Connect with us
"

ACTUALITATE

De ce gunoiul nu se poate duce la CMID: Alin Tișe: „Licitația a fost contestată, am fost obligați să stăm pe loc”

Publicat


De la inaugurarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), niciun camion cu gunoi nu a dus deșeuri la celula operațională. Responsabilitatea a revenit Regiei Autonome a Domeniului Public, dar „a fost contestată atât licitația pentru operatorul definitiv, cât și licitația de stabilire a administratorului temporar”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ), pentru un post de radio local.

Pe aceeași temă: VIDEO Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Cluj este operațional! A intrat prima mașină de gunoi

Pe aceeași temă: CMID inaugurat de fațadă, acuză USR.

De ce nu este folosit în prezent CMID-ul

Președintele CJ a explicat faptul că celula inaugurată poate fi folosită și acum. Ea beneficiază inclusiv de toate avizele de mediu. În același timp, el spune că a oferit contractul, temporar, Regiei Autonome a Domeniului Public. Motivul pentru care acum nu se folosește rampa de colectare ce a costat peste 70 de milioane constă în faptul că „la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a fost contestată atât licitația pentru operatorul definitiv, cât și licitația de stabilire a administratorului temporar”.

Când se va putea folosi CMID-ul

Alin Tișe explică faptul că o licitație poate dura până la 4 ani. Totuși, el speră că o decizie a CNSC va fi făcută public în următoarele zile. „Zilele acestea așteptăm o soluție la CNSC, dar și ea poate fi atacată în instanță, de noi sau de firmă. Ce se va întâmpla dacă vom ajunge în instanță și vor dura 3-4 ani procedurile? În toate această perioadă vom continua să ducem gunoaiele într-o rampă care poluează, deși avem aceste celule ecologice, pentru că cineva nu dorește? Suntem într-un absurd absolut”, declară Alin Tișe.

Motivația din spatele construirii CMID

„Situația existentă, adică atingerea a 75% din gradul de ocupare la rampa RADP de la Pata Rât și a poluării excesive pentru populație au dus la o stare de urgență și aceasta a determinat convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde Agenția de Mediu și DSP au spus explicit că e nevoie de urgență să se sisteze depozitarea pe rampa de la Pata Rât și se ducă gunoaiele la un depozit care să nu mai polueze. Celula noastră nu mai poluează.

Asta înseamnă că pe durată de provizorat, până se obține autorizație de mediu pentru tot SMID-ul, pentru situația de urgență se aplică această hotărâre a CJSU, care are valoare de lege, nerespectarea hotărârii este caz penal. Este o maximă urgență să folosim aceste celule, e absolut normal să nu mai poluezi. Am întâmpinat însă această dificultate în a semna contractul de operare”, declară președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Ștefan Chețan 

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Vârstnicii cu pensia de 704 de lei vor primi un tichet de masă caldă în valoare de 180 de lei

Publicat

Violeta Alexandru, ministrul muncii și al protecției sociale, a anunțat că vârstnicii de peste 75 de ani care beneficiază doar de pensia garantată minimă, în cuantum de 704 lei, vor primi bonuri de masă în valoare de 180 de lei. Valoarea totală a proiectului este de 130 de milioane de lei.

„Aici un rezultat concret. Cu toate urgențele zilnice nu mai reușeam să vorbesc despre el. Un mic sprijin pentru pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani și cu 704 lei la care mă tot gândesc. Anul acesta esta așa dificil în contextul pandemiei dar oricând se poate face ceva, sunt acolo.

Mulțumesc, Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene!

Aproximativ 130 milioane euro pentru acest program finanțat din fonduri europene, fiecare persoană urmând să primească 180 lei/lună sub forma tichetelor electronice. Se vor folosi doar pentru achiziționarea mâncării calde de la unitățile autorizate. Primăriile vor transmite atât tichetele către pensionari cât și informații cu privire la unitățile autorizate, acolo unde acestea se pot utiliza.

Poți să faci bine într-o funcție publică!”, scrie Violeta Alexandru pe Facebook.

 

Aici un rezultat concret. Cu toate urgențele zilnice nu mai reușeam să vorbesc despre el. Un mic sprijin pentru…

Posted by Violeta Alexandru on Tuesday, 14 July 2020

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

S-a schimbat vârsta de la care poți deține buletin. Vom avea buletin cu CIP

Publicat

Cartea de identitate va putea fi emisă și persoanelor care nu au împlinit vârsta de 14 ani, transmite Camera Deputaților. Aceasta afirmă că a fost adoptat proiectul de lege care include incorporarea unui CIP în noile buletine.

Eliberarea acestuia mai repede de 14 ani este decizia părinților sau a reprezentanţilor legali. Mai mult, se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Documentul va asigura cetățenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

Proiectul mai include și înlocuirea datelor, astfel, să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, care va asigura “funcţionalitatea” de card de sănătate.

Cartea electronică de identitate și cartea de identitate simplă se eliberează:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

a) unei cărţi electronice de identitate,

b) unei cărţi de identitate simple, se mai precizează în proiect.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Țeapă a la grec! Românii care au mers în Grecia fără testul COVID-19 au fost opriți la graniță și nevoiți să se întoarcă acasă

Publicat

Autoritățile elene nu glumesc. Turiștii români care doresc să își petreacă vacanța în Grecia trebuie, începând de astăzi, să aibă o dovadă a testului COVID-19 negativ. În caz contrar, turiștii vor fi nevoiți să facă drum întors spre casă.

„Știam că măsura intră de la ora 6 dimineața”

Câțiva turiști români s-au ghidat după Ministerul de Externe care spunea că ,,începând de miercuri, 15 iulie, ora 6.00, pe lângă formularul electronic (codul QR), cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, emis cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul  Greciei”, iar vacanța lor a fost stricată. Se pare că autoritățile elene au pus în aplicare aceste măsuri la miezul nopții, iar turiștii care nu aveau dovada testului COVID-19 nu au fost lăsați să intre în țară.

Sursă: Digi24

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prefectul va fi audiat în Parlament în ancheta cu privire la românii ce au plecat în Germania în timpul stării de urgență

Publicat

Comisia Parlamentară care anchetează cazul în care 2000 de români s-au îmbrâncit unii în alții în parcarea aeroportului din Cluj, îi va audia pe Mircea Abrudean, prefectul de Cluj, și pe Moldovan Alexandru, prefectul de Suceava. Reprezentanții comisiei s-au întâlnit pentru prima oară în 6 iulie când au trimis scrisori instituțiilor responsabile de acel fiasco de la Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

Radu Oprea a spus că instituțiile respective nu au confirmat venirea la audieri. Până acum doar prefecturile din Cluj și Suceava au răspuns, însă motivația nu a fost completă. Ca urmare cei doi reprezentanți vor fi convocați la București.

„Nici răspunsurile pe care ar fi trebuit să le primim nu au sosit. Doar două instituţii dintre cele 11 cărora le-am trimis solicitări au răspuns. Este un fel în care instituţiile din România, Guvernul României înţelege să trateze Parlamentul. Eu solicit Guvernul României, solicit conducătorilor instituţiilor să transmită de urgenţă, cu celeritate, să răspundă la toate întrebările pe care le-am pus în corespondenţa transmisă către domniile lor”, a declarat senatorul.

„Dorim ca această comisie de anchetă să le dea acea încredere că într-adevăr suntem alături de ei şi că demersurile noastre sunt pentru aflarea adevărului şi a felului în care a fost posibil ca 2.000 de români să fie pe Aeroportul din Cluj în aceeaşi zi, în ciuda ordonanţelor militare care ne interziceau să ieşim din casă fără a completa o declaraţie”, a detaliat Radu Oprea.

Citește mai departe