EVENIMENT
Descoperire importantă privind impactul poluării industriale, după studierea unor dinți de urs. Implicați și cercetători clujeni

Cele mai vechi dovezi pentru poluarea antropică a faunei sălbatice din Europa Medievală au fost descoperite în România, în urma unei cercetări la care au participat și doi clujeni.
Cercetarea a fost realizată de o echipă franco-română condusă de dr. Marius Robu de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române și dr. Jeremy E. Martin, de la École normale supérieure, ENS, Lyon, alături de dr. Ionuț-Cornel Mirea și dr. Daniel Vereș de la Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, dr. Sebastian Olive și Philippe Telouk.
Au fost studiați dinții unui urs brun care a trăit acum 1.000 de ani
Potrivit filialei Cluj a Academiei Române, cercetările au fost realizate prin investigarea elementelor-urmă (Pb, Li, Zn) în dentiția unui urs brun care a trăit în urmă cu aproximativ 1.000 de ani în Carpații Românești, în zona Mehedinți – Banat, o cunoscută istoric pentru activități metalurgice intensive desfășurate încă din perioada medievală.
”Valorile de fond, precum și nivelurile ne-naturale (ridicate) de plumb (Pb), litiu (Li) și zinc (Zn) ale unui mascul de urs brun de aproximativ 5-6 ani au fost detectate folosind hărți de elemente-urmă. Fragmentele elementelor analizate la înaltă rezoluție și secțiunile histologice au evidențiat amploarea senzorială a aportului de plumb, care a avut loc în timpul a cinci veri înregistrate (când animalul căuta în mod activ hrană). Concentrațiile crescute de Pb, Li și Zn în liniile terminale de creștere au fost interpretate drept dovadă pentru cea mai timpurie poluare antropogenă cu metale grele la un animal sălbatic”, se arată în cercetare.
Studiul subliniază impactul activităților industriale timpurii asupra unui omnivor terestru mare, demonstrând că amenințările antropice asupra vieții sălbatice nu au fost determinate exclusiv de vânătoare sau modificarea peisajului din ultimele decenii.
Cea mai veche dovadă documentată despre impactul poluării
”Rezultatele obținute indică cea mai veche dovadă documentată despre impactul poluării industriale asupra faunei sălbatice. În plus, amploarea poluării cu metale grele în acestă regiune dovedește existența unor centre siderurgice cu o vechime și importanță deosebite la nivel european”, arată cercetărtorii.
Studiul este primul de acest fel care analizează impactul poluării antropice timpurii asupra faunei de mamifere sălbatice din Europa. În același timp, este un exemplu de colaborare internațională de succes, concretizată prin accesul la tehnica de laborator disponibilă a Institut national des sciences de l’Univers (CNRS-INSU, Franța), dar și la un laser de înaltă precizie al Elemental Scientific Lasers, ENS, Lyon.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Superliga de fotbal ia o pauză de două săptămâni, timp în care se vor desfășura meciuri ale naționalelor mari și de tineret. CFR Cluj are nu mai puțin de 8 jucători convocați la loturile naționale.
„CFR-iști convocați la Echipele Naționale
Opt jucători de la CFR Cluj, CONVOCAȚI la loturile naționale
Louis Munteanu (România U21)
Matei Ilie (România U21)
Otto Hindrich (România U21)
Andres Sfait (România U20)
Lindon Emërllahu (Kosovo)
Virgiliu Postolachi (Moldova)
Aly Abeid (Mauritania)
Sheriff Sinyan (Gambia)”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
Golgeterul campionatului, Louis Munteanu, n-a intrat în vederile selecționerului Mircea Lucescu, însă va face parte din Naționala U21.
EVENIMENT
Consultații stomatologice gratuite, pe esplanada Cluj Arena, de Ziua Mondială a Sănătății Orale

Consiliul Județean Cluj susține o nouă campanie în domeniul medical: consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite, la Cluj Arena.
Consiliul Județean Cluj sprijină Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în vederea derulării proiectului „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”.
Consultații și radiografii dentare gratuite
Desfășurat sub egida Zilei Mondiale a Sănătății Orale, acesta include și realizarea, în data de 29 martie a.c., în intervalul orar 10:00-17:00, pe esplanada Cluj Arena, a unor consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite cu cabinetul mobil Smilemobil.
De asemenea, vor fi desfășurate și activități de informare și un flashmob.
„Invit clujenii să recurgă cu încredere la aceste servicii oferite în mod gratuit și să se îngrijească de sănătatea lor orală. Atât copiii cât și adulții pot beneficia de sfaturi și informații utile, direct de la specialiști, în vederea menținerii unui zâmbet sănătos și pentru prevenirea unor eventuale afecțiuni”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Ziua Mondială a Sănătății Orale
La nivel mondial, în data de 20 martie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale, cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală.
Reamintim, în acest context, faptul că forul administrativ județean s-a implicat de-a lungul timpului și în alte campanii din domeniul medical, precum cele ce au vizat prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân, cea referitoare la depistarea precoce a tuberculozei, în cadrul cărora au fost testate zeci de mii de persoane, respectiv campanii de donare de sânge.
CULTURA
Când poartă porcul paie’n gură. Cum se „citea” vremea în satele clujene din vechime. Bătrânii tălmăceau ”mesajele” naturii

Expresia când „poarta porcului paie în gură” e adevărată și, mai mult, reprezenta un semn de schimbare a vremii cunoscut în satele clujene din vechime.
Bătrânii satului, spun spaicliștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj știau tălmăci mesajele pe care le transmitea natura.
Cum se ”citea” vremea, în satele clujene din vechime
Sigur, cei în vârstă erau cei care învățau, în timp, să privească atent la tot ce-i înconjura și să interpreteze semnele cerului, comportamentul animalelor și al păsărilor, pentru a putea anticipa schimbarea vremii și, în funcție de acest lucru, să-și organizeze muncile agricole.
”În vechime, oamenii din localitatea clujeană Râșca știau că atunci când răsărea soarele cu o lumină prea intensă, ori apunea într-o geană de nor roșiatic, urma să plouă. Vremea rea era prevestită și de animale sau păsări. Spun oamenii că atunci când <<poartă porcul paie în gură>>, când rândunelele zboară jos, pe lângă pământ, când vrăbiile se adună în stol și sunt foarte guralive, sau când măța își linge parul, vine ploaie”, arată specialiștii clujeni.
Credințe care s-au păstrat până în zilele noastre
Existau și alte credințe care se păstrează și astăzi în satele din zona de munte a Clujului. Astfel, oamenii încă folosesc ritualurile care îi ajută să fie sănătoși la cap sai să nu li se „strâmbe fața”.
„Când auzi primu’ tunet de vară, să te lovești de trei ori în cap cu ceva din metal, ca să fi tare și sănătos la cap. Când vezi vântoasele (vârtejuri de vânt) primăvara, să scuipi de trei ori în cruciș, să te întorci cu spatele și să-ți faci semnul crucii, ca să nu-ți strâmbe fața. Tot așa, înainte să bei apă dintr-un izvor, fântână sau un vas nou, să sufli de trei ori în semnul crucii”, mai arată spcialiștii clujeni.
Foto: După ploaie – Măguri, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT

După anvelopele de iarnă și de vară, șoferii clujeni mai au o opțiune: fără anvelope. Cel puțin asta a ales un șofer care a condus mai mulți kilometri o mașină fără două anvelope, adică metal pe asfalt.
Acesta ar fi fost oprit în trafic la Gârbău, martorii spunând că ar fi fost băut.
VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT
„Treaz-trezuț era omul”, comentează sarcastic un martor.
„Ferească Dumnezeu ce gălăgie o făcut când o trecut prin Gârbău și ce miros urât o lăsat după ce o tras fiarele alea pe jos fără roți. Înnebunește lumea asta”, a comentat o internaută.
Sursa video: Info Trafic jud. Cluj, Izabella Moldovan Hences