Connect with us

EVENIMENT

COVID-19 CLUJ: 225 infectări în ultimele 24 de ore

Publicat


În județul Cluj, în ultimele 24 de ore, au fost confirmați pozitivi 225 pacienți cu virusul SARS – CoV – 2.

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

– Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 588;

– Persoane verificate cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse – 1.564;

– Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse –101;

Total sancțiuni contravenționale aplicate în ultimele 24 de ore, în context COVID/valoare: 220/43.750 lei;

– Persoane verificate – 782 din care: în izolare – 412 în carantină – 250 și în trafic zi/noapte – 120.

Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:

– Rata incidenţei pe judeţul Cluj : 2,49;

– În ultimele 24 de ore, 225 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj;

Total număr de teste 401 din care 177 diagnostic grupe de risc, 7 teste efectuate la cerere și 217 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 368.696 de teste, la nivelul județului Cluj;

– 63 persoane internate în ATI;

Total vindecați și externați 1.972, din care 1.560 din județul Cluj;

Total decedați 492 din care 341 din județul Cluj.

În acest moment sunt internați 663 de pacienți, din care 625 din județul Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Pompier clujean, erou în timpul liber. A salvat de la moarte o cățelușă îngropată de vie, după opt ore de căutare

Publicat

De

„Misiune imposibilă”, dusă la bun sfârșit de Rareș, pompier al Detașamentului 2 Cluj-Napoca. A salvat de la moarte o cățelușă gestantă, blocată sub fundația unui garaj.

Pompierul clujean Rareș Urs și câinele lui, Max, au oferit lumii întregi un exemplu de dedicare și curaj, demn de urmat de către oricine.

După ce anul trecut, au fost implicați într-o misiune de căutare a victimelor cutremurului din Turcia, cei doi răspund, în continuare, la astfel de intervenții dificile și nu se dau bătuți până nu duc misiunea la capăt.

În familia Urs există doi salvatori: Rareș și cățelul său, Max!

Ieri, la finalul turei de serviciu, Rareș a fost solicitat de un prieten disperat de soarta propriului său patruped, prins sub fundația unui imobil.

Întreaga întâmplare a fost povestită pe pagina de Facebook a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

„În familia Urs, există doi salvatori. Rareș și cățelul său, Max.

Anul trecut au luat parte împreună la copleșitoarea misiune de căutare a victimelor cutremurului din Turcia. S-au specializat pe astfel de intervenții dificile și răspund prezent oricând e nevoie de ei.

La muncă, Rareș e unul dintre pompierii de bază ai Detașamentului 2 Cluj-Napoca. Așa se face că ieri, când a ieșit din tura de serviciu, l-a sunat un prieten:

– Rareș, n-am știut la cine să apelez! Maya, cățelul meu de vânătoare, a găsit o vizuină de vulpi sub fundația unei case și a intrat acolo. Nu mai poate ieși și nu-mi dau seama exact unde e. Doar o aud cum latră. Te rog să mă ajuți ori tu, ori colegii!”, arată reprezentanții ISU Cluj.

„Nu vom pleca de aici până când nu o salvăm!”

Rareș nu a ezitat și a sărit de îndată în ajutorul prietenului său.

„Pentru că știe ce înseamnă legătura dintre om și câinele său, Rareș a ajuns în câteva minute pe șantierul casei din localitatea Popești.

Și-a dat seama că operațiunea de salvare va fi provocatoare și a luat, cu aprobarea comandantului, o trusă de căutare, dotată cu cameră video și senzori de mișcare.

Când a sosit la fața locului, situația nu părea optimistă, însă Rareș nu s-a gândit în nicio clipă să renunțe. Folosindu-se de aparatura cu senzori, a localizat cățelușa sub fundația de la garaj.

– Trebuie să ne săpăm drumul spre ea, dar să avem grijă. Siguranța noastră e cea mai importantă!

– Rareș, nu putem să o pierdem! E cel mai bun câine de vănătoare al meu și va avea în curând pui!

– Nu vom pleca de aici până când nu o salvăm!”, se mai relatează în postare.

Misiune încheiată cu succes, după opt ore!

Misiunea a durat mai bine de opt ore, dar Rareș nu s-a gândit nicio clipă să se dea bătut. Astfel, întreaga întâmplare a avut deznodământ fericit și cățelușa a fost returnată stăpânului ei.

„Timp de opt ore, Rareș și oamenii inimoși din jurul său au muncit cot la cot, săpând un tunel lung de șase metri. Deși totul părea pierdut, la un moment dat, o urmă de speranță a apărut pe neașteptate. Rareș a pus lumina lanternei în direcția unde se afla cățelușa, văzându-i ochii cum licăreau.

– Băieți, o văd! Ajutați-mă să o scot!

La ieșirea la suprafață, cățelușa era epuizată. Prietenul colegului nostru, care e și medic veterinar de profesie, a dus-o de urgență la cabinet. Duminică dimineața l-a sunat și i-a dat vestea mult așteptată:

– Maya e bine, sunt șanse mari să supraviețuiască și cățelușii. Rareș, îți mulțumesc din suflet!

Plutonier adjutant șef Rareș Urs, felicitări! Ne mândrim cu tine și reprezinți un exemplu pentru mulți dintre noi!”, au mai transmis pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alocare de 4,25 milioane de lei de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru culte

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca va aloca suma de 4,25 milioane de lei din bugetul local pentru cultele religioase, în 2024.

Un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 4.250.000 de lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru cultele religioase va fi supus la vot în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de marți, 28 mai.

Primăria Cluj-Napoca oferă anual sprijin financiar de la bugetul local al municipiului pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România.

Cum sunt împărțite fondurile?

Cea mai mare parte a finanțării merge spre cultul Ortodox – 3.110.000 lei. Cele mai mari sume merg spre două proiecte ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, respectiv continuarea lucrărilor de construcție a Centrului Misionar – 670.000 lei și realizarea lucrărilor la mozaic în Catedrala Metropolitană și restaurarea iconostasului – 400.000 lei.

Cultul Reformat va primi 490.000 lei, în timp ce cultul Unitarian va primi o alocare de 400.000 lei, iar cultul Romano-Catolic, 250.000 lei.

Citește mai departe

CULTURA

Electric Castle lansează EC Radio și programul zilnic al ediției 2024

Publicat

De

Organizatorii festivalului Electric Castle au anunțat programul pe zile al ediției din 2024, dar și lansarea unui nou post de radio online, EC Radio.

„Experiența Electric Castle – oriunde, oricând” e promisiunea celui mai nou post de radio din mediul online, lansat de festivalul ce se pregătește pentru cea de-a 10-a ediție.

EC Radio reflectă perfect mixtul de stiluri muzicale specific festivalului, cu emisiuni speciale dedicate artiștilor ce vor fi prezenți, începând din 17 iulie, pe scenele de la Castelul Banffy din Bonțida.

Data exactă a show-urilor live poate fi găsită, de azi, în programul zilnic publicat pe www.electriccastle.ro.

A fost lansat postul radio online, EC Radio

Curatoriat de o echipă definită de pasiunea pentru muzică de calitate, EC Radio este un ghid sonor nu doar pe cei ce așteaptă  Massive Attack, Bring Me The Horizon sau Queens of The Stone Age la Electric Castle, ci pentru orice persoană în căutarea unor altfel de selecții muzicale.

De azi, diminețile încep cu „Stuck in Traffic”, 3 ore de recomandări de la departamentul de booking al festivalului. Emisiuni precum „Down Memory Lane” oferă playlist-uri pentru nostalgici, cu artiștii prezenți la edițiile trecute ale festivalului, în timp ce „Your Next Favorite Artist” invită la descoperiri, cu artiști noi ce se remarcă printr-un sound personal.

Antrenamentul pentru EC10 se face cu emisiuni dedicate artiștilor din lineup-ul 2024. EC radio poate fi ascultat exclusiv online.

Programul pe zile al EC 2024

Experiența celor 5 zile de festival este detailată acum, pentru fani, în programul zilnic al evenimentului. Electric Castle debutează, în 17 iulie, cu Reel Party by BT & DJ Yoda, un concept primit cu entuziasm la edițiile trecute.

Joi, 18 iulie, festivalul va vibra în ritmuri afro, techno, drum and bass și metal cu Rema, Kungs și Bonobo, Apashe & The Brass Orchestra și Cavalera.

Vineri, 19 iulie, e o zi marcată de show-urile Bring Me The Horizon, Paolo Nutini și Nina Kraviz.

Weekendul e rezervat legendelor: Massive Attack și Queens of The Stone Age sunt live, sâmbătă, 20 iulie, când sunt programați și Chase and Status, Khruangbin și Marc Rebillet.

Ziua de 21 iulie va fi marcată de stilul dancehall al lui Sean Paul și de Palaye Royale, care vor fascina prin stilul lor de fashion-art rock. Sevdaliza, Kenya Grace și Todd Terje vor fi și ei în ultima zi a EC 10.

Prețul unui bilet de zi este de 90 de euro + taxe, iar o experiență Premium de o zi are prețul de 150 de euro + taxe. Programul complet pentru Electric Castle 2024 și biletele sunt disponibile pe www.electriccastle.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Luna iunie aduce secetă și temperaturi ridicate în toată țara

Publicat

Prima lună de vară aduce temperaturi peste normalul acestei perioade, cu perioade prelungite de secetă, în majoritatea regiunilor țării.

Meteorologii au publicat prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Estimările meteorologice pentru intervalul 27 mai – 24 iunie 2024 indică o creștere a temperaturilor peste valorile normale și secetă în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 27.05.2024 – 03.06.2024

În acest interval, temperatura medie va fi peste normele multianuale în vestul, nordul, nord-estul și local în centrul țării. În restul teritoriului, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor. Excepție face sud-estul țării, unde cantitățile de precipitații vor fi ușor peste normele perioadei.

Săptămâna 03.06.2024 – 10.06.2024

Temperaturile vor fi mai ridicate decât valorile normale pentru această săptămână în întreaga țară.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 10.06.2024 – 17.06.2024

Temperaturile medii vor fi peste normele climatologice ale perioadei în toată țara, cu accent pe estul și sud-estul teritoriului.

Precipitațiile vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 17.06.2024 – 24.06.2024

Temperaturile medii vor depăși valorile specifice perioadei la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în estul, sud-estul și centrul țării. În restul teritoriului, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de normele specifice pentru această săptămână.

Fenomenele extreme de scurtă durată nu pot fi prevăzute cu acest tip de estimări. Rămâneți la curent cu actualizările meteo pentru informații mai precise.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax