Connect with us

EVENIMENT

VIDEO Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Cluj este operațional! A intrat prima mașină de gunoi

PublicatConsiliul Județean Cluj a anunțat azi că noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este operațional, după ce a intrat aici prima mașină de gunoi. 

Operatorul rampei temporare de deșeuri a RADP a notificat Agenția de Mediu Cluj în legătură cu atingerea pragului limită de 75% pentru depozitarea deșeurilor.

În contextul deciziilor pe domeniul mediu ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ținându-se cont de faptul că celula CMID este operațională, a fost asigurat fluxul deșeurilor sortate și ecologizate.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că, astfel, ”județul Cluj încheie definitiv epoca poluării!”

Investiția în CMID a depășit 70 de milioane de euro

Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi.

Pentru realizarea Celulei de depozitare au fost realizate lucrări de terasamente ce au presupus:

  1. dislocarea unor cantități de pâmânt și realizarea unor lucrări de umplutură de peste 750.000 de mc,  echivalentul a aprox 42.000 de autobasculante de 18 mc;
  2. soluții complexe de stabilizare și drenare a apelor subterane interceptate în versantul pe care a fost realizată prima celulă ce au presupus forarea a peste 300 de piloti de beton armat cu diametrul de 900 de mm cu lungimi de pâna la 27 de m și a peste 430 de m de piloți secanți cu lungimi până la 24 de m, respectiv forarea unei lungimi cumulate de peste 15 km;

Sistemul de drenare a apelor subterane de sub celulă și sistemul de drenare a levigatului au presupus utilizarea unei cantități de peste 40.000 de mc de sorturi, echivalentul a peste 2.200 de autobasculante de 18 mc.

Stația de osmoză de osmoză inversă pentru tratarea levigatului are o capacitate de operare de 106 metri cubi pe zi.

A. P.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

FOTO. Primărița din Chinteni îi urechează pe săteni. Nu au învățat să colecteze selectiv deșeurile

Publicat

Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, le atrage atenția sătenilor după ce nu putut constata o disciplină la cei care au depozitat deșeurile colectate selectiv în platformele amplasate la intersecția străzilor Ion Creangă, 21 Decembrie și Ștefan cel Mare.

”Aici au fost amestecate deșeurile, fără a se respecta indicațiile aflate pe fiecare platformă în parte. De asemenea, au fost depozitate și recipiente provenind de la produse cosmeticale și de curățenie, recipiente care, după cum v-am informat în repetate rânduri, se depozitează la deșeurile menajere”, a spus Suciu.


Recipientele provenind de la vopselele lavabile nu se depozitează la plastic. În perioada următoare, vom amplasa un tomberon pentru colectarea materialelor rezultate din construcții, unde veți putea depozita și astfel de recipiente.
Primărița insistă, în continuare, pe acordarea unei atenții sporite modului în care realizați colectarea selectivă a deșeurilor, dar și pe depozitarea corespunzătoare a acestora în platformele supraterane.

”Nu ne dorim sancționarea dumneavoastră, după cum cred că nici dumneavoastră nu doriți așa ceva. Vă rugăm ca, în cazul în care constatați că platformele aflate în imediata dumneavoastră vecinătate sunt pline, iar depozitarea deșeurilor nu mai este posibilă, să vă deplasați la o altă platformă. Menționăm că toate platformele vor fi golite săptămânal”, a mai spus Lucia Suciu.

A.P.

Citește mai departe

EDUCATIE

Se împlinesc 75 de ani de la revenirea Universității Regele Ferdinand I la Cluj și de la înființarea Universității din Cluj cu limba de predare maghiară

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) celebrează 75 de ani de la revenirea Universității Regele Ferdinand I la Cluj și de la înființarea Universității din Cluj cu limba de predare maghiară prin decret-lege.

„Astfel, în data de 28 mai 1945, apărea în Monitorul Oficial Decretul-Lege nr 406 pentru revenirea la locurile lor a instituțiilor școlare din Ardealul de Nord potrivit căruia „Universitatea Regele Ferdinand, actualmente cu sediul la Sibiu, cu toate institutele anexe (…) se reîntorc pe ziua de 1 Iunie 1945 la locurile lor, ocupându-și toate localurile ce au avut”.

În aceeași dată, Decretul-Lege nr 407 pentru înființarea la Cluj a Universității cu limba de predare maghiară prevedea, la art. 1, că „se înființează la Cluj, pe data de 1 Iunie 1945, o Universitate de stat, cu limba de predare maghiară”.

„Din 1945 vor exista două universități cu cele două limbi de predare”

Era pentru prima dată când la Cluj, orașul considerat capitala Ardealului, este acceptată existența simultană a două universități cu limbile de predare română și maghiară. Dacă în perioada 1872-1918 la Cluj a existat doar Universitatea Francisc Iosif (Ferenc Jozsef), cu limba de predare maghiară, între 1919-1940 – doar Universitatea Regele Ferdinand I cu limba de predare română, iar între 1940-1944 – din nou Universitatea Ferenc Jozsef cu limba de predare maghiară, din 1945 vor exista două universități cu cele două limbi de predare, care vor fi organizate, după 1948, în Universitatea Victor Babeș (universitatea românească) și Universitatea Bolyai (universitatea maghiară).

Cele două universități se vor uni în 1959 sub numele de Universitatea Babeș-Bolyai. La fondarea din 1872, universitatea maghiară a încorporat instituțiile de învățământ superior derivate după 1786/1850 din Universitatea din Cluj (Academia/Universitas Claudiopolitana – 1581/1606 – 1698-1786 -, cu predare în latină și germană), și anume Institutul Medico-Chirurgical și Academia de Drept, ducând astfel tradiția universitară în 1581.

„UBB este astăzi cea mai mare universitate a țării”

„Dezvoltarea și integrarea comunității academice au fost amplificate după 1990, când am reușit să construim o comunitate UBB performantă în paradigma multiculturalității, cu trei limbi oficiale de studiu: română, maghiară și german, precum și multe alte programe de studiu în alte limbi de circulație internațională”, afirmă rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB este astăzi cea mai mare universitate a țării, cu o tradiție academică veche (începând din 1581), ocupând, în ultimii patru ani, prima poziție în țară în Metarankingul Universitar (reunind cele mai importante clasamente internaționale ale universităților – https://ad-astra.ro/wp-content/uploads/2019/11/Metarankingul_Universitar_2019.pdf) și a fost recent acceptată în GUILD, organizația unora dintre cele mai valoroase universități “world-class” din Europa, ca universitatea reprezentativă din Europa de Sud-Est (https://www.the-guild.eu/news/2020/press-release_ubb_guild_22042020.pdf).

Universitatea Babeș-Bolyai are o ofertă comprehensivă – de la arte și științe umaniste la științe sociale, ale vieții și naturii, până la inginerie și tehnologie – și un profil multicultural cu trei limbi oficiale de studiu, alături de un profil academic internațional marcant (https://www.ubbcluj.ro/files/UBB_Goes_international.pdf)”, se arată în comunicatul UBB Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Sindicatul Aeroportului Cluj îi scrie premierului. Cât timp Alin Tişe îşi bate joc de noi?

Publicat

Sindicatul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca îi trimite o scrisoare deschisă premierului şi preşedintelui PNL, Ludovic Orban, în care îl întreabă cât timp îi va mai permite preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, “să-şi bată joc” de activitatea şi de angajaţii aeroportului.

“Scrisoare deschisă

Stimate domnule Președinte al Partidului Național Liberal,

Cât timp mai îngăduiți ca Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Păunel Tișe, să-și bată joc de activitatea și angajații Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A., și nu numai??

Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA face apel la calitatea dumneavoastră de Președinte al Partidului Național Liberal și de superior ierarhic, pe linie politică al domnului Alin Păunel Tișe, în calitatea acestuia de Președinte al Consiliului Județean Cluj, și vă solicităm respectuos să luați atitudine și să stopați acțiunile care pun într-o lumină defavorabilă activitatea și membrii Partidului Național Liberal.

Cum este posibil?

Vă informăm că, în urma unor manifestații legale organizate de Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, o parte dintre membrii de sindicat, Președintele Sindicatului și chiar Sindicatul au fost acționați în instanță de către domnul Alin Păunel Tișe, în nume personal, unde a fost reprezentat de casa de avocatură LĂPUȘAN & PARTNERS din Cluj. De asemenea, aceeași casă de avocatură îl reprezintă pe domnul Alin Păunel Tișe, tot în nume personal, în alte procese pe care le are cu angajații și conducerea Aeroportului.

Cum este posibil ca aceeași casă de avocatură să-l reprezinte, dar de această data, ca Președinte al Consiliului Județean Cluj în procese cu alte instituții sau persoane? Oare nu mai are Clujul avocați de renume suficienți, astfel încât să poată încheia un contract cu Consiliul Județean Cluj? Sau afacerile și problemele domnului Alin Păunel Tișe se întrepătrund și sunt datorate (sau din cauza?) poziției pe care o ocupă, de Președinte al Consiliului Județean Cluj, și nu pot fi împărtășite cu alți avocați? Oare nu mai dispune de fonduri necesare pentru a-și plăti avocații și folosește avocații angajați și plătiți de către Consiliul Județean din bani publici?

Solicităm să puneţi punct

Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj RA își exprimă îngrijorarea față de acțiunile haotice ale Președintelui Consiliului Județean Cluj care sunt în total dezavantaj cu instituția pe care o reprezintă.

Domnule Președinte, solicităm să puneți punct acestui imens și interminabil scandal al aberațiilor, al bătăii de joc! Vă rugăm să aplicați principiile bunei guvernări propagate de partidul pe care îl conduceți! Liberalismul are în centrul său individul, nu este vorba de o abordare de tip „egoist”, care exclude societatea sau interesul pentru binele comun! Nu aceasta este principiul PNL?!

Cu stimă,       

Sindicatul Independent al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A.

prin PREȘEDINTE

Ana-Maria CREȚU”

*titlul şi intertilurile aparţin redacţiei

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean a reziliat contractul cu spitalul Polaris

Publicat

Consiliul Județean (CJ) a reziliat astăzi contractul cu Spitalul Polaris. Măsura a fost implementată datorită modului cum pandemia cu virusul SARS-CoV-2 a evoluat în România. Consiliul Județean nu a plătit până la momentul rezilierii contractului niciun ban patronului Spitalului Polaris, Tudor Socea. Motivul pentru care nu s-a făcut nicio plată este datorat clauzelor contractuale. În contract se stipula faptul că plata se va face de abia după ce în spital vor ajunge primele persoane cu COVID-19. Reamintim că în județul Cluj, timp de mai multe zile, nu s-a înregistrat niciun caz nou de infectare cu noul coronavirus.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a declarat faptul că Spitalul Polaris a fost închiriat „în momentul în care Comitetul pentru Situații de Urgență (CPU) a cerut acest lucru”. Totodată Alin Tișe spune că, la analiza și decizia CPU, a încheiat înțelegerea pe care CJ a avut-o cu reprezentanții spitalului. „Contractul prevedea că de abia când se vor aduce bolnavii în spital se va plăti chiria. Comitetul ne-a transmis că ajung paturile din spitalele publice, motiv pentru care ne-a dat dispoziție să nu mai continuăm contractul. Noi ne-am conformat deciziei comitetului. Noi nu am decis nici să închiriem, nici să reziliem. Ei au decis”, a declarat Alin Tișe. De asemenea, rezilierea contractului nu a atras penalități.

Citiți și Consiliul Județean Cluj a preluat spitalul Polaris.

De asemenea recomandăm Spitalul Polaris din Cluj intră în prima linie în lupta cu COVID-19

 

Ștefan Chețan

Citește mai departe