Connect with us

ACTUALITATE

Lipsă mare de judecători la Curtea de Apel Cluj. Aglomerare. 145.000 de dosare soluţionate într-un an

Publicat


curtea de apel

Curtea de Apel Cluj a încheiat şi anul 2021 cu gradul de performanță „foarte eficient”, calificativ care a fost obţinut în mod constant, începând cu anul 2015, asta în condițiile în care se confruntă cu o creștere semnificativă a dosarelor și cu o criză de personal fără precedent.

La data 1 ianuarie, la nivelul Curţii de Apel Cluj şi al instanţelor din raza sa de activitate erau vacante sau vacantabile 40 de posturi de judecători, deficitul de personal fiind în creştere constantă faţă de 2019, când erau doar 10 astfel de posturi, arată reprezentanții CA Cluj, care au prezentat bilanțul activității pe anul trecut.

Activitatea intensă a judecătorilor este demonstrată de creşterea semnificativă a dosarelor nou intrate pe rolul Curţii de Apel Cluj, mai mult cu 1.783, prin raportare la anul 2020, când numărul acestora a fost de 8.193 şi tot în creştere cu 762 dosare faţă de anul 2019, când numărul dosarelor nou intrate a fost de 9.214.

Deşi mai puţini numeric, în anul 2021 judecătorii Curţii au soluţionat 9.379 dosare, cu 1.129 mai multe ca în anul precedent.

„Efortul suplimentar evident depus de judecători nu a putut însă compensa creşterea accentuată a numărului de dosare, coroborată cu scăderea numărului de judecători, acest cumul de factori având drept consecinţă şi scăderea operativităţii cantitative a instanţei”, a precizat judecătorul Dana Gârbovan, președintele Curții de Apel Cluj.

Din punct de vedere numeric, anul 2021 s-a caracterizat printr-o creştere a numărului de dosare nou intrate la nivelul instanțelor din raza Curții de Apel Cluj, de la 133.256 dosare nou-intrate în 2020 la 140.395 dosare nou-intrate în 2021, se arată în bilanț.

În ceea ce priveşte dosarele soluţionate în anul 2021, se constată un total de 145.338 de dosare soluţionate, judecătorii din circumscripţia Curţii de Apel Cluj hotârând cu 10.879 mai mult dosare decât în anul 2020.

Beclean: aproape 2.000 de dosare la un judecător

„O încărcătură excesivă a volumului de muncă se remarcă la nivelul judecătoriilor mici, a căror criză permanentă de resurse umane a fost accentuată de faptul că nici în anul 2021 nu a fost finalizat vreun concurs de admitere în magistratură, se precizează în bilanț.

Astfel, spre exemplu, judecătorii de la Judecătoria Beclean au avut de soluţionat 1.919 dosare pe judecător, cu aproape 900 de dosare de soluționat mai mult decât media națională, care e de 1.041 de dosare.

Judecătoria Beclean rămâne, de mulţi ani consecutivi, în top 3 cele mai încărcate instanţe din ţară ca volum de activitate raportat la numărul de judecători, fiind imperativă mărirea schemei sale de personal.

De asemenea, dosarele pe judecător la Judecătoria Năsăud au fost cu 500, iar cele de la Judecătoria Jibou şi Judecătoria Vişeu de Sus cu 300 mai multe decât media națională.

Astfel, se arată în bilanț, eforturile judecătorilor, demonstrate de creşterea semnificativă a numărului de hotărâri pronunţate – în 2021 fiind soluţionate 145.338 dosare –, au condus la scăderea stocului de dosare, adică a dosarelor rămase nesoluţionate la finalul anului.

La sfârşitul anului 2021, acesta a fost de 59.198, cu 3.394 mai puţine dosare faţă de anul 2020 şi cu 3.024 mai puţine faţă de anul 2019.

Dana Gîrbovan: Parlamentul trebuie să acţioneze urgent pentru a asigura accesul la justiţie al cetăţenilor

„Toate aceste performanţe, relevate de raportul de bilanț, sunt rezultatul efortului fiecărui judecător, al fiecărui grefier, funcționar public sau persoană ce deservește instanțele din raza Curții de Apel Cluj, cărora le mulţumesc pentru solidaritate, determinare și profesionalism. De notat în plus, în acest an, este aportul celor zece asistenţi ai judecătorului, parte a unui proiect pilot ce are ca scop final creşterea performanţei sistemului judiciar.

Rezultatele foarte bune ale activităţii acestora, constate la nivelul curţii, sunt argumente irefutabile pentru extinderea acestui proiect la nivel naţional, pentru creşterea calităţii actului de justiţie în folosul cetăţenilor.

Implementarea acestuia necesită însă şi voinţă la nivelul puterii executive şi a celei legislative, după cum acţiunea acestora este necesară pentru asigurarea unui acces efectiv al cetăţenilor la justiţie pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor individuale, mai ales în contextul pandemiei.

Nesocotirea de legiuitor a deciziilor Curţii Constituţionale, pronunţate în 2021, prin care se cerea reglementarea unei proceduri rapide de contestate a actelor administrative din starea de alerta, reprezintă nu doar o desconsiderare a rolului puterii judecătoreşti, ci o incalcare a dreptului cetatenilor la o justitie efectiva.

În ceas de bilanţ, solicit Parlamentului să acţioneze de îndată în sensul asigurării accesului la justiţie al cetăţenilor, conform celor decise de Curtea Constituţională”, a declarat judecătorul Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ploi torențiale, VIJELII și grindină. COD GALBEN la Cluj. Vântul va atinge până la 70 de kilometri pe oră

Publicat

De

Administrația Naținală de Meteorologie a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil și pentru județul Cluj de miercuri, 25 mai, ora 12.00 și până joi, 26 mai, ora 8.00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat în Transilvania, Maramureș, local la munte, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în Banat, Crișana și nordul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Cod Galben la Cluj: Furtuni de scurtă durată, cu ploi torențiale și grindină

Conform ANM, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (vântul bate cu viteze de 55 – 70 de kilometri pe oră și pe arii restrânse 80 – 90 de kilometri pe oră), averse torențiale şi izolat grindină.

vreme

Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30 de litri pe metru pătrat.

Potrivit meteorologilor, astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse în noaptea de miercuri spre joi, 25 spre 26 mai, și în restul teritoriului, iar pe parcursul zilei de joi, 26 mai, acestea vor fi mai frecvente în regiunile sud-estice.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Motocicliștii clujeni, față în față cu polițiștii. ”Nu este o vânătoare a motocicliștilor”, spun oamenii legii

Publicat

De

moto 2

Motocicliștii clujeni și polițiștii de la Biroul Rutier Cluj-Napoca s-au întâlnit la acțiunea ”O cafea cu un polițist” lansată de IPJ Cluj în care s-au dezbătut subiecte legate de siguranța motocicliștilor, abaterile săvârșite de aceștia sau de către șoferii aflați în trafic. De asemenea, s-a discutat și despre trusa medicală, triunghiurile reflectorizante și stingătorul de incendiu, subiectul cel mai fierbinte pentru motocicliști.

”Cu această ocazie am discutat despre situațiile care ne cauzează nouă probleme în trafic precum și despre situațiile care ne fac mai puțină cinste ca și comunitate.
Prima parte o știm și o simțim pe pielea noastră cu toții așadar mai jos mă voi referi la situațiile din ograda noastră și mai exact la problemele care ne fac mai puțină cinste că și comunitate.

Aceste situații sunt puține în raport cu numărul total de membri, dar multe în raport cu orele de liniște.

Citește și PETIȚIE ”Motocicleta nu este mașină”. Motocicliștii susțin modificarea unui articol din Codul Rutier. Unde se poate semna

Pentru că sunt foarte evidente/sonore/vizibile/deranjante, aceste situații de deranjare a liniștii publice, în percepția publică, pun o pată gri pe întreagă comunitate moto.

moto 3

Astfel se ajunge la reclamații 112 pentru deranjarea liniștii publice pe principalele bulevarde iar cei responsabili cu menținerea ordinii publice, sunt obligați să ia măsuri prin mijloacele de care dispun, iar de aici până la a trege mai mulți consecințele pe “nedrept”, este un pas foarte mic.

Am explicat că nu am fost și nu suntem de acord cu sancționarea motocicliștilor pentru lipsa de stingator/ triunghi/ trusa/ vestă/etc și dorim că eventualele sancțiuni pentru perturbarea liniștii publice să fie îndreptate doar către cei care aleg să facă asta, NU și către ceilalți participanți de bună credință.

Acțiuni teribiliste

Pe de altă parte, suntem conștienți că pe termen lung, probabil, cu toții vom trage ponoasele unor acțiuni teribiliste desfășurate în interiorul orașului..
Practic, sancțiunile și limitările se impun în urmă unor probleme care nu pot fi rezolvate altfel. De exemplu, încă putem să parcăm liniștiți la KM0 al municipiului, chiar pe trotuar, la Clopot sau în Piața Unirii.

Deși parcarea unui autovehicul în aceste zone este discutabilă, în lipsa unor reclamații/deranjari în zona, nu s-au luat măsuri de amendare colectivă și parcăm în continuare.
Dar dacă am continuă să turam motoarele în aceste parcări, sau am fi atât de mulți încât am obstrucționa treceri și am deranja, oare ne-am trezi cu limitări și restricții în defavoarea tuturor?

Tobe zgomotoase

moto 1

La fel se întâmplă și pe străzi. Oricum numărul de posesori de categorie A1, A2, A este în continuă și exponențială creștere, așadar depinde și de noi cum ne facem planurile cu viitorul nostru pe termen lung.
Și eu am deranjat probabil în trecut cu tobele mele, deși chiar dacă aveam o tobă zgomotoasă pe un motor, nu îl turam aiurea în oraș și mergeam în trepte superioare astfel încât zgomotul să fie redus.

Iar acum 10 ani eram mult mai puțini cu motociclete în oraș față de acum. Aș spune “cantitate neglijabilă” pe lângă câți suntem acum: peste 6.000 de vehicule pe două roți, înmatriculate la nivel de județ.

Ce au cerut polițiștilor?

Cam asta a fost despre ograda noastră… în rest, le-am cerut și noi multe polițiștilor, printre care: să sancționeze în continuare de îndată șoferii care ne pun în pericol prin tastarea mesajelor în mers, să sancționeze pietonii care sar brusc dintre mașini prin locuri nepermise, să sancționeze administratorul drumului pentru situațiile de lucrări nesemnalizate pe carosabil, etc.

De asemenea, reprezentanții prezenți ai poliției, ne-au asigurat că în acest moment nu se desfășoară o “vânătoare” organizată a motocicliștilor “fără stingator”, dar ne îndeamnă la respectarea legislației, inclusiv la respectarea limitărilor de viteză și reducerea la minim a zgomotului produs în zonele de locuințe.

moto 4

Dacă problemele cu zgomotul nu se vor liniști puțin în viitor, probabil serviciul rutier va folosi pentru început un sonometru… Dar depinde mult de cum ne gestionăm între noi și ce ne dorim pe viitor…ce le transmitem noilor motociclisti
Așadar primim respect – oferim respect ! Oferim respect – primim respect ! Respectul cetățenilor către noi, îl vom resimți în trafic, la fel și antipatia.
Depinde de noi ce semănăm și ce culegem”, au spus motocicliștii.

Citește mai departe

EDUCATIE

Fără ghiozdane la facultate. Studenții și PROFESORII unei facultăți din Cluj-Napoca au primit o PROVOCARE. Care este SCOPUL

Publicat

student g2462e5e29 640

Studenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj-Napoca sunt invitați să vină la facultate fără ghiozdane, joi, 26 mai. Inițiativa face parte din cursul de Event Planning, organizatorul fiind Paul Fărcaș.

„Acest eveniment presupune o zi în care studenții și profesorii merg la facultate fără rucsacuri, genți, poșete, purtând toate cărțile, caietele și tot ce ar conține acestea, în mâini sau în pungi de plastic, coșuri de cumpărături, etc.

May be an image of text that says 'NO backrack back DAY JOI, 26 MAI 2022 08.00-16.30 -ish FSPAC'

Organizăm acest eveniment pentru a crește gradul de conștientizare pentru milioanele de copii din întreaga lume care trebuie să meargă pe jos kilometri întregi la școală purtând cărțile și rechizitele școlare în mâini sau în pungi de plastic pentru că nu își permit un rucsac”, se arată într-un anunț al FSPAC.

Nu numai studenții sunt așteptați fără genți, ci și profesorii. Găsirea unei alternative inedite pentru clasicul ghiozdan este o provocare pentru toată lumea.

Citește mai departe

EVENIMENT

TRAGEDIE. 19 copii și 2 adulți împușcați MORTAL într-o școală din SUA

Publicat

De

lumanare doliu

Un adolescent înarmat a ucis cel puțin 19 copii și doi adulți după ce a pătruns marți într-o școală primară din Texas, acesta fiind cel mai grav atac armat ce a avut loc într-o școală din SUA în ultimii aproape zece ani, scrie Reuters.

Suspectul în vârstă de 18 ani, care a fost ucis de poliție, și-a împușcat, de asemenea, propria bunică, a fugit cu o mașină cu care a avut un accident și a declanșat apoi un dezastru sângeros la școala primară Robb din orașul Uvalde, Texas, la aproximativ 130 km vest de San Antonio.

Motivul nu a fost imediat clar.

Ofițerii de poliție l-au văzut pe atacator, îmbrăcat în vestă antiglonț, ieșind din vehiculul accidentat, având asupra sa o pușcă, și l-au „angajat” pe suspect, care a reușit totuși să intre în școală și să deschidă focul, a declarat pentru CNN sergentul Erick Estrada, de la Departamentul de Siguranță Publică din Texas (DPS).

Vorbind de la Casa Albă câteva ore mai târziu, președintele american, Joe Biden, vizibil marcat, i-a îndemnat pe americani să țină piept lobby-ului armelor din SUA, puternic din punct de vedere politic, pe care l-a acuzat că blochează adoptarea unor legi mai stricte și „de bun simț” privind armele de foc.

Criminalul a fost împușcat de polițiști

Guvernatorul Greg Abbott a declarat că suspectul, identificat ca fiind Salvador Ramos, a fost ucis de polițiști și că doi ofițeri au fost răniți, dar nu grav.

Autoritățile au declarat că suspectul a acționat singur.

După primele bilanțuri confuze privind numărul de morți, biroul procurorului general al statului a stabilit, într-o declarație oficială, că numărul victimelor este de 18 copii și doi adulți, inclusiv atacatorul. Ulterior, un purtător de cuvânt al Departamentului de Poliție din Texas a declarat pentru CNN că 19 elevi și doi adulți au fost uciși, fără a-l lua în calcul pe atacator.

Carnagiul a avut loc la 10 zile după ce 10 persoane au fost ucise în Buffalo, New York, într-un cartier predominant de culoare. Autoritățile au acuzat un tânăr de 18 ani care, potrivit acestora, a călătorit sute de kilometri până la Buffalo și a deschis focul cu o pușcă de asalt într-un magazin alimentar.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate