CULTURA
Doina Cornea: Bucuroasă cedez viaţa, deşi mi-e frică de ce va fi. 91 de ani de la naştere
Doamna Doina Cornea ar fi împlint azi 91 de ani, dar a plecat în urmă cu doi ani, cu câteva zile înainte să-şi rotunjească vârsta de 90 de ani. Cam aşa e în general viaţa, dă cu rest.
Am avut privilegiul să povestesc de două ori cu Domnia Sa după ce handicapantul atac cerebral pe care l-a suferit în 2008 a schimbat-o profund. Ultima discuţie a fost în 2016. Era conştientă de starea în care a adus-o boala, dar nu şi-a pierdut o fărâmă din demnitatea sa. Cred că a fost discuţia care m-a impresionat cel mai mult în viaţa mea jurnalistică. Am întrebat-o dacă îmi permite să-i fac o fotografie.
„Nu vreau poză, că eu nu mai sunt om”, mi-a răspuns. Am insistat şi i-am zis că n-o s-o public şi că o voi ţine doar pentru mine. „Pentru dumneavoastră, da, dar să vă ţineţi de cuvânt. Sunt groaznică acum. Groaznică sunt… Aşa e viaţa, asta e viaţa, că altfel n-am încăpea aici pe pământ. Chiar n-am încăpea. Şi bucuroasă cedez viaţa, deşi mi-e frică de ce va fi. Dar trebuie s-o facem cu toţii cu convingere”.
(M.A.)
Aici e interviul integral (revista Sinteza) cu Doamna Doina Cornea, din 2016, unul dintre puţinele pe care le-a mai acordat şi din 2008 până atunci, dar şi după, până la moartea sa din 2018.
https://www.revistasinteza.ro/doina-cornea-singura-iubire-care-mi-ramas-este-regele?fbclid=iwar2plrsgpbjc1whmmfvaadkufynzm1lm0s22ed98ou60q5kxaikdvghqgby
*Doina Cornea, despre curaj şi frică, moarte, comunism şi femei
E mică la trup şi slabă ca o aşchie, cocârjită peste cadrul cu rotile cu care se ajută să se mişte prin casă. Are mâinile uscate şi supte de vremuri, iar hainele de pe ea parcă-s aruncate pe-un cuier. Ai avea impresia că imediat se împrăştie toată, dacă nu i-ai vedea ochii vii şi dacă nu i-ai simţi spiritul tânăr. Şi poate că doar această lumina scânteietoare a ochilor şi vâlvătăile interioare mai ţin adunate laolaltă bucăţile acelea de carne veştedă. Faţa îi mai râde din când în când, dar simţi că zace în ea o tristeţe de doină românească, aşa cum îi e şi numele: Doina Cornea.
Tocmai au trecut peste ea 84 de ani şi o întreagă istorie de ţară. E un simbol al luptei anticomuniste, lupta aceea datorită căreia românii au obţinut porţia lor de libertate.
Nu i-a fost frică atunci, pe vremea lui Ceauşescu şi a temutei Securităţi, dar i-au trebuit zece ani de pregătirea pentru asta: ”Eram exact ca toţi oamenii. N-a fost mare curaj în ce am făcut. A trebuit să mă pregătesc 10 ani înainte. Mi-era ruşine mie ca femeie că nu este în România nici un bărbat care să preia această ţară în concepţia lui. Nu era nimeni în anii 80 care să preia ceva în mâna lui”.
Spune chiar că au fost alţii mult mai curajoşi decât ea. Şi care au suferit mult mai mult: ”Au fost oameni mult mai curajoşi decât mine şi care nici nu sunt pomeniţi. Le sunt recunoscătoare şi sunt absolut conştientă că n-am făcut singură, că n-aş fi putut. Nimeni nu poate să facă singur. Românii sunt foarte individualişti, de aceea nu pot să facă acum, fiindcă fiecare vrea în faţă. Nu există ”în faţă”. Împreună, asta există, acesta e cuvântul de bază. Cine a fost alături de mine şi mi-a dat curaj, fără de care nu aş fi putut: a fost pe de o parte soţul meu, pe care eu nu l-am prea iubit, dar m-a susţinut şi eram sigură că nu mă va lăsa să flămânzesc –era avocat, câştiga bine-, au fost copiii mei, au fost cinci studenţi şi nimeni nu-i mai pomeneşte. Vedeţi cum suntem?! Mereu le spun oamenilor că am avut cinci studenţi care au semnat textele. A fost copilul unuia, Dan Sâmpălean şi Gina… Le-a fost aruncat copilul la vârsta de vreo 5 ani, în Târnave, de pe pod. Nu vă aduceţi aminte, pentru că nu s-a popularizat. Tot Doina Cornea era în faţă şi ei au avut merite poate chiar mai mari decât mine. Mie mi-e necaz pe treaba asta la români. În loc să stăm aşa – cum am văzut eu fotografie a polonezilor – fiecare din spate punea mâna pe cel din faţă. E o lipsă de solidaritate umană şi pentru asta nu sunt de vină tinerii, că ei n-au avut de la cine să înveţe. Trebuie cultivată şi respectată”.
Nici acum nu-i este frică. Nici măcar de moarte: ”Nu mai mi-e frică de când am văzut-o pe mama murind cu atâta curaj. Aşa de frumos a murit mama mea… A murit chiar cu o lună înainte de revoluţie”.
Faptul că nu-i este frică de moarte o face să nu-şi dorească nici ani mulţi. Este reticentă când primeşte urări de la mulţi ani: ”Nu-mi doresc. Îmi doriţi ce eu nu-mi doresc. Mie nu mi-e frică. Eu nu comentez asta –”Mulţi înainte”. Eu comentez totuşi: să hotărască Dumnezeu cât mai repede să plec, pentru că e bine să plecăm ca să facem loc tinerilor”.
Doina Cornea îşi duce povara anilor şi a bolii în aceeaşi casă de pe strada Alba Iulia, probabil cea mai filată casă din Cluj de către fosta securitate.
Îşi aminteşte de anii aceia. Grei ani! ”Vroiam să mergem în Făgăraş, la parastasul bunicilor. Voiam să văd dacă ne lasă să ies din Cluj cu maşina. Ne-am dus până în Alba Iulia. Acolo s-a format un grup de oameni”. Povestea o preia fiul său Leontin: ”Am plecat, n-am vorbit nimic între noi, am scris bileţele, că aşa făceam când vroiam ceva secret. Am scris că să mergem la Făgăraş. Nu ne-am luat nici un fel de bagaj. Am mers în piaţă cu nişte pungi, Securitatea cu maşinile veneau după noi. Am venit cu ce am cumpărat din piaţă, am trecut pe lângă casă şi ne-am tot dus. La Alba Iulia mă opreşte un miliţian. Trag pe dreapta şi spune că nu ne merge un stop pe spate, el fiind în faţă. Zice: întoarceţi-vă. Între timp se adunase ceva lume acolo. Am strigat: uitaţi-vă, oameni buni, sunt fiul Doinei Cornea, sunt cu mama şi vrem să mergem la Făgăraş, la parastasul bunicilor şi nu ne lasă miliţia. Când au văzut asta au spus că ne lasă, au zis să mergem după ei şi să ne oprim într-o piaţă să ne punem becul. Într-adevăr ne-au lăsat. Dar tot după noi erau. În casa de vizavi –am aflat ulterior asta- i-au pus pe oameni să plece şi au instalat aparatura de ascultare. Şi dacă mergeam la mare, de aici eram însoţiţi de două maşini până acolo. Am văzut apoi că tot-tot dădeau raportul ce făceam”.
O altă întâmplare: ”În 84 m-au trimis în Franţa, în speranţa că voi rămâne acolo. Dar m-am întors urgent înapoi când viza mea a expirat”. Fiul Leontin îşi ajută iar mama: ”Au oprit trenul. Noi mersesem cu tata la Vinţu să o aşteptăm, că numai pe acolo trecea Internaţionalul. Şi nu vine, nu vine… Apoi vine trenul şi nu era nimeni în tren, ca apoi să aflăm că opriseră trenul, au dat-o jos, au făcut percheziţie vreo două ore şi i-au confiscat cărţile, tot”.
Tot el îşi mai aminteşte de o altă poveste prin Făgăraş, tot o urmărire: ”Probabil că nu s-au pregătit din timp şi au trimis doi securişti tinerei, fără nici un fel de echipament. Noi eram cu corturile la munte. Ei au primit un cort, dar fără nimic, fără saci de dormit, fără pături. În august a început să ningă. Zgribuleau de frig şi până la urmă unul dintre noi le-a dat o pătură să nu îngheţe”.
Doina Cornea a trecut prin multe în viaţa ei şi a ajuns la vârsta la care îşi poate permite să dea şi sfaturi. Unele în calitate de femeie. Şi chiar pentru femei: ”Mai am o ideea cu bărbaţii: noi femeile suntem parşive, să vă feriţi de noi ca de diavol. Credem că noi putem face totul şi nu e adevărat. (…) Femeile dau tonul, dar nu e bine. Se prăbuşeşte omenirea când femeile avem alt rost în lumea asta. Noi avem alt rost. De aceea soţii noştri au devenit timizi. Eu m-am gândit foarte mult, că am trăit perioada de după Al doilea război mondial, iar înainte mi s-a povestit despre bărbaţii noştri, care au fost foarte chinuiţi. A fost cea mai chinuită generaţie din Europa, să zicem. Şi noi, femeile, am preluat. În Anglia, de pildă. Cine să fi condus fabricile, instituţiile când soţii lor erau pe front şi mulţi mureau acolo?! Cum femeile au avut succes, ele n-au mai vrut să plece când s-au întors soţii. Dar era normal să revină la viaţa lor normală. Noi trebuie să ştim să facem un pas înapoi. Prin asta le redăm curajul, că ei sunt foarte timizi. Au devenit timizi şi fricoşi în faţa noastră, care suntem fiinţe puternice. Vedeţi că o femeie trăieşte mai mult decât un bărbat. Suntem fiinţe puternice şi trebuie să restituim puterea bărbaţilor şi să ne lăsăm conduse de ei. Trebuie să ştim şi să-i ascultăm. Am fost invitată de doamna Mitterand şi de alte doamne feministe la Sorbona, alături de mai multe femei din lume. Ea se aştepta să încep şi eu să mă plâng, că nu avem drepturi, că suntem oropsite şi primul meu cuvânt a fost: să ştiţi că eu nu sunt feministă. Trebuie să ştim să facem şi pasul înapoi, că altfel le zădărnicim bărbaţilor activitatea. Să luăm şi meserii mai feminine, mai uşoare, să nu vrem să conducem locomotive şi tractoare. Sau aviatoare”.
”Dacă ar fi să aleg o epocă în care vreau să trăiesc, ar fi tot asta în care sunt, pentru că a fost foarte interesantă şi foarte frumoasă, că am putut face ceva. N-aş alege nici Grecia, nici Germania şi nici n-aş trăi în altă parte. Eu zic că ţara merge înspre bine aşa, dar pe termen lung, nu ştiu… Omenirea se prăbuşeşte dacă nu-şi schimbă atitudinea. Eu nu zic că ceilalţi nu sunt, vai de mine… Aţi văzut ce legi se aduc în occident şi acum o să fie presiuni, dar nu trebuie acceptate… Să fie homosexuali, dar nu să legiferezi aşa ceva… E periculos public, tineri pervertiţi la vârste fragede… Nu se poate!”. Doina Cornea
”Noi, generaţia noastră, cei care am plecat din lumea aceasta sau care mai zăvobim un pic, nu ne dăm seama cât rău am făcut. Eu am prins anii 30 şi să ştiţi că erau mult mai curajoşi decât acum, că erau formaţi înainte. Toţi erau curajoşi. De aceea au fost la români atâţia anticomunişti. Eram mult mai uniţi decât acum. Noi n-am fost niciodată pregătiţi bine. Dar cine să ne pregătească?! Fiecare individ trebuie să se pregătească pentru vremurile lui, că nu se repetă exact aceleaşi lucruri”. Doina Cornea
”Clujean de onoare” abia la 84 de ani
Doina Cornea a primit vineri, 30 mai, exact în ziua în care a împlinit 84 de ani, titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj, ”Clujean de Onoare”, singura distincţie oferită până acum de autorităţile clujene. Ea a fost o cunoscută disidentă anticomunistă, a difuzat mai multe proteste la Radio Europa Liberă şi a fost arestată pentru răspândirea de manifeste anticomuniste. Pe 10 septembrie 2008, ea a suferit un accident vascular cerebral, cu paralizie pe partea dreaptă, fiind tratată la Cluj, Bucureşti şi la o clinică din Franţa. Pe 8 octombrie 2009, Doina Cornea a primit decoraţia de Comandor al Ordinului Legiunii de Onoare, distincţie care i-a fost înmânată de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, iar pe 7 octombrie 2009, ea a fost decorată şi de către regele Mihai I, cu „Crucea Casei Regale a României”.
(2013, Transilvania Reporter, Marius Avram)
CV de disident
*Doina Cornea (30 mai 1929, 4 mai 2018), unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti din România, publicistă, autoare şi traducătoare a mai multor volume. În perioada 1982-1989 a difuzat la Radio Europa Liberă mai multe materiale de protest la adresa regimului comunist din România, iar în 1980 a realizat primul volum produs manual şi distribuit prin reţelele de prieteni. Deşi pentru activitatea sa anticomunistă a fost destituită de la Facultatea de filologie din Cluj, unde era asistentă la catedra de limba franceză, şi deşi a fost anchetată, ameninţată şi bătută de organele represive, Doina Cornea a continuat lupta sa împotriva regimului comunist şi, în 1987, a răspândit, cu fiul său, Leontin Iuhas, manifeste de solidaritate cu muncitorii protestatari din Braşov. De asemenea, în 1988, i-a adresat o scrisoare Papei Ioan Paul al II-lea –scrisoare difuzată şi la Radio Europa Liberă- prin care cerea, alături de alţi intelectuali români, scoaterea din ilegalitate a Bisericii Române Unite cu Roma. În 21 decembrie 1989 a participat, sub ameninţarea gloanţelor, la manifestaţiile stradale de la Cluj. După revoluţie a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, de unde a demisionat în ianuarie 1990, iar ulterior a activat în Forumul Democrat Antitotalitar din România, Convenția Democrată din România, Grupul pentru Dialog Social, Alianța Civică. A susţinut multe conferinţe în ţară şi în străinătate şi a primit numeroase distincţii. Printre altele, a primit Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989), Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000); Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000), Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009), Crucea Casei Regale a României din partea regelui Mihai (2009).
vezi şi:
Apel de la Cluj. Fundaţia “Doina Cornea” o susţine pe Ana Blandiana pentru Nobel
Concert caritabil ”Lumina din întuneric” pentru înființarea Fundației ”Doina Cornea”
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.
„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.
Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale
Până în prezent, a fost înregistrat un dosar penal și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale: un avertisment și 3 amenzi, însumând peste 5.000 de lei.
Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați în legătură cu distrugerea unor afișe electorale din apropierea secției de votare nr. 589 din localitatea Poieni.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat, de 48 de ani, din comuna menționată mai sus, ar fi distrus prin rupere aproximativ 13 afișe electorale tipărite, amplasate pe panoul din proximitatea secției de votare.
Afișele respective aparțineau mai multor formațiuni politice și candidați înscriși pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și desfășurarea activităților electorale”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Agitație și suspans la AUR Cluj în seara alegerilor. Cum au fost primite rezultatele exit-poll-urilor?
Reprezentanții și susținătorii AUR Cluj au trăit momente de tensiune maximă, duminică seară, în așteptarea primelor sondaje ale alegerilor prezidențiale.
Potrivit rezultatelor exit-poll, candidatul AUR la Președinție, George Simion, este creditat cu locul al patrulea în preferințele românilor care și-au exprimat duminică votul, cu 15% din voturile românilor.
Reporterii Cluj24 s-au aflat, la momentul anunțării rezultatelor exit-poll, la sediul AUR Cluj, unde câteva zeci de membri ai partidului și susținători ai lui George Simion au așteptat împreună rezultatele. Ultimele minute ale votului au fost marcate de agitație și nerăbdare. În sediu, videoclipuri cu liderul partidului au rulat pe ecranele telefoanelor, iar forfota generalizată reflecta emoția momentului.
Șoc și emoție în fața rezultatelor exit-poll
Rezultatele exit-poll-urilor, asa cum surprind si imaginile video, au produs reacții variate printre susținătorii AUR Cluj. Deși au apărut exclamații și suspine de surprindere, liderii locali au încercat să păstreze o atitudine reținută până la confirmarea oficială a voturilor.
Reprezentanții filialei au refuzat să susțină o conferință de presă, pe de o parte din lipsa reprezentanților mass-media la sediul AUR. Mai mulți dintre ei au părăsit sediul după aflarea rezultatelor exit-poll.
„Așteptăm numărătoarea finală a voturilor”
Pentru Cluj24, Alexandru Curea, consilier județean și reprezentant al filialei AUR Cluj, a făcut o serie de declarații:
„Noi, Alianța pentru Unirea Românilor filiala Cluj suntem mândri de rezultatul obținut, dorim să mulțumim fiecărui român care și-a exprimat dreptul constituțional și a mers la vot, indiferent de opțiunea avută și cu atât mai mult le mulțumim celor care ne-au votat și ne-au susținut. De azi înainte, noi, AUR, am început să scriem istorie, iar această mișcare de trezire națională s-a văzut și în sondaje, și acum, la exit-poll. Dorința de schimbare a românilor nu mai poate fi oprită și abia am început să facem treabă, să ne luptăm cu adevărat pentru țară. Vom fi o forță care vom reprezenta cu demnitate și mândrie fiecare român, indiferent de opțiunea acestuia, în Parlamentul European, în Parlamentul României. Așteptăm numărătoarea finală a voturilor și sperăm să îi reprezentăm pe români și în turul II.
Avem informații de la toți colegii din țară și de la colegii filialei Cluj că au fost tentative de fraudă, în anumite comune s-a lăsat chiar și cu dosare penale, chiar și pentru președinții secției de votare, o să revenim ulterior cu toate informațiile pe care le avem. Așteptăm numărătoarea finală, suntem optimiști. Legat de rezultatele celorlalți candidați, ni se pare că nu sunt cele reale”, a declarat acesta.
Deși rezultatele exit-poll-urilor nu au fost cele așteptate, reprezentnții AUR Cluj rămân optimiști în așteptarea a numărătorii finale a voturilor.
Conform datelor centralizate până la ora 22.00 de Autoritatea Electorală Permanentă, Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi dintre candidații la alegerile prezidențiale în județul Cluj.
La nivel național, Georgescu se află pe locul 3 în preferințele electoratului, după Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
Rezultate parțiale. Călin Georgescu conduce la Cluj în preferințele alegătorilor
Astfel, Călin Georgescu este creditat cu aproape 20% din voturi și este urmat de Marcel Ciolacu (PSD) cu 17%.
Urmează George Simion (AUR) cu aproape 16%. Nicolae Ciucă, PNL, este creditat cu aproape 15% din voturi și Elena Lasconi cu aproape 13%.
UPDATE
La Cluj-Napoca, la ora publicării acestei știri, Elena Lasconi, USR, se afla pe primul loc, cu peste 32% din voturi, fiind urmată de Călin Georgescu cu aproape 14% și de Kelemen Hunor cu 12,42%.
La Cluj-Napoca, Marcel Ciolacu este creditat cu aproape 10%, iar Mircea Geoană cu 8,52%.
Foto: Facebook
EVENIMENT
VIDEO. Aplauze la PSD Cluj la exit-poll-urile după închiderea urnelor. Marcel Ciolacu este pe primul loc și intră în turul 2
Exit-poll-urile la închiderea urnelor au adus ropote de aplauze, duminică seara, la sediul PSD Cluj, în condițiile în care candidatul social-democrat Marcel Ciolacu s-a clasat pe primul loc cu 25%.
Social-democrații clujeni s-au adunat, duminică seara, la sediul filialei județene pentru a urmări la ora 21 exit-poll-urilor după închiderea secțiilor de votare.
Cum toate datele caselor de sondare l-au dat pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu, pe primul loc, cu circa 25%, și virtual finalist, membrii social-democrați au început să aplaude bucuroși, comentând și surpriza cauzată de independentul Călin Georgescu, clasat pe locul 3, dar și faptul că Elena Lasconi de la USR s-a clasat pe locul 2.
”Ne așteptam să intrăm în turul 2”
Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a declarat că ocuparea de către Marcel Ciolacu a primului loc în exit-poll-uri a fost ceva firesc.
”Am fost convins că românii vor alege calea sigură pentru România, ne așteptam să intrăm în turul 2 și credem că este important că românii au ieșit la vot, fiind un semnal important. Dreptul de a vota este un drept fundamental pe care trebuie să îl exercităm cu toții, fiind o lecție de democrație.
Mă bucur că românii au ieșit în număr atât de mare la vot. Sunt convins că vom face tot ce este posibil să explicăm programul lui Marcel Ciolacu, un program coerent legat de ceea ce înseamnă investiții, sănătate, educație, creșterea veniturilor și a nivelului de trai, față de programele altor candidați, care sunt doar sloganuri de campanie.
Sunt convins că vom reuși în următoarele două săptămâni să convingem mulți dintre votanții altor candidați că programul lui Marcel Ciolacu este cel mai bun și să câștigăm pe 8 decembrie, iar candidatul PSD să devină președintele României”, a spus Lăpușan.
Acesta a precizat că social-democrații nu au emoții pentru turul 2 și că tot ce au de făcut este să explice alegătorilor de ce Marcel Ciolacu este cea mai bună alegere.
Mulțumiri pentru români
Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a mulțumit tuturor românilor, tuturor clujenilor ”care au votat pentru Marcel Ciolacu, care au înțeles că PSD reprezintă garanția stabilității, a dezvoltării și a unei vieți mai bune pentru fiecare cetățean”.
”Rezultatul obținut astăzi este dovada că munca, respectul și seriozitatea sunt apreciate de oamenii care își doresc o Românie unită și prosperă.
Este un angajament ferm din partea noastră, a PSD, să continuăm să punem pe primul loc oameni, să investim în sănătate, educație și infrastructură și să construim o Românie puternică.
Împreună, dăm un nou sens solidarității și echitatii sociale.
Am certitudinea ca pe 8 decembrie vom fi toți împreună, alături de Marcel Ciolacu, pe calea sigură pentru România”, a spus Cordoș.