Connect with us

ACTUALITATE

Decizie ȘOC! Curtea de Apel Cluj a anulat prevederile Guvernului privind Certificatul Verde și prelungirea stării de alertă

Publicat


Curtea de Apel Cluj a anulat, în primă instanță, Hotărârile de Guvern care impun Certificatul Verde Digital și continuarea stării de alertă. Acțiunea a fost inițiată de avocații Mikolt Kapcza Krisztina și Gabriel Marin.

Mikolt Kapcza Krisztina a declarat pentru Cluj24 că pentru prima dată de la începutul pandemiei, Justiția își ia rolul în serios de a treia putere în stat, și arată că nu trebuie să mai existe doar domnia puterii Executive.

”Am inițiat acest demers deoarece Guvernul încalcă vădit legea și nu își îndeplinește propriile obligații, introduce prin Hotărâri de Guvern discriminări și dispoziții care ar fi putut să fie introduse doar prin lege și doar prin respectarea criteriilor Constituționale.

Toate aceste restrângeri și discriminări mă privesc și pe mine personal, nu m-am putut duce la o serie de manifestări. Aceste restrângeri privesc pe toată lumea, și pe colegul meu Gabriel Marin.

Cea mai importantă problemă este însă cea de principiu: nu poți diferenția o categorie de cetățeni față de alții, atâta timp cât propovăduiești că vaccinarea este la libera opțiune, acest gest te privește doar personal, nu poate privi statul. Nu se poate să diferențiezi categorii de cetățeni și să îi faci să creadă că au mai multe drepturi decât ceilalți.

În sfârșit puterea judecătorească a înțeles aceste argumente și își arată adevărata forță de a treia putere în stat. Guvernul a redus în ultima vreme funcționarea statului la o singură putere, cea executorie, a încercat să scoată din ecuație puterea legislativă și cea judecătorească.

Mai ales că decizia CCR din iulie a admis excepția de neconstituționalitate parțială a L55 cu privire la lipsa asigurării unui acces efectiv la justiție în privința HG privitoare la prelungirea stădii de alertă. Decizia de astăzi arată că totuși Justiția își ia rolul în serios și face ceea ce este menit să facă”, a declarat avocatul Mikolt Kapcza Krisztina pentru Cluj24.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cum arată FLOTA noului operator de salubritate din Cluj. Toate cele 294 de mașini și utilaje sunt NOI

Publicat

De

gunoi2

Începând de vineri, 27 ianuarie, un nou operator de salubritate va ridica gunoiul la Cluj. Acesta și-a prezentat flota de mașini și utilaje.

Noul operator de salubritate, Supercom, a câștigat licitația pentru gestionarea deșeurilor pe raza județului Cluj, Lotul I. În acesta sunt incluse municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și alte 43 de comune arondate.

gunoi1

FOTO. Cum arată flota noului operator de salubritate din Cluj. Toate cele 294 de mașini și utilaje sunt noi

Principalele activități pe care operatorul Supercom le va realiza vizează colectarea și transportul, la stațiile de transfer, a deșeurilor menajere reciclabile, pe 3 fracții, și a deșeurilor menajere reziduale.

gunoi4

Separat, vor fi colectate și alte categorii de deșeuri, precum deșeurile verzi din grădini și cele biodegradabile, deșeurile periculoase, deșeurile voluminoase sau deșeurile provenite din construcții și demolări.

gunoi7

Citește și: Viceprimarul Dan Tarcea: De vineri, Supercom se ocupă de colectarea deșeurilor în Cluj-Napoca. 85% din program a rămas la fel

Flota cuprinde 294 de mașini și utilaje care sunt noi, cu 0 kilometri la bord, și care sunt înmatriculate la Cluj. Flota cuprinde mașini pentru spălarea și întreținerea tomberoanelor, microbuze pentru transportul angajaților, utilaje speciale pentru încărcarea în tiruri a deșeurilor selective, mașini pentru acordarea asistenței tehnice și mașini de capacitate redusă pentru colectarea deșeurilor în localitățile mai mici.

Fiecare autoutilitară este dotată cu cântar electronic.

gunoi5

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat joi că așteaptă seriozitate și profesionalism din partea operatorului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Cluj REȚINUT de polițiști pentru FURT de gaze. Imobile RACORDATE ilegal, pagubă URIAȘĂ

Publicat

De

foto 2 c. turzii

Un bărbat de 47 de ani din Turda a fost reținut de polițiștii clujeni pentru 24 de ore, în urma mai multor percheziții făcute joi în județele Cluj și Sibiu.

Polițiști din cadrul IPJ Cluj au efectuat 16 percheziții în județele Cluj și Sibiu la domiciliul unor consumatori racordați ilegal la sistemul de gaze. Paguba se ridică la 100.000 de euro, prin deteriorarea echipamentului de măsurare a consumului.

Bărbat din Cluj reținut de polițiști pentru furt de gaze. Imobile racordate ilegal, pagubă uriașă

În baza probatoriului administrat, polițiștii Secției 4 Rurală Câmpia Turzii au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat în vârstă de 47 de ani din Turda.

Citește și: Percheziții în Cluj și Sibiu la domiciliul a 16 consumatori RACORDAȚI ilegal la sistemul de gaze. Pagubă de 100.000 de euro

Bărbatul este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și deteriorarea, modificarea, fără drept, sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate, ambele infracțiuni săvârșite în formă continuată, au transmis polițiștii clujeni.

Acesta a fost reținut în urma perchezițiilor de joi. Potrivit polițiștilor clujeni, trei foşti angajaţi ai unei companii de gaz ar fi adus modificări contoarelor de măsurare a gazelor naturale, mai precis ale indexurilor, influenţând astfel generarea unor consumuri mai mici decât valoarea reală, implicit şi a facturilor înregistrate.

Citește mai departe

CULTURA

Florin Piersic joacă de ziua lui de naștere la Cluj-Napoca în ”Străini în noapte” cu casa închisă

Publicat

De

Actorul Florin Piersic joacă, vineri, de ziua lui de naștere, în piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu, la Cluj-Napoca, pe scena Casei de Cultură a Studenților  cu casa închisă.

Spectacolul are loc de la ora 19 și este „sold out”, prețul unui bilet fiind 150 de lei.

Sala are o capacitate de 800 de locuri.

Florin Piersic împlinește, vineri, 87 de ani.

Citește și FOTO. Florin Piersic, pe scenă la Cluj, de ziua lui de naștere. În ce piesă joacă și unde

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău, înainte de duelul cu Rapid: „Există riscuri când sunt multe laude. Până acum am realizat doar un meci important”

Publicat

ioan ovidiu sabau1

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău îi averizează pe jucători să „rămână cu picioarele pe pământ” înainte de duelul de vineri cu Rapid București.

Cu toate că a jucat la giuleșteni, pentru Neluțu Sabău duelul cu Rapid nu are o însemnătate aparte

„Nu-l consider un meci special. E un club față de care mereu mi-am arătat aprecierea, respectul deosebit, au fost patru ani importanți. Mi-au redat bucuria să recâștig trofee”, a spus acesta.

Sabău, despre duelul cu Rapid: „Există riscuri când sunt multe laude. Până acum am realizat doar un meci important”

Antrenorul Universității îi avertizează, însă, pe jucători că trebuie să rămână cu picioarele pe pământ după victoria obținută în fața Voluntariului.

„Există acest risc când sunt multe laude, nefiind obișnuit să câștigi tot timpul, să intervină acel sentiment de automulțumire. Până acum am realizat doar un meci important”, a declarat Sabău.

Antrenorul șepcilor roșii a ținut să-l laude pe omologul său de pe banca Rapidului, Adrian Mutu.

„Mutu mi se pare din ce în ce mai matur, mai echilibrat. A crescut foarte mult ca și antrenor. Fotbalul românesc are nevoie de astfel de oameni care au reprezentat fotbalul nostru la cel mai înalt nivel”, a zis acesta.

Sabău s-a arătat înrijorat de starea gazonului de pe Cluj Arena: „Dacă ne vom lua măsuri nu va îngheța. Există instalația de încălzire, poate fi acoperit cu o folie. Necesită, într-adevăr, o implicare mai mare și sper să nu arate la fel cum a arătat la meciul cu Voluntari”, a mai declarat antrenorul Universității.

Un „nou transfer” pentru Universitatea Cluj

Odată cu întoarcerea lui Sabău pe bancă, Romario Pires a reintrat în planurile echipei: „Trebuie să învățăm să mergem înainte. Nu mai vreau să vorbesc despre ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Continuăm drumul pe care l-am început anul trecut și eu sunt mai motivat ca niciodată”, a declarat Romario Pires, în cadrul unei conferințe de presă.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: Captură video

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax