Connect with us

CULTURA

Apel de la Cluj. Fundaţia „Doina Cornea” o susţine pe Ana Blandiana pentru Nobel

Publicat


Fundaţia „Doinea Cornea” a anunţat, azi, că susţine candidatura Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură pe 2020. Redăm apelul fundaţiei clujene:

„APEL Fundaţia Doina Cornea:

Susţinem candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură 2020!

Cluj-Napoca: Azi, 30 mai 2020, de ziua Doinei Cornea, ca cel mai frumos dar pe care i l-ar putea face, Fundaţia Doina Cornea împreună cu Societatea Civilă de Avocaţi „Iordăchescu & Asociaţii” lansează întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor următorul APEL:

Pentru că România are încă valori şi pentru că acestea trebuie să fie respectate şi cunoscute – atât în ţară, cât şi în străinătate – Fundaţia „Doina Cornea”, împreună cu alte personalităţi marcante ale vieţii literar-culturale româneşti şi din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.

Trecând peste alergia unor minuscule grupuri de culise şi interese interne, cel mai adesea de natură politică, la tot ceea ce le depăşeşte valoarea, demersul nostru doreşte să repună în drepturi adevăratele valori – cu o mare vizibilitate internaţională în literatura mondială contemporană – şi prin aceasta să facă un act de dreptate extrem de necesar.

Vă invităm să vă alăturaţi, prin semnătura dumneavoastră acestei acţiuni – fie că sunteţi persoane fizice, fie instituţii, organizaţii sau societăţi comerciale -, ţinând cont şi de expunerea de motive şi argumente pe care le vom enumera şi care au determinat acest demers.

În cel mai larg sens al cuvântului această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti dar şi ai României!

Ana BLANDIANA (pe sugestivul ei nume literar) adică – Otilia-Valeria Rusan, născută Coman, a văzut lumina zilei la Timişoara în 25 martie 1942.

Este fiica preotului  Gheorghe Coman şi a Otiliei Coman, născută Diacu. A fost căsătorită cu Romulus Rusan. Este licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj (1963-1967)

A beneficiat de mai multe burse de studii la: Iowa University, S.U.A. (1973-1974); Heidelberg Universitat (1991) şi D.A.A.D., Berlin (1993)

De-a lungul timpului a fost pe rând:

– redactor al revistei „Amfiteatru” (1967-1974)

– bibliotecară la Biblioteca Institutului de Arte Plastice  Bucureşti (1975-1977)

– membră a Consiliului Frontului Salvării Naţionale (22 decembrie 1989 -29 ianuarie 1990, când şi-a dat demisia din acest organism ce devenea politic)

– preşedinte al PEN Clubului Român (1990-2004) pe care l-a reînfiinţat în martie 1990

– preşedinte de onoare al PEN Clubului Român (din 2004)

Ca preşedinte PEN România:

– A participat la Conferinţe şi Congrese ale PEN-ului Internaţional la Viena (1990), Paris (1991), Santiago de Compostella (1992), Praga (1994), Guadalajara, Mexic (1996), Edinburgh (1997), Varşovia (1999), Moscova (2000), Ohrid (2002) şi

– A organizat în România patru conferinţe international-regionale: „Scriitorul şi Puterea” – Neptun, septembrie 1997; „Între libertatea fizică şi cea spirituală”, Sighet, iunie 1998; „Mai multe literaturi, o limbă, mai multe limbi, o literatură”, Iaşi, aprilie 2000; „PEN Cluburile europene, argumente ale viitoarei Europe Unite”, Sinaia, iulie 2001

– în noiembrie 1990 a fost unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice (a cărei preşedinte a fost între 1991 şi 2001).

– membră a Academiei de Poezie „Stephane  Mallarme”

– membră a Academiei Europene de Poezie

– membră a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO)

– alături de Romulus Rusan a iniţiat, în 1993 şi a realizat, sub  egida  Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei din lume (Sighetu Marmaţiei, România), fiind şi director fondator al acestuia (din 1994)

– în 1994 a fondat  Fundaţia Academia  Civică (a cărei preşedinte este încă de la înfiinţare), organizaţia neguvernamentală care administrează Memorialul de la Sighetu Marmaţiei.

– A susţinut rubrici permanente în revistele şi ziarele:

* Amfiteatru (1967-1969), Contemporanul (1968-1974), România Literară (1974-1992) şi cotidianul  România  Liberă (1997-2000)

Interdicţii

După debutul literar din revista Tribuna (1959), Ana Blandiana a fost supusă la trei interdicţii de publicare:

* 1959-1964, ca fiică a unui fost deţinut politic

* 1985, pentru publicarea a patru poezii în revista Amfiteatru. După interdicţie, poeziile au fost răspândite scrise de mână, acesta fiind unul dintre primele cazuri de samizdat românesc.

* 1988-1989, pentru publicarea unei parodii împotriva dictatorului Nicolae Ceauşescu sub forma unei poezii pentru copii

Activitate internaţională

De-a lungul anilor, a întreprins ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene susţinând lecturi publice şi conferinţe – participând la reuniuni, congrese şi festivaluri de poezie.

În întreaga sa activitate a publicat în jur de patruzeci de titluri de poezie, proză, eseu şi literatură pentru copii.

Creaţia literară a Anei Blandiana a fost tradusă în 25 de limbi străine – albaneză, bulgară, catalană, chineză, coreană, ebraică, engleză, estonă, franceză, germană, italiană, letonă, macedoneană, maghiară, norvegiană, olandeză, poloneză, portugheză, quechua (peruană), rusă, sârbă, slovenă, spaniolă, suedeză şi vietnameză.

În perioada 1969-2020 pentru creaţia sa a obţinut importante premii pe plan naţional şi în străinătate, după cum urmează:

1969 – Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor;

1970 – Premiul de poezie al Academiei Române;

1980 – Premiul pentru literatură pentru copii al Uniunii Scriitorilor;

1982 – Premiul Internaţional „Herder”, Viena;

1980 – Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti;

1997 – Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”;

2000 – Premiul de poezie al Uniunii  Scriitorilor;

2002 – Premiul Internaţional Vilenica, Slovenia;

2002 – Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România;

2005 – Premiul internaţional Giuseppe Acerbi pentru poezie, Italia;

2005 – Premiul internaţional de poezie Camaiore, Italia;

2007 – Premiul internaţional de poezie al oraşului Aquila, Italia;

2007 – Marele Premiu al Festivalului Internaţional Lucian Blaga, Ediţia XXVII;

2014 – Premiul Revistei Observator Cultural pentru Memorialistică;

2014 – Premiul Opera Omnia acordat de Revista Convorbiri Literare, Ediţia a XVIII-a, Iaşi;

2016 – Distincţia şi Premiul „Poetul European al Libertăţii”, GdaĹ’sk;

2016 – Marele Premiu Fest Lit , Cluj Napoca;

2017 – Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia acordat de Revista Observator Cultural;

2018 – Griffin Lifetime Recongnition Award, Toronto;

2019 – Cununa de Aur, Struga;

2019 – Premiul Jan Smrek, Bratislava;

2019 – Premiul Naţional Lucian Blaga;

2020 – Premiul Internaţional Fondazione Terzo Pilastro, Roma.

__________________________________________________________________________________

În concluzie vă rugăm să contribuiţi şi dumneavoastră la acest proiect prin:

– Alăturarea dumneavoastră susţinătorilor Anei Blandiana prin semnătura pe care o puteţi da în tabelul de pe site-ul fundaţiei Doina Cornea:

Acasa

– Trimiterea semnăturii dumneavoastră, însoţită (sau nu) de un mic text de susţinere a candidaturii doamnei Ana Blandiana, adresat Academiei Suedeze şi Comitetului de decernare a Premiilor Nobel, pe adresa Fundaţiei Doina Cornea:

Strada Alba Iulia nr. 16 400197 Cluj, Romania

O selecţie a textelor dumneavoastră va fi publicată pe paginile site-ului fundaţiei iar toate textele şi lista cu semnăturile vor însoţi materialul prin care se va face propunerea noastră la Comitetul Nobel.

Bineînţeles datele dumneavoastră personale (adresă, adresă de email) nu vor fi făcute publice.

– Pentru a rămâne permanent la curent cu demersurile noastre vizitaţi periodic site-ul fundaţiei sau daţi o apreciere (like) paginii noastre de Facebook:

https://www.facebook.com/fundatia.doinacornea/

– De asemenea este foarte importantă difuzarea acestui apel prin toate canalele la care aveţi acces.

Cluj, la 27 mai 2020,   Leontin Horaţiu Iuhas pentru Fundaţia Doina Cornea”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Aniversare. Un deceniu de studii indiene la UBB Cluj-Napoca, în prezența ambasadorului Indiei

Publicat

studii indiene

Centrul Clujean pentru Studii Indiene al Universității ”Babeș – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a aniversat, vineri, 10 ani de la înființare, în prezența ambasadorului Indiei, Rahul Shrivastava.

Fondatorul și directorul Centrului Clujean pentru Studii Indiene, dr. Mihaela Gligor, a prezentat larga paletă de acțiuni desfășurate de-a lungul deceniului de activitate, atât prin discursul său, cât și printr-un videoclip de prezentare.

Bursă în India

„În 2009 am avut o bursă în India, iar atunci mi-am dat seama că ar trebui să fac ceva în direcția asta. Astfel, cum UBB avea deja foarte multe centre culturale, dar nu și unul indian, m-am gândit că ar fi momentul să înființez eu unul.

Studenții clujeni au primit foarte bine această inițiativă, fiind foarte dornici să cunoască alte culturi. Am avut și cursuri de cultură și civilizație indiană în primii ani de activitate și am avut studenți de la foarte multe facultăți care l-au urmat.

Dar și oamenii din Cluj ne-au primit cu brațele deschise și vin la evenimentele noastre cu mare plăcere, iar noi încercăm de fiecare dată să aducem ceva diferit și să prezentăm o altă parte a incredibilei culturi a Indiei”, a spus Mihaela Gligor.

Cărți publicate

În cadrul evenimentului aniversar, s-a vorbit și despre cărțile publicate cu sprijinul Centrului: în anul 2017 „Romanian Journal of Indian Studies”, prima revistă de profil din România, în anul 2022 volumele „Fiice ale Indiei”, „Eseuri despre femei remarcabile și rolul lor în societatea indiană” și în anul 2023 volumele „Sanscrita, limba sacră”, „Between Two Worlds: Romania and India. Essays on Expanding Borders through Culture” și „Tagore beyond Borders: Essays on His Influence and Cultural Legacy”, un volum dedicat lui Rabindranath Tagore, scriitor filosofic indian.

studii indiene

Pe lângă enumerarea cărților publicate, a fost menționat și workshop-ul din 2023 de la Centrul indian, care prevede păstrarea identității dincolo de granițele propriei țări.

Totodată, în cursul anului 2024 apare un grupaj dedicat Indiei în „Transylvanian Review” ca urmare a sărbătorii celor 75 de ani realizați în 2023 de relații diplomatice între cele două țări.

Aprecierile ambasadorului Indiei

Evenimentul a fost marcat, de asemenea, și de prezența ambasadorului  Indiei în România, Rahul Shrivastava, care și-a exprimat aprecierea și mulțumirile față de Mihaela Gligor, cât și față de participanți.

Alături de cei doi, la ceremonia aniversară a luat cuvântul și dr. Sergiu Mișcoiu, director al Centrului de Cooperări Internaționale UBB.

Cursuri de sanscrită

La final, cei prezenți au fost invitați să guste din ceai și preparate tradiționale indiene.

„E prima dată când aud despre acest centru. Eu voi pleca în India în câteva luni și mi se par foarte interesante cursurile de limbă sanscrită pe care le oferă acest centru; mă gândesc să iau și eu parte la ele”, a spus Kevin, unul dintre participanții la eveniment.

Singurul din România

Centrul Clujean pentru Studii Indiene este singurul centru cu acest profil la nivel de universitate din România. Principalul obiectiv al acestui centru constă  în promovarea culturii indiene, incluzând cercetarea tradițiilor, filosofiilor, limbilor și religiilor acestei țări. Institutul este sprijinit de Ambasada Indiei în România, având totodată colaborări cu mari universități Indiene, precum Universitatea din Calcutta, Universitatea Ambedkar din New Delhi și Universitatea Jadavpur din Calcutta.

Daria-Leontina Mustea

Andreea-Francesca Nagy

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. PSD Cluj a depus listele candidaților pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

PSD Cluj

PSD Cluj a depus, vineri, listele de candidați pentru Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj pentru alegerile locale din 9 iunie. Reprezentanții filialei județene au precizat că vin în fața clujenilor cu o echipă puternică și o viziune clară pentru viitorul municipiului și al județului Cluj.

Astfel, pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, va candida Aurelia Cristea, iar pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, Alexandru Cordoș.

”Echipa PSD Cluj aduce în prim-plan competența și experiența pentru a răspunde nevoilor și aspirațiilor clujenilor. Candidaturile PSD Cluj reafirmă angajamentul partidului față de dezvoltarea și prosperitatea comunității clujene și exprimă încrederea în capacitatea echipei de a aduce schimbarea și progresul în administrația locală și județeană”, arată conducerea filialei județene.

PSD Cluj

Listă candidați Consiliul Local

1.   Aurelia Cristea

2.   Ovidiu Ioan Săcară

3.   Vladimir Matusan

4.   Radu Calin Lupas

5.   Octavia Raluca Zglobiu Sandu

6.   Dan Ioan Morar

7.  Maria Gabriela  Gherman

8.   Tatiana Corina Mocan

9.   Bogdan Raul Popa

10. Marius Bruno Roschnafsky

11. Larisa Carolina Pleșa

12. Dan Cristian Codrean

13. Vidrean Tudor Dumitru Capusan

14. Luca Viorel

15. Michael Ewald Schurger

16. Alina Kvasciuc

17. Livia Gina Morar

18. Ioana Ștefania Suciu

19. Codruța Mare

20. Ioan Rus

21. Bogdan Emil Onaca

22. Calin Mihai Roman

23. Bogdana Felecan

24.Ioana Liana Aurora Boca

25. Roxana Maria Neag

26. Alexandru Sorin Campean

27. Sabin Daniel Suciu

28. Adrian Magdaș

29. Mihai Eugen Nas

30. Teodora Maria Belei

31. Delia Constanta Ghiran

32. Raluca Dalia Muresan

33. Calin Indolean

34. Patricia Duda

Listă candidați Consiliul Județean

1.      Alexandru Cordoș

2.      Remus Lăpușan

3.      Ioan Oleleu

4.      Laura Elena Chiorean

5.      Andrei Bradea

6.      Luana Beatrice Șerban

7.      Valentin Cuibus

8.      Horea Dorin Chirteș

9.      Cristian Pop

10.  Ariton Nati

11.  Cristian Potora

12.  Magdaș Adrian

13.  Ilarie Ivan

14.  Anna Rusu

15.  Bogdan Costea

16.  Ovidiu Lungu

17.  Sabin Demea

18.  Adina Emilia Marinca

19.  Magdalena Lucia Suciu

20.  Grigore Fati

21.  Ioan Roman

22.  Ioan Condor

23.  Carmen Ramona Pop

24.  Viorel Luca

25.  Laurențiu Oprea

26.  Paul Bogdan Pojar

27.  Sorin Daniel Ciurea

28.  Andreea Pop

29.  Cristian Eusebio- Lup

30.  Cosmina Horvat

31.  Gligor Sasu

32.  Adrian Nicolae Jișa

33.  Teodora Muncelean

34.  Andrei Harabagiu

35.  Dorin Apahidean

36.  Dan Cristian Codrean

37.  George Adrian Raita

38.  Delia Constanța Ghiran

39.  Dragos Teodor Lup

40.  Horațiu Muntean-Roșca

41.  Teodora Vălean

42.  Viorel Claudiu Neamț

43.    Ana Pintea Isvoranu

44.     Darius Eugen Todor

45.    Sebastian Hoza

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu cinci mașini pe Autostrada Transilvania. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Gărzii Gilău, a Detașamentului Turda, Detașamentului 2 Cluj-Napoca și Punctul de Lucru Florești au intervenit, vineri după-amiază, la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, sensul fe mers dinspre Gilău înspre Turda.

”La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și trei ambulanțe SMURD, unde au găsit cinci autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.

Trei persoane au fost consultate de către echipajele SMURD, ulterior fiind transportate la spital pentru îngrijiri și investigații de specialitate.

Conform primelor evaluări acestea prezentau afecțiuni ușoare”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

accident

Pompierii au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat, pentru asigurarea măsurilor de prevenire a incendiilor, având în vedere scurgerile de carburant, precum și pentru asigurarea măsurilor specifice privind siguranța persoanelor implicate în accident.

Citește mai departe

EDUCATIE

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din Florești

Publicat

De

Machetă Spitalul Regional de Urgență Cluj

Lucrările la noul Spital de Urgență Cluj, care va fi construit în Florești, vor începe în luna mai a acestui an. UMFIH Cluj-Napoca are în plan să ridice lângă spital și un cămin care va deservi, în special, medicii rezidenți.

O nouă etapă pentru ridicarea spitalului, respectiv o nouă licitație pentru lucrări, a fost demarată deja.

UMFIH Cluj vrea să construiască un cămin pentru rezidenți și studenți lângă noul Spital de Urgență din Florești

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj vor începe în prima jumătate a lunii mai.

Terenul a fost predat constructorului care trebuie să facă organizarea de șantier, excavarea grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

„În 8 luni, clădirea trebuie să iasă din pământ. De asemenea, a fost deja demarată licitația pentru partea de construcție supraterană”, a declarat Hegedüs Csilla, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Rectorul UMFIH Anca Buzoianu și directorul general ADRNV, Hegedüs Csilla.

Hegedüs Csilla a precizat că acest spital se va face cu certitudine, iar reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) au deja în plan să ajute studenții și rezidenții care vor învăța și vor lucra în noua unitate sanitară.

„Noi vrem ca în vecinătatea spitalului să construim un cămin pentru rezidenți și studenți. Este deocamdată un plan”, a declarat vineri rectorul UMFIH prof. dr. Anca Buzoianu.

De altfel, a spus rectorul UMFIH, ridicarea acestui spital modern a fost și motivul pentru care universitatea clujeană a crescut numărul de studenți în ultimii ani.

„Practic, pentru acest spital am crescut cifra de școlarizare. Trebuie populat cu personal”, a precizat prof. dr. Anca Buzoianu.

Spital de 10 miloane de euro

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 de metri pătrați, din care 176.638 metri pătrați va fi clădirea principală, structurată pe 8 niveluri.

Unitatea sanitară va avea și heliport.

Sspitalul va avea 849 de paturi de internare continuă, organizate în 6 centre multidisciplinare.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax