Connect with us

EVENIMENT

Deșeurile din construcții care ajung în râuri la Cluj sunt oficial FENOMEN NECONTROLAT. Societatea civilă vine cu soluții

Publicat


curatenie somes

Depozitarea necontrolată a deşeurilor din construcţii, demolări și excavări este oficial un fenomen la nivelul Clujului, conform experților Băncii Mondiale, care au semnalat problema în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030. Au adus și o lămurire – fenomenul este evident în majoritatea localităților din zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca.

Deșeurile sunt abandonate la marginea localităților, drumurilor și cursurilor de apă, mai ales la Florești, Apahida, Baciu, Chinteni, Bonțida, Jucu și Gilău.

”Depozitarea acestor deșeuri la marginea localităților, drumurilor și pe malul Someșului Mic și al afluenților acestuia contribuie la poluarea chimică, biologică și vizuală a mediului terestru și acvatic, in situ și în aval, cu costuri legate de amendarea periodică a autorităților publice locale (Primării); pentru diminuarea poluării apelor de suprafață au fost montate baraje plutitoare de deșeuri (pe Someșul Mic, în cartierul Grigorescu), însă situația persistă, fapt explicat de lipsa unei infrastructuri reale de colectare a deșeurilor din construcții și demolări (molozuri, mobilier uzat, sol excavat, rumeguș ș.a.)”, precizează Banca Mondială.

Cluj-Napoca ar trebui să fie exemplu, însă și aici existau doar două puncte pentru colectarea deșeurilor din construcții și demolări, iar unul dintre acestea a fost închis între timp. Raportat la populație, municipiul ar trebui să aibă șase asemenea facilități.

Floreștiul a luat măsuri și a pus la dispoziția cetățenilor containere speciale, pe lângă realizarea unor campanii punctuale de colectare. Cele două containere de 5 metri cubi sunt umplute zilnic în doar câteva ore. Se fac grămezi și în jurul lor, dar măcar nu mai sunt aruncate deșeurile în Someș.

Totodată se extinde și sistemul de supraveghere video astfel încât să fie depistați cei care basculează deșeurile din construcții în râu.

deseuri somes floresti

Luna trecută, Primăria Florești a ridicat încă 300 de tone de deșeuri de pe malurile Someșului, în zona străzii Tineretului, după ce doar la sfârşitul lunii octombrie autoritățile adunaseră alte 114 tone.

Noul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) nu rezolvă problema

Celebrul proiect cu finanțare europeană al Consiliului Județean Cluj, la care doar cheltuielile neeligibile au ajuns la dublul costului întregului proiect evaluat inițial, nu va rezolva problema.

SIDU 2021-2030 arată că în pofida implementării SMID, localitățile din zona metropolitană vor păstra atribuțiile legate de gestionarea deșeurilor din construcții și demolări, a celor din spații publice (coșuri de gunoi), a celor vegetale din întreținerea spațiilor verzi etc.

Acestea pot fi prestate direct sau prin delegarea către un operator de profil. În plus, toate UAT-urile trebuie să însoțească investițiile companiilor care se vor ocupa de colectarea și transportul deșeurilor municipal (spre exemplu, prin modernizarea punctelor gospodărești din ansamblurile colective de locuințe din zonele rezidențiale).

Societatea civilă din Cluj vine cu soluții

Acest fenomen scăpat de sub control a intrat deja în atenția societății civile clujene. Realizarea unei infrastructuri de colectare a deșeurilor din construcții este doar o parte din rezolvare, după cum a precizat Adrian Dohotaru, directorul executiv al Asociației Societatea Organizată Sustenabil (SOS), pentru Cluj24.

În acest sens a fost realizat un draft de colaborare între ONG-uri și instituțiile publice care au atribuții pe linia protecției mediului, în vederea constituirii Consiliului Apei.

Aici ar urma să activeze, alături de voluntari, reprezentanți de la Apele Române, Compania de Apă Someș, Agenția de Protecție a Mediului și Hidroelectrica. Împreună ar putea să gândească tema de concurs pentru amenajarea Someșului la nivel metropolitan.

Proiectul este susținut deja de către decanul Facultății de Arhitectură din cadrul UTCN Cluj, arhitectul Șerban Țigănaș.

Gestionarea deșeurilor din construcții ar putea să fie una dintre temele abordate de acest Consiliu al Apei, a declarat Adrian Dohotaru.

Protocolul de colaborare este în analiză la autoritățile din București.

Nu trebuie să dăm exemplu Elveția

Regulamente pentru gestionarea deșeurilor din construcții există la primării, însă edilii refuză să le impună prin sancțiuni de teama că vor ajunge nepopulari. Este și lipsă de organizare, e drept.

Potrivit lui Sandor Korosfoy, care conduce Asociația Ecologică Floare de Colț, puncte de colectare speciale pentru aceste deșeuri ar trebui să fie organizate la fiecare 50.000 de locuitori și cel puțin câte unul în fiecare localitate mai mică.

Pentru că de multe ori e problemă spațiul pentru organizarea acestor facilități, situația se poate rezolva prin puncte mobile și colectări lunare.

Este recomandat să fie cel puțin trei asemenea campanii într-un an: înainte de Crăiun, Paști și de Sf. Maria Mare.

”La nivel județean e mai simplă problema, aici e mai simplu de controlat. Dacă vezi pe malul apei că s-a aruncat ceva, poți determina aproape exact de unde provin acele deșeuri. Se pot pune și camere de supraveghere pe lângă râu, unde nu sunt case apropiate. Dacă situl e aproape de o zonă locuită, vecinii observă mișcarea și pot notifica autoritățile. Au și început clujenii de altfel să reclame tot mai mult asemenea fapte.

Este necesar și să fie o campanie de informare, să știe să reclame și unde să reclame. Poliția locală poate afla sursa deșeurilor, dar trebuie să colaboreze și ei, între primării și să aibă curajul să își amendeze cetățenii”, a spus Sandor Korosfoy.

Pentru colectarea rumegușului ar trebui să fie acțiuni separate, să fie achitată o taxă specială.

Unde primarii au impus respectarea acestor regulamente, oamenii i-au apreciat și i-au reconfirmat prin vot.

Sandor Korosfoy a activat în mai multe zone din țară și este de părere că nu trebuie să dăm exemplu de bune practici Elveția, este suficient să ne uităm la primari curajoși din România, din Bihor și din zona Odorheiului Secuiesc. Chiar și Foreștiul merge pe o direcție bună.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Profesorul Ciprian Mihali despre acceleraționismul lui Trump și progresismul cel bun

Publicat

Mihali

Pe profesorul Ciprian Mihali l-am invitat la podcast ca susținător al progresismului și al lui Nicușor Dan. Până la urmă a ieșit un dialog despre doctrina, câtă o fi, din spatele gesturilor administrației Trump, dar și despre progresism, de unde vine și ce vrea el. A fost ca la școală, didactic și lămuritor. Mai jos câyeva extrase din podcastul ”Contraste” de pe Cluj24.(Florin Danciu)

„Sigur că Statele Unite își doresc mai multă autonomie economică, vor să dea mai multă putere și mai multă prosperitate cetățenilor americani, dar nu e sigur că asta e calea. Iar cred că Statele Unite au suficienți anticorpi democratici care să permită temperarea acestui avânt pe care administrația Trump l-a luat, un avânt foarte voluntarist, foarte triumfător în declarații, dar care e contrazis de cifrele economice.”

„Există inclusiv teama că Statele Unite s-ar putea să-și piardă din ceea ce este vocația ei democratică. Am văzut câteva acțiuni în ultima vreme care sunt contrare spiritului democratic și mai ales spiritului american tradițional care datează de la 1776. Dar, încă o dată, eu cred că este doar un moment și că Statele Unite au instituții puternice, au o cultură democratică, au o sensibilitate populară, care nu va permite democrației americane să se prăbușească sau să se diminueze.”

„Eu n-aș crede că ne îndreptăm înspre un război, n-aș fi atât de pesimist sau de apocaliptic, deoarece cred că, cel puțin în administrația americană, există nivelurile 2-3, acolo unde sunt oameni experimentați, oameni care cunosc valorea riscului.”

„Un risc pe care îl văd este cel al incompetenței. Din nefericire, Donald Trump a promovat în jurul său niște oameni foarte loiali, care în același timp sunt foarte bogați, dar care sunt foarte puțin pregătiți pentru a conduce o societate de complexitatea societății americane și care să gestioneze nu numai problemele sociale, ci și problemele financiare sau problemele militare.”

Mihali

„S-ar putea ca multe dintre acțiunile lui Trump însuși și ale celor foarte apropiați lui să n-aibă nimic ideologic, să fie doar o pulsiune și un joc speculativ. Dar aceste elemente ideologice sunt, într-adevăr, foarte interesante pentru că se bazează pe o filozofie care trebuie să ne până pe gânduri. Iar această filozofie este aceea a acceleraționismului.”

„Este o treabă foarte neliniștitoare, pentru că, așa cum bine ați spus, se îmbină cea mai înaltă tehnologie cu modelul de guvernanță al corporațiilor. Și asta se întâmplă de ce? Pentru că și-a făcut loc în ultimii 10-15 ani această doctrină pe care unii o numesc acceleraționistă, pe care o studiez și eu și care are, sigur, are unele virtuți, dar are foarte multe inconveniente și foarte multe riscuri colaterale.”

„Această dezvoltare economică dorește să funcționeze într-un ritm pe care nu-l pot urma celelalte structuri ale societății, bunăoară structurile democratice.”

„Noi nu putem să funcționăm într-o societate de la care să avem pretenții de drepturi, de libertăți, de egalități, sub formă de cliențisau sub formă de acționari. Faptul de a fi cetățean într-o societate este cu totul altceva decât a fi clientul unei firme sau decât a fi acționarul ultraminoritar al unei firme. Chit că asta poate să ofere pe moment oarecare bogăție sau iluzia unei bogății.”

„Dacă ne uităm bine într-un asemenea model, evident, câștigurile se duc către oligarhie și nu este deloc întâmplător că tot acest model este promovat de oameni extraordinari de bogați. Multimiliardari.”

„Da, e un fel de darwinism social până la urmă, pentru că cei puternici, cei bogați, cei care obțin profiturile mai mari, ei au făcut bine că s-au îmbogățit, în vreme ce cei săraci au greșit ceva. Da? Și după aceea, sigur, etica protestantă a venit și a mutat asta și a spus nu, îmbogățirea nu e un păcat cu condiția ca ea să se facă după niște reguli etice respectând morala creștină.”

„Pe de o parte avem deci această dreptate sau această virtute a celui puternic, pe de alta parte avem o masă mare de oameni săraci care sunt săraci pentru că merită să fie săraci, care sunt bolnavi pentru că merită să fie bolnavi, care nu s-au descurcat în viață, nu au reușit să devină miliardari așa cum a devenit Trump sau cum a devenit Musk!”

„Progresismul în varianta 1.0 este progresismul care a dat naștere cetățeanului modern și statului națiune modern. Valul al doilea al progresismului este cel determinat de luptele sociale pentru drepturi sociale și economice. Bunoară copiii să nu mailucreze 14 ore înmina!”

„Al treilea val este valul care începe în anii 1960 cu afirmarea drepturilor sau cu revendicarea drepturilor pentru minorități.”

„Datorăm progresismului în istoria modernă, toate libertățile de care noi ne bucurăm astăzi. Nu doar progresismul a făcut asta. Pentru că putem să avem un progresism de stânga, putem să avem un progresism liberal. Putem să avem, de asemenea, o comunicare foarte bună între progresiști și conservatori.”

„Vă dau un singurexemplu pe care eu îl cunosc bine. Regele Belgiei, Leopold II. Dacă mergeți la Bruxelles, toată Belgia este un elogiu adus acestui rege modernizator, care, într-adevăr, a construit Bruxelles-ul așa cum îl știm. A dezvoltat Belgia. Dar el a făcut-o ucigând 8 milioane de congolezi în condiții oribile. Și exploatând resursele de cauciuc și de fildeș în niște condiții atroce. Primul genocid modern este genocidul congolezilor, care a fost trecut sub tăcere până de foarte curând.”

„Este figural ui Cecil Rhodes, marele explorator englez care a dat numele țării Rhodesia și care a jefuit fără milă teritoriile din Africa de Sud și din Nordul Africii de Sud, acolo unde astăzi avem aceste țări.”

„E foartegreu să convingi astăzi un evreu din România care și-a pierdut familia la Auschwitz că Mircea Vulcănescu este un erou. Deci, noit rebuie să fim foarte echilibrați și foarte inteligenti.”

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șofer amendat de două ori în 15 minute pentru depășirea vitezei pe DN1, între Turda și Cluj

Publicat

Un șofer din Cluj-Napoca a reușit „performanța” de a fi prins de două ori cu piciorul greu pe accelerație, la doar 15 minute distanță, pe același drum. Dacă prima abatere a fost cu 14 km/h peste limită, a doua oară a fost prins circulând cu 120 km/h pe un drum de 70 km/h.

