Connect with us

ACTUALITATE

Din loc de refugiu, Alona din Odesa a făcut din Cluj o a doua casă: M-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș

Publicat


alona bun

Alona Vasylenko din Odesa învață limba română. La Cluj, locul unde a ajuns când a fugit din calea războiului din Ucraina împreună cu fetița ei. Trăiește la Cluj-Napoca de aproape un an și jumătate și își câștigă existența, la fel ca mulți dintre conaționalii ei, în orașul care a „adoptat-o”.

Alona are 34 de ani, iar războiul purtat de Rusia în țara ei a adus-o în România. Acum locuiește la Cluj-Napoca cu mama și cu fetița ei.

Din loc de refugiu, Alona din Odesa a făcut din Cluj o a doua casă: M-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș

„Am ajuns la Cluj cu fiica mea pe 21 aprilie 2022. În acel moment situația din orașul meu, Odesa, era calmă, dar era înfricoșătoare”, își amintește Alona.
Acum, Odesa nu mai este în siguranță, dar acolo au rămas atât soțul ei, cât și părinții lui.
„La început am locuit în Cluj pentru siguranță, dar cu timpul m-am îndrăgostit din tot sufletul de acest oraș. Este un oraș minunat, frumos, confortabil și tolerant! Am primit mult sprijin și îngrijire de la oamenii de aici”, mai spune tânăra.

Alona Vasylenko a fost ajutată de Crucea Roșie, iar acum primește ajutor de la Fundația Open Fields.

„Mama a aflat de la prietenii ucraineni despre programul Open Fields. Și a primit ajutor financiar timp de trei luni. În prezent, eu învăț limba română cu ajutorul fundației”, mai spune Alona.

Și-a transformat hobby-ul în job la Cluj

În Ucraina, înainte de război, Alona lucra ca economist. A mai lucrat o perioadă online după ce s-a refugiat la Cluj, dar apoi și-a găsit aici un job.

„La Cluj am început să lucrez ca patiser, acesta este hobby-ul meu. Colegii români m-au ajutat foarte mult. Sunt prietenă cu unii dintre ei până astăzi. Dar când a început să fie greu să combin creșterea fiicei mele și munca, am renunțat”, a mai spus Alona.

Totuși, nu a stat de-o parte și a lucrat și ca recenzor la Cluj-Napoca. Ea a intervievat familii din Ucraina cu privire la situația și viața lor în România.

Asociația Cluj 24 și Fundația HEKS/EPER Romania împreună cu partenerii săi, Fundația Open Fields și Asociația Notorius, vă prezintă poveștile de succes ale refugiaților ucraineni care au devenit membri activi și funcționali în comunitatea clujeană și care au luat „Viața de la capăt”. Proiectul beneficiază de sprijin financiar din partea UNHCR și contribuie la Planul Regional de Răspuns pentru refugiați al UNHCR.

З місця тимчасового перебування м. Клуж став другою домівкою для одеситки Альони: «Я полюбила це місто всім серцем».

Одеситка Альона Василенко вивчає румунську мову у Клужі, куди вона приїхала, коли втікала з донечкою від війни в Україні. Вже майже півтора роки живе і заробляє на життя у Клуж-Напоці, як і багато її співгромадян у місті, яке її «приютило».

Альоні 34 роки і війна, яку Росія розв’язала в її країні, привела її до Румунії. Зараз вона проживає в Клужі разом з мамою та маленькою донькою.

З місця тимчасового перебування м. Клуж став другою домівкою для одеситки Альони: «Я полюбила це місто всім серцем».

«Я, разом зі своєю донькою приїхали в Клуж 21 квітня 2022 року. Тоді в моєму місті Одеса ситуація була спокійною, але було страшно», – згадує Альона.

Зараз в Одесі вже не безпечно і там залишились її чоловік та його батьки.
«Спочатку я жила у Клужі щоб бути у безпеці, але з часом це місто запало мені в душу. Це чудове, красиве, комфортне та толерантне місто! Я отримала велику підтримку та турботу від тутешніх людей», – каже молода жінка.

Альоні Василенко ще на початку допоміг Червоний Хрест, а зараз вона отримує допомогу від Фонду Open Fields.

«Про програму Open Fields моя мама дізналася від українських друзів. Вона отримувала матеріальну допомогу протягом трьох місяців. Зараз я вивчаю румунську мову на курсах, які пропонує Фонд», – каже Альона.

В Клужі Альона перетворила своє хоббі на роботу.

До війни в Україні Альона працювала економістом. Після того, як приїхала до Клужу все ще працювала онлайн, а згодом вже й знайшла роботу тут у місті.

«У Клужі я почала працювати кондитером – це моє хобі. Мені дуже допомогли румунські колеги. З деякими з них я дружу й донині. Але коли стало важко поєднувати виховання доньки і роботу, я звільнилась», – розповіла Альона.

Проте вона не лишилась осторонь і також працювала рецензентом у Клуж-Напоці. Опитувала родини з України щодо їхньої ситуації та життя в Румунії.

Асоціація Cluj 24 та Фонд Heks/Eper Румунія разом з партнерами Фондом Open Fields і Асоціацією Notorius пропонують вашій увазі успішні розповіді українських біженців, які беруть активну участь у житті громади м. Клуж, є її повноцінними членами та розпочали «життя з самого початку» . Проект отримує фінансову підтримку від УВКБ ООН і робить внесок у Регіональний план реагування на біженців УВКБ ООН.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca

Publicat

CFR Cluj, meci cu Parod București

CFR Cluj a anunțat, miercuri, că va disputa patru partide amicale în stagiul de pregătire pe care îl va efectua în Austria, în perioada 21 iunie – 1 iulie.

Conform paginii oficiale de Facebook a clubului, formația condusă de Dan Petrescu va întâlni în 23 iunie pe Slovan Bratislava (Slovacia), în 26 iunie pe Grazer AK (Austria), în 28 iunie pe Ceske Budejovice (Cehia) și în 30 iunie pe Debrecen VSC (Ungaria).

Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca

Lotul echipei CFR Cluj a efectuat, miercuri, primul antrenament al perioadei de pregătire pentru noul sezon. Între 11 și 20 iunie, echipa se va antrena la Cluj-Napoca, urmând ca apoi să se deplaseze în Austria.

Primul meci oficial al vicecampioanei va avea loc la 5 iulie, când va întâlni FCSB în Supercupa României.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE

Publicat

tezaur

La începutul lunii trecute, după ce „piața” politică a fost zdruncinată de scorul obținut la primul tur al prezidențialelor de către candidatul suveranist, moneda națională s-a depreciat până la 5,0991 lei/euro.

Dorința românilor de a nu schimba parcursul european al țării a adus în fruntea statului un candidat antisistem proeuropean. Aceasta a calmat piața financiară, iar treptat leul a recuperat o parte din terenul pierdut.

Notă distinctă o face segmentul monetar, unde indicii ROBOR s-au apropiat de maximul de 7,50%, echivalentul ratei lombard la care se pot împrumuta băncile de la BNR. Principalul motiv al acestei evoluții este reprezentat de sterilizarea lichidității la care a recurs banca centrală pentru a scumpi achizițiile de lei. Totodată, dealerii bancari nu se așteaptă la o scădere rapidă a inflației, ceea ce face dificilă o decizie a BNR de a reduce rata de referință.

ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE

La jumătatea acestei săptămâni media euro a scăzut la 5,0251 lei, față de 5,0558 lei miercurea trecută, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,025 – 5,034 lei.

Piața monetară s-a stabilizat, evoluție la care a contribuit faptul că băncile comerciale s-au împrumutat marți de la BNR cu 18,2 miliarde lei, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența la începutul săptămânii viitoare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.

Statul s-a împrumutat marţi cu 805 milioane lei printr-o licitaţie de obligaţiuni, scadente în septembrie 2032, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,50%.

„Euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari”

Foamea de bani a Ministerului de Finanțe, care trebuie să asigure atât necesarul de bani al statului dar și să achite dobânzile la titlurile de stat emise anterior căre mediul bancar intern și extern, au ridicat dobânzile pentru titlurile de stat Tezaur şi Fidelis până la 6,5%/an pentru cele în euro (dobânda de referință a BCE este de 2%), respectiv până la 8,35%/an (rata de politică monetară a BNR este de 6,5%).

Decizia de săptămâna trecută a BCE de a reduce principala sa rată directoare de la 2,25 la 2% a fost primită bine de investitori, iar euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari.

Miercurea aceasta piețele așteptau publicarea datelor privind inflația din Statele Unite, în condițiile în care administrația de la Casa Albă nu a ajuns la un acord comercial cu guvernul de la Beijing.

„Prețul gramului de aur a scăzut miercuri”

Euro se tranzacționa în culoarul 1,1405 – 1,1446 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,4117 la 4,3941 lei.

Intrarea în teritoriu negativ a inflației din Elveția a redus plasamentele în franci iar cursul a scăzut de la 5,3995 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,3476 lei, miercurea aceasta. Media lirei sterline a scăzut în aceeași perioadă de la 6,0049 la 5,9332 lei.

Chiar dacă cotațiile metalului galben au urcat la 3.316 – 3.349 dolari/uncie, prețul gramului de aur a scăzut miercuri de la 472,0952 lei la 471,0407 lei, după ce la jumătatea săptămânii trecute prețul a crescut până la 482,1625 lei, la circa 5 lei de maximul istoric atins la începutul lunii trecute.

Bitcoin testează depășirea recordului de 111.862 dolari atins în 22 mai  și fluctua miercuri între 109.051 – 110.298 dolari. Ethereum a urcat la 2.756 – 2.834 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

ECONOMIE

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Publicat

aplicatie hidroelectrica e1678567308461 1024x641

Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.

„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.

Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.

Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.

Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.

Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Publicat

bani sprijin romania vouchere (1)

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că propunerea aflată în prezent în discuție este să fie acordată, și după 1 iulie, suma de 71 de lei pe tichet, în fiecare lună, sub formă de vouchere pentru energie, românilor vulnerabili.

„Astăzi când discutăm suntem într-o fază matură cu privire la tichetele de energie, fiindcă obiectivul pe care noi, Ministerul Muncii, îl avem, având în vedere că noi suntem cei care ne ocupăm de protejarea consumatorilor vulnerabili, de cei care ar putea fi în sărăcie energetică, obiectivul nostru este ca după 1 iulie, când nu vom mai avea plafonare, să venim cu o variantă care să îi ajute în continuare pe români să-şi menţină posibilitatea de a-şi plăti facturile la energie.

simona bucura oprescu

simona bucura oprescu

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Împreună cu colegii noştri de la Ministerul Energiei, de la STS, de la Poşta Română şi cu colegii noştri de la ANPIS s-a lucrat la o formă consolidată astfel încât după 1 iulie să venim cu tichete care vor fi oferite consumatorilor care îndeplinesc condiţiile”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, potrivit ProTV.

Ea a precizat că acest act normativ ar putea fi aprobat de Guvern până la 1 iulie.

”În zilele următoare intenţia noastră este de a finaliza acest act normativ şi de a veni cu acesta în transparenţă astfel încât imediat ce noul guvern va fi învestit să dăm posibilitatea ca până în 1 iulie actul normativ să fie aprobat de Guvern”, a adăugat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că propunerea este ca un asemenea tichet să aibă valoarea de 71 de lei şi să fie acordat lunar.

”Valoarea la care este gândit actul normativ în acest moment, dar repet, şi azi şi mâine vor mai fi întâlniri pe acesta şi sigur aici este şi o componentă de impact financiar, valoarea la care colegii noştri au făcut în momentul acesta propunerea de act normativ este de 71 de lei pe tichet, acordat lunar”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În prezent, un consumator care are un venit mediu lunar de 1.386 de lei pe membru de familie este considerat vulnerabil.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate