ACTUALITATE
Deputatul independent de Cluj, Adrian Dohotaru, inițiază legea socială a deceniului: indemnizații de șomaj și ajutoare sociale dublate

În actuala criză creată de pandemia de coronavirus, deputatul independent de Cluj, Adrian Dohotaru, a inițiat o lege socială care va revoluționa sistemul de protecție socială la noi în țară.
„Criza sanitară a declanșat o criză economică și socială. De aceea, am inițiat și am depus un proiect de lege care, odată adoptat, revoluționează sistemul de protecție socială din România. Proiectul de lege prevede creșterea valorii Indicatorului Social de Referință (ISR) de la 500 de lei cât e în prezent la 1200 de lei, ceea ce va rezulta într-o creștere mai mult decât dublă a cuantumului indemnizației de șomaj și a prestațiilor sociale. Proiectul mai prevede și modificarea anuală a valorii ISR, prin Hotărâre de Guvern, în conformitate cu indicele prognozat al prețurilor de consum. Proiectul de lege este co-inițiat și semnat de reprezentanți de seamă ai mai multor partide politice din PSD, PRO România și UDMR.
În ciuda creșterii economice din ultimii ani, protecția socială oferită de statul român celor mai vulnerabili membri ai societății a fost din ce în ce mai precară. Beneficiile creșterii economice au fost culese de o elită restrânsă și nu au fost redistribuite către cei mulți și nici către categoriile cele mai vulnerabile.
Spre exemplu, indemnizația de șomaj a ajuns azi o sumă modică, media lunară a indemnizaţiei de şomaj pe anul 2018 fiind, conform datelor INS, de 460 lei și reprezentând doar 24% din salariul minim brut. Prin comparație, în anul 2008, media lunară a indemnizației de șomaj era de 401 lei și reprezenta 78% din salariul minim brut. În mod similar, ajutorul social numit venit minim garantat (VMG) reprezenta 33% din valoarea salariului minim brut în 2009. În prezent, valoarea VMG constituie doar 6% din salariul minim brut!
Una din explicațiile pentru acest declin continuu al protecției sociale este plafonarea Indicatorului social de referință (ISR), care este unitatea de referință la care se raportează prestațiile sociale și cele suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj la nivelul anului 2008, mai exact la suma de 500 de lei. Între timp, din decembrie 2008 și până în decembrie 2019, indicele prețurilor de consum a crescut cu 137%, ducând la o degradare severă a calității vieții și a puterii de cumpărare a tuturor beneficiarilor de prestații sociale.
Valoarea de 1200 de lei prevăzută în proiectul de lege reprezintă o majorare cu aproximativ 140% a sumei de 500 de lei, stabilite în anul 2008, pentru a recupera pierderea produsă de creșterea indicelui prețurilor de consum. Totodată, valoarea de 1200 de lei a ISR ar recalibra raportul disproporționat dintre valoarea ISR și valoarea salariului minim lunar brut, care ar ajunge astfel la aproape 60%.
Impactul bugetar al prezentei legi va fi semnificativ ducând practic la dublarea cheltuielilor legate de indemnizația de șomaj și a cheltuielilor legate de prestațiile sociale al căror cuantum este legat de ISR. Ponderea cheltuielilor cu protecția socială crește în PIB cu minim 2 puncte procentuale. Cu toate astea, consider că statul român are o marjă fiscală foarte mare, putând crește gradul de colectare de la actualul nivel, care este printre cele mai mici din UE (15-16% din PIB venituri fiscale), la un nivel care să ne apropie de media UE prin introducerea unui impozit progresiv pe venituri, pe proprietăți și pe profit, dar și prin creșterea capacității de colectare.
Crearea unui sistem de protecție socială eficient, care nu condamnă la sărăcie sute de mii de beneficiari ai diverselor prestații sociale, ci le oferă o plasă de siguranță, este un imperativ urgent. Alternativa o reprezintă haosul social, dezordinea, violența, care vor apărea inevitabil în contextul destabilizarii economice provocate de pandemia actuală. Pe lângă aceasta, păstrarea unui nivel scăzut al veniturilor populației pe timp de criză duce doar la o adâncire a crizei economice, ca urmare a scăderii cererii. Singura soluție de prevenire a acestui cerc vicios, în care veniturile în scădere adâncesc recesiunea este recursul la stabilizatorii automați, respectiv transferurile financiare către populație, sub forma indemnizației de șomaj, ajutoare sociale, etc, care stimulează cererea agregată și deci economia prin faptul că banii primiți de populație merg integral în consum.
Orice criză poate reprezenta și o oportunitate de a regândi politicile publice. Iar pentru România, criză produsă de pandemie poate fi șansa de a deveni un stat cu adevărat social, așa cum prevede Constituția”, se arată în comunicat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Gala Premiilor TIFF: „Pământ străin” – câștigătorul Trofeului Transilvania, „Anul nou care n-a fost” – cel mai bun film românesc

Sub semnul eleganței și al celebrării excelenței cinematografice, gala de închidere a celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a reunit, sâmbătă seara, la Cluj-Napoca, artiști consacrați, tinere talente, cinefili pasionați și personalități marcante ale industriei filmului.
Trei figuri esențiale ale filmului internațional și românesc – Béla Tarr, Emilia Dobrin și Valerian Sava – au fost celebrate cu distincții pentru întreaga activitate, aplauzele prelungite din sala Teatrului Național din Cluj-Napoca marcând recunoașterea unei contribuții artistice profunde și de durată.
Maria de Medeiros, premiată pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale
Actrița portugheză Maria de Medeiros, cunoscută pentru rolul său emblematic din Pulp Fiction, a primit Trofeul Transilvania pentru Contribuția Specială adusă Cinematografiei Mondiale, o recunoaștere a rafinamentului și versatilității sale artistice.
Tot în cadrul galei, regizorul Mahdi Fleifel a fost distins cu marele Trofeu Transilvania pentru filmul To a Land Unknown / Pământ străin, apreciat pentru forța sa cinematografică și umanismul profund.
Recital al Corului Madrigal
Deschiderea galei TIFF.24 a fost una grandioasă, cu un recital susținut de prestigiosul Cor Madrigal. Gala a fost prezentată de președintele festivalului, Tudor Giurgiu, alături de prezentatoarea Amalia Enache. În spatele succesului ediției din acest an a stat o echipă impresionantă: 300 de membri ai staff-ului și alți 300 de voluntari au făcut posibilă desfășurarea acestui eveniment de anvergură. Tudor Giurgiu le-a mulțumit acestora pentru dedicare.
Premiile pentru întreaga activitate, înmânate celor trei personalități – Béla Tarr, Emilia Dobrin și Valerian Sava – au constituit momentele de vârf ale serii. Tarr a susținut și un masterclass în cadrul TIFF, întâlnindu-se cu publicul festivalului.
Emilia Dobrin a fost aplaudată pentru rolurile din filme de referință, iar criticul Valerian Sava a fost omagiat pentru o viață dedicată artei cinematografice, fiind prezent la fiecare ediție TIFF de până acum.
Premiile din cadrul festivalului TIFF.24
- Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 euro: Pământ străin (To a Land Unknown, dir. Mahdi Fleifel, Marea Britanie)
- Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 euro, oferit de ICR: Xoftex (dir. Noaz Deshe, Germania)
- Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 euro, oferit de ICR: Debut (Debut, or, Objects of the Field of Debris as Currently Catalogued, dir. Julian Castronovo, Statele Unite ale Americii)
- Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim: Ghjuvanna Benedetti, pentru filmul Regatul (The Kingdom, dir. Julien Colonna, Franța)
- Premiul sectiunii “What’s Up, Doc?”, în valoare de 2.000 Euro, oferit de Tenaris Silcotub: Saturn (Saturn, dir. Daniel Tornero, Spania)
- Mențiunea Specială a juriului „What’s Up, Doc?”: Întoarcerea proiecționistului (The Return of the Projectionist, dir. Orkhan Aghazadeh, Franța), Scrisori de pe strada Wolf (Letters from Wolf Street, dir. Arjun Talwar, Polonia)
„Anul nou care n-a fost” – cel mai bun film românesc
- Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de Euro, oferit de DACIN SARA și servicii de laborator in valoare de 10,000 Euro, oferite de CINELAB România: Anul nou care n-a fost (The New Year That Never Came, dir. Bogdan Mureșanu, România)
- Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania: Viitor luminos (Bright Future, dir. Andra MacMasters, România)
- Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 Euro și 5.000 de euro în servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm: Ajutoare (Aid, dir. Valentin-Rareș Fogoroș, România)
- Premiul Publicului, în valoare de 2.000 euro, oferit de MasterCard: Surzenie (Deaf, dir. Eva Libertad García López, Spania)
- Premiul pentru Cel mai Popular Film românesc din festival (Vodafone Hearts’ Award), în valoare de 2500 de euro, oferit de Vodafone: Anul nou care n-a fost (The New Year That Never Came, dir. Bogdan Mureșanu, România)
- Premiul de Excelență regizorului Andrei Ujică, oferit de Nova Power & Gas
- Premiul de Excelență actorului Florin Piersic
Trei premii pentru întreaga activitate
- Premiul pentru Întreaga Activitate regizorului Béla Tarr
- Premiul pentru Întreaga Activitate actriței Emilia Dobrin
- Premiul pentru Întreaga Activitate criticului de film Valerian Sava
- Trofeul Transilvania pentru Contribuția specială adusă cinematografiei mondiale actriței Maria de Medeiros
EVENIMENT
Poliția Cluj: Patru pacienți de la Psihiatrie, internați la Spitalul Județean după incendiu. Au primit îngrijiri medicale

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că a fost sesizată, sâmbătă, cu privire la degajări de fum observate în zona unui pavilion al Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență de pe strada Victor Babeș din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele verificări, s-a stabilit că incidentul ar fi fost provocat de un pacient internat.
”În timpul intervenției pentru evacuare și stingerea focului, pacientul ar fi profitat de contextul creat și ar fi părăsit incinta spitalului, ulterior fiind depistat în municipiul Cluj-Napoca.
În urma evenimentului, 4 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 38 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spitalul clinic județean de urgență, nefiind înregistrate alte pagube materiale”, au spus polițiștii.
În cauză, verificările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului și dispunerea măsurilor legale corespunzătoare.
ISU Cluj: Pacienți intoxicați cu fum
UPDATE. ”Trei dintre pacienți au venit la ambulanța SMURD care ofereau consultul medical unei asistente și au cerut să fie transportați la unitatea de primiri urgențe susținând că au fost intoxicați cu fum.
Medicul SMURD, în colaborare cu personalul medical din secția de psihiatrie, a hotărât să-i transporte la unitatea de primiri urgențe, având în vedere că toți pacienții secției au fost relocați”, a transmis ISU.
EVENIMENT
Servicii de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, la Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca. Anunțul ministrului Boloș

Zece spitale de recuperare din țară, printre care și cel din Cluj-Napoca, vor beneficia de investiții de peste 740 de milioane de lei, a anunțat sâmbătă Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat de Mediafax.
Marcel Boloș a anunțat că în această săptămână au fost încheiate 15 contracte în valoare de 742 de milioane de lei pentru spitalele de recuperare din toate regiunile țării.
„Infrastructura de recuperare medicală va primi în sfârșit ce merită. Vorbim de cea mai mare investiție din ultimii ani în acest segment esențial al sănătății – adesea ignorat, deși exact aici, în centrele de recuperare, începe drumul real spre viața de după boală”, a scris pe Facebook ministrul.
Conform acestuia, investițiile vizează spitale din Cluj, Bihor, Constanța, București, Harghita, Prahova, Argeș, Galați, Botoșani și Arad, care vor putea primi peste 260.000 pacienți anual.
Servicii pentru copii
Investițiile vor asigura dotarea acestor unități cu echipamente medicale de ultimă generație și implementarea standardelor de eficiență energetică nZEB. Proiectele includ dezvoltarea serviciilor de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, modernizarea centrelor de balneologie și recuperare medicală, precum și extinderea și reabilitarea infrastructurii existente.
„Este o investiție în capacitatea României de a oferi tratamente de calitate după ce viața a fost deja dată peste cap fie de un accident, o boală gravă sau o intervenție chirurgicală majoră”, adaugă Boloș.
EVENIMENT
Un paznic de la Primărie a bătut un supraveghetor la un examen la UBB. A fost prins că a copiat. Are dosar penal

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, vineri seara, cu privire la producerea unui incident în cadrul unui examen susținut la UBB, iar din primele verificări a rezultat că în jurul orei 12.30, în timpul desfășurării unei evaluări scrise, o persoană aflată în exercitarea atribuțiilor de supraveghere a examenului ar fi fost agresată fizic, după ce a semnalat o posibilă tentativă de fraudare.
”Supraveghetorul a observat un candidat care ar fi utilizat un dispozitiv de tip smartwatch și i-ar fi solicitat acestuia predarea obiectului până la finalizarea testului. În acel moment, candidatul ar fi devenit agresiv, manifestând un comportament violent, agresându-l.
Totodată, persoana bănuită de comiterea agresiunii ar fi purtat în momentul incidentului o uniformă specifică Poliției Locale.
În cauză, polițiștii desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe”, arată IPJ Cluj.
Din informațiile Cluj24, bărbatul, care se numește Adrian Rusu nu este polițist local, ci este încadrat ca paznic la serviciul de pază al Primăriei Cluj-Napoca.
UBB condamnă violența
UBB a reacționat la acest incident.
”UBB condamnă violența de orice fel ar fi ea și încearcă să ia toate măsurile pentru a evita asemenea incidente.
Avem regulamente care spun clar care e conduita în spațiul academic și prevăd și măsurile ce se pot lua. Incidentul va fi analizat în Comisia de etică, iar aceasta va decide”, a trasmis universitatea.