Connect with us

ECONOMIE

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Energia, mâncarea, chimia și apărarea trebuie produse la noi în țară

Publicat


Dragoș Damian, CEO Terapia

Creșterea deficitului balanței comerciale în primele opt luni ale anului la peste 22 de miliarde Euro – o evoluție extrem de periculoasă pentru România, arată Dragoș Damian CEO Terapia. Acesta spune că investițiile industriale sunt cele care vor pune pe picioare economia României.

„Deficitul balanței comerciale la 8 luni în 2022 a ajuns la 22 miliarde de Euro, adică aproape căt deficitul întregului an 2021, în care s-a înregistrat o balanță negativă de 24 de miliarde de Euro.

Trebuie menționat că deficitul balanței din 2021 a fost, la rându-i, cu aproape 30% mai mare decat cel din 2020.

Recorduri triste an dupa an în România și un semnal că producem din ce în ce mai puțin și consumăm mai totul adus din afară, importând astfel inflație și vulnerabilitatea de a fi dependenți de alte țări, de furnizori care la o adică fie vor crește prețurile după bunul lor plac fie, pur și simplu, vor opri livrările”, arată Dragoș Damian pe pagina sa de Facebook.

România a pierdut sectoare întregi de producție industrială

Estimările, spune Dragoș Damian, arată că pentru întregul an deficitul balanței comerciale va ajunge la 35 miliarde de Euro, aproape 15% din PIB.

„Creșterea deficitului de balanță comercială ar trebui să sperie mai mult decât deficitele financiare sau îndatorarea publică cu 50% din PIB.

Bani se pot împrumuta, datorii se pot șterge, politici financiare și monetare sunt ușor de pus pe hârtie, dar să ajungi ca în 15 ani de la aderarea la UE să pierzi sectoare întregi de producție industrială este tragic, fără putință de recuperare.

Am pierdut producție de energie, mâncare, chimie și apărare, și pierderile continuă din cauza crizei prețurilor utilităților. Iată, știm cu toții, stau închise combinatele chimice și metalurgice.

Prăbușirea producției industriale duce implicit la prăbușirea pieței de muncă cu grad înalt de calificare, la descompunerea lanțurilor de aprovizionare, la îndatorarea excesivă a României și la pierderea de suveranitate.

Singura soluție, dacă nu e prea târziu, este ca Guvernul României să lupte din răsputeri să atragă investiții industriale, țintind cu ajutorul de stat și facilitățile fiscale exclusiv activitățile de producție industriala. Energia, mâncarea, chimia și apărarea trebuie produse la noi în țară”, a mai spud Dragoș Damian.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Exproprierile la Parcul Est sunt aproape de finalizare. Clujenii vor primi despăgubirile până în aprilie

Publicat

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că exproprierile pentru Parcul Est, cel mai mare parc din oraș, vor fi încheiate până în luna aprilie.

Potrivit acestuia, mai sunt 10-12 parcele care trebuie clarificate din punct de vedere juridic, iar după finalizarea documentației, proprietarii își vor putea încasa banii.

„La Parcul Est vom finaliza exproprierile până în aprilie, vor fi gata toate exproprierile și oamenii vor putea să își încaseze banii. Mai sunt 10-12 parcele care trebuie să fie clarificate din punct de vedere juridic. Nu putem să facem plățile până când nu sunt făcute toate extrasele de carte funciară și toate planurile parcelare. Avem deja o finanțare de 10 milioane de euro pentru acel habitat pe care să îl păstrăm și vom merge mai departe cu lucrările”, a spus Dan Tarcea, la Ziua Live.

Cetățuia și Expo Transilvania mai așteaptă

În privința lucrărilor la Expo Transilvania și la Cetățuie, viceprimarul a arătat că municipalitatea nu dorește să înceapă proiectele fără a avea siguranța finanțării, pentru a evita situații în care lucrările rămân neterminate.

„La Expo Transilvania și la Cetățuia problema este una financiară, pentru că nu sunt linii de finanțare pentru aceste proiecte încă. Așteptăm să se deschidă și în momentul în care vor fi deschise call-urile, să putem aplica pentru fonduri europene. Doar în Mărăști vorbim de o investiție de 100 de milioane de euro, bani pe care nu îi avem. Nu am vrea să începem un proiect și să rămână în aer. Mai sunt și câteva probleme legislative acolo pe care urmează să le clarificăm în perioada următoare”, a mai afirmat Tarcea.

Deși bugetul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la un miliard de euro, viceprimarul atrage atenția că suma este insuficientă pentru toate proiectele aflate în desfășurare: „Pare că bugetul municipiului Cluj-Napoca este mare, și când ne gândim la un miliard de euro, ne gândim la foarte mulți bani, și așa este, dar este în același timp mic pentru proiectele pe care le avem în desfășurare”.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Incendiu în Jucu de Mijloc. S-au aprins deșeurile depozitate în curtea unui operator economic

Publicat

De

Incendiu la Cluj

Un incendiu a izbucnit vineri la un operator economic din localitatea clujeană  Jucu de Mijloc.

Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru a stinge flăcările.

Incendiu în Jucu de Mijloc

Potrivit ISU Cluj, flăcările se manifestă la deșeuri depozitate în exterior, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat reținut după ce A DAT FOC unei mașini parcate în curtea unei case din Cluj-Napoca

Publicat

urmarire generală

Un bărbat de 56 de ani a fost reținut pentru după ce a incendiat intenționat un autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de comiterea infracțiunii de distrugere.

Bărbat reținut după ce a dat foc unei mașini

Bărbatul a dat foc unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii din Cluj-Napoca, cauzând un prejudiciu de 4.500 de euro.

„În fapt, la data de 13 martie, în jurul orei 20:50, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la incendierea unui autoturism parcat în curtea unui imobil de pe strada Școlii, din municipiul Cluj-Napoca.

Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în aceeași seară, în jurul orei 20:30, un bărbat în vârstă de 56 de ani ar fi incendiat cu intenție autoturismul, cauzând distrugerea acestuia în totalitate.

Prejudiciul estimat de persoana vătămată se ridică la aproximativ 4.500 de euro”, a transmis IPJ Cluj.

Reținut pentru 24 de ore

Ca urmare a probatoriului administrat, față de bărbat a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea procurorului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, faptă prevăzută de Codul penal.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Bilanțul furtunii de joi, la Cluj-Napoca: 13 arbori doborâți de vânt, în parcuri și în cartiere

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a evaluat astăzi situația din Parcul Feroviarilor, după ce rafalele puternice de vânt au provocat daune în urma furtunii de ieri.

Dan Tarcea a declarat că șase arbori au fost doborâți de vânt în Parcul Feroviarilor, iar constructorul este la fața locului pentru a pune tutori arborilor dărâmați.

„Sunt în Parcul Feroviarilor pentru a evalua situația în urma vântului care a fost ieri am constatat că șase arbori au fost culcați la pământ, iar în acest moment, cei de la Eco Garden sunt prezenți aici pentru a pune tutori arborilor care au fost dărâmați”, a declarat viceprimarul.

Șapte arbori doborâți în Parcul Mare și în cartiere

De asemenea, vântul a provocat pagube și în alte cartiere ale Clujului: „Am mai avut încă șapte arbori la nivelul municipiului Cluj-Napoca care au fost afectați, doi în Parcul Mare și ceilalți în cartierele Mănăștur, Gheorgheni și Grigorescu. Colegii mei, încă de ieri, au intervenit acolo”, a mai arătat Tarcea.

Cluj24 a semnalat joi că mai mulți copaci din Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca au fost doborâți de rafalele puternice de vânt.

535 de arbori, plantați în Parcul Feroviarilor

Viceprimarul Dan Tarcea a adăugat că, în cadrul procesului de revitalizare al Parcului Feroviarilor, au fost plantați 535 de arbori maturi, în plus față de cei deja existenți, și s-au depus eforturi pentru a păstra arborii sănătoși.

„Aici, în Parcul Feroviarilor am plantat 535 de arbori maturi în plus față de cei care au fost plantați și am încercat să păstrăm toți arborii care au fost sănătoși. Acest parc este un model de bune practici la nivel european și a fost nominalizat de către o prestigioasă revistă de arhitectură pentru a fi premiat ca și construcția anului 2025”, a spus viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate