Connect with us

ACTUALITATE

Copiii sunt obligați să poarte măști la ora de sport, spune Ministrul Educației. „După 10 minute toți vor să își dea masca jos”

Publicat


Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării a declarat că toți elevii care participă la cursuri în scenariul verde sunt obligați să poarte masca de protecție pe parcursul orelor de curs, inclusiv când vine vorba despre ora de educație fizică.

Declarația Ministrului

Cîmpeanu spune că această măsură este recomandată de către specialiștii în domeniul sănătății publice, astfel că elevii trebuie să se conformeze. „Da, este o cerinţă a celor din domeniul sănătăţii să se desfăşoare cu masca. Până la urmă, ultimul cuvânt l-au avut cei din domeniul sănătăţii şi, punând în balanţă şi plus şi minus, a reieşit că există obligativitatea purtării măştii inclusiv la orele de educaţie fizică”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Părerea profesorului

„Părerea mea este că această măsură nu este deloc bună și chiar am citit și ordinul care de fapt nu specifică exact că la ora de educație fizică toți copiii sunt obligați să poarte mască, deci lasă loc de interpretări. Nimic nu e clar. Toți copiii după 10 minute întreabă dacă pot să își dea jos masca. E foarte greu să facă sport cu mască, mai ales pentru cei care fac în aer liber și nu în sală. Mai mult, cei care merg la sălile de fitness nu trebuie să poarte măști. Sunt două unități de măsură diferite aplicate pentru aceiași faptă. Eu nu înțeleg de ce unii pot și alții nu”, ne spune Cristian Ciucur, profesor de Educație Fizică și Sport în Cluj.

Update, 12.45:

În urmă cu câteva minute, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că urmează discuții pe această temă, iar masca ar putea fi purtată exclusiv din vestiar până la locul orei de educație fizică.

„Austria nu solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, Belgia nu solicită, Bulgaria nu solicită, Estonia nu solicită, Finlanda nu solicită, Suedia nu solicită. Franța are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spații exterioare, Luxemburg solicită purtarea măștii de la vestiar până la locul în care se fac activitățile fizice și mai apoi după orele de sport. Am găsit un singur exemplu în Europa pentru o regiune din Italia – Veneto – în care se solicită purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică, și acolo decizia este în curs de actualizare. Informarea este oficială, venită de la reprezentanții de la Bruxelles”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Astfel, ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății va fi completat, după discuțiile cu specialiștii.

Ministerul Educației va susține regula din Luxemburg, unde portul măștii este obligatoriu de la vestiar până la locul în care se derulează orele de educație fizică, dar nu și în timpul orelor.

„Cei din medicina sportivă sunt cei mai măsură să ne aducă argumente pentru a lua decizia corectă de modificare a ordinului comun”, a adăugat Cîmpeanu.

Karla Fanea

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Dinamo: Măcar o dată în acest sezon să fi știut să ținem de REZULTAT

Publicat

dan

CFR Cluj a ratat șansa de a se apropia de liderul FCSB, după ce luni seara a remizat cu Dinamo pe Arena Națională. Clujenii au condus cu 1-0 din min.64 prin golul marcat de Korenica dar s-au văzut egalați în min.85, când Mărginean a reușit să înscrie după o bâlbâială colectivă a apărării. Dan Petrescu, antrenorul celor de la CFR Cluj, s-a declarat nemulțumit de felul în care elevii săi au gestionat finalul de partidă.

„Nu am făcut un meci bun. S-a văzut că am jucat acum 4 zile, era o semifinală. Am intrat moi. Dinamo s-a odihnit, dar la fotbalul nu contează. Măcar o dată în acest sezon să fi știut să ținem de rezultat! Louis Munteanu a stat doar o dată pe jos. Ceilalți stau numai pe jos.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Dinamo: Măcar o dată în acest sezon să fi știut să ținem de REZULTAT

La un meci cu „U” Cluj, au stat 15 minute pe jos. Suntem proștii proștilor și ne merităm soarta. Trebuie să mai faci lucruri din astea. Am făcut 1.000 de greșeli la fază fixă, nepermis la acest nivel. Era prima dată după mult timp când câștigam fără să dominăm. FCSB a știut să joace la rezultat, așa se câștigă un campionat, trebuie să știi să joci la rezultat.

Munteanu s-a simțit rău la stomac, a luat niște pastile, i-a fost mai greu să alerge. L-am întrebat mereu dacă e OK. Până nu e matematic gata, toate echipele speră. Sperăm la locul 1, toate echipele trebuie să spere la mai mult.

Soluțiile pe bancă au fost puține, avem 3 accidentați și parcă am avea 10. Au rămas 4 meciuri, sper că am învățat ceva, iar sezonul viitor să fim mai puternici. Dacă se câștigă un trofeu, e bine, la ce a fost la echipă. Voi nu știți ce a fost aici. Hermannstadt are un joc solid, știu ce vor, au antrenor de 4 ani.

Eu cred că vom deveni din ce în ce mai buni, sunt dezamăgit de rezultatul de azi, dar și de joc. Această echipă, asta e realitatea, nu poate să țină de rezultat”, a declarat Dan Petrescu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Nicușor Dan: Educație – o prioritate națională (P)

Publicat

De

nicușor

Educația trebuie tratată ca o chestiune de siguranță națională. De calitatea școlii de azi depinde forța României de mâine – economică, democratică, culturală. Investiția în profesori, în copii și în adaptarea școlii la lumea reală este cea mai strategică decizie pe care o poate lua un stat responsabil.

DIRECȚII STRATEGICE ÎN EDUCAȚIE

Profesionalizarea resursei umane din educație

Creșterea motivației cadrelor didactice prin salarii competitive, formare continuă de calitate și promovare pe criterii meritocratice.

Dezvoltarea gândirii critice
Revizuirea programelor școlare și instruirea specifică a profesorilor pentru a încuraja gândirea independentă, argumentarea logică și capacitatea de analiză.

Corelarea educației cu piața muncii
Elaborarea, împreună cu mediul de afaceri, a unei strategii care să alinieze învățământul preuniversitar și universitar la nevoile economiei reale.

Investiții în educația timpurie
Construirea de creșe și formarea personalului calificat, ca parte a unui program național de sprijin pentru primele etape din viața copilului.

Combaterea abandonului școlar
Asigurarea de mese calde, transport școlar și alte măsuri sociale, precum și stimulente pentru cadrele didactice care predau în comunități vulnerabile.

—————————
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Candidat: NICUȘOR-DANIEL DAN | contact@nicusordan.ro Bd Regina Elisabeta 38, sector 5, București
CMF 34250009 CPP A1B1C1D1E1

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum să-ți alegi ROCHIA de seară potrivită pentru silueta ta (P)

Publicat

rochii

Când vine vorba de alegerea unei rochii de seară, primul gând este să arăți senzațional în ea. Iar acest lucru se poate întâmpla doar atunci când rochia îți complimentează silueta și te face să te simți încrezătoare, fără să te chinui să o potrivești pe tine. Așa că, înainte să te lași cucerită doar de culoare sau paiete, gândește-te la ce ți se potrivește cel mai bine.

Primul pas este să-ți cunoști foarte bine corpul. Nu vorbim despre măsurători cu centimetru, ci despre forma generală a corpului tău. Ești siluetă clepsidră, pară, măr, dreptunghi sau triunghi inversat? Nu te speria de denumiri! Este vorba doar de echilibru vizual și de cum pui în valoare ce ai mai frumos.

Cum să-ți alegi ROCHIA de seară potrivită pentru silueta ta (P)

Iată cum poți să faci o selecție corectă de rochii de seara potrivite pentru silueta ta!

Silueta clepsidră

Acest tip de silueta se remarcă printr-o talie bine definită, iar bustul și șoldurile echilibrate. Dacă ești fericita câștigătoare a siluetei clepsidră, trebuie să știi că aproape orice croială te avantajează. Pune-ți în valoare atuu-urile prin croieli care îți evidențiază talia. Rochiile în stil sirenă, cele mulate pe corp sau cele petrecute sunt perfecte pentru tine.

Silueta tip pară

Recunoști ușor acest tip de siluetă prin șoldurile care sunt mai late decât umerii. În această situație, ai nevoie de o rochie care să atragă atenția spre partea de sus a corpului. Alege modele cu decolteu generos, detalii evidente pe bust sau umeri, precum volane sau aplicații în relief, și fuste ușor evazate, în stilul A-line. Astfel echilibrezi proporțiile și creezi un efect vizual de alungire a siluetei.

Silueta tip măr

Posesoarea acestui tip de corp are burtica mai pronunțată și bustul generos. Aici, cheia este să atragi atenția spre picioare și decolteu. Alege rochii fluide, cu croi drept sau empire – cele cu talie ridicată, sub bust – care cad lejer peste abdomen și îl ascund. Evită materialele rigide sau prea strâmte pentru că vor accentua burtica. În schimb, vei arăta excelent într-o rochie care curge elegant pe lângă corp.

Silueta dreptunghi

Atunci când linia corpului este dreaptă, lipsită de curbe pronunțate trebuie să încerci să creezi iluzia de talie și forme. Modelele cu volane, drapaje sau curele în talie sunt ideale pentru acest tip de silueta. Poți merge, de asemenea, și pe rochii cu fuste voluminoase sau croieli asimetrice. Absolut tot ce adaugă dinamism este binevenit.

Silueta triunghi inversat

Pentru silueta ai cărei umeri sunt mai lați decât șoldurile, scopul este să aduci puțin volum în partea de jos. Fustele evazate, cele în cloș, detaliile în zona șoldurilor și culorile deschise folosite în partea inferioară sunt ideale. În partea de sus, regula este să păstrezi totul cât mai simplu.

Cel mai important sfat? Probează! Uneori, rochia care nu părea să te atragă de pe umeraș poate fi cea în care vei arăta spectaculos.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între Bologa și Poieni. O mașină a intrat într-un cap de pod. Șoferul, dus la spital

Publicat

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit marți la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, între localitățile Bologa și Poieni.

”Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism intrat într-un cap de pod, iar în interior s-a aflat un bărbat încarcerat.

Victima, de aproximativ 65 de ani, a fost în permanență conștientă și cooperantă. Astfel, pompierii l-au extras în siguranță pe bărbat, care a fost ulterior transportat la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, arată ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate