Connect with us

EVENIMENT

Două cazuri noi de COVID la Cluj

Publicat


Duminică, rata incidenței pe județul Cluj este 0,06.

În ultimele 24 de ore, 2 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj.

➡️ Total număr de teste 646 din care 119 diagnostic grupe de risc, 272 teste efectuate la cerere și 255 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 573.048 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 4 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 2.731 din care 1.946 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 1.043 din care 657 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 80 pacienți.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Wizz Air introduce 4 rute externe noi de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj din luna octombrie

Publicat

wizz air

Pasagerii români pot călători acum cu Wizz Air din Cluj-Napoca către Stuttgart și Lisabona, și vor avea la dispoziție zboruri către Viena și Lyon, din luna octombrie. 

Astfel, clujenii și cei din regiune se pot bucura de zboruri directe din Cluj-Napoca către Stuttgart în fiecare joi și duminică, iar către Lisabona în fiecare luni și vineri.

Pe lângă atracțiile interesante din Stuttgart, Lisabona, capitala vibrantă a Portugaliei, este renumită pentru turnul său istoric Belém, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care oferă vederi uimitoare asupra râului Tagus, și pentru mănăstirea Jerónimos, o capodoperă a arhitecturii manueline. Încântătorul cartier Alfama al orașului, cu străzile sale înguste și muzica tradițională Fado, împreună cu plimbările pitorești cu tramvaiul, oferă o incursiune în bogata moștenire culturală a Lisabonei.

Viena și Lyon

De asemenea, în această toamnă, vor fi programate alte două rute din Cluj-Napoca, completând opțiunile disponibile pasagerilor – cea către Viena din 1 octombrie, în zilele de marți, joi și sâmbătă, și cea către Lyon din 28 octombrie, în fiecare luni, miercuri și vineri.

Aceste rute vor oferi călătorilor români tarife reduse, pentru a face mai accesibilă vizitarea familiei și a prietenilor sau pentru a se putea bucura de city-breakuri și vacanțe de vară de neuitat. Aceste zboruri oferă confortul, serviciile de înaltă calitate și accesibilitatea pentru care Wizz Air este cunoscută, asigurându-se că toată lumea are ocazia să călătorească și să exploreze noi destinații.

Rețea extinsă

Valeria Bragarenco, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus: „Wizz Air își menține angajamentul de a-și extinde rețeaua pentru a răspunde nevoilor pasagerilor săi. Astfel, suntem încântați să introducem noi rute din Cluj-Napoca către orașe diverse și vibrante din Europa.

Aceste noi zboruri nu numai că oferă cetățenilor români opțiuni de călătorie mai accesibile, ci deschid și oportunități incredibile de a explora bogăția culturală a orașelor Stuttgart și Lisabona”.

Cât costă biletele

Biletele Cluj- Stuttgart pe cursele de joi și duminică pornesc de la 24.99 euro/ 129  lei din 27 octombrie 2024, iar cele pentru Lisabona  din zilele de luni și vineri au prețuri de pornire de la 35.99 euro/ 189 lei începând cu 28 octombrie 2024.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Proiectele PNRR, în linie dreaptă. Boc: România nu are fonduri blocate, dar pericolul este pe masă

Publicat

De

Proiectele finanțate din PNRR și reformele aferente au decurs conform graficului, arată primarul Emil Boc, și România nu a avut până în prezent sume blocate. Pericolul rămâne însă „pe masă”, avertizează edilul.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi, la Napoca Live, că până acum, România nu a avut sume din PNRR blocate pentru nerespectarea reformelor promise, însă acest pericol „rămâne pe masă”. Amintim că alocarea fondurilor europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență depinde de realizare unor reforme de către Guvernul României.

„Sunt două pericole. Primul pericol îl reprezintă fondurile din PNRR până în 2026, iulie. Acestea sunt legate strict de modul în care țara face reformele la care s-a angajat.

Face reforme, primesc bani, nu primesc bani dacă nu face reformele. Aici este o dimensiune națională, și noi am comentat la Bruxelles că sancționează autoritățile locale și regionale dacă guvernul nu își face treaba. Dar acesta este specificul fondurilor din PNRR, Bruxellesul a făcut contract cu guvernul național, guvernul național s-a obligat la aceste reforme. Dacă nu le face, nu primește banii, sau primește doar în măsura în care face reforme. Ai îndeplinit jalonul, primești banii, nu ai îndeplinit, nu primești banii. Deocamdată, România nu are fonduri blocate, și sper să nu aibă niciodată. Pericolul este pe masă”, a explicat edilul clujean.

Primăria Cluj-Napoca are în desfășurare mai multe proiecte finanțate din PNRR, inclusiv cel al magistralei de metrou, realizarea de piste de biciclete pe Calea Turzii și Drumul Sf. Ion, achiziționarea de autobuze cu hidrogen sau realizarea pasajului rutier Bulevardul Muncii – strada Oașului.

„Marele pericol este ca politica de coeziune să slăbească foarte mult”

Primarul a mai explicat că un pericol mai mare se întrevede pentru exercițiul financiar care începe în 2027 și care ar putea diminua semnificativ fondurile alocate pentru politica de coeziune a Uniunii Europene.

„Al doilea pericol este post-2027, pentru că până în 2027 sunt aprobate fondurile, acum important este să le atragem și să le implementăm. Ce se întâmplă după 2027 se stabilește acum. Aici este marele pericol, ca politica de coeziune să slăbească foarte mult, să se ia banii din coeziune și să se dea pe alte proiecte. Sunt câteva mari priorități europene care vin pe nepusă masă”, a avertizat Emil Boc.

Nevoia unei apărări comune, tot mai accentuată

Din nevoia de a finanța alte priorități, cum ar fi apărarea, extinderea UE și tranziția verde, digitală, blocul comunitar ar putea decide scăderea alocărilor pentru politica de coeziune.

„În primul rând, nevoia unei apărări comune. Avem nevoie de bani pentru a face o apărare comună și pentru a nu ne baza doar pe ce se întâmplă la Washington din patru în patru ani, ci să fim în stare să ne apărăm și singuri cei 450 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Aceasta este o necesitate pe care nu o mai contestă nimeni, este pe masă.

Alte fonduri sunt necesare pentru tranziția verde, digitală. Dacă este adoptată, acum trebuie să vină o perioadă de implementare. Aceasta cu ce bani se va face și de unde?

În al treilea rând, se vorbește de procesul de lărgire a Uniunii Europene, care iar presupune resurse financiare suplimentare, până în 2030”, a mai explicat edilul.

„Ar însemna începutul sfârșitului Uniunii Europene”

„Doar dacă ne gândim la aceste trei priorități care până acum nu erau atât de acute ne întrebăm de unde le vom finanța, pentru că bugetul Uniunii Europene este format din contribuția de 1%din PIB care merge la bugetul Uniunii Europene. Mai departe o treime merge la politica de coeziune, o treime merge la agricultură și o treime merge la funcționarea Uniunii Europene și la alte instituții. Odată cu apariția acestor noi priorități, toată lumea se uită la banii de coeziune ca o sursă importantă de a lua banii necesari.

Aceasta ar fi cea mai mare greșeală pe care o poate face Europa, pentru că asta ar însemna începutul sfârșitului Uniunii Europene. Asta ar însemna că Europa se va rupe clar în două. Eu discut despre acest pericol la cel mai înalt nivel, să înțeleagă leadership-ul european în ce direcție vrea să ducă Europa”, a avertizat Emil Boc.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Gilău sau Bonțida, la doar 20 de minute de centrul Clujului. Boc: „Va fi ca și cum ai ajunge într-un cartier al orașului”

Publicat

De

Emil Boc, licitație centurra metropolitana, tronson II

Primarul Emil Boc a declarat că marile proiecte de infrastructură ale Clujului țintesc dezvoltarea integrată a zonei metropolitane. Locuitorii din comunele învecinate vor putea ajunge în centrul orașului în 20 de minute, cu trenul metropolitan, cu metroul sau pe centură.

Cele trei mari proiecte de infrastructură ale Clujului – metrou, tren metropolitan și centură metropolitană – vor contribui la dezvoltarea integrată a zonei metropolitane a municipiului, este de părere primarul Emil Boc.

Comunele din zona metropolitană, noile „cartiere” ale Clujului

Edilul arată că, chiar dacă nu toată lumea poate trăi în municipiu, locuitorii zonei metropolitane se vor putea bucura de aceleași condiții ca și în cartierele Clujului. Mai mult, centrul orașului va fi accesibil în circa 20 de minute pentru aceștia, odată cu realizarea celor trei obiective de infrastructură enumerate.

„Dezvoltăm proiecte care să permită întregii zonei metropolitane să crească, nu va putea toată lumea să trăiască în municipiu, dar vor putea ajunge în 20 de minute din Jucu, Apahida, Bonțida cu trenul metropolitan în centrul Clujului, ca și cum ai ajunge dintr-un cartier al orașului. Facem centura metropolitană ca din Baciu, Florești sau Gilău să ajungi oriunde în Cluj în 20-25 de minute”, a declarat Emil Boc, la Napoca Live.

„Aceste proiecte vor da șansa dezvoltării noastre integrate”

„Facem metroul, ca în 20 de minute să ajungi din Florești până a Podul IRA. Facem aceste investiții care vor da șansa dezvoltării noastre integrate, să fie în continuare Clujul un loc în care să ai motive să rămâi.

Să ai salarii bune, să ai educație, să ai sănătate, pentru că dacă pe acestea le ai, părinții își țin copiii acasă, nu mai pleacă nici ei în străinătate pentru că au salarii cât mai apropiate de ceea ce au în Occident. Nimeni nu vrea să își părăsească țara sau casa, nimeni nu se simte nicăieri mai bine ca acasă, dar sunt obligați din motive economice să plece, așa cum din nefericire au fost nevoiți în acești 20-30 de ani”, a mai arătat edilul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Urșii au devenit o PROBLEMĂ națională. Ce spune un fost director al APM Cluj

Publicat

urs pixabay

Ursul brun, fala munților Carpați, a devenit, în ultimii ani, o problemă  pe  care autoritățile nu știu să o gestioneze. Înmulțirea populației de urs coroborată cu reducerea arealului au dus la o ciudată întrepătrundere a interacțiunii om-animal. Din păcate, nu întotdeauna această intersectare se termină bine pentru om.

Ultimul exemplu este unul elocvent.  Tânăra de 19 ani ucisă de un urs în Bucegi arată clar, dacă mai era nevoie, că ursul, un animal sălbatic situat în vârful lanțului trofic, are cele mai mari șanse de izbândă într-o astfel de întâlnire.

Urșii au devenit o PROBLEMĂ națională. Ce spune un fost director al APM Cluj

Din păcate, victimele se înmulțesc pe zi ce trece iar autoritățile se dovedesc neputincioase.

Marian Proorocu, fost director al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, și-a exprimat indignarea printr-o postare pe Facebook, vis-a-vis de modul în care autoritățille gestionează problema urșilor:

„Sunt mâhnit si revoltat cu cate lejeritate trateaza unii uciderea oamenilor de catre ursi , in speta a tinerei de 19 ani in Bucegi. Ptr clarificare va voi da cateva informatii astfel incat sa analizam obiectiv aceasta problema.

mesaj urs

”Supraîncărcarea în țara noastră este uriașă”

In Romania avem 6.5 milioane de ha de padure si aproximativ 6000 de ursi , respectiv 60% din populatia totala de ursi din Europa. Uniunea Europeană are 159 milioane ha padure și diferența de 4000 de ursi. Asadar noi avem 1 urs/ 1000 ha , iar in UE 1 urs/39000 ha. Dupa carte , un urs dominant are nevoie de un habitat in suprafata de 10000 ha pe care le apara cu ferocitate. Statisticile cu nr de ursi sunt din texte oficiale.

Chiar daca ar fi sa luam cu aproximație supraincarcarea in tara noastra este uriasa!!! De 10 ori mai mult fata de populatia optima. Se poate contesta asta evident , dar suprapopularea este evidenta. Un urs dominant ,ataca ,daca i se incalca teritoriul de aprox 10000 ha! Omul nu stie cand intra pe acest teritoriu si este atacat . Lucrurile sunt evidente si urgent trebuie sa se permita vanatoarea la urs.

Conducătorii si politicienii,care nu iau masuri si nu au luat masuri trebuie dati in judecata ,sa plateasca ptr viețile pierdute si pagubele aduse comunității.

Lasati specialistii sa si faca treaba, dlor politicieni . Tinerilor ong-isti, ca profesor al unora dintre ei, le recomand moderatie.”

„Comportamentul nostru este anormal”

„Ursul e un animal puternic în vârful lanțului trofic. El era speriat de om, atâta timp cât se făcea vânătoare și urșii erau vânați. Din 2016 nu au mai fost vânați și atunci aceștia care s-au născut de atunci încoace, au ajuns urși maturi, mari și care nu știu de frică față de om și atunci de ce să nu mănânce și omul? Nu e nimic anormal în comportamentul lor.

Comportamentul nostru este anormal, pentru că nu-i vânăm, nu reducem populația, populația e prea mare, noi nu o reducem și atunci își pierd frica în față de om”, spune prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultura și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov.

„Este evident că viața omului primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax