Connect with us
Advertisement
Advertisement

ECONOMIE

Cum a evaluat Comisia Europeană Planul de Redresare şi Rezilienţă elaborat de România

Publicat


Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) elaborat de România susţine tranziţia ecologică şi tranziţia digitală, anunţă Comisia Europeană, notând că proiectul este „un răspuns echilibrat la situaţia economică şi socială”.

Comisia Europeană evaluează planurile de relansare şi rezilienţă pe baza a 11 criterii prevăzute în Reglementarea Instrumentului de Relansare şi Rezilienţă (RRF). Cele 11 criterii necesită evaluarea următoarelor elemente:

– măsurile au un impact durabil;
– măsurile abordează provocările identificate în recomandările specifice de ţară;
– termenele şi ţintele care permit monitorizarea progreselor reformelor şi investiţiilor sunt „clare şi realiste”;
– planurile întrunesc ţinta de cheltuieli cu ponderea de 37% pentru protejarea climei şi 20% pentru tranziţia digitală;
– planurile respectă principiul de a nu genera daune semnificative;
– planurile conferă un control adecvat şi un mecanism de audit, stabilind şi modalităţile plauzibile ale informaţiilor despre costuri.

„Contribuţia Planului României la tranziţia digitală constituie 41% din alocările totale de 29,2 miliarde de euro. Este depăşit nivelul minim de 37% prevăzut în Reglementarea Instrumentului de Relansare şi Rezilienţă (RRF). Planul se concentrează puternic pe tranziţia digitală, cu termene ale reformelor în sensul renunţării la cărbune şi cu eliminarea dioxidului de carbon din transportul rutier. Reformele şi investiţiile ar urma să reducă semnificativ emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic şi să deblocheze potenţialul pentru mobilizarea energiilor regenerabile”, precizează Comisia Europeană, în evaluarea privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) propus de România.

„Accentul puternic pe eficienţa energetică a construcţiilor private şi publice, digitalizarea transporturilor rutiere şi feroviare, construcţia infrastructurii staţiilor de încărcare electrică, adaptarea la schimbările climatice şi economia circulară vor facilita, de asemenea, tranziţia digitală în toate sectoarele economice”, subliniază Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de MEDIAFAX.

Planul conţine reforme şi investiţii în sectorul forestier, precum adoptarea Strategiei Forestiere Naţionale, reconstrucţia ecologică a habitatelor şi conservarea speciilor, lucruri care ar urma să contribuie la conservarea biodiversităţii.

„Contribuţia planului României la tranziţia digitală constituie 21% din alocările totale de 29,2 miliarde de euro. Este depăşit nivelul minim de 20% prevăzut în Reglementarea Instrumentului de Relansare şi Rezilienţă (RRF). Planul urmează să abordeze problemele de digitalizare asociate administraţiei publice prin propunerea unui pachet complet de măsuri pentru furnizarea de servicii destinate cetăţenilor şi companiilor care să fie sigure, interoperabile, eficiente din punctul de vedere al costurilor şi rapide pentru utilizatori. Implementarea cărţii electronice de identitate ar urma să faciliteze interacţiunile digitale între entităţi publice/private şi cetăţeni. Sectorul afacerilor ar urma să beneficieze de investiţii semnificative pentru accelerarea digitalizării IMM-urilor şi a companiilor mari, cu accent pe dezvoltarea şi adoptarea de tehnologii avansate”, subliniază Comisia Europeană.

(sursa: Mediafax)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Sabin Sărmaș: DROGURILE în școlile Clujului sunt un fenomen generalizat

Publicat

Sabin Sărmaș PNL Cluj

Candidatul independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, trage un semnal de alarmă: „Drogurile în școlile Clujului sunt un fenomen generalizat”.

„Am vorbit cu zeci de părinți îngroziți de epidemia de droguri din școli. Pentru că este o epidemie, iar cifrele oficiale nu spun adevărul. Nu e vorba, cum fals s-a lăsat în general de înțeles, doar de cazuri răzlețe, doar de școli de elită sau doar de copii de bani gata.

Sabin Sărmaș: DROGURILE în școlile Clujului sunt un fenomen generalizat

E un fenomen generalizat, care afectează pe toată lumea. Cum putem noi ajuta părinții să-și protejeze copiii, când povestea asta este invizibilă pentru actuala administrație a orașului?”, se întreabă Sabin Sărmaș, candidat independent pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declara zilele trecute că cel mai tânăr român care a ajuns la spital din cauza consumului de droguri are doar opt ani. “Vârsta copiilor care devin dependenți de substanțe psihotrope e în scădere și pare să fie doar o chestiune de timp până când unii dintre ei vor începe să-și piardă viața”, mai spune Sabin Sărmaș, candidatul “clujenilor invizibili”, cel care este creditat cu cele mai mare șanse să îl învingă pe Emil Boc la alegerile din 9 iunie.

sabin sarmas

Sabin Sărmaș candidează în numele “clujenilor invizibili”, adică a tuturor celor ce se simt ignorați de actuala administrație

Într-un interviu din luna martie, șefa Inspectoratului Școlar Cluj (ISJ), Marinela Marc, admitea că sunt copii de 12-13 ani care consumă droguri și că substanțele halucinogene, în special etnobotanicele, ajung în toate școlile din județ.

„Vreau să construim la Cluj primul centru public din țară specializat în tratarea dependenților de droguri”

“Este imperios ca o nouă administrație locală responsabilă să se implice direct alături de ISJ, profesorii din școli, Serviciul Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, organizațiile de părinți și asociațiile non-guvernamentale în dezvoltarea, coordonarea și implementarea unor programe și strategii pe termen lung nu doar de prevenție a consumului de droguri, ci și de reabilitare a consumatorilor.

Vreau să construim la Cluj primul centru public din țară specializat în tratarea dependenților de droguri. În clipa de față, în România nu există așa ceva. Cine vrea să scape de dependența de droguri, se internează la psihiatrie, printre bolnavi cu alte afecțiuni. Numai că nici acolo tratamentul nu este complet, spun medicii specializați, iar riscul de recidivă rămâne ridicat”, detaliază Sabin Sărmaș.

Potrivit datelor unor studii ale Agenției Naționale Antidrog (ANA), vârsta medie a minorilor care încep să consume droguri este de 13 ani. La nivel național, unul din zece copii a consumat cel puțin o dată în viață un anumit tip de drog.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc, despre tronsonul 2 al centurii metropolitane: Încep lucrările sau reluăm licitația. Nu dormim până nu mergem mai departe

Publicat

De

Emil Boc despre tronsonul 2 al centurii metropolitane

Emil Boc spune că dacă trebuie reluată licitația pentru tronsonul 2 din centura metropolitană, Primăria este pregătită.

Firma care a depus singura ofertă pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a depus contestație, după ce licitația a fost anulată din cauza faptului că cei care vor să construiască au avut o ofertă prea mare.

Boc, despre tronsonul 2 al centurii metropolitane: Încep lucrările sau reluăm licitația. Nu dormim până nu mergem mai departe

„Așteptăm în 30 de zile rezoluția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Dacă se va accepta contestația depusă, începem lucrările și la tronsonul 2. Dacă nu, se reia licitația potrivit prevederilor legale, în minim 60 de zile, pentru depunerea de oferte.

Știți că la mine nu există nu se poate… Nu dormim pâna nu putem merge mai departe”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Încep lucrările la tronsonul 1, Cluj-Napoca – Florești

În ceea ce privește primul tronson al centurii metropolitane, lucrările sunt gata să înceapă.

Emil Boc a declarat că tronsonul 1, Cluj – Florești interesează direct Primăria pentru că va descongestiona traficul.

„Drumul se lărgește de la 4 la 6 benzi și va fi bandă dedicată pentru transportul în comun dintre Cluj și Florești…Apoi se face și conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență, iar ambulanțele vor putea ajunge, la fel, pe linie dedicată”, a mai spus Emil Boc.

La Spitalul Regional de Urgență, lucrările vor începe în data de 18 mai, a mai precizat Emil Boc. În ceea ce priveste trosonul 1 al centurii metropolitană, primarul a spus că în acest moment nu are datele exacte pentru autorizația de construcție, dar lucrările vor începe fie în luna mai, fie în luna iunie.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Am văzut mucuri de țigară pe plaja de la Someș. Acest lucru nu poate continua la Cluj. Avertisment și pentru cei cu câini

Publicat

De

Plaja de pe malurile Someșului Cluj

Primarul Emil Boc s-a arătat deranjat de faptul că a văzut mucuri de țigară în nisip pe plaja de la Someș. De asemenea, Boc spune că proprietarii de câini trebuie să fie civilizați și să adune după ce patrupedele își fac nevoile.

Emil Boc a declarat la Ziua Live că majoritatea clujenilor cu care a vorbit apreciază lucrările care s-au făcut, cu fonduri europene, pe malul Someșului, dar i-a invitat pe oameni să spună ce nu le place.

Boc: Am văzut mucuri de țigară pe plaja de la Someș. Acest lucru nu poate continua la Cluj. Avertisment și pentru cei cu câini

Primarul a spus că oamenii trebuie să fie mai atenți și să găsească cel mai bun mod de conviețuire, făcând referire la cei care își plimbă câinii pe malurile Someșului.

„Cei cu animale de companie trebuie să fie riguroși și să curețe după animale, și vor fi sancționați dacă nu fac acest lucru, dar și ei trebuie să se bucure și să iasă la plimbare….

La fel și ceilalați, care nu are animale de companie, trebuie să se se poată plimba și să nu fie nici agreasați de câini și nici să găsească mizerie pe locul unde se plimbă”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

„Clujul e la alt nivel”

Primarul a mai spus că atunci când a mers pe malul Someșului a observat și un alt comportament care e deranjant.

„Am văzut câteva mucuri de țigară în nisipul de pe plajă. Acest lucru nu mai poate continua la Cluj…

Am dispus să mai curețe, dar în același timp și responsabilitatea noastră trebuie să fie pe măsură ca să putem să ne păstrăm orașul curat, pentru că nu o să poți pune un polițist local în spate la fiecare care arunca un chiștoc de țigară. Clujul e la alt nivel, e în ală ligă”, a mai spus Emil Boc.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe

EVENIMENT

MApN a dat startul unei noi campanii de recrutare. Câte locuri sunt disponibile în Cluj?

Publicat

Ministerul Apărării Naționale continuă campania de recrutare pentru soldați gradați profesioniști. Peste 3.800 de posturi sunt încă vacante.

Ministerul Apărării Naționale continuă activitățile de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldați și gradați profesioniști.

În seria a doua a campaniei de recutare sunt disponibile peste 3.800 de posturi vacante în 32 județe din țară și în municipiul București. În județul Cluj, sunt disponibile 81 de locuri, anunță Centrul Militar Zonal Cluj.

Posturile se adresează atât băieților, cât și fetelor. În seria anterioară a campaniei de recrutare, circa 20% dintre cei care au aplicat au fost fete.

Care sunt criteriile de recrutare?

Criteriile de recrutare a candidaților sunt următoarele:

  • vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
  • absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul liceal, în condiţiile prevăzute de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023;
  • absolvenți ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – doar candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma Aviație, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”;
  • permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C, eliberat de către autorităţile române – doar candidații care optează pentru arma Auto şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma Geniu.

Calendarul campaniei de recrutare

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară după următorul calendar:

  • înscrierea candidaților: 07.05 – 03.06.202, la sediul unităților militare din județul Cluj, respectiv la Biroul Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Cluj;
  • selecția candidaților: 13.05 – 07.06.2024;
  • efectuarea examinării medicale în cadrul unităților sanitare militare: 20.05 – 14.06.2024;
  • termen final de întocmire a dosarelor de candidat: 02.07.2024.

Lista funcţiilor pentru care se organizează concurs, precum și graficul de desfășurare a activităților de recrutare, selecție și repartizare a candidaților, pot fi consultate atât la sediul unităților militare care au scos locuri la concurs.

Ce probe parcurg candidații?

Candidații înscriși vor fi planificați pentru susținerea probelor de selecție aptitudinală generală în perioada mai sus menționată și vor fi anunțați telefonic de către personalul recrutor înainte de susținerea acestora. Selecția aptitudinală generală constă în parcurgerea:

  • probei sportive (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență pe distanța de 2000 de metri);
  • probei psihologice (teste de aptitudini, chestionare de personalitate);
  • interviului de evaluare finală (pentru orientarea vocaţională a candidaţilor).

Pentru mai multe informații, consiliere de specialitate şi înscriere, adresați-vă unităților militare din județul Cluj sau Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Cluj, situat în municipiul Cluj-Napoca, telefoane 0264-433067 (interioare 119 sau 127) sau 0769054977, de luni-vineri, între orele 08:00-16:00 (marți 10:00-18:00).

Majoritatea candidaților au picat proba fizică

În prima serie a campaniei de recrutare, majoritatea celor care au aplicat nu au trecut de proba fizică, în condițiile în care, spune MApN, nivelul de dificultate era unul mediu. Astfel, aproximativ 2.600 dintre cei peste 6.400 de români care au aplicat să fie soldați profesioniști au fost admiși. MApN anunța că vrea să ocupe 5.093 de locuri.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax