ADMINISTRAȚIE
Dan Tarcea desființează acuzațiile lui Sabin Sărmaș privind metroul: Să vină cu date concrete, nu să arunce cu mizerii și noroi
Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a reacționat dur la informațiile prezentate de deputatul Sabin Sărmaș în legătură cu proiectul metroului, respingând acuzațiile drept minciuni.
Viceprimarul Dan Tarcea a respins acuzațiile lansate recent de deputatul Sabin Sărmaș cum că Primăria Cluj-Napoca va pierde finanțarea europeană din PNRR pentru proiectul metroului. Tarcea clasează acuzațiile drept oportunism electoral, arătând că fostul membru PNL iese cu atacuri doar în apropierea campaniei electroale.
„Constat cu mare uimire cum se activează unii doar în partea de campanie electorală. S-a activat extrem de mult când a fost candidat, acum urmează alte alegeri și probabil va dori să candideze la funcția de deputat, dacă nu i-a ieșit la funcția de primar. Timp de opt ani de zile, cât a fost consilier local, cât a fost deputat, nu l-am văzut interesat de niciun proiect al Clujului, nu l-am văzut legându-se cu lanțurile pe holurile Parlamentului ca să facă ceva pentru Cluj cât timp a fost acolo din partea PNL. Acum, brusc, este foarte interesat de ce se întâmplă în oraș”, a declarat Dan Tarcea, la Ziua Live.
Acuzațiile aduse de Sabin Sărmaș, „desființate” de Tarcea
Dan Tarcea a respins ferm afirmațiile aduse de deputatul Sabin Sărmaș conform cărora licitația pentru metrou ar avea vicii de procedură sau că ar fi fost anulată în 2024, subliniind că toate etapele licitației au fost verificate și avizate de Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP).
„Oare până când clujenii o să accepte toate minciunile și toate dezinformările unor astfel de oameni? Răbdarea este o virtute, avem răbdare și toate acest povești pe care le scot unii și alții o să iasă la lumină, toate minciunile pe care le spun. Sper ca atunci clujenii să se trezească și să vadă care sunt impostorii și cine sunt cei care vor să intre cu orice preț în viața clujenilor și de fapt nu îi interesează ceea ce se întâmplă în oraș.
Cum să aibă licitația vicii de procedură când a fost verificată de toate instituțiile statului și la fiecare pas am avut avizul Agenției Naționale de Achiziții Publice? ANAP a verificat fiecare pas, a verificat caietul de sarcini, a verificat contractul și a supervizat pe toată perioada procedurii licitației pentru metrou. Totul s-a făcut în concordanță cu legile și cu procedurile statului român, cu verificarea autorităților statului”, a mai arătat viceprimarul Clujului.
Proiectul metroului, în grafic, spune viceprimarul Dan Tarcea
Viceprimarul a subliniat, de asemenea, că proiectul metroului este în grafic, iar lucrările majore vor începe în toamna acestui an, odată cu sosirea echipamentelor necesare.
„Aș vrea să le spun clujenilor că acest proiect este în graficul transmis ministerului Transporturilor, ne consultăm cu Ministerul Transporturilor. În această toamnă trebuie să ajungă cele două cârtițe la Cluj, asta înseamnă că acestea sunt deja date în lucru. Perioada pe care aceste două cârtițe trebuie montate este de aproximativ două luni și jumătate și lucrările de săpătură vor putea începe pe strada Teilor. (…) La începutul anului 2024, noi am primit o primă tranșă de bani, de 215 milioane de lei. ”, a explicat Tarcea.
Apel la responsabilitate și bun-simț
Dan Tarcea a criticat aspru lipsa de informare a oponenților săi politici și a făcut un apel la bun-simț și responsabilitate.
„O altă minciună spusă de acest domn este că licitația a fost anulată în anul 2024 de către primărie, o altă minciună gogonată. Primăria a făcut o singură licitație pentru metrou, în anul 2023. În momentul în care tu vrei să fii primarul Clujului, în momentul în care tu vrei să reprezinți clujenii, în momentul în care tu ești deputat în Parlamentul României, ar trebui să ai minimul de bun simț să te informezi înainte, să poți face diferența între licitația la metrou și licitația de supervizare înainte să ieși în spațiul public și să împroști cu noroi. Cred că măcar atâta bun simț trebuie să ai. Dacă știe, înseamnă că este rea credință și cred că clujenii au văzut și vor vedea în continuare cine este acest individ”, a mai explicat viceprimarul
În final, Dan Tarcea a făcut un apel public la dovezi concrete din partea celor care aduc acuzații nefondate: „Dacă are date, să le furnizeze, să vină cu date concrete, nu să arunce cu mizerii și cu noroi în spațiul public. A cui interese le reprezintă?”.
Sabin Sărmaș acuză probleme grave la proiectul pentru metrou
Amintim că, în urmă cu câteva zile, deputatul clujean Sabin Sărmaș a afirmat, într-un video postat pe rețelele de socializare, că Primăria va pierde finanțarea europeană din PNRR pentru proiectul metroului, pe de-o parte din pricina întârzierilor lucrărilor, iar pe de alta parte din cauza unor vicii de procedură în procesul licitației pentru atribuirea lucrărilor.
În acest videoclip, Sabin Sărmaș îi cere primarului Emil Boc să fie transparent și să le spune adevărul clujenilor în legătură cu următoarele:
„Finanțarea din PNRR pentru Metroul Cluj e pe cale să fie pierdută. Dacă asta se va întâmpla indiferent de ce declarații vor mai apărea, proiectul metroului nu se mai face. Ca deputat de Cluj și reprezentant al celor 37.017 clujeni care m-au votat, adresez două întrebări Primării Cluj Napoca:
1. Este adevărat că au existat vicii de procedură în procesul de achiziție pentru construirea metroului care pun în pericol finanțarea din PNRR?
2. Este adevărat că din cauza întârzierilor mari în construirea magistralei metrou (doi ani de zile), Comisia Europeană a anunțat că e posibil să ne retragă finanțarea?”, a transmis Sabin Sărmaș.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Cum erau construite casele în satele tradiționale clujene. Familiile înstărite aveau 3 încăperi, dar alta era avuția
Casele din satele clujene erau constuite din bârne și aveau, de obicei târnaț, o prispă închisă cu scânduri, ca un cerdac.
Cele mai multe aveau doar două încăperi.
Cum erau construite casele în satele tradiționale clujene. Familiile înstărite aveau 3 încăperi
În trecut, casele din satele clujene erau construite din bârne, cu acoperișuri din șindrilă sau paie, și aveau, de obicei, două camere, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
“Cele mai înstărite familii se bucurau de trei încăperi, iar casele erau adesea dotate cu târnaț și ferestre mici, cât palma”, arată aceștia.
În tindă, încăperea centrală în casele cu trei camere sau una dintre cele două la cele mai mici, se afla cuptorul pentru copt pâine și gătit mâncarea.
Acesta era prelungit cu o platformă numită „coptileț”, unde iarna dormeau copiii, iar vara și toamna se uscau hribe și semințe de bostan.
Care era adevărata avuție a oamenilor
Specialiștii de la CJCPCT Cluj arată că familia și copiii erau văzuți ca o adevărată avuție, căci se credea că prin prunci „vecuiește” neamul, trecând astfel din veac în veac, fără frică de stingere.
O familie cu mulți copii, mai ales feciori, era respectată, considerându-se că aceștia sunt de mare folos la muncile câmpului.
Foto: Casă veche din Băișoara, județul Cluj, construită în jurul anului 1830. Fotografie realizată în 1973 de cercetător Maria Bocșe/ CJCPCT Cluj.
EVENIMENT
Un clujean a furat, într-o singură noapte, două mașini din parcarea unei pensiuni din Băile 1 Mai
Un bărbat de 56 de ani din comuna Sâncraiu este cercetat de polițiști, după ce a furat două autoturisme într-o singură noapte, în stațiunea Băile 1 Mai, județul Bihor.
Incidentul s-a petrecut în noaptea de 6 spre 7 septembrie. În jurul orei 01:00, suspectul ar fi sustras primul autoturism din curtea unei pensiuni, folosind cheile care fuseseră lăsate în interiorul vehiculului. După ce l-a condus pe o distanță de aproximativ 500 de metri, l-a abandonat în aceeași localitate.
Un clujean a furat două mașini din parcarea unei pensiuni
Câteva ore mai târziu, în jurul orei 03:50, același bărbat ar fi folosit din nou chei lăsate în habitaclu pentru a fura un alt autoturism, din parcarea unei alte pensiuni din Băile 1 Mai.
„În dimineața zilei de 7 septembrie, polițiștii Poliției stațiunii Băile Felix din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost sesizați că, în cursul nopții de 6 spre 7 septembrie, în jurul orei 01.00, persoane necunoscute au sustras un autoturism din curtea unei pensiuni din stațiunea Băile 1 Mai, județul Bihor, folosind cheile acestuia, lăsate în interiorul vehiculului și l-ar fi condus pe o distanță de aproximativ 500 de metri, abandonându-l pe raza aceleiași localități, iar în jurul orei 03.50, tot prin folosirea, pe nedrept, a unei chei aflate în habitaclu, ar fi sustras un alt autoturism, din parcarea unei alte pensiuni din Băile 1 Mai”, a transmis IPJ Cluj.
Autoturismul furat a fost depistat în trafic
Ulterior, autoturismul furat a fost depistat în trafic, în localitatea Huedin. La volan se afla un bărbat de 56 de ani din comuna Sâncraiu. Supectul a fost ulterior condus la sediul Poliției stațiunii Băile Felix pentru audieri.
Polițiștii din Băile Felix continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Suspectul este cercetat pentru comiterea a două infracțiuni de furt în scop de folosință.
„În urma investigațiilor efectuate de polițiștii din Băile Felix, în cursul zilei de 7 septembrie, în jurul orei 13.00, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, autoturismul reclamat sustras a fost depistat în trafic, în localitatea Huedin, județul Cluj Napoca, la volanul acestuia fiind identificat un bărbat de 56 de ani, din comuna Sâncraiu, județul Cluj, care a fost condus la sediul Poliției stațiunii Băile Felix, în vederea audierii”, a mai comunicat IPJ Cluj.
Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției stațiunii Băile Felix continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt în scop de folosință (2 acte materiale).
EVENIMENT
FOTO. Polițist din Alba, reținut pentru mită și introducerea de telefoane în arest. A ajutat în planul de evadare a unui deținut
Procucrorii DIICOT Cluj desfășoară cercetări față de două persoane, dintre care un polițist din Alba, pentru luare și dare de mită și introducerea ilegală de telefoane mobile într-un centru de arest preventiv.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, în colaborare cu procurorii DIICOT, au documentat, vineri, 6 septembrie, activitatea infracțională a două persoane acuzate de luare de mită, dare de mită și introducerea ilegală de telefoane mobile într-un centru de reținere și arestare preventivă. Unul dintre suspecți este agent de poliție.
„Astfel, la aceeași dată, procurorii DIICOT – ST Cluj au dispus reținerea a două persoane (unul având calitatea de agent de poliție), cercetate sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și introducerea de telefoane mobile în mod ilicit într-un centru de reținere și arestare preventivă, de către personalul centrelor de reținere și arestare preventivă.
De asemenea, în aceeași cauză sunt continuate cercetările cu privire la alte două persoane (aflate în stare de arest preventiv într-o altă cauză) sub aspectul comiterii infracțiunilor de instigare la săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, dare de mită, instigare la introducerea de telefoane mobile în mod ilicit într-un centru de reținere și arestare preventivă și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efect psihoactiv”, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj.
Sume de bani promise în schimbul unui plan de evadare
Polițistul din Alba este acuzat că, în perioada mai-septembrie 2024, ar fi primit mită de la un deținut, constând în sume de bani și alte bunuri, în schimbul introducerii ilicite a unui telefon mobil într-un centru de arest preventiv. Deținutul i-ar fi promis agentului contravaloarea unui apartament pentru a-l ajuta să evadeze.
„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada mai –septembrie 2024, una dintre persoane, aflate într-un centru de detenție i-ar fi dat agentului de poliție, prin intermediul unei alte persoane cercetate (pe parcursul a trei întâlniri) 1.500 de euro, 5.000 de lei și 2.000 de lei în schimbul cărora acesta din urmă i-ar fi remis un telefon mobil cu cablu de date, un lacăt și o pânză de bomfaier cu care intenționa să creeze un spațiu în care să ascundă telefonul mobil.
În același interval de timp, persoana aflată în stare de arest preventiv i-ar fi promis agentului de poliție contravaloarea unui apartament, pentru a-l ajuta să evadeze”, a mai arătat IPJ Cluj.
Suspecți cercetați pentru implicarea într-o rețea de trafic cu substanțe psihoactivă
Cercetările continuă și față de alte două persoane aflate deja în arest preventiv, suspectate de instigare la săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și dare de mită.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
Trei persoane în arest preventiv și una în arest la domiciliu
Sâmbătă, 7 septembrie 2024, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a trei dintre persoane și măsura arestului la domiciliu față de o altă persoană, pentru 30 de zile, în acord cu solicitarea formulate de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj.
Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale din Poliția Română și a altor structuri de combatere a criminalității organizate. În total, la operațiune au participat polițiști și jandarmi din mai multe județe, inclusiv Alba, Dolj și Cluj.
EVENIMENT
FOTO UPDATE. Carambol cu patru mașini de lux, inclusiv un Lamborghini, pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat a fost rănit
Un accident cu patru mașini de lux a avut loc duminică, pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. Un bărbat de 28 de ani a fost rănit și primește îngrijiri medicale.
Accidentul a implicat patru autoturisme de mărci luxoase: un Audi, un Opel, un Lamborghini și un BMW. Martorii oculari au relatat că BMW-ul a lovit din spate Lamborghini-ul, proiectându-l sub Opel, care, la rândul său, a lovit un Audi. Impactul a provocat pagube semnificative celor patru mașini.
Accident cu patru mașini, la Cluj-Napoca
Patru mașini au fost implicate într-un accident petrecut duminică la ora prânzului pe strada Câmpina din Cluj-Napoca. La fața locului intervin pompierii.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Câmpina. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
Un bărbat de 28 de ani, rănit
Din fericire, nu au fost victime încarcerate. Un bărbat a primit îngrijiri medicale la fața locului, refuzând transportul la spital.
„Din primele date, în accident au fost implicate patru autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de 28 de ani primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, fiind conștient și cooperant”, a mai arătat ISU Cluj.
Update
Mașina marca BMW condusă de un tânăr de 28 de ani, pe fondul neatenției șoferului, a intrat în celelalte trei mașini care erau parcate într-o stație de autobuz de pe strada Câmpina.
„La data de 8 septembrie, în jurul orei 13.20, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj au intervenit la un eveniment rutier, înregistrat pe strada Câmpina, din municipiul Cluj-Napoca.
Conform primelor cercetări a rezultat că un tânăr, de 28 de ani, din comuna Mica, care circula cu autoturismul dinspre strada Plevnei înspre strada Câmpina, pe fondul altor preocupări de natură a-i distrage atenția, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu trei autovehicule parcate într-o stație pentru mijloacele de transport în comun.
În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale. Testarea cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ”, a arătat IPJ Cluj, la solicitarea Cluj24.