Connect with us

EVENIMENT

Sabin Sărmaș: Proiectul metroului din Cluj este, de departe, cel mai întârziat din PNRR. Arată blocajul Primăriei

Publicat


sabin

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a declarat că știa că proiectul metroului din Cluj-Napoca este întârziat, înainte de declarația ministrului MIPE, Adrian Câciu.

”Avem termen 2026 să cheltuim banii pentru metrou, vorbim despre metrou, și suntem, de departe, cel mai întârziat proiect din PNRR.

Primăria nu poate face o selecție de companie care se ocupă de dirigenție, ceea ce arată blocajul în care se află Primăria astăzi, o incapacitate în propria curte care ne duce la pierderi.

Eu cred că Boc, după alegeri, anunță că nu mai face metroul. Nu am dovezi, asta este percepția mea. În 10 iunie ne va face surpriza că filonul de sare este până în Piața Avram Iancu”, a afirmat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240078



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Cum se vede meciul România – Olanda în familia unui clujean care are soție olandeză. Ce pronostic au dat cei doi soți

Publicat

De

Meciul de fotbal de marți din optimile Euro2024 dintre echipele României și Olandei este așteptat cu sufletul la gură și în familia unui clujean care este căsătorit cu olandeză, cei doi locuind în capitala Belgiei, Bruxelles. 

Dan Luca este căsătorit cu Jiska și au împreună 3 copii, iar fiecare meci al celor două echipe naționale este un prilej de distracție pentru că oricine învinge cineva din familie este fericit.

”Jiska a spus că va fi 1 la 0 pentru Olanda, iar eu zic că batem cu 2 la 1. Deci cred în echipa României!

Deja suntem mândri că am ajuns aici si de cum au jucat băieții. De aici înainte totul e bonus”, a spus Dan pentru Cluj24.

Fiul cel mare al celor doi, David, era suporter, deopotrivă, al echipelor României și Olandei încă de când era de-o șchioapă și umbla de-a bușilea.

România – Olanda se joacă, marți, de la ora 19 pe stadionul Allianz Arena din Munchen.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Români vs. neerlandezi. Munchenul, galben-portocaliu înainte de România – Țările de Jos

Publicat

munchen

Marele meci din optimi dintre România și Țările de Jos ce se dispută marți seara la Munchen stârnește patimi, emoții și energii în ambele tabere.

La partidă sunt așteptați peste 20.000 de români. Aceștia au început fiesta imediat după calificarea în optimi. Nici neerlandezii nu s-au lăsat mai prejos. Dansul lor legănat la unison se întinde ca un șarpe pe străzile bavareze. „Zidul galben” vs. „Legănata neerlandeză”, opinci vs. saboți, sarmale vs. tochitură de skant, floarea-soarelui vs. lalea, pălincă vs. ce-o fi…

VIDEO FOTO. Români vs. neerlandezi. Munchenul, galben-portocaliu înainte de România – Țările de Jos

munchen

munchen

munchen

munchen

Video/ Foto: Facebook

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Trupa clujeană Hara, FINALISTĂ la prestigiosul concurs muzical din SUA – InterContinental Music Awards 2024

Publicat

hara

Trupa Hara a reușit să convingă juriul de la InterContinental Music Awards Competition 2024 și a ajuns până în finala concursului cu trei piese, care sunt înscrise la categoriile Britpop, respectiv European Folk. Este singura formație din România calificată în finală care reprezintă țara noastră cu 3 piese.

„Hara este singura reprezentantă a României în finala concursului internațional din acest an, competiție care are participanți din țări precum Statele Unite ale Americii, Germania, Spania, Portugalia, Grecia, Australia, Malaezia, Italia, Olanda, Egipt, Iran, China, India, Argentina, Taiwan, Filipine, Canada, Slovacia, Nigeria, Liban.

hara

FOTO. Trupa clujeană Hara, FINALISTĂ la prestigiosul concurs muzical din SUA – InterContinental Music Awards 2024

Cele trei cântece admise în finală sunt „Rollercoaster”, „Sărbătoare” și cea mai recentă piesă a trupei, „Noapte Albă”, care a ajuns în mai puțin de un an de la evenimentul de lansare să fie ascultată de peste un milion și jumătate de persoane.

„Sunt foarte fericit și onorat că suntem finaliști cu toate cele trei piese înscrise, încă de la prima participare în această competiție intercontinentală! Este din nou o confirmare că muzica noastră reușește să „vorbească” dincolo de granițele fizice ale țării, să transmită emoții în lumea întreagă. Îmi aduc aminte cât de bine ne-am simțit când am reprezentat România la Campionatul European de Fotbal din 2008, este un sentiment extraordinar și acum, iar muzica românească făcută cu pasiune străbate continente și oceane! Abia așteptăm finala”, spune solistul trupei Hara, Flavius Buzilă.

Marii câștigători ai competiției vor fi cunoscuți în data de 25 august, în cadrul unei ceremonii grandioase care va avea loc în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles.

hara

„Sărbătoare” este o piesă lansată în plină pandemie

Cele trei piese finaliste în cadrul concursului muzical au în spate întâmplări, experiențe și trăiri puternice, pe care membrii trupei Hara le împărtășesc astfel cu publicul.

„Sărbătoare” este o piesă lansată în plină pandemie. „E o piesă care ne face să conștientizăm că oamenii dragi, prietenii sinceri și momentele pe care le petrecem cu ei sunt adevăratele noastre “pietre prețioase”, sunt SĂRBĂTORILE care rămân în cărțile noastre cu amintiri pentru totdeauna. Pentru că nimic nu se compara cu râsul iubitei când e fericită, cu felul în care te strâng copiii și cei dragi în brațe când vii acasă, cu felul în care un prieten adevărat îți e alături în fiecare moment”, afirmă Flavius.

Ascultă piesa aici

„Rollercoaster” e o piesă cu puternice accente din muzica folclorică românească și a fost realizată în colaborare cu Fetele de la Căpâlna. De altfel, și videoclipul piesei e filmat la Căpâlna, pe dealurile de lângă localitate, dar și în locuri superbe din Cluj, Sibiu și Râpa Roșie de lângă Sebeș. „Doar fetele ne pot trece prin rollercoaster în câteva secunde, doar ele ne pot face să fim acum “sus în deal” și apoi “jos în șesu”. Mi se pare un mesaj extraordinar, pe cât de simplu, pe atât de adevărat, încriptat atât de frumos într-unul dintre cele mai frumoase cântece tradiționale românești”, completează solistul trupei Hara.

Piesa poate fi ascultată aici.

„Noapte albă” este cea mai recentă piesă a trupei Hara. Membrii trupei spun că mesajul este pentru noi toți: e despre conectare, eliberare, evadare și a fost lansată anul trecut, după anii grei de restricții de după pandemie. Videoclipul a fost filmat la Cluj, cu peste 6.000 de oameni”, se arată în comunicat.

24 de ani de pop-rock

De 24 de ani, trupa Hara cântă și își încântă publicul cu stilul lor inconfundabil pop-rock, cu melodiile „Totaya Ye”, „Ce ți-aș face”, „Cine”, „Ne vedem la Cluj” sau „Muro Shavo”.

Hara s-a înființat în Cluj-Napoca în anul 2000. Membrii actuali ai formației sunt Flavius Buzilă (voce, chitară), Nunu Racris (tobe), Andrei Bălașa (chitară), Mihai Andrițcu (vioară), Matei Puscaru (bass), Andrei Stoi (tobe, percuții).

Trupa Hara nu e la primele ei succese internaționale. Anii trecuți, două piese ale trupei Hara au fost declarate câștigătoare în cadrul Song of the Year VH1 USA, acesta fiind unul dintre cele mai importante concursuri muzicale internaționale din Statele Unite.

În prezent trupa lucrează la o nouă piesă și pregătește cel mai mare concert din carieră, HARA SIMFONIC în cadrul festivalului Cluj Symphony Experience, care va avea loc în perioada 4-6 octombrie, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO. Stadiul lucrărilor la calea ferată Cluj-Oradea. Lotul 2 Aghireșu-Poieni, cel mai avansat

Publicat

De

Lucrările de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor sunt atent monitorizate de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Finanțate cu fonduri din PNRR, lucrările trebuie finalizate în doi ani.

Au început lucrările de electrificare şi reabilitare pe toate loturile liniei Cluj Napoca – Oradea –Episcopia Bihor. Săptămâna trecută, CFR SA anunța închiderea totală a circulației pe tronsonul feroviar Cluj-Napoca – Aghireșu.

Compania Națională de Căi Ferate monitorizează cu atenție lucrările finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care trebuie finalizate până în luna august 2026. În caz contrar, România va trebui să returneze fondurile alocate de Uniunea Europeană și să acopere din bugetul național investiția.

Loturile cu cel mai bun progres

Cele mai recente date furnizate de CFR SA se referă la stadiul lucrărilor la finalul lunii mai 2024. Astfel, cel mai bun progres la acea dată era înregistrat pe lotul 2 Aghireșu – Poieni (36,5 km), antreprenor Asocierea Railways. Progresul fizic înregistrat la acel moment era de 15%.

Tot Asocierea Railworks ocupa și al doilea loc în top, cu lucrările desfășurate pe lotul 1 Cluj-Napoca – Aghireșu (30,4 km). Stadiul fizic era, la finalul lunii mai, de 8%. Pe ambele loturi, lucrările erau în desfășurare pe teren.

YouTube video

Pe lotul 4 Aleșd – Frontieră Ungaria, progresul în luna mai era de 3%, iar pe lotul 3 Poieni-Aleșd, stadiul fizic era de 1%.

Lot 1 Cluj-Napoca – Aghireșu

  • Lungime: 30,411 km
  • Antreprenor: Asocierea Alstom Transport (lider) și Arcada Company S.A., denumită Asocierea Railworks
  • Stadiul fizic: 8,00%
  • Stadiul financiar: 10,86%
  • Data începerii: 30/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoare lucrării: 1,6 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: Lucrări în derulare

Lot 2 Aghireşu – Poieni

  • Lungime: 36,530 km
  • Antreprenor: Asocierea Alstom Transport și Arcada Company S.A. (lider), denumită Asocierea Railworks
  • Stadiul fizic: 15,00%
  • Stadiul financiar: 13,14%
  • Data începerii: 25/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoarea proiectului: 1,5 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: Lucrări în derulare

Lot 3 Poieni – Aleșd

  • Lungime: 52,74 km
  • Asocierea FCC Construccion (lider) – Gulermak Agir Sanayi Inșaat Ve Taahhut A.Ș. – Cnn Altyapi Yatirimlari Ve Inșaat Anonim Șirketi, denumită Asocierea FCC Construccion – Gulermak – CCN lot 3
  • Stadiul fizic: 1,00%
  • Stadiul financiar: 3,08%
  • Data începerii: 16/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoarea proiectului: 2,1 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: În data de 12.04.2024 a început execuția lucrărilor

Lot 4 Aleșd – Frontieră Ungaria

  • Lungime: 46,744 km
  • Antreprenor: Asocierea WEBUILD SPA – Impresa Pizzarotti & C.S.p.A. – SALCEF S.p.A, denumită Asocierea Webuild SPA-Impresa Pizzarotti & C SPA – Salcef SPA- Cluj Napoca-Episcopia Bihor Lot 4
  • Stadiul fizic: 3,00%
  • Stadiul financiar: 3,71%
  • Data începerii: 23/01/2023
  • Data estimată a finalizării: aug. 2026
  • Valoarea proiectului: 2,4 miliarde de lei fără TVA
  • Observații: Derulare activități de proiectare

Electrificarea și modernizarea căii ferate între Cluj Napoca și Episcopia Bihor este cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord – Vest. Valoarea totală a investiției este de 7,66 miliarde de lei, fără TVA, iar finalizarea celor 4 contracte este estimată pentru anul 2026.

2 ore și 14 minute între Cluj Napoca și Frontieră

Viteza de circulație a trenurilor pe tronsonul Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor era, înainte de începerea lucrărilor, de 65 km/h – 85 km/h pe cea mai mare parte a traseului. După finalizarea lucrărilor, viteza maximă va crește la 120 km/h – 160 km/h, iar durata călătoriei între Cluj-Napoca la Episcopia Bihor va fi de 2 ore și 14 minute pentru un tren IR. Un tren RE va parcurge distanța dintre Cluj-Napoca și Oradea în 2h și 20 min.

Tronsonul feroviar Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră este prima linie de cale ferată de pe rețeaua feroviară care va fi nu doar reabilitată pentru viteza maximă de circulație de 160 km/h, ci și electrificată, pe întregul traseu în lungime totală de 166,2 kilometri, fiind totodată și prima linie de cale ferată, electrificată, după anul 1990, cu fonduri europene.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax