spus, la rândul său, că la proiect lucrează o echipă multidisciplinară, iar lucrurile nu se desfășoară în funcție de prognostic.

”Nu ne interesează cât mai are de trăit un pacient, ne interesează nevoia pe care o are acesta, și cât reușim sa împlinim din nevoile respective, fără să considerăm nevoile ca fiind mai puțin importante.

Nu în ultimul rând, nu vrem să fie un fel de <<ultimă haltă>> acest spital, ci dimpotrivă,  o să fie și o formă de educație, va fi și o sală de stimulare neo-senzorială pentru cei care nu mai pot beneficia de aceste resurse”, a precizat părintele Chiorean.

Înainte de începerea concertului, a luat cuvântul și psihoterapeutul Cristina Varo, care a destăinuit o poveste privind interacțiunea sa cu o fetiță diagnosticată cu cancer, încurajându-i, astfel, pe participanți să-și deschidă inimile și să doneze pentru viitorul centru.

Licitație interesantă

Pe lângă concert, evenimentul a inclus și o licitație, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare trei tablouri ale artistei Ramona Raus.

Licitația a generat un interes considerabil, reușind să strângă 103.700 de lei. În plus, fondurile obținute din vânzarea biletelor pentru concert au însumat 10.200 de lei.

Astfel, suma totală adunată în urma acestei inițiative caritabile a ajuns la 113.900 de lei.

Daria Mustea

Sfântul Hristofor

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Caravana „Votez pentru Sănătate” a ajuns la Cluj. Zeci de asociații cer alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate

Publicat

Zeci de asociații de pacienți și ONG-uri din domeniul sănătății au cerut, la Cluj, alocarea a 9% din PIB pentru domeniul Sănătății. În 2024, an cu patru rânduri de alegeri, finanțarea sănătății s-a situat doar la jumătate din acest nivel.

Caravana „Votez pentru Sănătate”, o inițiativă a societății civilă susținută de 31 de organizații, a ajuns joi, 16 mai, la Cluj-Napoca.

Inițiatorii cer, în an electoral cu patru rânduri de alegeri, „o sănătate nouă” pentru români, un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene. Acest lucru se poate realiza, susțin organizațiile, doar printr-o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate, și anume prin 9% din PIB finanțare pentru Sănătate.

9% din PIB, finanțare pentru Sănătate

Coaliția „Votez pentru Sănătate” a organizat la Cluj-Napoca o dezbatere publică cu autoritățile locale, regionale și centrale și un stand de informare pentru publicul larg, ca parte a campaniei de mobilizare publică „Votez pentru Sănătate”, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din produsul intern brut pentru Sănătatea Nouă.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Cluj, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Cluj-Napoca și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.

Măsuri pentru „O Sănătate Nouă”

Evenimentul a avut loc joi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Printre invitați s-au numărat medici clujeni, reprezentanți ai spitalelor clujene, reprezentanți ai autorităților locale, oameni politici, cercetători și profesori ai UMF Cluj.

Aceștia au discutat despre mijloacele și investițiile prin care românii să poată beneficia de servicii mai bune de sănătate.

„«O Sănătate Nouă» pentru români înseamnă un sistem medical reformat, orientat către nevoile pacienților, cu acces egal la servicii de calitate și tehnologii moderne. Aceasta presupune, desigur, prevenție activă, educație medicală continuă și o infrastructură medicală de ultimă generație. Acțiuni prioritate pentru «O Sănătate Nouă» ar fi, în primul rând, investiții în infrastructură și în echipamente medicale care să cuprindă modernizarea spitalelor și a clinicilor, dotarea unităților medicale cu tehnologie de vârf pentru diagnostic și tratament, formarea și retenția personalului medical, digitalizarea și informatizare sistemului de sănătate”, a declarat Narcisa Pop, reprezentant al UMF Cluj.

„Trebuie ca pacientul să simtă nu doar că a dat niște bani în fiecare lună, ci și că a primit ceva”

Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate, a afirmat că nu doar nivelul finanțării pentru sănătate este important pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale, ci și felul în care banii sunt cheltuiți.

„E foarte important ca pacientul să aibă acces cât mai aproape la toate aceste servicii și mai ales să oferim medicilor de pretutindeni posibilitatea de a-și face meseria așa cum s-a pregătit să o facă. (…) E foarte important să ne implicăm în prevenirea bolilor prevenibile, se pot face atât de multe lucruri, cu nu foarte mulți bani, ci doar cu niște acțiuni simple. Este foarte important să convingem medicii, să îi ajutăm să rămână în România pentru că dacă avem foarte mulți pacienți și nu are cine să îi trateze este o problemă. E foarte important ca bugetul de la sănătate, cât o fi el, să ajungă acolo unde trebuie și pacientul să simtă nu doar că a dat niște bani în fiecare lună pentru sănătate, ci și că a primit ceva”, este de părere Marinela Debu.

Stand de informare, la Cluj-Napoca

În cadrul campaniei, în data de 16 mai a fost organizat un stand de informare în centrul comercial Iulius Mall din Cluj, pentru ca publicul larg să poată vota pentru Sănătatea Nouă. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putu vedea se ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR.

Evenimentul din Cluj-Napoca a fost al cincilea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, etc.

În 2024, nivelul finanțării sănătății din surse publice a fost pe 4,5% din PIB, nemodificat față de anul anterior. Spreanța medie de viață la naștere în România era, în 2022, de 75,3 ani, a tria cea mai scăzută dinre statele membre și cu 5,4 ani sub media UE.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe strada Frunzișului. Un copil de 5 ani și o femeie au fost duși la spital

Publicat

De

Accdient pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca

Un accident de circulație a avut loc pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca.

În accident au fost implicate două autiturisme.

ACCIDENT pe strada Frunzișului. Un copil de 5 ani și o femeie au fost duși la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident

Echipajele ISU au găsit la fața locului două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
Echipajul SMURD a evaluat o femeie și un minor de 5 ani, care prezentau afecțiuni ușoare.

Cei doi au fost transportați la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Citește mai departe

EVENIMENT

E.ON România susține proiectul Asociației Zi de Bine „Plantați în amintire”. Al doilea parc de MESTECENI în București

Publicat

zi de bine

Compania E.ON România continuă să susțină proiectele Asociației Zi de Bine și astfel contribuie la amenajarea în București a celui de-al doilea parc de mesteceni, în memoria persoanelor dragi. Parcul va fi amplasat în sectorul 6 din capitală, în continuarea celor 100 de copaci plantați în 2023 și se va întinde pe o suprafață de 2.500 mp, pe care se vor planta alți 200 de mesteceni.

·         Proiectul a fost demarat în anul 2022, iar până în prezent au fost plantați peste 700 de arbori în șapte astfel de parcuri, la Lugoj, Oradea,  Brașov, București, Constanța și Târgu-Mureș;

E.ON România susține proiectul Asociației Zi de Bine „Plantați în amintire”. Al doilea parc de MESTECENI în București

Asociația Zi de Bine a adunat deja peste 700 de povești în parcurile deschise în Lugoj, Constanța, Oradea sau Brașov și îi invită pe cei care au pierdut pe cineva drag să adopte un copac, la București, în memoria acelei persoane. Fiecare copac plantat are atașat un cod QR care duce către povestea de viață a persoanei dragi, poveste care poate fi citită pe site-ul www.plantatiinamintire.ro.

Totodată, în cadrul Centrului Comunitar Zi de BINE se vor organiza și grupuri de suport pentru persoanele care trec prin perioada de doliu, o altă parte importantă și sensibilă a acestui proiect. Într-un spațiu sigur și intim, un psihoterapeut va ghida o serie de întâlniri, în grup restrâns, despre cum facem față pierderii, tipuri de doliu, furie, vinovăție și rușine, frica de moarte, despre faptul că nu există reguli în ceea ce privește ceea ce simți sau să nu simți atunci când pierzi pe cineva drag.

„Fiecare copac va deveni o amintire vie”

Proiectul, realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, este susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și Leroy Merlin.

„Această inițiativă reprezintă încă un pas în misiunea noastră de a aduce alinare celor care au pierdut pe cineva drag. Fiecare copac va deveni o amintire vie, un simbol al iubirii și recunoștinței noastre față de cei care ne-au marcat existența. Ne dorim ca parcul de mesteceni să devină o oază de liniște și delicatețe în mijlocul agitației urbane”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Cei care doresc să facă parte din proiectul „Plantați în amintire” și să planteze un copac, pot găsi AICI mai multe informații și pot urma pașii către donație.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax