Connect with us

ACTUALITATE

Din loc de refugiu, Alona din Odesa a făcut din Cluj o a doua casă: M-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș

Publicat


alona bun

Alona Vasylenko din Odesa învață limba română. La Cluj, locul unde a ajuns când a fugit din calea războiului din Ucraina împreună cu fetița ei. Trăiește la Cluj-Napoca de aproape un an și jumătate și își câștigă existența, la fel ca mulți dintre conaționalii ei, în orașul care a „adoptat-o”.

Alona are 34 de ani, iar războiul purtat de Rusia în țara ei a adus-o în România. Acum locuiește la Cluj-Napoca cu mama și cu fetița ei.

Din loc de refugiu, Alona din Odesa a făcut din Cluj o a doua casă: M-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș

„Am ajuns la Cluj cu fiica mea pe 21 aprilie 2022. În acel moment situația din orașul meu, Odesa, era calmă, dar era înfricoșătoare”, își amintește Alona.
Acum, Odesa nu mai este în siguranță, dar acolo au rămas atât soțul ei, cât și părinții lui.
„La început am locuit în Cluj pentru siguranță, dar cu timpul m-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș. Este un oraș minunat, frumos, confortabil și tolerant! Am primit mult sprijin și îngrijire de la oamenii de aici”, mai spune tânăra.

Alona Vasylenko a fost ajutată de Crucea Roșie, iar acum primește ajutor de la Fundația Open Fields.

„Mama a aflat de la prietenii ucraineni despre programul Open Fields. Și a primit ajutor financiar timp de trei luni. În prezent, eu învăț limba română cu ajutorul fundației”, mai spune Alona.

Și-a transformat hobby-ul în job la Cluj

În Ucraina, înainte de război, Alona lucra ca economist. A mai lucrat o perioadă online după ce s-a refugiat la Cluj, dar apoi și-a găsit aici un job.

„La Cluj am început să lucrez ca patiser, acesta este hobby-ul meu. Colegii români m-au ajutat foarte mult. Sunt prietenă cu unii dintre ei până astăzi. Dar când a început să fie greu să combin creșterea fiicei mele și munca, am renunțat”, a mai spus Alona.

Totuși, nu a stat de-o parte și a lucrat și ca recenzor la Cluj-Napoca. Ea a intervievat familii din Ucraina cu privire la situația și viața lor în România.

Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.

З місця тимчасового перебування м. Клуж став другою домівкою для одеситки Альони: «Я полюбила це місто всім серцем».

Одеситка Альона Василенко вивчає румунську мову у Клужі, куди вона приїхала, коли втікала з донечкою від війни в Україні. Вже майже півтора роки живе і заробляє на життя у Клуж-Напоці, як і багато її співгромадян у місті, яке її «приютило».

Альоні 34 роки і війна, яку Росія розв’язала в її країні, привела її до Румунії. Зараз вона проживає в Клужі разом з мамою та маленькою донькою.

З місця тимчасового перебування м. Клуж став другою домівкою для одеситки Альони: «Я полюбила це місто всім серцем».

«Я, разом зі своєю донькою приїхали в Клуж 21 квітня 2022 року. Тоді в моєму місті Одеса ситуація була спокійною, але було страшно», – згадує Альона.

Зараз в Одесі вже не безпечно і там залишились її чоловік та його батьки.
«Спочатку я жила у Клужі щоб бути у безпеці, але з часом це місто запало мені в душу. Це чудове, красиве, комфортне та толерантне місто! Я отримала велику підтримку та турботу від тутешніх людей», – каже молода жінка.

Альоні Василенко ще на початку допоміг Червоний Хрест, а зараз вона отримує допомогу від Фонду Open Fields.

«Про програму Open Fields моя мама дізналася від українських друзів. Вона отримувала матеріальну допомогу протягом трьох місяців. Зараз я вивчаю румунську мову на курсах, які пропонує Фонд», – каже Альона.

В Клужі Альона перетворила своє хоббі на роботу.

До війни в Україні Альона працювала економістом. Після того, як приїхала до Клужу все ще працювала онлайн, а згодом вже й знайшла роботу тут у місті.

«У Клужі я почала працювати кондитером – це моє хобі. Мені дуже допомогли румунські колеги. З деякими з них я дружу й донині. Але коли стало важко поєднувати виховання доньки і роботу, я звільнилась», – розповіла Альона.

Проте вона не лишилась осторонь і також працювала рецензентом у Клуж-Напоці. Опитувала родини з України щодо їхньої ситуації та життя в Румунії.

Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius пропонують вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади м. Клуж, є її повноцінними членами та розпочали «життя з самого початку» . Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UMFIH Cluj-Napoca, în doliu. Dr. Cristina Schnell, cadru didactic și medic pediatru, s-a stins din viață

Publicat

lumanare morti pixabay

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca anunță trecerea în neființă a dr. Cristina Schnell, asistent universitar în cadrul Disciplinei Pediatrie III, Facultatea de Medicină.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.

O prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală clujeană

Dr. Cristina Schnell a fost o prezență respectată atât în comunitatea academică, cât și în cea medicală. În calitate de medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, și-a pus în mod constant experiența în slujba celor mici, iar ca asistent universitar, a contribuit semnificativ la formarea viitorilor profesioniști în medicină. A coordonat stagiile clinice pentru studenții din anul V și pentru asistenții medicali licențiați din anii III și IV, oferind totodată sprijin în realizarea lucrărilor de licență.

„Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea doamnei dr. Cristina Schnell, asistent universitar la Disciplina Pediatrie III din cadrul Facultății de Medicină.

Comunitatea academică transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate

Dr. Cristina Schnell a fost medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și cadru didactic asociat dedicat, implicându-se activ în coordonarea stagiilor clinice pentru studenții de anul V și asistenți medicali licențiați (anii III și IV), precum și în coordonarea lucrărilor de licență. Pe plan științific, s-a remarcat prin interesul pentru pneumologia și somnologia pediatrică, fiind doctorand cu un proiect axat pe biomarkerii în sindromul de apnee obstructivă în somn la copil.

Comunitatea academică a UMF „Iuliu Hațieganu” transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate”, a transmis UMFIH Cluj-Napoca.

Dr. Cristina Schnell ea căsătorită și avea doi copii.

Citește mai departe

EDUCATIE

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Publicat

Sala de Clasa cu logo Cluj24

Vineri, 20 decembrie, după terminarea cursurilor, începe vacanța de iarnă a elevilor. Școala se reia miercuri, 8 ianuarie.

Conform Ministerului Educației, structura anului şcolar 2024-2025 cuprinde intervale de cursuri şi intervale de vacanţă, astfel:

Intervale de cursuri:

– de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
– de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
– de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
– de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Începe VACANȚA de iarnă a elevilor. Ce vacanțe mai au în 2025

Intervale de vacanţă:

– de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
– o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
– de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
– de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.

Sursa: Ministerul Educației

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie

Publicat

ctp Cluj

CTP Cluj anunță programul mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie.

„In ziua de 24 decembrie 2024 – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 22,00, conform programului pentru zilele lucratoare;

CTP Cluj: PROGRAMUL mijloacelor de transport public în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie

– In zilele de 25, 26 si 29 decembrie 2024, respectiv 1, 2, 5, 6 si 7 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 6,00 – 23,00, conform programului de transport pentru zilele de duminica;

In 25 decembrie 2024 si 1 ianuarie 2025 liniile spre VIVO! Cluj-Napoca (28B si 43P) si cursele speciale CARREFOUR vor fi suspendate, fiind suplimentat transportul pe liniile 24, 28 si 43B. Linia 24B va avea un program special;

– In zilele de 27 si 28.12.2024 respectiv 3 si 4 ianuarie 2025 transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sambata;

Suplimentar, in data de 27.12.2024 si 03.01.2025 vor fi introduse plecari pe liniile 26L, 36L, 48L, 50L si 52L pentru a asigura legatura intre cartiere si B-dul Muncii, respectiv zona Emerson.

– In ziua de 30 decembrie, transportul urban si metropolitan se va desfasura intre orele 5,00 – 23,15, conform programului pentru zilele lucratoare;

– Transportul de noapte se va desfasura in perioada 24.12.2024 – 07.01.2025 intre orele 23,00 si 1,30 (la ora 1,00 – ultimele plecari din capetele de linii) pe liniile 5N (str. Traian Vuia–P-ta Garii), 25N (str. Unirii–str. Bucium) si 54N (cart. Zorilor – cart. Grigorescu). Exceptie fac zilele de 24 decembrie – Ajun de Craciun si 31 decembrie 2024 – Ajun de An Nou, cand transportul va fi asigurat intre orele 22,00 – 1:30. Plecarile se vor efectua din 30 in 30 de min.

Toate detaliile privind programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei si in aplicatia de mobil Tranzy”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI

Publicat

Avertizare meteo Cluj

Meteorologii avertizează că vremea se va înrăutăți începând de vineri seara, când precipitațiile vor cuprinde cea mai mare parte a țării. În Transilvania și Moldova vom avea parte de precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor cădea mai ales ploi.

De vineri, ora 18, până duminică la ora 10, o informare meteo anunță precipitații în cea mai mare parte a țării.

Vor fi precipitații mixte în Transilvania și Moldova, în zona montană vor predomina ninsorile, iar în restul teritoriului vor fi mai ales ploi. Din seara zilei de sâmbătă (21 decembrie) în estul Munteniei, în Dobrogea și în sudul Moldovei vor fi ninsori și lapoviță.

ANM: Avertizări de VREME rea în weekend. Vânt, ninsori și POLEI

Local se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp. Izolat se va forma polei și ghețuș.

În regiunile vestice, estice și sud-estice,vântul va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 40…50 km/h.

Două avertizări cod galben vor intra în vigoare în weekend.

Prima vizează intensificări puternice ale vântului în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea, unde rafalele vor atinge viteze de 55-70 kilometri pe oră, începând de sâmbătă dimineața de la ora 3.00 până duminică la ora 10.00.

A doua avertizare cod galben anunță ninsori viscolite și polei în județele Tulcea și Constanța, precum și în jumătatea estică a județelor Ialomița și Călărași. Aceasta este valabilă de sâmbătă seara de la ora 20.00 până duminică la ora 10.00.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax