CULTURA
„Doamna din spatele ferestrei”. Expoziție inedită în memoria Doinei Cornea, simbolul disidenței anticomuniste clujene

O expoziţie de memorie, o expoziţie de descoperire a Doinei Cornea va fi organizată la Cluj-Napoca. Peste 100 de tablouri şi desene ale acesteia vor fi expuse pentru public, care va putea descoperi și alte amănunte mai puțin cunoscute din viața celei care a ajuns să fie cunoscută în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania.
Expoziţia inedită va dezvălui în toată complexitatea ei, atât latura politică şi civică, cât și cea artistică, socială, și filosofică a Doinei Cornea.
„Doamna din spatele ferestrei”. Expoziție inedită în memoria Doinei Cornea, simbolul disidenței anticomuniste clujene
Astfel, va fi recreat, și expus vizitării, spaţiul intim al Doinei Cornea, cel în care a trăit, a lucrat și în care îşi desfăşura activitatea de opozant al regimului, spaţiu în care pentru mai mulţi ani a fost plasată în arest la domiciliu, fiind in permanenţă ascultată și monitorizată de către securitate, potrivit organizatorilor, respectiv Fundația Doina Cornea.
De aici au plecat cele câteva zeci de texte de protest împotriva atrocităţilor regimului comunist din anii ‘80, majoritatea difuzate la postul de radio Europa Liberă, Doina Cornea ajungând să fie cunoscută astfel în întreaga Europă ca cel mai important dintre opozanţii la regimul comunist din Romania.
Mașina de scris, texte originale, fotografii și picturi expuse în premieră
În cadrul expoziției vor putea fi văzute o parte din mobilierul, inclusiv masa de lucru a Doinei Cornea, pensula şi tuşul cu care a scris manifestele, maşina de scris cu care a redactat toate scrisorile ei deschise şi samisdatele.
Vor putea fi văzute și unele dintre textele ei în original dar şi o parte dintre samisdatele traduse, multiplicate şi răspândite de către Doina Cornea – traduceri din Eliade, Monseniorul Vladimir Ghica, Lao Tse, etc.
De asemenea, vor fi expuse cărţile şi traducerile Doinei Cornea, articole din presă, fotografii din toate perioadele vieţii sau decoraţii primite.
În premieră, vor fi expuse un număr de peste 100 de tablouri şi desene ale Doinei Cornea, dezvăluind astfel şi una dintre laturile ei mai puţin cunoscute.
Reproducere a instalație de ascultare a Securității
Tot în premieră a fost reprodusă la scară reală instalaţia de ascultare montată de către Securitate în biroul fiului Doinei Cornea.
Pe parcursul derulării expoziţiei, la vernisaj, dar şi în zilele următoare, vor avea loc mai multe activităţi conexe, cum ar fi vocarea personalităţii Doinei Cornea din diverse unghiuri (de opozant, de artist, etc.), sau prezentarea documentarului „Dezastrul Roşu” realizat în anul 1988 de ziaristul belgian Josy Dubié, film care a scos la lumină adevărata faţă a comunismului din România, mai arată organizatorii.
Doina Cornea a fost atunci singura persoană din România care a avut curajul să-i răspundă la întrebări.
Documentarul a generat un puternic val de simpatie pentru România, stând la baza creării «Operation Villages Roumains», o iniţiativă belgiană în urma căreia mii de sate din Occident au adoptat localităţi din România care riscau să dispară din cauza planului de sistematizare a mediului rural impus de regimul lui Nicolae Ceausescu.
Doina Cornea a trăit în adevăr
Doina Cornea a fost cel mai important opozant al regimului comunist din anii ‘80 din România, având o largă recunoaştere atât internă, cât şi internaţională.
„Într-o perioadă a falsităţii şi oportunismului ridicate la rang de lege Doina Cornea a avut curajul să-şi pună faptele în acord cu gândurile, acţiunile în acord cu propria conştiinţă şi să trăiască <<în adevăr>>.
Doina Cornea a făcut tot ce îi era în putinţă să transmită crezul ei şi studenţilor şi, în general, tinerilor din jurul ei. A făcut acest lucru atât în cadrul activităţii ei didactice, prin traducerile și samisdatele diseminate în cercurile de studenţi şi într-o mică reţea de distribuire a lor, dar şi prin textele pe care le-a difuzat prin intermediul postului de radio Europa Liberă sau a interviurilor oferite cu curaj unor jurnalişti străini”, au mai arătat reprezentanții Fundației Doina Cornea.
Expoziția „Doina Cornea – Doamna din spatele ferestrei” va avea vernisajul în 15 decembrie 2023, ora 18.00, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, și va putea fi vizitată până în 7 ianuarie 2024.
Foto: Fundația Doina Cornea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Asfalt, trotuare și iluminat public modern pe o stradă pietruită din Cluj-Napoca. Investiție de 8,6 milioane de lei

Strada Hameiului din carteirul Mănăștur va fi modernizată printr-o investiție a administrației locale de 8,6 milioane de lei. Proiectul de hotărâre ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 27 martie.
Strada Hameiului din cartierul Mănăștur urmează să fie modernizată complet. Proiectul, în valoare de 8,6 milioane de lei (inclusiv TVA), prevede asfaltarea carosabilului, construirea de trotuare, amenajarea de spații verzi și instalarea unui sistem modern de iluminat public cu LED. Finanțarea va fi asigurată din bugetul local.
Ce presupune proiectul?
Lucrările de modernizare vor transforma strada neasfaltată într-o arteră modernă, facilitând fluidizarea traficului și sporind siguranța pietonilor. Intervențiile vizează:
- Asfaltarea unei suprafețe de 2.370 mp de carosabil
- Construirea a 862 mp de trotuare
- Amenajarea a 511 mp de spații verzi
- Lucrări de consolidare pe o distanță de 160 de metri
Modernizarea va dura 8 luni, dintre care 4 luni pentru proiectare și 4 luni pentru execuție.
Locuitorii străzii Hameiului au reclamat în repetate rânduri starea precară a străzii, inclusiv lipsa asfaltului și a iluminatului public. Aceștia au făcut sesizări pe platforma MyCluj și au solicitat intervenția autorităților prin interpelări în ședințele Consiliului Local Cluj-Napoca.
23 străzi vor fi modernizate în 2025
Aceasta este una dintre cele 23 de străzi incluse în planul de modernizare al municipiului Cluj-Napoca pentru 2025, finanțat cu 20 de milioane de euro.
Pe lista străzilor care vor intra în reabilitare se numără:
- Strada Rubinului
- Strada Piezișă
- Strada Liviu Munteanu
- Viile Dâmbul Rotund
- Strada Haller Károly
- Strada Arțarului
- Strada Hameiului
- Strada Alexandru Davila
- Strada Alexandru Donici
- Strada Septimiu Severus
- Strada Ciucea
- Strada Lipova
- Strada Silvaniei
- Strada Radu Tudoran
- Strada G. V. Bibescu
- Strada Pomet
- Strada Bărc I
- Zona Piața 14 Iulie, cu străzile Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, George Enescu
- Strada Uliului și strada Vânătorului – cu consolidări
Prin aceste investiții, administrația locală își propune să îmbunătățească infrastructura orașului, oferind condiții mai bune pentru locuitorii din cartiere.

CNAIR informează utilizatorii rețelei rutiere din administrare că joi, 27.03.2025, în intervalul orar 00:00 – 04:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR.
Din acest motiv, au precizat reprezentanții instituției, emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată/întreruptă pentru perioade scurte de timp.
CNAIR: Rețeaua intră, joi, în MENTENANȚĂ. Emiterea ROVINIETELOR, îngreunată
”Reamintim utilizatorilor rețelei rutiere din administrare faptul că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea” a precizat CNAIR.
EDUCATIE
BAC-ul olimpicilor. Ministerul Educației a publicat calendarul sesiunii speciale a examenului

Calendarul sesiunii speciale a examenului de Bacalaurea a fost publicat în monitorul Oficial.
Începând din acest an este prevăzută și o nouă etapă, respectiv cea de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.
BAC-ul olimpicilor. Cine participă la sesiunea specială
La sesiunea specială a examenului național de bacalaureat 2025 se pot înscrie absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de bacalaureat – 2025, sesiunea iunie.
De asemenea, la această sesiune se pot înscrie și absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii.
Noutatea anului 2025
Începănd din acest an, atât la examenul național de bacalaureat, aici fiind inclusă și sesiunea specială, cât și la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise. Contestațiile se pot depune după vizualizarea lucrărilor, însă nu sunt condiționate de această etapă.
În aceeași măsură, anunță Ministerul Educației, vizualizarea lucrării nu implică obligativitatea de a depune contestație.
BAC-ul olimpicilor. Calendarul sesiunii speciale
Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face între 19 și 21 mai 2025.
Calendarul, așa cum a fost publicat în Monitorul Oficial:
- 22 mai 2025 Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 23 mai 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 26 mai 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 27 mai 2025 Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 30 mai 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 2 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 3 iunie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 4 iunie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 30 mai 2025 Afișarea rezultatelor până la ora 12:00, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14:00-18:00)
- 31 mai 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (până la ora 12:00)
- 2-4 iunie 2025 Soluționarea contestațiilor
- 6 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Suveraniștii clujeni i-au cântat „La mulți ani” lui Călin Georgescu, de ziua lui. Au cerut Turul 2 înapoi

Miercuri seara, în centrul Clujului a avut loc o manifestație „pentru democrație și justiție, libertate și prosperitate, alegeri libere și dreptul la liberă exprimare”, organizată de suveraniști.
La manifestație au fost prezente câteva zeci de persoane. Acestea au fluturat steaguri tricolore, au scandat „Turul doi, înapoi” și i-au cântat „La mulți ani!” lui Călin Georgescu, a cărui zi de naștere e astăzi.