Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Au fost găsite/ Două surori de 11 și 14 ani din Baciu au fost date DISPĂRUTE. Le-ați văzut?

Publicat


Două surori de 11 și 14 ani din comuna Baciu au plecat joi de acasă și nu s-au mai întors. Familia cere ajutorul clujenilor.

Două fete de 11 și 14 ani, Naica Daria Maria și Naica Roxana Daniela, au fost date dispărute. Acestea au plecat joi seară de acasă și nu s-au mai întors, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Două surori de 11 și 14 ani din Baciu au fost date DISPĂRUTE. Le-ați văzut?

„La data de 12 iulie, în jurul orei 14.10, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că NAICA DARIA MARIA și NAICA ROXANA DANIELA, vârstă de 11 ani, respectiv 14 ani, din comuna Baciu, au plecat de la domiciliu la data de 11 iulie a c, în jurul orei 19.00 și nu au revenit până în prezent”, a transmis IPJ Cluj.

Semnalmentele fetelor

SEMNALMENTE NAICA ROXANA – înălțime aproximativă – 1,54 m, circa 45 de kg, păr blond, lung, cu șuvițe deschise, ochi albaștri.
La momentul plecării purta top gri, fustă neagră și adidași albi.

SEMNALMENTE NAICA DARIA MARIA – înălțime aproximativă – 1,45m, circa 35 de kg, păr castaniu, ochi albaștri.

Era îmbrăcată cu un tricou negru, pantaloni scurți de culoare albastru deschis și pantofi sport negri cu imprimeu în formă de inimioare.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acestea sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Update

„Minora Naica Daria a fost găsită în municipiul Cluj-Napoca. Din cercetările preliminare efectuate a rezultat că nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Sunt continuate activitățile pentru depistarea și celeilalte minore”, a transmis sâmbătă IPJ Cluj.

Update 2

„A fost găsit și minora Naica Roxana”, a arătat duminică IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Hoț din Gherla, arestat preventiv pentru furt calificat. Prejudiciul de 9.000 de lei nu a fost recuperat

Publicat

furt

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla – Biroul de Investigații Criminale au dispus, joi, reținerea unui tânăr de 29 de ani, din municipiul Gherla, cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.

”Din investigații a reieșit faptul că în data de 9/10 iunie a.c., tânărul ar fi pătruns într-un imobil din municipiul Gherla, de unde ar fi sustras suma de 6.000 de lei și o cameră video.

Tânărul ar fi cauzat un prejudiciu total estimat la circa 9.000 de lei, nefiind recuperat până la acest moment.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de acesta, ulterior fiind prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Gherla, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile”, arată polițiștii de la IPJ Cluj.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum poți cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Cât costă astăzi o lună de cotizare

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Dacă nu ați acumulat suficientă vechime în muncă ca să beneficiați de pensie, o puteți „cumpăra”. Este un proces care se derulează de mai mulți ani în România, dar este unul care costă.

Dacă aveți bani, însă, merită, pentru că puteți acoperi luni sau chiar ani în care nu ați cotizat pentru pensie.

Cum poți cumpăra vechime în muncă pentru pensie

Procesul se numește asigurare retroactivă și se face pe baza unui contract încheiat cu Casa de Pensii Cluj. Posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială este reglementată în Legea nr. 360/2023 și se poate face pentru o perioadă de maximum 6 ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Atenție, se poate încheia un astfel de contract începând cu vârsta de 18 ani. De asemenea, în intervalul de 6 ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Cum poți cumpăra vechime în muncă: Cât costă o lună de cotizare

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare socială pentru perioade anterioare o constituie venitul lunar asigurat ales de persoana interesată și înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei. Pentru un an, suma ajunge la 12.156 de lei.

În situația în care, pe perioada aplicării Legii nr. 360/2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare aflate în derulare nu sunt afectate.

Cine poate cumpăra vechime în muncă

Perioada pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială este de cel puţin o lună şi de cel mult 6 ani calendaristici (72 de luni) anteriori lunii încheierii contractului şi este cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Acest tip de contract de asigurare socială se poate încheia, în condițiile legii, de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială în sistemul public sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială pentru perioade anterioare se încheie, în formă scrisă, între persoana interesată sau, după caz, reprezentantul legal ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă în funcţie de domiciliul sau reşedinţa acestora.

În situaţia în care persoana interesată nu şi-a desemnat un reprezentant legal sau mandatar şi nici nu mai are domiciliul sau reşedinţa în România, încheie contractul de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza ultimului domiciliu sau ultimei reşedinţe avut/avute în România.

Cum închei un contract de asigurare socială

Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii și încetează în termen de un an de la data încheierii acestuia, sau în cazul decesului asiguratului.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt, după caz:

  • actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  • declarația pe propria răspundere (model anexa 12 lege);
  • procura specială autentificată în condițiile legii și care trebuie să conțină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului și ale mandatarului, respectiv cel puțin: numele, prenumele, data nașterii, adresa și CNP.

Obiectul procurii îl constituie împuternicirea mandatarului de a încheia contractul de asigurare socială, în numele persoanei care va beneficia de asigurare, de a achita contribuţia de asigurări sociale datorată de persoana asigurată şi de a semna oricare documente pe care le presupun încheierea şi executarea contractului de asigurare.

Cum plătești contribuția

Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeaşi cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, respectiv 25%.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurări sociale. În situaţia în care, la data împlinirii termenului de un an, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie în funcţie de plata efectuată.

Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială. Actul adiţional la contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii competentă şi are acelaşi regim juridic ca şi contractul de asigurare socială.

După data încetării aplicabilității contractului de asigurare socială nu se mai poate încheia act adițional la acesta.

Poți denunța contractul

Contractul de asigurare socială pentru perioade anterioare poate fi denunţat unilateral oricând, din iniţiativa asiguratului, şi produce efecte de la data înregistrării la Casa de Pensii Cluj.

În cazul denunţării unilaterale a contractului de asigurare socială pentru perioade anterioare, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare contributiv astfel realizat se determină corespunzător plăţii efectuate.

În situaţia persoanelor asigurate pe baza contractului de asigurare socială, stagiul de cotizare contributiv se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat şi plătit, conform legii, contribuţia de asigurări sociale. De asemenea, în situaţia în care, pe parcursul derulării contractului de asigurare socială încheiat pentru perioade anterioare, Casa de Pensii constată că nu au fost respectate condiţiile încheierii acestui contract de asigurare, care au fost asumate de asigurat prin declaraţia completată, procedează la constatarea nulităţii contractului de asigurare socială.

Restituirea contribuției de asigurări sociale achitată în baza unui contract de asigurare socială pentru care a fost constatată nulitatea se face pe baza cererii depuse de asigurat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, în fața meciului decisiv. Silvășan: „Avem experiență și suntem pregătiți pentru o asemenea confruntare”

Publicat

Finala Ligii Naționale de baschet masculin, ediția 2024-2025, se va decide în ultimul meci al sezonului. Trofeul va fi câștigat de echipa care se va impune în meciul decisiv programat vineri, 13 iunie 2025, de la ora 20:30, în Oradea Arena.

Ultimul act al campionatului a fost extrem de spectaculos, marcând o rivalitate tot mai intensă între U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea. Clujenii au început seria cu o victorie la scorul de 89-82 pe terenul orădenilor, însă gazdele s-au revanșat în meciul al doilea, câștigând cu 80-68.

Meciul decisiv, pe Oradea Arena

Seria s-a mutat apoi la Cluj-Napoca, unde CSM CSU Oradea a câștigat confruntarea a treia cu 74-68. U-Banca Transilvania a reușit să egaleze scorul general în al patrulea meci, impunându-se cu 92-83, într-o partidă jucată sub presiune maximă.

Datorită clasării superioare în sezonul regulat, echipa din Oradea beneficiază de avantajul terenului propriu în meciul decisiv. Potrivit informațiilor furnizate de organizatori, biletele pentru confruntare s-au epuizat în doar 30 de minute. Totodată, este așteptată și o prezență numeroasă a suporterilor clujeni, al căror sprijin s-a dovedit esențial în momentele cheie ale sezonului.

„O confruntare cu o încărcătură uriașă de ambele părți”

Aceasta nu este prima confruntare decisivă între cele două formații. În sezonul 2016/2017, U-Banca Transilvania a eliminat CSM CSU Oradea în semifinalele Ligii Naționale, cu 3-2 la general, într-o serie încheiată în Sala Sporturilor „Horia Demian”. De asemenea, finala din 2021 a avut același deznodământ – 3-2 pentru clujeni.

„Urmează un meci cinci care, sper, va face cinste baschetului românesc. Este o confruntare cu o încărcătură uriașă de ambele părți. Oradea are avantajul terenului propriu, dar U-Banca Transilvania are experiența necesară și este pregătită pentru un astfel de duel. Scopul este clar – câștigarea titlului. Nu există garanții într-un astfel de meci, însă ambele echipe sunt valoroase, au demonstrat acest lucru și în partidele anterioare. Se poate întâmpla orice, dar în mod evident, dorința este aceea de a încheia sezonul cu o victorie”, a declarat Mihai Silvășan, antrenor principal U-Banca Transilvania Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Povestea lui Dragoș, un puști nevăzător de 10 ani, suporter înfocat al lui ”U” Cluj. Care jucător este idolul lui

Publicat

U Cluj

”Haide, haide U, te iubim cu sufletul ” sună o melodie din galeria studenților. Se aude frumos când jucătorii se strâng în fața peluzei, umăr lângă umăr, și cântă împreună. În fața lui Chipciu, Bic și Nistor stau mereu copiii care trăiesc pe viu un vis, între versuri de stadion și idolii lor.

Printre ei, este mereu și Dragoș, care nu a văzut niciodată un stadion, mingea sau chipurile celor din jur. Cu toate acestea, e cel mai bun exemplu că „iubirea cu sufletul” nu sunt doar cuvinte cântate, ci un adevăr care face fotbalul să fie mai frumos.

Dragoș are 10 ani, e nevăzător și nu a lipsit de la niciun meci al Universității Cluj în ultimii doi ani. Știe toate numerele de pe tricourile jucătorilor, toate cântecele galeriei și fiecare emoție din peluză.

A descoperit fotbalul alături de bunicul lui. L-a ales pe Ovidiu Bic ca idol, iar întâlnirea cu el a fost una memorabilă: „Mi-am făcut poză cu el, și apoi s-a dus în autocar… și mi-a adus tricoul.” Când vine la stadion, nu e nevoie de imagine. Se ghidează după galerie și după explicațiile bunicului. „Când ajunge mingea la poartă, galeria e foarte intensă atunci”, spune Dragoș.

Visează să joace fotbal

Merge în deplasări, renunță la planuri de vacanță cu familia dacă acestea pică în zi de meci și, cel mai important, visează să joace fotbal. Cu numărul 94 – pentru că e numărul lui Bic. Și promite că, dacă va reuși, îi va da tricoul înapoi idolului său.

„Viața asta, așa cum o are, trebuie să o trăiască. Iar când e cu U, se simte liber”, spune bunicul Remus, cu vocea ușor tremurată.

Aceasta nu e doar o poveste despre un copil nevăzător care merge la meciuri. Este despre ce înseamnă să simți fotbalul dincolo de vedere. Despre loialitate, dragoste și apartenență. Despre cum, pe Cluj Arena, există suporteri care văd fotbalul cu inima și iubesc ”U” cu sufletul.

Sursa: Facebook – U Cluj Fans

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate