Connect with us

EVENIMENT

Cuțitarul agresor din comuna clujeană Jucu a MURIT. Victima sa este STABILĂ

Publicat


kyle johnson yxaxya621po unsplash

În urma unei altercații pe motiv de gelozie care ar fi izbucnit, joi seara, la un bar din comuna Jucu, jud. Cluj, au rezultat două victime, ambele înjunghiate. Unul dintre bărbați a încasat 5 lovituri de cuțit, agresorul autoînjunghiindu-se ulterior. Acesta din urmă, pe numele său Cristian Bonțidean, în vârstă de 45 de ani, a decedat vineri dimineața la Spitalul Județean Cluj. Victima este internată în stare stabilă.

Citește și: Groază în Jucu. A băgat de 5 ori cuţitul într-un consătean. Clujeanul şi-a băgat apoi cuţitul în el

„Ambele persoane au fost investigate și au primit îngrijiri în UPU.
Pacientul în vîrstă de 45 de ani a suferit un stop cardio respirator și un soc hemoragic, urmare a unei autoagresiuni prin înjunghiere la nivel inghinal cu secțiune de arteră femurală s-a aflat în stare critică pe secția ATI . Cu tot efortul medicilor, pacientul a decedat în aceasta dimineață.

Celălat pacient, un bărbat de 47 de ani se află în acest moment în stare stabilă pe sectia ATI a spitalului, pentru monitorizare și tratament de specialitate”, ne-a declarat Dorel Danciu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Cluj.

Citește și: VIDEO/FOTO. Doi clujeni s-au spintecat din gelozie. Un bărbat a băgat de 5 ori cuţitul în alt bărbat, apoi s-a tăiat singur

Foto: ArhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Șoferi nervoși la Cluj. Mașini ridicate de Poliția Locală de pe străzile șantier din centru. ”E minivacanță, nu încurcă”

Publicat

De

ridic 1

Șoferii clujenii se revoltă după decizia Poliției Locale din cadrul Primăriei de a dispune ridicarea mașinilor parcate pe străzile din centru care sunt în șantier și unde nu încurcă lucrările în zilele minivacanței de 1 Decembrie.

”Strada Kogălniceanu e șantier, lipsă parcări. Strada Universității, semi-șantier. Lipsă parcări. Strada Iuliu Maniu, șantier, lipsă parcări. Cam toate străzile adiacente P-ței Unirii sunt în aceeași situație. Se face Târg de Crăciun și se desființează majoritatea parcărilor din zona central.

Și surpriza neplăcută din partea Primăriei Cluj-Napoca. De miercuri seara au început să ridice toate mașinile parcate pe zonele de șantier deși nu încurcau cu nimic. Cine lucrează de Ziua Națională? Nici roboții…”, au spus mai mulți șoferi nemulțumiți.

ridic 2

Mese de terasă pe Iuliu Maniu

Nici riveranii nu au scăpat de dispoziția aberantă, aceștia fiind înștiințați să-și mute mașinile din fața caselor.

”Cică strada Iuliu Maniu vor să o facă pietonală, patronul de la Boema are mari pile, vrea să aibă loc să își amplaseze mese de terasă în stradă”, a comentat un locuitor de pe strada respectivă.

ridic 3

ridic 4

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. S-a aprins iluminatul FESTIV de iarnă la Cluj-Napoca. Mii de leduri dau culoare orașului

Publicat

boc ilu 3

Un grup de copilași a aprins, joi seara, la ora 19, la Târgul de Crăciun din Piața Unirii, iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă din Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a urcat pe scenă având două steaguri, unul tricolor și unul al UE, și a spus că vrea să transmită un mesaj Europei și la Bruxelles.

El a invitat copiii pe scenă și a făcut numărătoarea inversă aprinzând iluminatul festiv.

boc ilu 1

În Piața Unirii a urmat un concert susținut de Inna, iar de la ora 20 în Piața Avram Iancu vor avea loc focuri de artificii și un spectacol cu drone, în premieră.

Conceptul de iluminat festiv este similar cu cel din ultimii ani, care a fost agreat de Comisia de Estetică Urbană, numărul locațiilor în care s-au montat instalațiile fiind, de asemenea, la fel cu cel din 2021.

Iuminatul festiv a fost instalat preponderent în zona centrală, pe strada Memorandumului, B-dul Eroilor, Bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Ferdinand, Piața Ștefan cel Mare, Piața Mihai Viteazul, Piața Lucian Blaga, dar și pe anumite artere din cartierele Clujului.

Culorile predominante sunt alb cald cu influențe alb rece în zona centrală.

boc ilu 2

Cât ne costă iluminatul festiv

Municipiul Cluj-Napoca a încheiat contractul de servicii nr. 347458 din 01.03.2022 subsecvent acordului cadru nr. 241081 din 20.05.2020, având ca obiect serviciile de “Iluminat ornamental de sărbători” (Sezonul 2022-2023).

Valoarea contractului este de  1.183.839,47 lei + TVA. Prețurile serviciilor contractate sunt la nivelul anului 2021, când a fost actualizat acordul-cadru.

În comparație cu sezonul 2021-2022, valoarea contractului este redusă cu 55.786,74 lei + TVA. Față de sezonul 2020-2021, valoarea este redusă cu 282.915,63 lei + TVA, iar față de sezonul 2019-2020 valoarea este redusă cu 1.238.451,76 lei + TVA.

Citește mai departe

Clujeni de 5 stele

VIDEO FOTO. Clujeanul nevăzător Alex Benchea, „alpinistul cu ochii albi”, pe cele mai înalte vârfuri ale lumii

Publicat

De

alex benchea 000

Un clujean e 23 de ani, complet orb din nsştere, ură pe cele mai înlte vârfuri montane ale lumii. Tocmai a pornit într-o nouă aventură a sa, să ajungă pe cel mai înalti vârf din America aLtină, Aconcagua, Argntina.

Clujeanul nevăzător Alex Benchea, „alpinistul cu ochii albi”

Îşi pendulează energic bastonul alb de nevăzător la câţiva zeci de centimetri în faţa sa, se opreşte un moment, adulmecă împrejurimile cu nările şi cu urechile şi-şi continuă drumul cu hotărâre, parcă după o schemă, un traseu, un program care îi sunt imprimate în creier.

alex benchea 0

„Bună ziua, Alex Benchea mă numesc”. Te „priveşte” cu ochii săi albi, trece prin tine cu „ptivirea” şi strânge mâna cu fermitate, cum probabil cu aceeaşi fermitate strânge coarda de căţărare şi stâncile celor mai înalte vârfuri montane din lume, pe care le-a escaladat şi unde a dus cu el tricolorul românesc.

Alex Benchea are 23 de ani, face alpinism de peste patru ani şi este complet nevăzător din naştere, dar, cu toate dizabilităţile sale, a urcat până acum pe două dintre cele mai înalte vârfuri montane ale lumii, la circa 6.000 de metri altitudine, iar în aceste zile porneşte spre al treilea vârf şi îşi propune să urce pe toate cele 7 vârfuri ale lumii, seven summits -cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent-, obiectivul principal al tuturor alpiniştilor de performanţă.

Pe cele mai înalte vârfuri ale lumii

„Proiectul meu pe termen lung e seven summits şi până acum am urcat pe două din şapte -Kilimanjaro (5895m), Elbrus (5642m)-, iar Aconcagua (6962 m) e al treilea, acum. În rest, am mai urcat pe munţi tehnici -Mont Blanc (4807m), Grosslockner (3798m), Olimp etc.

alex benchea 1

Dacă vrei să te implici, dacă vrei să ajuţi, aici

Alex se simte mândru că este român şi arată asta în toate expdiţiile sale şi în toate contactele internaţionle.

„Eu zic că contează şi asta, să fim mândri şi cu asta, să arătăm oamenilor că şi în România se întâmplă lucruri, că sunt oameni dedicaţi. Pe toţi munţii pe care merg duc steagul, tricolorul. Asta e important, să arătăm de unde suntem, să ne mândrim şi cu asta. Cred că 1 Decembrie este o zi bună care ne poate reaminti că suntem români, că putem face lucruri, că ţara asta trebuie să meargă înainte, pe un trend pozitiv, să se întâmple lucruri cu adevărat. Şi ţara a făcut lururi pentru mine. Eu ştiu că Ministerul Sporului sprijină sporturile paralampice. Poate mai mult oamenii din ţara asta…, că instituţiile sunt mai birocratice”, spune Alex Benchea.
„Alpinistul cu ochii albi” este un nume, un renume, pe care l-a primit înainte de a urca pe Kilimajaro. Poate să vină de la culoarea ohilor săi, dar şi de la albul înălţimilor pe care ajunge. Nu i-a plăcut la început, dar apoi a constatat că i-a inspirat pe mulţi, lucru pe care îl consideră important.

alex benchea 2

„A apărut înainte să plec pe Kilimajaro, o colegă responsabilă cu comunicarea mi-a dat numele ăsta, din „Numele trandafirului”, Umbero Eco. La început nu m-a atras aşa de tare numele acesta, dar cu timpul am văzut că i-a impresionat şi le-a plăcut multora. Prin ce fac simt că-i încurajez şi pe alţii. Eu zic că e important pentru fiecare dintre noi ca la un moment dat în viaţă să avem un reper, un model, o persoană pe care o admiră, apreciază. Şi eu am.

Cred că fiecare dintre noi, la un un moment dat poate avea ceva cu care să ajute alţi oameni, îi poate impulsiona să fie încrezători, să facă lucruri, să fie -cum mi se spune şi mie- sursă de inspiraţie pentru unii cărora le e frică şi să iasă din casă sau care depind de alţi oameni. Muntele m-a ajutat să mă includ social, mi-am făcut mulţi prieteni şi am ajutat mulţi oameni cu dizabilităţi să facă lucruri”.

Alex e un om normal şi în lupta sa tocmai asta vrea să şi arate şi, în plus, să-i determine şi pe alţii să facă la fel. Are, ca orice om, are şi frusrări, ştie şi ce este frica.
„Mintea noastră e foarte perversă. uneori mi-a fost frică mai mult când m-am gândit la ce o să urmeze decât când am ajuns în teren şi am fost pus în faţa faptului.

Poate e şi ceva normal să-ţi fie frică de necunoscut, de nou. Dar poate că asta ne şi stimulează. Frustrare că nu mă pot bucura de peisaje când ajung acolo sus? Dar mă bucur, pun oamenii să-mi descrie ce e în jurul meu, înainte de a merge pe munte mă documentez, citesc cărţi literatură, vorbesc cu oameni care au fost acolo, să-mi descrie experienţa lor. Nu totul se rezumă doar la a vedea. Şi compensează celelalte simţuri”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meci greu în deplasare pentru „U” Cluj, la Petrolul Ploiești

Publicat

u cluj petro

„U” Cluj urmează să dea piept vineri, 2 decembrie, de la ora 19, cu cei de la Petrolul, în cadrul etapei a 19-a din Superliga de fotbal.

După pauza cauzată de meciurile de la Mondialul din Qatar, șepcile roșii revin în campionat cu obiectivul de a se distanța de locurile retrogradabile. La ultimul meci disputat în Superligă, echipa lui Eugen Neagoe a obținut un rezultat de egalitate contra celor de la FC Argeș. Partida s-a terminat cu scorul de 1-1.

Petrolul, pe 7

De cealaltă parte, ploieștenii se prezintă într-o formă ceva mai bună. Cu toate că Petrolul a suferit o înfrângere în ultima etapă înainte de întreruperea campionatului, când au pierdut în fața celor de la Sepsi Sf. Gheorghe, înainte de acest eșec, au avut 3 victorii consecutive în campionat.

Trupa lui Nae Constantin se poziționează pe locul al 7-lea, la egalitate de puncte cu ultimul loc de play-off, ocupat de cei de la FCSB. Petrolul are 2 partide în plus disputate față de bucureșteni.

În ceea ce privește întâlnirile directe dintre cele două echipe, duelul este unul echilibrat. În ultimele 8 partide, Petrolul s-a impus de 4 ori iar cei de la „U” au reușit să câștige de 3 ori. Ultima victorie a șepcilor roșii în fața ploieștenilor a fost în luna aprilie a acestui an, atunci când s-au impus cu 3-1, în cadrul unui meci din Liga a 2-a.

Daniel Cucu-Kovaci

Sursa foto: FC Universitatea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax