Connect with us

CULTURA

Apel de la Cluj. Fundaţia “Doina Cornea” o susţine pe Ana Blandiana pentru Nobel

Publicat


Fundaţia „Doinea Cornea” a anunţat, azi, că susţine candidatura Anei Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură pe 2020. Redăm apelul fundaţiei clujene:

“APEL Fundaţia Doina Cornea:

Susţinem candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru Literatură 2020!

Cluj-Napoca: Azi, 30 mai 2020, de ziua Doinei Cornea, ca cel mai frumos dar pe care i l-ar putea face, Fundaţia Doina Cornea împreună cu Societatea Civilă de Avocaţi “Iordăchescu & Asociaţii” lansează întregii societăţi româneşti, instituţiilor statului, fundaţiilor şi asociaţiilor următorul APEL:

Pentru că România are încă valori şi pentru că acestea trebuie să fie respectate şi cunoscute – atât în ţară, cât şi în străinătate – Fundaţia “Doina Cornea”, împreună cu alte personalităţi marcante ale vieţii literar-culturale româneşti şi din diaspora, la iniţiativa domnului Gabriel Cojocaru, propune şi susţine candidatura doamnei Ana Blandiana la Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2020.

Trecând peste alergia unor minuscule grupuri de culise şi interese interne, cel mai adesea de natură politică, la tot ceea ce le depăşeşte valoarea, demersul nostru doreşte să repună în drepturi adevăratele valori – cu o mare vizibilitate internaţională în literatura mondială contemporană – şi prin aceasta să facă un act de dreptate extrem de necesar.

Vă invităm să vă alăturaţi, prin semnătura dumneavoastră acestei acţiuni – fie că sunteţi persoane fizice, fie instituţii, organizaţii sau societăţi comerciale -, ţinând cont şi de expunerea de motive şi argumente pe care le vom enumera şi care au determinat acest demers.

În cel mai larg sens al cuvântului această acţiune a noastră ar putea deveni un proiect de ţară, împărtăşit de cât mai mulţi iubitori ai culturii româneşti dar şi ai României!

Ana BLANDIANA (pe sugestivul ei nume literar) adică – Otilia-Valeria Rusan, născută Coman, a văzut lumina zilei la Timişoara în 25 martie 1942.

Este fiica preotului  Gheorghe Coman şi a Otiliei Coman, născută Diacu. A fost căsătorită cu Romulus Rusan. Este licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj (1963-1967)

A beneficiat de mai multe burse de studii la: Iowa University, S.U.A. (1973-1974); Heidelberg Universitat (1991) şi D.A.A.D., Berlin (1993)

De-a lungul timpului a fost pe rând:

– redactor al revistei “Amfiteatru” (1967-1974)

– bibliotecară la Biblioteca Institutului de Arte Plastice  Bucureşti (1975-1977)

– membră a Consiliului Frontului Salvării Naţionale (22 decembrie 1989 -29 ianuarie 1990, când şi-a dat demisia din acest organism ce devenea politic)

– preşedinte al PEN Clubului Român (1990-2004) pe care l-a reînfiinţat în martie 1990

– preşedinte de onoare al PEN Clubului Român (din 2004)

Ca preşedinte PEN România:

– A participat la Conferinţe şi Congrese ale PEN-ului Internaţional la Viena (1990), Paris (1991), Santiago de Compostella (1992), Praga (1994), Guadalajara, Mexic (1996), Edinburgh (1997), Varşovia (1999), Moscova (2000), Ohrid (2002) şi

– A organizat în România patru conferinţe international-regionale: “Scriitorul şi Puterea” – Neptun, septembrie 1997; “Între libertatea fizică şi cea spirituală”, Sighet, iunie 1998; “Mai multe literaturi, o limbă, mai multe limbi, o literatură”, Iaşi, aprilie 2000; “PEN Cluburile europene, argumente ale viitoarei Europe Unite”, Sinaia, iulie 2001

– în noiembrie 1990 a fost unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice (a cărei preşedinte a fost între 1991 şi 2001).

– membră a Academiei de Poezie “Stephane  Mallarme”

– membră a Academiei Europene de Poezie

– membră a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO)

– alături de Romulus Rusan a iniţiat, în 1993 şi a realizat, sub  egida  Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei din lume (Sighetu Marmaţiei, România), fiind şi director fondator al acestuia (din 1994)

– în 1994 a fondat  Fundaţia Academia  Civică (a cărei preşedinte este încă de la înfiinţare), organizaţia neguvernamentală care administrează Memorialul de la Sighetu Marmaţiei.

– A susţinut rubrici permanente în revistele şi ziarele:

* Amfiteatru (1967-1969), Contemporanul (1968-1974), România Literară (1974-1992) şi cotidianul  România  Liberă (1997-2000)

Interdicţii

După debutul literar din revista Tribuna (1959), Ana Blandiana a fost supusă la trei interdicţii de publicare:

* 1959-1964, ca fiică a unui fost deţinut politic

* 1985, pentru publicarea a patru poezii în revista Amfiteatru. După interdicţie, poeziile au fost răspândite scrise de mână, acesta fiind unul dintre primele cazuri de samizdat românesc.

* 1988-1989, pentru publicarea unei parodii împotriva dictatorului Nicolae Ceauşescu sub forma unei poezii pentru copii

Activitate internaţională

De-a lungul anilor, a întreprins ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene susţinând lecturi publice şi conferinţe – participând la reuniuni, congrese şi festivaluri de poezie.

În întreaga sa activitate a publicat în jur de patruzeci de titluri de poezie, proză, eseu şi literatură pentru copii.

Creaţia literară a Anei Blandiana a fost tradusă în 25 de limbi străine – albaneză, bulgară, catalană, chineză, coreană, ebraică, engleză, estonă, franceză, germană, italiană, letonă, macedoneană, maghiară, norvegiană, olandeză, poloneză, portugheză, quechua (peruană), rusă, sârbă, slovenă, spaniolă, suedeză şi vietnameză.

În perioada 1969-2020 pentru creaţia sa a obţinut importante premii pe plan naţional şi în străinătate, după cum urmează:

1969 – Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor;

1970 – Premiul de poezie al Academiei Române;

1980 – Premiul pentru literatură pentru copii al Uniunii Scriitorilor;

1982 – Premiul Internaţional “Herder”, Viena;

1980 – Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti;

1997 – Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu”;

2000 – Premiul de poezie al Uniunii  Scriitorilor;

2002 – Premiul Internaţional Vilenica, Slovenia;

2002 – Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România;

2005 – Premiul internaţional Giuseppe Acerbi pentru poezie, Italia;

2005 – Premiul internaţional de poezie Camaiore, Italia;

2007 – Premiul internaţional de poezie al oraşului Aquila, Italia;

2007 – Marele Premiu al Festivalului Internaţional Lucian Blaga, Ediţia XXVII;

2014 – Premiul Revistei Observator Cultural pentru Memorialistică;

2014 – Premiul Opera Omnia acordat de Revista Convorbiri Literare, Ediţia a XVIII-a, Iaşi;

2016 – Distincţia şi Premiul “Poetul European al Libertăţii”, GdaĹ’sk;

2016 – Marele Premiu Fest Lit , Cluj Napoca;

2017 – Premiul “Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia acordat de Revista Observator Cultural;

2018 – Griffin Lifetime Recongnition Award, Toronto;

2019 – Cununa de Aur, Struga;

2019 – Premiul Jan Smrek, Bratislava;

2019 – Premiul Naţional Lucian Blaga;

2020 – Premiul Internaţional Fondazione Terzo Pilastro, Roma.

__________________________________________________________________________________

În concluzie vă rugăm să contribuiţi şi dumneavoastră la acest proiect prin:

– Alăturarea dumneavoastră susţinătorilor Anei Blandiana prin semnătura pe care o puteţi da în tabelul de pe site-ul fundaţiei Doina Cornea:

Acasa

– Trimiterea semnăturii dumneavoastră, însoţită (sau nu) de un mic text de susţinere a candidaturii doamnei Ana Blandiana, adresat Academiei Suedeze şi Comitetului de decernare a Premiilor Nobel, pe adresa Fundaţiei Doina Cornea:

Strada Alba Iulia nr. 16 400197 Cluj, Romania

O selecţie a textelor dumneavoastră va fi publicată pe paginile site-ului fundaţiei iar toate textele şi lista cu semnăturile vor însoţi materialul prin care se va face propunerea noastră la Comitetul Nobel.

Bineînţeles datele dumneavoastră personale (adresă, adresă de email) nu vor fi făcute publice.

– Pentru a rămâne permanent la curent cu demersurile noastre vizitaţi periodic site-ul fundaţiei sau daţi o apreciere (like) paginii noastre de Facebook:

https://www.facebook.com/fundatia.doinacornea/

– De asemenea este foarte importantă difuzarea acestui apel prin toate canalele la care aveţi acces.

Cluj, la 27 mai 2020,   Leontin Horaţiu Iuhas pentru Fundaţia Doina Cornea”

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

FOTO DOCUMENT/ Vizita lui Nicolae Ceaușescu la Cluj în 1965. Cum a fost primit fostul dictator al României

Publicat

De

Înainte de decembrie 1989, luna ianuarie însemna automat manifestări dedicate zilei de naștere a lui Nicolae Ceaușescu. Astfel, 26 ianuarie însemna programe festive, cu recitaluri de poezie dedicate ”marelui conducător” și declamații care de care mai bombastice la adresa rolului primului om în stat.

Cum ne apropiem de această dată reper, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca propune o incursiune la începuturile epocii Ceaușescu, prin intermediul unor fotografii realizate la scurt timp după alegerea sa în fruntea Partidului Comunist Român în 1965, cu prilejul unei vizite la Cluj.

Vizite de lucru

”Prezentate ca vizite de lucru, aceste deplasări ale șefului statului în țară erau organizate temeinic de către autoritățile locale. Nicolae Ceaușescu și ceilalți membri ai conducerii de partid și de stat care-l însoțeau erau cum bine se știe, întâmpinați în mod tradițional cu pâine, sare și cu sticla cu vin sau pălincă.

Salutul de bun venit era completat cu uralele mulțimii, mobilizată special cu acest prilej”, explicat pentru Cluj24.ro muzeograful Manuela Marin.

Potrivit acesteia, o parte dintre cei aduși la fața locului erau așezați de-a lungul traseului străbătut de coloana oficială, unii cu flori în mână, alții purtau de voie, de nevoie pancarte cu slogane binecunoscute cum ar fi, ”Ceaușescu – PCR”, ”Stima noastră și mândria, Ceaușescu – România” sau ”Ceaușescu eroism, România comunism”.

Aceste slogane erau, de asemenea, scandate în momentul în care mașina în care se afla Nicolae Ceaușescu trecea prin dreptul lor.

”Dialog” cu oamenii muncii

Programul deplasărilor liderului român includea vizitarea celor mai importante obiective economice și culturale din localitatea sau județul respectiv, precum și întâlniri și discuții cu oficialități și mai ales, cu șefii județenelor de partid.

”Pentru a crea imaginea unui lider accesibil, preocupat de bunăstarea populației, Nicolae Ceaușescu se angaja într-un dialog direct cu oamenii muncii din unitățile vizitate, persoane desemnate special pentru aceste momente și care aveau răspunsuri bine pregătite de șefii de cadre din unitate”, mai spune Manuela Marin.

La braț cu rectorul Constantin Daicoviciu

Fotografiile păstrate în colecția MNIT surprind vizita de lucru a lui Nicolae Ceaușescu la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Mașina în care se afla acesta sosește la sediul central al universității clujene în aplauzele celor strânși la fața locului.

Capota mașinii și carosabilul sunt acoperite cu florile aruncate de pe margine. (Foto 1-3). La intrarea în clădirea universității, Nicolae Ceaușescu este întâmpinat de rectorul UBB, profesorul Constantin Daicoviciu.

Ceaușescu vizitează Aula Magna, la braț cu rectorul clujean, și vizitează și Rectoratul universității clujene.

Finalul vizitei este punctat și de o întâlnire neplanificată, cu o femeie, îmbrăcată în haine simple, de stradă. Ea se apropie de liderul român și de însoțitorii lui, având în mână un document asemănător unui act de identitate și le arată interlocutorilor săi cu mâna ridicată ceva în direcția străzii Avram Iancu.

Nu se știe ce anume a spus femeia, dar cel mai probabil încerca să-și găsească dreptatea într-o problemă personală pentru soluționarea căreia nu a găsit disponibilitate din partea autorităților locale.

Astfel de reușite erau acte de mare îndrăzneală, de altfel singurele momente neprevăzute în programul unei ,,fructuoase vizite de lucru’’.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în 26 ianuarie 1918 în comuna Scornicești, județul Olt.

 

 

 

 

Citește mai departe

CULTURA

ANIVERSARE/ Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, împlinește 72 de ani. La Mulți Ani!

Publicat

De

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei Andreicuț,  arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului împlinește duminică, 24 ianuarie, vârsta de 72 de ani.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

Doctor în teologie din 1998

Mitropolia Clujului precizează că IPS Andrei a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

Arhiepiscop al Clujului din 2011

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

A înființat mănăstiri și parohii

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar.

În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreafinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădință. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, la Bistrița, a unei școli ortodoxe cu cantină socială.

Cetățean de onoare

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Un mare clujean de care nu ştie nimeni. A preconizat tratarea sifilisului. Fondatorul şcolii de dermatologie. Primar al Clujului

Publicat

Unul dintre marii clujeni intraţi în anonimat este Coriolan Tătaru. De la moartea acestuia se împlinesc 64 de ani.

Printre primii medici din lume

Coriolan Tătaru (14 martie 1889, Cluj, 22 ianuarie 1957) a fost fondatorul școlii clujene de dermatologie. Şi printre primii medici din lume care au preconizat tratamentul intensiv și precoce în sifilis. De asemenea, în perioada 1931-1932 a fost primar al Clujului.

O carte cu dedicaţie din partea lui Constantin Daicoviciu pentru Coriolan Tătaru (arhiva Cluj24)

Printre altele, a fost primul dermatolog din România care s-a ocupat de problema dermatozelor profesionale si a bolilor alergice cutanate. A fost decan al Facultăţii de Medicină (1928-1929). Coriolan Tătaru a fost coautor al primului tratat de dermatologie în limba româna, autor a peste 160 de articole de specialitate.

Primul muzeu din lume

A înfiinţat si condus revista Clujul medical (1928-1940). Din 1956 a fost membru în colegiul de redacţie şi colaborator al revistei Dermato-Venerologia. A pus bazele primului dispensar antivenerian din România, la Cluj. Şi a organizat serviciile de dermatologie judeţene din Transilvania. A înfiinţat primul muzeu de mulaje şi fotografii dermatologice din lume.

Rezident regal al Ţinutului Someş

A deţinut functia de preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale din Cluj (1930), al Societăţii de Dermatologie şi Sifilografie (1936), al Consiliului Clinicilor (1935-1947), al Comitetului Regional Cluj al Federaţiei de Sport din România, Director General al Societăţii de Salvare.

Primarul Clujului, dr. Coriolan Tătaru, în uniforma F.R.N., decorat cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, Ordinul Coroana României în grad de Mare Ofiţer şi Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler

Cât timp a fost primar a continuat lucrările la podul de peste Someş din Piaţa Mihai Viteazul, la pasajul pietonal peste Someş, între străzile Garibaldi şi Uzinei Electrice, a început reorganizarea administraţiei locale şi elaborarea unui regulament de funcţionare.

Ministru al Ardealului

A fost membru al Partidului National Agrar. La 12 ianuarie 1932, Coriolan Tătaru a fost numit subsecretar de stat, pe lângă preşedinţia Consiliului de Miniştri, funcţie cunoscută ca Ministru al Ardealului. De asemenea, din august 1938 şi până în septembrie 1940, a fost rezident regal al Ţinutului Someş.

A primit Premiul de cercetare al Universităţii din Cluj (1911), Premiul Academiei Române (1958). Dintre ordinele, medaliile ştiinţifice şi culturale care i-au fost conferinte amintim ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Regele Carol al II-lea, pentru meritele profesionale şi de administrator al oraşului Cluj.

*Constantin Daicoviciu (1 martie 1898, Caraş-Severin, 27 mai 1973, Cluj), renumit arheolog, rector al UBB cu cel mai lung mandat (1956-1968), academician. A fost şi deputat în Marea Adunare Națională (1948-1952), apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi susţinător al unei istoriografii naționaliste.

(MaAv)

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția ,,Timbre” a artistului Sevan Székely de la Muzeul de Artă din Cluj, un labirint în noaptea urbană

Publicat

Artistul clujean Sevan Székely a expus la Muzeul de Artă Cluj-Napoca expoziția intitulată ,,Timbre”. Inspirația lucrărilor expuse vine din călătoriile lui Sevan Székely în mai multe orașe ale lumii, unde a surprins elemente și momente din viața urbană. Expoziția poate fi văzută între 21 ianuarie și 7 februarie.

Astfel, expoziția este formată dintr-o serie de lucrări ce vorbesc despre un traseu atât al artistului în munca sa, cât și unul fizic prin viața mai multor orașe. Modul de lucru este unul experimental și de stare, iar stilul lucrărilor poate fi încadrat într-o îmbinare între suprarealism, expresionism și art brut.

Numele expoziției este dat de dimensiunea lucrărilor, care sunt precum ,,niște timbre pe perete”

,,Ideea titlului a venit atunci când am dus lucrările la muzeu și le-am pus pe perete. Arătau ca niște timbre, iar în atelier erau foarte mari. Tema lor centrală este cea a labirintului.

Am zis să leg această idee de călătorie, iar timbrul a fost cea mai bună alegere. Timbrele mereu sunt călătoare, mereu poartă imagini”, a declarat artistul Sevan Székely pentru Cluj24.ro.

Imagini din Londra, Berlin, dar și Cluj

Din pasiunea pentru călătorit, de-a lungul ultimilor doi ani au fost realizate aceste lucrări, având ca inspirație mai multe orașe pe timp de noapte

 

,,Mesajul pe care am vrut să îl transmit a fost cel al nopții urbane cu inspirații din mai multe locuri în care am călătorit. Sunt imagini pe care le-am surprins în Londra, Berlin, Cluj și în alte orașe. Sunt mai multe schițe făcute din călătoriile mele.

Totul este o călătorie și în pânză, de la început până la sfârșit. Lucrările sunt realizate în ultimii doi ani și până astăzi, una dintre lucrări fiind terminată săptămâna trecută, după cum se poate observa și aici, traseul în modul de lucru”, a adăugat artistul.

Expoziția completează orașul

,,Am vrut să împrospătez un pic paleta de culori a lumii expoziționale din Cluj și să expun tema drumului, a călătoriei, a pierderii, a regăsirii, a tot ce înseamnă sentiment urban.

M-au inspirat călătoriile mele și am încercat să adun din fiecare loc câte ceva. În mod normal aș fi avut și un vernisaj cu o instalație de sunet, aș fi vrut să merg un pic mai departe, dar asta implica prezența unei mulțimi de oameni, iar situația actuală nu permite asta”, a mai spus Sevan Székely.

Cel mai recent proiect al artistului

Sevan Székely este absolvent al secției de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București și absolvent masterand al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

,,Timbre” este cel mai recent proiect al său, gândit sub forma unei colecții de momente din călătoriile sale.

Evenimentul, precum și alte detalii pot fi găsite AICI.

Dana Coțovanu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate