ACTUALITATE
Din loc de refugiu, Alona din Odesa a făcut din Cluj o a doua casă: M-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș
Alona Vasylenko din Odesa învață limba română. La Cluj, locul unde a ajuns când a fugit din calea războiului din Ucraina împreună cu fetița ei. Trăiește la Cluj-Napoca de aproape un an și jumătate și își câștigă existența, la fel ca mulți dintre conaționalii ei, în orașul care a „adoptat-o”.
Alona are 34 de ani, iar războiul purtat de Rusia în țara ei a adus-o în România. Acum locuiește la Cluj-Napoca cu mama și cu fetița ei.
Din loc de refugiu, Alona din Odesa a făcut din Cluj o a doua casă: M-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș
„Am ajuns la Cluj cu fiica mea pe 21 aprilie 2022. În acel moment situația din orașul meu, Odesa, era calmă, dar era înfricoșătoare”, își amintește Alona.
Acum, Odesa nu mai este în siguranță, dar acolo au rămas atât soțul ei, cât și părinții lui.
„La început am locuit în Cluj pentru siguranță, dar cu timpul m-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș. Este un oraș minunat, frumos, confortabil și tolerant! Am primit mult sprijin și îngrijire de la oamenii de aici”, mai spune tânăra.
Alona Vasylenko a fost ajutată de Crucea Roșie, iar acum primește ajutor de la Fundația Open Fields.
„Mama a aflat de la prietenii ucraineni despre programul Open Fields. Și a primit ajutor financiar timp de trei luni. În prezent, eu învăț limba română cu ajutorul fundației”, mai spune Alona.
Și-a transformat hobby-ul în job la Cluj
În Ucraina, înainte de război, Alona lucra ca economist. A mai lucrat o perioadă online după ce s-a refugiat la Cluj, dar apoi și-a găsit aici un job.
„La Cluj am început să lucrez ca patiser, acesta este hobby-ul meu. Colegii români m-au ajutat foarte mult. Sunt prietenă cu unii dintre ei până astăzi. Dar când a început să fie greu să combin creșterea fiicei mele și munca, am renunțat”, a mai spus Alona.
Totuși, nu a stat de-o parte și a lucrat și ca recenzor la Cluj-Napoca. Ea a intervievat familii din Ucraina cu privire la situația și viața lor în România.
Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.
З місця тимчасового перебування м. Клуж став другою домівкою для одеситки Альони: «Я полюбила це місто всім серцем».
Одеситка Альона Василенко вивчає румунську мову у Клужі, куди вона приїхала, коли втікала з донечкою від війни в Україні. Вже майже півтора роки живе і заробляє на життя у Клуж-Напоці, як і багато її співгромадян у місті, яке її «приютило».
Альоні 34 роки і війна, яку Росія розв’язала в її країні, привела її до Румунії. Зараз вона проживає в Клужі разом з мамою та маленькою донькою.
З місця тимчасового перебування м. Клуж став другою домівкою для одеситки Альони: «Я полюбила це місто всім серцем».
«Я, разом зі своєю донькою приїхали в Клуж 21 квітня 2022 року. Тоді в моєму місті Одеса ситуація була спокійною, але було страшно», – згадує Альона.
Зараз в Одесі вже не безпечно і там залишились її чоловік та його батьки.
«Спочатку я жила у Клужі щоб бути у безпеці, але з часом це місто запало мені в душу. Це чудове, красиве, комфортне та толерантне місто! Я отримала велику підтримку та турботу від тутешніх людей», – каже молода жінка.
Альоні Василенко ще на початку допоміг Червоний Хрест, а зараз вона отримує допомогу від Фонду Open Fields.
«Про програму Open Fields моя мама дізналася від українських друзів. Вона отримувала матеріальну допомогу протягом трьох місяців. Зараз я вивчаю румунську мову на курсах, які пропонує Фонд», – каже Альона.
В Клужі Альона перетворила своє хоббі на роботу.
До війни в Україні Альона працювала економістом. Після того, як приїхала до Клужу все ще працювала онлайн, а згодом вже й знайшла роботу тут у місті.
«У Клужі я почала працювати кондитером – це моє хобі. Мені дуже допомогли румунські колеги. З деякими з них я дружу й донині. Але коли стало важко поєднувати виховання доньки і роботу, я звільнилась», – розповіла Альона.
Проте вона не лишилась осторонь і також працювала рецензентом у Клуж-Напоці. Опитувала родини з України щодо їхньої ситуації та життя в Румунії.
Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius пропонують вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади м. Клуж, є її повноцінними членами та розпочали «життя з самого початку» . Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online
Consiliul Județean Cluj se adaptează și în acest an trendului perioadei de reduceri și propune un Black Friday administrativ.
Astfel, autorizațiile de construire și certificatele de urbanism vor fi emise într-o zi.
Black Friday la Consiliul Județean Cluj: „REDUCERI” la timpul de emitere a documentelor depuse online
CJ Cluj va diminua timpii de eliberare a documentelor depuse de clujeni, la fel cum a făcut și anul trecut.
Astfel, toate cererile de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire depuse în intervalul 11.11.2024 – 15.11.2024, ora 12.00, către Consiliul Județean Cluj, prin intermediul platformei Ghișeul Unic, vor fi emise în termen de maxim 24 ore de la depunere.
Toate documentele au valabilitate juridică
„Având în vedere succesul de anul trecut al campaniei similare inițiate, când au fost emise, în decurs de cinci zile, nu mai puțin de 45 de acte de urbanism online, am decis să o reluăm și în 2024.
Este o nouă provocare pe care ne-am asumat-o și prin care dorim să atragem atenția cetățenilor asupra beneficiilor digitalizării serviciilor publice și a importanței eliminării hârtiei și a cozilor de la ghișeu”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Toate documentele emise online de CJ Cluj au valabilitate juridică, semnătura electronică integrată, plata făcându-se online.
Un nor dens de fum negru s-a lăsat peste cartierul Mărăști, în dimineața zilei de marți. Fumul provine de la un TIR, care se pare că a suferit o defecțiune tehnică pe strada Aurel Vlaicu, imediat după stația de autobuz.
Potrivit martorilor de la fața locului, focul a fost stins rapid de către șofer cu extinctorul din dotare, însă norul de fum gros și persistent s-a făcut remarcat în zonă. Cauza exactă a defecțiunii nu este cunoscută.
Nor de fum negru peste cartierul Mărăști
Până la momentul publicării acestei știri, pompierii din Cluj nu au fost alertați în legătură cu acest incident. Norul de fum gros a atras atenția trecătorilor și a rezidenților din zonă.
Hildeberto „Berto” Pereira, atacantul de 28 de ani al Universității Cluj, a fost găsit dopat la un control antidoping. În urma acestui rezultat, fotbalistul și-a reziliat contractul cu trupa ardeleană.
Controlul a fost efectuat pe 6 septembrie și a relevat faptul că Berto avea în corp Furosemid.
Acesta a anunțat că nu a făcut gestul în mod intenționat, pentru a-și crește randamentul sportiv, ci din motive personale.
De asemenea, Berto anunță că și-a reziliat contractul cu trupa ardeleană.
Un fotbalist al Universității Cluj a recunoscut că s-a DOPAT. Reacția ANAD
„Pe 6 septembrie am făcut un test antidoping, iar rezultatul s-a întors pozitiv. Vreau să anunț foarte clar că nu am luat nicio substanță cu intenția de a-mi spori performanțele sportive, ci din motive personale care urmează să fie clarificate și justificate în viitorul apropiat. Situația este fără discuție dificilă și de impact pentru mine, dar sunt decis să cooperez cu autoritățile abilitate.
Înțeleg seriozitatea acestei probleme și am decis să reziliez contractul cu Universitatea Cluj. Decizia vine pentru a-mi permite să mă concentrez pe ceea ce urmează și-mi asigură faptul că procesul va fi transparent și eficient.
Sunt determinat să mă apăr și să justific totul pentru a se rezolva cât mai repede și să revin cât mai repede pe teren”, a spus Berto pentru Iamsport.
Ce spune ANAD
Președintele Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Ștefan Rohnean, a reacționat, în exclusivitate pentru iAMsport.ro, după ce atacantul Hildeberto Pereira (28 de ani) a fost prins dopat și și-a reziliat contractul cu Universitatea Cluj.
Ștefan Rohnean a precizat că ANAD așteaptă ca sportivul să ceară și recoltarea probei B. În funcție de noul rezultat, vor fi demarate procedurile de stabilire a gradului de vinovăție, ceea ce va determina durata pedepsei sportivului.
Dacă va fi găsit pozitiv și la al doilea test, cea mai dură pedeapsă pentru Hildeberto ar putea fi o suspendare de până la 2 ani. În cazul în care proba B este negativă și se ajunge la cea mai mică pedeapsă, fotbalistul poate scăpa doar cu mustrare.
„Sunt suplimente care pot fi contaminate”
În comunicatul trimis către iAMsport.ro, Hildeberto și-a asumat faptul că a consumat substanțe interzise în scop personal. În acest context, există și posibilitatea ca fotbalistul să nu mai ceară recoltarea probei B, ceea ce înseamnă că pedeapsa sa va fi stabilită pe baza rezultatului testului efectuat pe 6 septembrie.
„Mă surprinde că a ajuns deja la dumneavoastră și că astfel de cazuri apar în presă înainte de a fi definitive. Sunt suplimente care pot fi contaminate și, când vorbim de furosemid, am mai avut un caz al unei atlete (n.r. – Florentina Iușco, înainte de JO 2024), a mai fost și celebrul caz al Simonei Halep, dați-mi voie să nu vă răspund la toate întrebările astăzi pentru că trebuie să vedem unde va duce cazul, dacă vorbim de un supliment contaminat sau dacă vorbim pur și simplu de un altfel de caz.
„Există posibilitatea ca sportivul să ceară proba B”
Pedeapsa poate să fie începând de la mustrare, depinde foarte mult de unde a plecat contaminarea, dacă sportivul și-a luat toate măsurile de precauție și, în cazul în care contaminarea a fost fără o culpă a sportivului, sigur că poate fi redusă până la mustrare. În rest, de la mustrare până la 2 ani, decizia din partea Comisiei de Audiere poate fi oricare. 2 ani ar fi cel mai mult, dar vorbim ipotetic și nu pot să vă confirm nimic despre sportivul de la Cluj.
După cum știți, există posibilitatea ca sportivul să ceară proba B și după ce se finalizează analiza probei B urmează să se confirme că există un caz de dopaj. dacă sportivul renunță la proba B, atunci da, putem să considerăm că avem un caz pozitiv și atunci încep celelalte proceduri, care privesc gradul de vinovăție. Dacă gradul de vinovăție este unul scăzut, poate să ducă la o reducere substanțială a sancțiunii.
Dacă sportivul și-a asumat și v-a informat, este strict problema lui. Noi, până nu avem un caz cert, nu putem comunica în presă. În momentul în care nu va exista o altă opțiune, vom informa și vom ieși cu un comunicat de presă”, a spus Ștefan Rohnean.
Reacția clubului
„Jucătorul Hildeberto José Morgado Pereira a comunicat clubului FC Universitatea Cluj că a fost notificat de către Agenția Națională Anti-Doping cu privire la faptul că a fost raportat un rezultat analitic pozitiv cu o substanță aflată pe lista substanțelor interzise în urma unui control la care a fost supus, fără să se dispună suspendarea acestuia.
FC Universitatea Cluj nu a primit nicio informare oficială din partea ANAD în acest caz.
FC Universitatea Cluj nu are cunoștință despre modalitatea în care substanța a ajuns în corpul jucătorului și precizează că responsabilitatea cu privire la o eventuală încălcare a reglementarilor anti-doping aparține jucătorului.
Dacă o astfel de practică a avut loc, s-a petrecut în afara cadrului oficial și în afara procedurilor medicale aprobate de staff-ul FC Universitatea Cluj.
FC Universitatea Cluj promovează valorile unei competiții curate inclusiv în ceea ce privește evitarea cu strictețe a oricăror practici care contravin reglementărilor anti-doping.
Clubul și jucătorul au decis încetarea amiabilă a contractului.
Orice detalii despre situația jucătorului vor fi oferite de către reprezentanții acestuia”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
Vreme neobișnuit de caldă pentru început de noiembrie, dar meteorologii anunță schimbări pe parcusul următoarelor două săptămâni, până în 17 noiembrie.
Conform estimărilor ANM, temperaturile urmează să scadă semnificativ începând din weekend.
Temperaturi peste MEDIE la început de noiembrie
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), după data de 10 noiembrie, vremea se va răci semnificativ în toată țara. În Transilvania, temperaturile maxime vor scădea sub 10 grade, în timp ce în Moldova și Maramureș vor ajunge la 6-9 grade.
Banat
Până în 5 noiembrie, maximele termice vor fi apropiate de normele perioadei, iar media lor se va situa în jurul a 13 grade. În următoarele trei zile se va încălzi cu aproximativ 3 grade, apoi se va răci treptat, mai semnificativ între 9 și 13 noiembrie, astfel că, în ultimele zile de prognoză media temperaturilor maxime va avea variații între 8 și 11 grade. Media minimelor termice se va menține, în cea mai mare parte a intervalului, ușor peste 0 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 12 noiembrie.
Crișana
Până spre finalul primei săptămâni media maximelor termice va fi în creștere și va atinge 14…15 grade. În intervalul următor vremea va fi în general în răcire, astfel că în ultimele zile de prognoză, media temperaturilor maxime se va situa între 7 și 10 grade. Minimele termice vor fi în medie între -2 și 3 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 12 noiembrie.
Transilvania
Media temperaturilor maxime va crește de la 9 grade până la 13…14 grade în jurul datei de 8 noiembrie, apoi se va răci treptat, astfel că după data de 12 noiembrie, probabilitatea ca media maximelor să mai treacă de 10 grade va fi scăzută. Media minimelor termice va avea variații, în general, între -3 și 2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere începând din data de 13 noiembrie.
Maramureș
Până spre finalul primei săptămâni media maximelor termice va fi în creștere și va atinge 13…14 grade. În intervalul următor, vremea va fi în general în răcire, astfel că în ultimele zile de prognoză, media temperaturilor maxime se va situa între 6 și 9 grade. Minimele termice vor fi în medie între -3 și 2 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 12 noiembrie.
Moldova
Începând din 5 noiembrie, media maximelor termice va scădea până spre 7..8 grade. Vor urma două zile de încălzire, de aproximativ 5 grade, apoi vremea va fi în general în răcire, astfel că în ultimele zile din interval media temperaturilor maxime, cel mai probabil, nu va mai depăși 9…10 grade. Media minimelor de temperatură se va situa, în general, între -2 și 2 grade. În prima săptămână doar izolat va ploua slab, apoi, cu o probabilitate mai mare în ultimele zile, precipitațiile se vor putea extinde ușor ca arie.
Dobrogea
Media maximelor termice scade în 5 noiembrie până spre 8 grade. Vor urma trei zile de încălzire, cu aproximativ 5 grade, apoi vremea va fi în general în răcire, astfel că în ultimele zile din interval media temperaturilor maxime, cel mai probabil, nu va mai trece de 12 grade. Media minimelor de temperatură va avea variații, în general, între 1 și 6 grade. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere începând cu data de 10 noiembrie.
Muntenia
Și aici media maximelor termice scde din 5 noiembrie până spre 10…11 grade în data de 5 noiembrie. Între 6 și 8 noiembrie, media temperaturilor maxime va crește cu 4…5 grade, apoi regimul termic va fi în scădere, iar în ultimele zile, probabilitatea ca aceasta să mai depășească 12…13 grade va fi mică. Media minimelor de temperatură va oscila, în general, între -1 și 4 grade. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere începând cu data de 10 noiembrie.
Oltenia
Media maximelor termice scade până spre 11…12 grade. Din 6 noiembrie vor urma trei zile de încălzire, cu aproximativ 4 grade, apoi vremea va fi în general în răcire, astfel că în ultimele zile din interval media temperaturilor maxime, cel mai probabil, nu va mai depăși 12…13 grade. Media minimelor de temperatură se va situa, în general, între -1 și 4 grade. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere începând cu data de 10 noiembrie.
La munte
În prima săptămână media maximelor termice va avea variații între 4 și 10 grade, iar a minimelor între -4 și 1 grad. În cea de a doua săptămână acestea vor fi în general în scădere, astfel că în ultimele zile, media temperaturilor maxime nu va mai depăși 4…5 grade, iar a minimelor -2 grade. Probabilitatea de precipitații va fi în creștere începând cu data de 10 noiembrie.