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repetată a regimului legal de viteză și a regulilor privind depășirea, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Miercuri, 9 aprilie, în jurul orei 09.10, acesta a fost înregistrat cu aparatul radar în timp ce circula cu 84 km/h pe DN1-E60, fiind sancționat cu o amendă de 1.215 lei.

Doar 15 minute mai târziu, bărbatul a fost depistat circulând prin localitatea Copăceni cu 120 km/h, limita legală fiind de 70 km/h.

„La scurt timp, în jurul orei 09.25, același conducător auto a fost surprins din nou, de această dată rulând cu 120 km/h în localitatea Copăceni, unde limita legală este de 70 km/h. Pentru această abatere, a fost aplicată o nouă sancțiune contravențională, în valoare de 1.822,5 lei”, a transmis IPJ Cluj.

Vitezoman prins cu 173 km/h pe Calea Turzii

Într-un alt caz, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au înregistrat cu aparatul radar, pe Calea Turzii, un autoturism care circula cu viteza de 173 km/h. La volanul autovehiculului se afla un tânăr de 25 de ani, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.822,5 lei , iar, ca măsură complementară, i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.

Polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul întregului județ, miercuri, 9 aprilie. Activitatea a vizat, în principal, combaterea excesului de viteză și descurajarea comportamentului iresponsabil la volan.

În cadrul planului de acțiune SPEED MARATHON , au fost sancționați contravențional 311 conducători auto, iar 21 permise de conducere au fost reținute pentru depășirea limitei legale de viteză.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesaj RO-ALERT: cod PORTOCALIU de vânt puternic, în mai multe localități din Cluj. RECOMANDĂRI pentru populație

Publicat

cod

ISU Cluj a emis mesaj RO-ALERT în mai multe localități din județul Cluj, vizate de o atenționare meteo cod portocaliu de  vânt puternic. Cetățenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.

În urma atenționării meteorologice de COD PORTOCALIU, în data de 10.04.2025, în intervalul orar 14:30 – 17:00, a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru informarea și protejarea populației în localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Tureni, Aiton și Ploscoș.

În intervalul menționat, vor avea loc intensificări puternice ale vântului, cu rafale ce pot atinge viteze de 70…90 km/h.

Recomandări pentru cetățeni

ISU Cluj a transmis și o serie de recomandări pentru cetățeni:

  • Evitați deplasările în aer liber în perioada avertizată;
  • Nu staționați sub copaci, stâlpi de electricitate sau în apropierea panourilor publicitare ori a construcțiilor provizorii;
  • Asigurați ușile, ferestrele, obiectele de pe balcoane sau terase care pot fi luate de vânt;
  • Parcați autoturismele la distanță de copaci sau elemente de construcție instabile;
  • Urmăriți mesajele transmise prin sistemul RO-ALERT, postările autorităților locale și buletinele meteo actualizate;
  • În caz de urgență, apelați numărul unic 112.
  • Recomandăm calm, prudență și respectarea indicațiilor autorităților.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT de muncă în Dezmir. Un bărbat de 65 de ani și-a prins piciorul într-o MOTOCOASĂ

Publicat

accident

Un bărbat de 65 de ani a suferit, joi, un accident de muncă, la Dezmir, în Cluj. Acesta și-a prins piciorul într-o motocoasă. Starea lui este critică.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu au intervenit de puține momente în urma unui accident de muncă, petrecut într-o gospodărie din localitatea Dezmir, comuna Apahida.

La fața locului au fost dislocate o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD, precum și un echipaj ARTI al Serviciului de Ambulanță Județean.

ACCIDENT de muncă în Dezmir. Un bărbat de 65 de ani și-a prins piciorul într-o MOTOCOASĂ

Salvatorii, ajunși la locul solicitării, au găsit un bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani, care și-a prins piciorul într-o motocoasă pe timpul unor lucrări de igienizare din gospodărie.

Elementele utilajului au pătruns adânc în piciorul victimei, astfel încât a fost necesară dezmembrarea motocoasei de către pompieri și transportul la spital de către echipajul SAJ, împreună cu elemente din utilaj, pentru a fi îndepărtate ulterior de către personalul medical. Bărbatul este în vârstă de 65 de ani, este în stare de conștiență și cooperant, însă starea lui rămâne critică”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate