Connect with us

EVENIMENT

Despre criza medicamentelor în România, cu Dragoș Damian, directorul executiv PRIMER (Patronatul fabricilor de medicamente din România)

Publicat


”Cel mai nepotrivit scenariu este cel în care populația își face stocuri (de medicamente) acasă…”

Odată cu criza medicală din România ies la iveală problemele vechi de guvernare. Industria farmaceutică, una ce putea reprezenta un important punct strategic și economic a fost neglijată constant de către autoritățile române prin taxe mari și nepotrivite, conform vocilor industriei. Astfel, producătorii de medicamente ajung să plătească taxe și de 30% pe ceea ce produc. În acest mod fabrici noi nu s-au construit, iar cele existente au fost fie dezvoltate fie închise.

Dragoș Damian este una dintre vocile din industria farmaceutică care face apel la autorități. Acesta spune că o altă abordare a autorităților ar fi putut ajuta la dezvoltarea producției de medicamente în România, iar lipsa implicării statului sau implicarea nepotrivită se vede mai ales în momente de criză. De asemenea, el menționează că în momentul de față producția internă poate asigura necesarul de medicamente simptomatice pentru români și oferă soluții prin care se pot suplimenta numărul de medicamente ce ies din fabrică, cu condiția ca autoritățile să coopereze.

Dragoș Damian spune că cel mai nepotrivit scenariu este cel în care populația își face stocuri acasă. Acesta evidențiază că medicația care ar putea fi vitală pentru un bolnav cu Coronavirus se poate strica în casa unui om ce nu are o nevoie reală. Singurul lucru pe care îl pot face românii este să nu intre în panică și să trateze această criză cu calm.

Iată în continuare interviul complet cu Dragoș Damian, director general Terapia Ranbaxy și totodată directorul executiv PRIMER (Patronatul fabricilor de medicamente din România):

Câte dintre medicamentele simptomatice pentru coronavirus sunt produse la fabrica Terapia?

Facem antivirale, antitermice și importăm antibiotice, care ar putea fi utilizate pentru tratarea simptomelor bolii, dar nu există, deocamdată, un medicament care să trateze boala. Boala este prea recentă și nu s-a dezvoltat un medicament sau un vaccin. Fabricăm paracetamol, fabricăm ibuprofen. Nu doar Terapia, toți producătorii din țară fabrică suficiente produse pentru a trata simptomatologia mai ușoară sau mai gravă a bolii.

Care sunt medicamentele care au cea mai mare cerere de când a început această criză medicală?

Exact cele ce tratează simptomatologia. Nu vă voi da nume de mărci pentru că nu e normal. Ar însemna ca oamenii să meargă prin farmacii, să fugă după ele și nu vreau să îmi asum așa ceva. Nu vă pot da date exacte, pentru că nu am făcut încă o analiză, dar ați văzut și dumneavoastră cozile din farmacii. În opinia noastră ca și producători și persoane din domeniu este inutil să se facă stocuri deoarece există suficientă producție în România pentru aceste medicamente. Dacă populația își face stocuri acasă apare situația în care medicamentele vor expira înainte să se consume. Este o problemă mare pentru că cei care vor avea cu adevărat nevoie de medicamente nu le vor găsi. Bineînțeles, cu recomandarea medicului și a farmacistului, oamenii sunt încurajați să se trateze.

În cazul în care producția internă nu mai face față putem importa medicamentele necesare?

Primul răspuns este că da. Al doilea răspuns este: dacă se închid granițele, mă îndoiesc că vor mai putea intra astfel de medicamente din import în țară. E clar că medicamentele importate vor fi primele ce nu se vor mai afla pe rafturile farmaciilor în caz că se închid granițele, țările declară situație de urgență. Exemplul cel mai bun este Italia unde din cauza stării de urgență sunt blocate foarte multe transporturi de medicamente și alte mărfuri înspre și dinspre Italia.

Producătorii de medicamente din țară sprijină acum în vreun fel statul în lupta cu virusul?

Putem să o facem, suntem flexibili să redirecționăm producția către anumite medicamente, dacă putem să le fabricăm. Eu am dat către Comitetul pentru situații de urgență o propunere cu câteva măsuri ce ne pot ajuta să ieșim din criză. Una dintre măsuri, de exemplu este să se facă o listă cu medicamente esențiale pe care noi, dacă le fabricăm, să le fabricăm în stocuri mai mari, iar dacă nu, prin relațiile internaționale pe care le avem, să le aducem. Atâta timp cât autoritățile nu cunosc ce necesar de medicamente există, nu stabilesc o listă după care noi să putem alerga în toate direcțiile ca să le găsim, nu avem ce face. Restul măsurilor sunt măsuri tehnice, nu pot fi explicate în cuvinte puține, dar toate măsurile au rolul de a favoriza producția.

Ce a însemnat pentru dumneavoastră structura veche a industriei farmaceutice?

A fost șansa României. Cele șase fabrici ce au fost construite înainte de 89′ de comuniști au fost preluate fie de fonduri de investiții, fie de operatori strategici internaționali au fost extinse și au intrat în lanțurile internaționale ale producătorilor. Acestea reprezintă o valoare economică și strategică excepțională pentru România. De exemplu, fabrica Biofarm din București este înființată în 1921. Toate aceste fabrici ar trebui declarate mâine unități strategice și statul ar trebui să facă tot ce îi stă în putință pentru a le ajuta să se dezvolte, automat să crească producția. Cred că efectele dezindustrializării României  se văd acum când suntem în caz de forță majoră. Din cauză că nu mai avem fabrici stăm cu mâna întinsă la străini care, la rândul lor, dacă au un caz de forță majoră nu ne pot ajuta nici dacă ar vrea. Toate fabricile ar trebui regândite ca și puncte strategice. Să nu uităm că în urmă cu câțiva ani am închis institutul Cantacuzino care era în proprietatea statului. Acum se pot vedea deciziile proaste, unele după celelalte, din politica medicamentelor. Nici nu are legătură cu culoarea politică. Câteodată mă întreb dacă nu cumva a fost și un interes în domeniul acesta pentru a fi aprovizionați numai de import.

Cum poate statul să încurajeze producția internă?

Statul ar trebui mâine să renunțe la celebra taxă ,,Clawback”. Banii aceștia ar putea fi reinvestiți în producție. Taxele în acest domeniu ajung până la 30%.

 

Un articol de Ștefan Chețan



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ISU Cluj: Un bărbat și o femeie în vârstă, cu arsuri, transportați la spital în urma incendiului din Someșeni

Publicat

ISU

Pompierii de la ISU Cluj au anunțat, sâmbătă seara, că în cadrul intervenției pentru stingerea incendiului din cartierul Someșeni, proprietarii casei au fost duși la spital.

”Un bărbat și o femeie, în vârstă de aproximativ 60 de ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale, după ce au fost consultați de către echipajul SMURD și au constatat că prezintă arsuri la nivelul feței și a mâinilor”, arată ISU Cluj.

Pompierii au lichidat incendiul după aproape 4 ore și vor stabili și cauza izbucnirii flăcărilor.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Un suporter al echipei Dinamo București și-a cerut iubita în căsătorie la Cluj, înaintea meciului cu ”U”

Publicat

Dinamo

Surpriză înaintea meciului de sâmbătă de la Cluj-Napoca de pe Cluj Arena dintre echipele ”U” Cluj și Dinamo București. Un suporter dinamovist și-a surprins iubita pe strada Piezișă cu o cerere în căsătorie.

Acesta a îngenucheat în fata fetei și i-a dăruit un inel, iar aceasta a izbucnit în lacrimi și l-a îmbrățișat.

Momentul a avut loc în fața celorlalți suporteri care au și afișat cu banner cu mesajul ”Vrei să fii soția mea?” și le-au cântat celor doi ”Casă de piatră”.

La final, fata a primit și un buchet de flori.

Meciul de fotbal ”U” Cluj – Dinamo Bucyrești din play-off a început la ora 20.

Citește mai departe

CULTURA

EXCLUSIV VIDEO. Icoane în miniatură, pe ouăle de Paște, pictate manual de o studentă din Cluj-Napoca

Publicat

Paște

Pasiunea și creativitatea pot transforma orice obiect într-o capodoperă unică și personală, adăugând emoții și dedicare. Așa s-a întâmplat și cu lucrările Denisei Damares Popovici, o tânără studentă la master la UBB Cluj-Napoca, care, din pură pasiune pentru artă, reușește să picteze, de Paște, scene biblice în miniatură, pe ouă.

Arta pe care o creează Denisa este mai mult sezonieră. În perioada Crăciunului pictează globuri, iar primăvara pictează ouă de Paște.

Întrebată cum a început să picteze pe ouăle de Paște, studenta a povestit cum totul a început în perioada pandemiei, când aceasta se afla la bunici, în Suceava, unde există deja tradiția de a decora ouăle în perioada sărbătorii religioase.

Artista intenționa să facă ouăle de Paște cu ceară, dar, ulterior, a fost inspirată să încerce ceva diferit, să picteze icoane în miniatură. Denisa Damares este absolventă a unui liceu de Arte și deține un atestat pe icoană, astfel că domeniul nu îi era străin.

Cum a început totul

Paște

“Am zis că aș încerca să le pictez sub formă de icoane. Și așa am început, pe ouă de găină. Am și spart multe dintre ele, chiar la final, când să le termin”, spune tânăra studentă.

Între timp aceasta a început facultatea în Cluj-Napoca, iar prioritățile s-au schimbat. Totuși, cadoul pictat pentru mama ei de Crăciun și postat ulterior pe Facebook i-a adus comenzi și i-a reamintit de talentul pe care aceasta îl are: “I-am pictat mamei mele de Crăciun un glob pe care l-am postat pe Facebook. După postarea respectivă am primit câteva comenzi, ținând cont că ceream și prețuri destul de mici”.

”După Crăciun, mi-am adus aminte că eu am pictat și ouă, că de acolo le aveam cu icoanele. Și m-am perfecționat foarte tare făcând globuri, fiind o suprafața foarte mică. Și mi-am cumpărat ouă de carton, ca să nu le mai sparg.

Erau și mai mari. Și tot așa am pictat câteva. Le-am și expus undeva la Sucevița, mă sunase un domn spunând că are un restaurant local, o pensiune mai mult. Și le-am expus acolo, s-au cumpărat câteva. Și de acolo, de atunci, am continuat cu globuri și ouă de Paște”, spune Denisa Damares.

Emoția, element principal în picturile ei

Pentru ea, nu este vorba doar despre tehnică, ci și despre emoție, deoarece pune mult accent pe expresivitatea lucrărilor sale: “Eu sunt adepta scenelor care transmit foarte multe emoții, pentru că mie, oricum, mi se pare pictura asta bizantină, că e un pic… lipsită de viață.

Îmi place foarte mult să adaug elemente care aduc foarte multă emoție”.

În zilele noastre orice poate fi o sursă de inspirație, iar pentru Denisa Damares, aceasta vine din icoanele catolicilor, cât și din picturi celebre, încercând apoi să le transpună în stilul bizantin, adăugând emoție.

“De obicei, eu mă inspir din icoanele de la catolici, dar și din picturi celebre.Încerc să le fac tot în stil bizantin, dar… modul în care se mișcă personajele să fie inspirat din picturile respective, pentru că ei sunt foarte statici în picturile bizantine.

Sau mai adaug elemente, cum ar fi lacrimi sau sânge, ceea ce nu prea există în mod normal în picturile respective”, mai spune studenta.

Procesul de creație și dificultățile acestuia

“Icoanele bizantine se fac folosind pigmenți cu emulsie de ou,doar că asta merge mai mult pe lemn, că are aderență folosind tehnica asta.

Având în vedere că pictez pe ouă, trebuie să folosesc acrilice, dar folosesc aceeași tehnică în straturi ca la pictura bizantină. Și la final, le dau cu vernis deasupra și, eventual, unde se potrivește, pun și foiță aurie”, explică artista.

În ceea ce privește partea dificilă din procesul de creație, pe care fiecare persoană o întâmpină, indiferent de domeniu, în cazul acesteia este pictarea chipurilor.

“Pentru mine, personal, cel mai dificil este să pictez chipurile, carnația, în general. Am pictat fețe care erau cât unghia de la degetul mic la un moment dat”, spune fata, râzând și arătând în același timp un exemplu.

Totodată, în procesul de creație sunt importante și ustensilele pe care le folosește:

“Îți trebuie pensule foarte subțiri și nici măcar nu găsesc pensule speciale pentru pictură atât de subțiri. Folosesc din astea pentru unghii. Și acolo e cel mai greu, că poți să greșești și dacă îi greșești chipul arată rău. Poți să faci restul cel mai frumos, că nu arată bine”.

Perfecționarea tehnicilor

Denisa Damares este o persoană perfecționistă, iar acest aspect se resimte în procesul de creație.

“Eu sunt foarte perfecționistă de fel și am mai pățit, nu știu, în anumite perioade să mi se pară că nu mai dau randament.

Dacă am foarte multe comezi, am uneori o imagine distorsionată asupra a ceea ce pictez. Mi se pare că nu mai arată atât de bine. Mi se pare că m-am grăbit în unele locuri”, menționează aceasta.

Așadar, datorită numărului mare de comenzi, tehnicile i s-au perfecționat în timp, odată cu volumul mare de creație.

Totuși, există și momente în care aceasta studiază separat: “Dacă mi se pare că nu mi-a ieșit nasul, nu mi-au ieșit buzele, am seri, în care îmi iau două ore și fac doar chestia asta pe un carnețel”.

Timpul de lucru

Fiind vorba despre pasiune și nu despre jobul principal, aceasta fiind și studentă, clienții sunt informați cu privire la timpul de lucru.

“De principiu, încerc să îmi avertizez clienții că comenzile trebuie făcute din timp și că durează foarte mult”, adaugă studenta.

Când vine vorba despre timpul pe care îl dedică picturii, acesta diferă în funcție de comanda pe care o primește, de dimensiunea produsului, precum și de complexitatea acestuia.

“Dacă vorbim de cele de dimensiunea unui ou de gâscă, durează o zi, maxim două, dacă stau constant pe el. Îmi iau două ore la final de zi și pictez.

Atunci când vine vorba despre un ou de struț, de exemplu, am deja două săptămâni de când lucrez la unul și cred că mi-ar mai lua încă o săptămână, deci cam așa, trei săptămâni. O lună, poate, dacă fac ceva și mai complicat.

Depinde foarte mult de complexitate, de personaje, câte trebuie să adaug, precum și alte detalii care durează destul de mult”, transmite tânăra.

Gestionarea timpului de lucru: Comenzi făcute în avans și vânzări ulterioare

Cu timpul, Denisa Damares a înțeles care sunt cerințele, iar produsele sunt realizate din timp și puse apoi la vânzare: “De ceva timp, eu mai mult creez. Fac globurile sau ouăle de Paște în funcție de cum mă inspir eu pe moment și le vând ulterior, nu prea mai iau comenzi.

Mai sunt persoane care îmi cer comenzi mai interesante, pe acelea le preiau.În general, m-am prins în timp cam ce preferă lumea și le fac în avans.

În perioada Paștelui, cele mai cerute sunt cele cu scena Învierii Domnului sau cu Răstignirea”.

Promovarea artei în era digitală, unde se găsește publicul țintă?

Denisa Damares a început promovarea pe Facebook, însă, odată cu vremurile, publicul doritor de artă se găsește mai mult pe platforma TikTok, unde tânăra a reușit să strângă zeci de mii de vizualizări la videoclipuri.

“Le-am postat pe Facebook inițial, dar primeam like-uri, nimic mai mult, iar apoi m-am lăsat o perioadă. Cu timpul am observat că pe TikTok găsesc publicul potrivit”, a completat studenta.

Care sunt prețurile

În ceea ce privește prețurile, acestea variază destul de mult în funcție de diferite criterii.

Astfel, un ou normal, de dimensiune normală, pornește de la 100 de lei și poate ajunge până la 250 de lei, având în vedere dimensiunea care o limitează pe Damares în procesul de creație, neputând să le facă foarte complexe.

În schimb, pentru un ou de struț, aceasta s-a gândit la suma de 2.000 de lei, având în vedere complexitatea acestuia, dar și faptul că un ou de struț cu un singur personaj se vinde pe piață cu aproximativ 800 de lei.

Pasiunea te poate izola de restul lumii

Dedicarea și pasiunea pot duce la izolare, chiar și atunci când găsești satisfacțieîn ceea ce faci. În ciuda împlinirii aduse de artă, pot interveni factori care te îndepărtează de viața dorită:

“Atunci când pictez mă și izolez foarte mult de oamenii din jur. În perioada Crăciunului și în perioada Paștelui mă simt foarte singură, pentru că eu de obicei nu prea ies din casă atunci când pictez.

Dacă încep să pictez, sunt doar acolo, focusată, nu mi-ar plăcea neapărat să fie jobul meu principal decât dacă aș găsi alt mod în care să pot socializa și cu alte persoane. Eventual să găsesc mai mulți artiști și să lucrăm împreună”.

Se poate stinge pasiunea?

“Îmi place foarte mult să pictez icoane, mi-a plăcut din liceu, pentru că am prins tehnica și am ajuns să fac o icoană foarte rapid. Mi s-a părut că sunt bună la chestia asta și mi-a adus foarte multă bucurie. Aveam timp să mă gândesc la idei, să fac schițe, să pun totul în scenă mai bine”, mai povestește Damares.

În momentele în care lucrezi pe comandă, când trebuie să livrezi totul într-un anumit interval de timp și poate după viziunea altcuiva, procesul în sine nu te mai bucură atât de mult.

“Când trebuie să te grăbești sau trebuie să mulțumești pe altcineva care nu înțelege exact cum ar arăta lucrurile mai bine sau nu-mi înțelege mie vizunea, ajungi să pictezi din obligație și nu îți mai placă neapărat ceea ce faci. Nu te mai bucură la fel de mult, nu mai ai nici inspirație, nici nimic”, explică tânăra.

Se poate transforma pasiunea într-o meserie de viitor?

Întrebată dacă pe viitor ar putea face din această pasiune job-ul ei principal, Denisa Damares a răspuns, cu o urmă de regret, că în România este dificil să te întreții ca artist.

”Nu prea, aici nu prea, pentru că ideea e că oamenii în România nu apreciază atât de tare arta. Pot să înțeleg de ce nu se întâmplă asta, având în vedere că salariile sunt mici. Nu își sacrifică nimeni pâinea pentru a cumpăra un obiect de artă.

Sunt persoane care o apreciează și își permit să o cumpere, doar că nu sunt atât de multe încât eu să mă pot întreține strict din chestia asta”, spune Denisa.

Când a fost întrebată ce și-ar dori să experimenteze pe viitor, aceasta a oferit un răspuns rapid, plin de pasiune și dorință: “Mi-ar plăcea foarte mult să fac compoziții proprii, dar durează foarte mult timp și cumva ar trebui să abandonez comezile ca să-mi pun în aplicare ideile și e destul de greu. Am nevoie de bani și când se termină banii, realizezi că nu îți permiți să pictezi doar din pasiune”.

Pentru susținere sau comenzi o puteți găsi pe Denisa Damares pe conturile sale de Instagram și TikTok:

Instagram: https://www.instagram.com/damaress_art/

TikTok:https://www.tiktok.com/@damares.popovici?_t=ZN-8vPzMWZSHdG&_r=1

Denisa Davidaș

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu de casă în Someșeni. SC Domeniul Public Napoca SA a dat o mână de ajutor pompierilor și a adus o cisternă cu apă

Publicat

De

incendiu

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, la acoperișul unei case de pe strada Elicei din cartierul Someșeni, pompierii intervenind de urgență mai ales că zona este în apropierea Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj. 

Pompierii lucrează la stingerea flăcărilor și au evacut mai multe materiale depozitate la etajul superior și la mansarda casei.

Incendiul este ținut sub control, intervenția pompierilor fiind sprijinită de SC  Domeniul Public Napoca S.A., din subordinea Primăriei clujene, cu o cisternă cu apă.

Traficul aerian de pe aeroport nu este afectat.

UPDATE. Au intervenit trei autospeciale ale ISU Cluj

”La fața locului au ajuns trei autospeciale pentru stingerea incendiilor, o autoscară și un echipaj SMURD. De asemenea, o cisternă a regiei de salubrizare sprijină intervenția pompierilor.
Echipajele operative au găsit depozitate, în podul și la etajul superior al casei, o cantitate mare de materiale diverse, care au favorizat extinderea flăcărilor și au îngreunat operațiunile pentru stingerea incendiului.
In aceste momente incendiul este sub control, însă pompierii acționează pentru evacuarea materialelor din casă, astfel încât să poată identifica și lichida toate focarele incendiului.
Nu au fost persoane care să solicite îngrijiri medicale în urma acestui eveniment”, au precizat pompierii ISU Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate