Connect with us

CULTURA

Daniel David. DIAGNOSTIC de PSIHOLOG pentru românii nevaccinaţi: ANALFABETISM funcţional şi NEÎNCREDERE în decidenţi. VRĂJITOARE

Publicat


Românii, dar şi bulgarii, au cea mai mică rată de vaccinare anti-COVID-19 din UE. De vreo 30%. De circa trei ori mai mică decât în ţările vestice, unde este de peste 80-90%. Drept consecinţă, în România şi în Bulgaria sunt cele mai multe cazuri de îmbolnăvire. Dar şi cei mai mulţi morţi.

Care să fie cauza? Sunt românii mai deştepţi şi mai informaţi decât ceilalţi europeni? Un răspuns îl oferă rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. dr. Daniel David, psiholog teoretician, dar şi practician, psiho-terapeut.

Citește și CLUJENI DE CINCI STELE/ Sfaturile psihologului Daniel David „Pandemia este un pericol, dar trebuie să te raportezi flexibil”

Neîncredere reciprocă

Daniel David a explicat, într-o emisiune la Radio România, de ce sunt atât de mari diferenţe între rata de vaccinare din România (30%) şi cea din Danemarca, de exemplu, de peste 90%.

„Sunt studii de specialitate şi putem înţelege, de exemplu, de ce în Danemarca e un nivel atât de mare al vaccinării încât autorităţile au spus că pandemia nu mai reprezintă un pericol. În primul rând, acolo este o încredere reciprocă, bilaterală, între autorităţi şi oameni. Altfel spus, oamenii au încredere în autorităţi, fiindcă autorităţile au ieşit în faţă cu oameni credibili, atât politicieni cât şi experţi, şi, în acelaşi timp, politicienii, autorităţile au avut încredere în oameni, în sensul că au făcut o campanie prin educare şi prin informare, nu una de convingere pentru vaccinare, lăsându-le oamenilor elementul de liber arbitru.

Eu mereu am spus că dacă nu laşi acest element de liber arbitru, apare fenomenul de reactanţă psihologică, care este foarte periculos şi, indiferent cu ce oferte vii, oamenii le resping.

Deci, 1, încerederea reciprocă, un factor fundamental. 2: acolo puterea şi opoziţia au făcut echipă, au lucrat împreună pentru a aborda şi a confrunta pandemia, nu au încercat să capitalizeze, unul în dauna celuilalt, ceea ce la noi nu s-a întâmplat. Şi, 3: s-au bazat foarte mult pe date ştiinţifice cei care au luat decizii şi au avut experţi atât din zona medicală, cât şi din zona ştiinţelor comportamentale. În România, datele ştiinţifice nu sunt apreciate, perspectivele ştiinţifice nu sunt luate în serios, politicienii ştiu mai bine decât experţii ce este de făcut şi cum”, a spus Daniel David.

Analfabetism funcţional şi ştiinţific

Potrivit lui Daniel David, anaflabestismul funcţional şi ştiinţific joacă un rol important.

„Pe lângă aceste lucruri pe care le putem învăţa din modelul danez, mai sunt şi alte predispoziţii care nu ne ajută în zona aceasta a vaccinării. E vorba de deschiderea noastră prea mare spre teorii conspiraţioniste, în sensul că analfabetismul funcţional este destul de mare. Există o corelaţie de 0,70 pe rezultatatele la testele PISA şi rata de vaccinare în diverse ţări. Asta înseamnă că în jur de 50% din diferenţele în vaccinare se pot explica prin diferenţe în educaţie.

Şi aici intră şi analfabetismul funcţional şi analfabetismul ştiinţific”, a punctat psihologul clujean.

Vrăjitoarele şi astrologii

O altă cauză a ratei mici de vaccinare o reprezintă şi mesajele promovate în spaţiul public.

„În ultimii ani, din cauza acestui analfabetism atât de mare, în diverse forme, în spaţiul public au început să pătrundă cu tupeu pseudo-experţii, am început să vedem astrologi, horoscopişti, vrăjitori în prime time, în emisiuni de radio şi tv care se pretind quality, şi să vorbească despre prognoze economice, politice etc.

Întotdeauna i-am avut într-o formă sau alta, dar erau într-o zonă de entertainment, nu într-o zonă de quality şi de seriozitate. Deci, dacă i-am antrenat pe oameni cu aceste lucruri, acum să nu ne mirăm că ceea ce ei spun pare să fie credibil”, a mai spus recorul UBB.

Cocktailul mortal

Cele enumerate de Daniel David duc, în România, la formarea unui amestec pe care l-a denumit „cvasi-mortal”.

„Puse toate aceste lucruri la un loc, într-un cocktail cvasi-mortal, ca să spun aşa, care arată o rată de vaccinare de 30%, ceea ce este înspăimântător pentru o ţară din UE, într-o perioadă modernă, ca să spun aşa”, a subliniat Daniel David.

Incongruenţa mesajelor politicienilor

Daniel David s-a referit şi la un exemplu recent de incogruenţă a mesajelor politicienilor şi deciziilor lor. Este vorba de decizia iniţială ca elevii să nu facă faţă în faţă cursuri în localităţile cu incidenţa COVID-19 de peste 6 la mie, decizie care a fost anulată ulterior.

„Comportamente incongruente ale autorităţilor. Iată că acum, când panedemia ne loveşte, când lucrurile se complică în pandemie, cu un curaj iresponsabil au scos pragul de 6 la mie.

Acest lucru, ca mesaj în societate, dă curaj teoriei conspiraţioniste, care spune că statul şi-a bătut joc de noi atâta timp, cu tot felul de constrângeri şi cu tot felul de blocaje, şi care n-ar fi fost justificate, şi uite, acum ce se întâmplă, pandemia înfloreşte şi noi scoatem pragul de 6 la mie pe care l-am folosit până acum”, a mai spus rectorul UBB, precizând că nu se pronunţă dacă vreuna dintre variante este bună sau nu, ci doar că este greşit mesajul contradictoriu.

Daniel David

Daniel David (n. 23 noiembrie 1972, Satu Mare) este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea “Babeş-Bolyai”, rectorul aceleiaşi universităţi, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB și preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health.

Este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală.

În 2016-2020 a fost prorector al UBB, iar în 2017 a fost ales preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România.

Printre altele, Daniel David este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România. A fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.
(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
4 Comentarii

4 Comments

 1. cib

  octombrie 7, 2021 la 6:38 am

  Omul e praf. Orice om de stiinta care se respecta nu pune diagnostice la general. De unde stie el ce gandesc mii si mii de oameni? Baiete, esti praf. Asta e diagnosticul pe care ti-l pun eu tie. Iti place?

  • Viorica Fodor

   octombrie 7, 2021 la 9:32 pm

   Daniel David avem nevoie de mulți oamenii ca tine ,,situația in Romania este așa cum mulți o vedem ,,sper cit mai mulți sa citească reportajul tău ,,îți mulțumim mult frumos ,,

 2. Ghiță

  octombrie 7, 2021 la 10:12 am

  Un cretin în libertate. Asta trebuie legat și internat nu lăsat liber sa formuleze opinii publice.

 3. Victor

  octombrie 8, 2021 la 11:21 am

  Daca Romania este o tara de analfabeți de ce in foarte multe țări din UE sunt căutați și mai ales sunt puși în funcți mari ? Tot eu vă dau răspunsul pentru că ei sunt deștepți și tot timpul citesc , caută și se documentează dar dumneavoastră domnule nu știți decor săi criticați și să îi spuneți că sunt analfabeți . Stați de vorbă cu ei și o să vedeți cum gândesc analfabeți

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este „factorul STABILITATE” în 2024

Publicat

bani ok

Moneda națională a profitat de reducerea aversiunii față de risc. Cursul euro a scăzut de la 4,9771 la 4,9759 lei iar cotațiile au coborât la 4,975 – 4,977 lei.

Analiștii care au participat la CFA Forecast Dinner, organizat de CFA România, eveniment desfășurat marți, nu au anticipat depășirea pragului de 5 lei/euro, cursul fiind un factor de stabilitate într-un super an electoral iar indicele ROBOR la trei luni ar urma să încheie anul la 5,5 – 6%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este „factorul STABILITATE” în 2024

O analiză BCR anticipează că media euro „să ajungă la la 5,75% la final de 2024 de la 7,00% cât este acum”.

Piața monetară nu a cunoscut miercuri modificări iar indicii ROBOR se mențin aproape de dobânda la facilitatea de depozit utilizată de BNR, care se situează din ianuarie 2022 la 6%/an. De asemenea, diferența față este mică față de indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) care se va situa până la sfârșitul lui martie la 5,97%/an.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,09 la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,12%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%, valoare apropiată cu cea din 22 mai 2022.

În opinia analiștilor, banca centrală va opera o primă tăiere a dobânzii de politică monetară în trimestrul al doilea, în cazul în care inflația va cunoaște cel puțin două luni de scădere, după ce ea a crescut în ianuarie la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, efect al noilor taxe și impozite.

Prețul gramului de aur a crescut la 300,5443 lei

Înainte de publicarea minutei (Beige Book) ultimei ședințe de politică monetară a Rezervei Federale americane euro se tranzacționa între 1,0790 și 1,0819 dolari iar cursul monedei americane a crescut marginal de la 4,6069 la 4,6073 lei. Majoritatea analiștilor anticipează o primă tăiere a dobânzii de către Fed la ședința din luna iunie.

Media francului elvețian a crescut la 5,2331 lei iar cea a lirei sterline la 5,8142 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 300,5443 lei, evoluție la care a contribuit aprecierea metalului galben la 2.026 – 2.032 dolari/uncie.

Monedele din regiune se apreciau la 387,99 forinți/euro, respectiv 4,3163 zloți/euro.

Bitcoin s-a apropiat marți de pragul de 53.000 dolari dar a scăzut a doua zi la 50.753 dolari. Ethereum a crescut la circa 3.030 dolari dar a alunecat apoi spre 2.880 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Traseu DEVIAT pentru linia M21, joi în Florești, din cauza unor lucrări la rețeaua de gaz

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător din Florești că lucrările de intervenție la rețeaua Delgaz de pe Str. Poligonului din Florești, necesită închiderea circulației rutiere.

„La solicitarea Primariei Floresti joi 22.02.2024 in intervalul 8:30 – 18:00, linia M 21 va circula pe traseu deviat spre Floresti din Str. A. Iancu pe Str. Cetatii – B-dul Eroilor – B-dul Cetatea Fetei.

CTP Cluj: Traseu DEVIAT pentru linia M21, joi în Florești, din cauza unor lucrări la rețeaua de gaz

Se desfiinteaza provizoriu, statia Poligonului V si se infiinteaza statia suplimentara de pe traseul liniei M 26, Somesului. Pe sensul spre Cluj – Napoca traseul ramane nemodificat”, a comunicat CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT în Florești. Două autoturisme și un autobuz, implicate

Publicat

Un accident a avut loc, miercuri seara, pe str. Avram Iancu din Florești. Au fost implicate două autoturisme și un autobuz.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Avram Iancu din comuna Florești. În accident au fost implicate două autoturisme, iar trei adulți și un minor primesc îngrijiri medicale. Cu toții sunt conștienți și cooperanți.

VIDEO FOTO. ACCIDENT în Florești. Două autoturisme și un autobuz, implicate

De asemenea, în accident a fost implicat parțial și un autobuz. Niciun pasager nu necesită îngrijiri medicale.

La fața locului acționează echipajul de la Punctul de Lucru Florești cu o autospecială, alături de o ambulanță SMURD și una SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Cele patru persoane care au primit îngrijiri la fața locului (3 adulți și un minor) vor fi transportate la spital.

Citește mai departe

EDUCATIE

Și profesorii chiulesc, nu-i așa? Ce spun datele oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Cluj

Publicat

De

scoala

Problema absenteismului școlar în rândul elevilor este un fenomen cunoscut. Dar există și profesori care absentează nemotivat. Totuși, păstrând proporția, numărul cadrelor didactice care „trag chiulul” este mic și nu poate fi vorba de un fenomen.

Asta chiar dacă există și cadre didactice care au absențe nemotivate. Iar acestea nu sunt trecute în catalog, ci se „pedepesc” prin scăderea salariului.

Și profesorii chiulesc, nu-i așa? Ce spun datele oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Cluj

În judeţul Cluj, în perioada ianuarie 2023- ianuarie 2024, au fost cinci cazuri de cadre didactice care au înregistrat absenţe nemotivate, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Cei care au lipsit nemotivat sunt profesori la Școala Gimnazială Ţaga, din comuna Ţaga, Şcoala Gimnazială Chinteni, din comuna cu același nume, Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Dej, Colegiul Naţional Pedagogic,„Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca și Școala Gimnazială Viişoara.

Cum explică profesorii absența de la ore

Reprezentanții IȘJ Cluj spun că cei care au lipsit au explicat că au fost bolnavi sau că au întârziat autobuzele. Justificarea cu mijloacele de transport în comun care au întârziat vine în principal de la profesorii care fac naveta, arată datele IȘJ Cluj.

În două cazuri, boala este motivul invocat de profesori. Totuși, cadrele didactice nu au putut dovedi cu un document de la medic faptul că au fost într-adevăr bolnave, astfel că s-a considerat că au absentat nemotivat.

Cele două cadre didactice au fost sancționate de conducerea unităților de învățământ, prin neremunerarea zilelor în care au lipsit nejustificat.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax