EVENIMENT
Cum va fi VREMEA la Cluj în următoarele patru săptămâni. Se anunță ninsori și GER
Meteorologii anunță ninsori abundente și ger pentru următoarele patru săptămâni. Maximele nu vor depăși 5 grade iar minimele vor ajunge și la -10…-15 grade, mai ales în depresiuni.
„Vremea se răcește, în special în jumătatea de nord a țării. Acolo temperaturile maxime nu vor mai depăși 4…5 grade Celsius, în special în nord-vest, în centru, în partea de nord-est a țării. În sud și în sud-est vor mai fi posibile valori de 15 grade.
Cum va fi VREMEA la Cluj în următoarele patru săptămâni. Se anunță ninsori și GER
De duminică, 21 ianuarie, însă, răcirea va fi semnificativă, inclusiv în zona de sud și sud-est a țării. Maximele la scara întregii țări vor fi între 4 și 5 grade Celsius. Iată o scădere, la nivelul maximelor, cu mai mult de 10…11 grade. Și minimele vor coborî semnificativ, mai ales în depresiuni, sub -10 grade -15 grade. Chiar și pe litoral vor fi minime negative.
În același timp, vorbim și de posibilitatea ca ploile să se transforme în lapoviță și ninsoare, să vorbim și de intensificări ale vântului, cu viteză la rafală de 70-80 km/h în zona montană înaltă viscolind ninsoarea. Chiar și în zonele mai joase de relief vorbim de vânt la cotă mai redusă, de 45-50 de km/h, care asociate și cu temperaturile scăzute amplifică senzația de rece”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.
ANM a emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 22 ianuarie – 19 februarie 2024.
Săptămâna 22 – 29 ianuarie 2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de nord-est a teritoriului, scrie Alba24.ro.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării și apropiat de cel normal în regiunile centrale, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile sudice.
Săptămâna 29 ianuarie – 5 februarie 2024
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice, precum și în extremitatea de nord-est a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
Săptămâna 5 – 12 februarie 2024
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în regiunile sud-vestice, nord-estice și local în cele centrale și nord-vestice, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sudice și sudestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 12 – 19 februarie 2024
Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, posibil ușor mai ridicate în sud-vestul și în nord-estul teritoriului.
Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul țării.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Mai multe mașini parcate pe o stradă din Florești, cuprinse de flăcări. Pompierii au stabilit cauza incendiului
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru a stinge un incendiu care a distrus mai multe mașini parcate pe strada Fagului din Florești.
Apelul de urgență a venit în jurul orei 03:00, iar la fața locului s-au deplasat 2 autospeciale de la Punctul de Lucru Florești.
”Incendiul s-a manifestat generalizat la 3 autoturisme, distrugându-le în mare parte. De asemenea, un alt autoturism a fost afectat parțial de căldură. Astfel, pompierii au desfășurat operațiuni de stingere în paralel cu protejarea celorlalte autoturisme parcate în apropiere.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit de la o defecțiune la compartimentul motor al unui autoturism și s-a extins ulterior”, au spus pompierii de la ISU Cluj.
În urma acestui eveniment nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.
EDUCATIE
FOTO. Selena Popa, super-karatista din Cluj. La 9 ani, a câștigat nu mai puțin de 10 medalii, dintre care 5 de aur
Karatista Selena Popa, elevă în clasa a III-a D la Liceul Teoretic Elf din Cluj-Napoca, a avut un an senzațional.
La doar 9 ani, a câștigat, printre altele, locul 1 la kihon la Campionatul Național și locul I la kumite la Cupa Campionilor Europeni.
Selena Popa, super-karatista din Cluj. La 9 ani, a câștigat nu mai puțin de 10 medalii, dintre care 5 de aur
2024 i-a adus Selenei numeroase medalii la competiții naționale și internaționale de karate și este, pe bună dreptate, și măndria școlii la care învață.
“La doar 9 ani, a demonstrat că perseverența, munca și pasiunea sunt esențiale pentru performanță și excelență. Reușita sa în sport este o sursă de inspirație pentru toți cei din jurul său”, spun reprezentanții Liceul Teoretic Elf din Cluj-Napoca.
Rezultatele obținute de Selena Popa în anul 2024
Campionatul Național
Locul 1 kihon
Locul 3 kumite 9 ani , open
Slovacia Open
Locul 2 kata
Locul 3 kumite 9 ani
Campionatul European din Polonia
Locul 2 kata
Cupa Hara Sighișoara
Locul 1 kihon
Locul 2 kata
Campionat școlar Târgoviște
Locul 1 kata
Locul 1 kihon
Cupa Campionilor Europeni
Locul 1 kumite 9 ani open
Foto: Liceul Teoretic Elf Cluj-Napoca
EVENIMENT
FOTO. Băiat de 13 ani, dispărut din Cluj-Napoca. Poliția și familia îl caută. L-ați văzut?
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, joi, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 15:00, minorul Ionuț Rus, în vârstă de 13 ani, elev al unei școli din cartierul Grigorescu, a plecat voluntar de la unitatea de învățământ și, până în prezent, nu a revenit la domiciliul său din Cluj-Napoca.
Semnalmentele băiatului sunt înălțime aproximativă – 1,50 m, păr blond, ochi căprui.
În momentul plecării, minorul era îmbrăcat cu o geacă de culoare închisă și blugi albaștri.
”Persoanele care pot oferi orice informații despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze gratuit numărul unic de urgență 112!”, anunță IPJ Cluj.
ANM a anunțat cum va fi vremea de sărbători și în primele două săptămâni ale anului 2025 în România. Temperaturile vor fi diferite de la o regiune la altă. De asemenea, vor fi precipitații în mai multe zone ale țării.
Săptămâna 16-23 decembrie
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în nordul Carpaților Orientali și în zona Munților Apuseni, dar și deficitar în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi VREMEA de sărbători? Nu foarte FRIG și pe alocuri ceva zăpadă
Săptămâna 23- 30 decembrie
Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în extremitatea de sud și de sud-est a teritoriului, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi în general apropiat de cel normal, în majoritatea regiunilor.
Săptămâna 6-13 ianuarie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, au precizat meteorologii