ACTUALITATE
Consultant global în consolidarea păcii, la Cluj: În conflictul ucrainean, România trebuie să fie lider în găsirea unei soluții
Kai Brand-Jacobsen este privit drept unul dintre liderii și inovatorii de talie mondială în domeniul consolidării păcii. Are o experiență de peste 25 de ani în zone de război și locuiește la Cluj, de unde conduce Departamentul Operațiunilor de Pace al unei asociații internaționale cu reprezentare și în România (PATRIR – The Peace Action, Training and Research Institute of Romania).
Am aflat de la acesta că România poate să se implice în soluționarea conflictului din Ucraina și că deja se lucrează în țara noastră la realizarea unui program de sprijin concret pentru găzduirea ucrainienilor în cazul apariției unei crize umanitare.
Rep: Ce se întâmplă acum în Ucraina? Cum vedeți conflictul de acolo ca asociație care activează la nivel global în domeniul consolidării păcii?
Kai Brand-Jacobsen: Suntem de acord cu declarația secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, că aceasta reprezintă un risc profund pentru pace și securitate în aceste vremuri și susținem integritatea teritorială a tuturor țărilor, lucru care poate fi ajustat doar prin procese pașnice, constituționale și democratice.
Facem apel la respectarea, de către toate părțile, a Principiilor de la Helsinki, din 1975, fundația pentru stabilitate și pace în Europa de peste cinci decenii. Recunoaștem totuși că multe părți au fost implicate în neimplemetarea acordurilor de la Minsk, iar acesta este o parte din fundalul și condițiile care au dus la situația de astăzi. Invităm toate părțile să respecte acordurile de la Minsk.
De asemenea, cerem României să joace un rol de lider, alături de Franța, Germania și alți membri ai Uniunii Europene, pentru a asigura și a folosi toate eforturile posibile pentru o soluție pașnică și diplomatică.
Cea mai periculoasă situație este ca fiecare parte să condamne și să critice ce e în neregulă cu cealaltă parte, și să aplice ceea ce consideră măsuri defensive, dar care poate să ducă la o spirală a escaladării. Este un risc real, chiar dacă fiecare parte spune că nu dorește escaladarea conflictului.
Într-o dinamică a confruntării polarizate, acțiunile fiecăruia pot duce la o spirală a escaladării confruntării și la război.
Rep: România poate cumva să facă diferența concret?
Kai Brand-Jacobsen: Negocierile sunt doar o parte din soluție. Ca organizație, noi suntem implicați în procese de asigurare a păcii peste tot în Lume, ne ocupăm de apeluri de urgență pe tema situației din Ucraina, iar astăzi ne vom întâlni cu directorii institutelor principale din Europa, care lucrează în domeniul securității și conflictelor, pentru un răspuns coordonat din partea Națiunilor Unite, a statelor membre și a Uniunii Europene.
Printre lucrurile pe care le solicităm este un apel la încetarea imediată a violenței din partea ambelor părți, trebuie subliniat și apelul făcut de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a cerut încetarea imediată a conflictului și oferirea sprijinului umanitar către populația afectată. Totodată dorim să ne exprimăm solidaritatea și suportul către toți oamenii afectați.
O problemă mare este faptul că oamenii din Ucraina au fost bombardați de instabilitate, polarizare și confruntare atât din partea politicilor interne, cât și din partea celor externe, timp de ani de zile.
Asta cântărește mult asupra vieților oamenilor. Încurajăm, de exemplu, Guvernul din Kiev, România și alte state membre UE să se implice proactiv să asigure nevoile umanitare și nevoile de siguranță, securitate și pace pentru toți oamenii, inclusiv pentru cei din regiunile autonome.
Rep: Deja oamenii din aceste regiuni au plecat spre Rusia, în convoaie speciale. Ne putem aștepta să sosească ucrainieni și în România?
Kai Brand-Jacobsen: Da, dacă violența va escalada. Avem o echipă la PATRIR care lucrează pentru integrarea și suportul refugiaților și migranților, și există un Consiliu Național al tuturor organizațiilor din România, care lucrează în aceste domenii.
După cum știți probabil, România, cu mândrie – aș putea spune – este una dintre puținele țări din lume care găzduiește facilități de relocare ale Națiunilor Unite. Cred că fiecare cetățean român ar trebui să se mândrească cu acest lucru, cu acest rol pozitiv pe care îl joacă România.
Această rețea deja lucrează pentru a angaja Guvernul la un răspuns coordonat și efectiv în fața oricărei viitoare posibile relocări umanitare.
Rep: Deci deja ați discutat concret pe tema crizei din Ucraina?
Kai Brand-Jacobsen: Da, este o declarație pregătită să fie trimisă către Guvern, prin care să fie explorate toate măsurile practice și imediate. România, țara mea adoptivă, a experimentat de-a lungul timpului multe provocări, și sperăm ca ceea ce este mai bun din tradițiile și cultura românească: ospitalitatea, ajutorul și sprijinul pentru oamenii în suferință, să prevaleze.
Și am văzut asta în 1999, în timpul bombardamentelor din Iugoslavia, când cetățenii au răspuns cu o solidaritate deosebită față de oamenii afectați. Asta cred că trebuie să avem acum, un răspuns omenesc, o solidaritate omenească. Am trăit și am lucrat în zone de război de 25 de ani, știu ce se întâmplă dacă se ajunge acolo.
Nu există vreun context în care escaladarea războiului în Europa, în anul 2022, să fie accceptabilă.
Chestiuni precum război, pace și securitate sunt prea importante ca să fie lăsate doar la latitudinea politicienilor și a armatelor. Este o situație în care avem nevoie și de ONG-uri, de jurnaliști, de cetățeni implicați, este nevoie de o mișcare în masă, la nivel european, pentru pace.
Facem apel la guverne să găzduiască o conferință de pace transnațională, pe tema păcii, stabilității și securității din Europa, împreună cu Națiunile Unite, și unde să fie implicate toate părțile.
Este important să înțelegem că acest conflict nu este doar despre Ucraina, este greșit să îl numim ”criza din Ucraina”. Este o criză europeană de pace și stabilitate și în timp ce condamnăm fără echivoc intervenția forțelor armate, indiferent de numele sub care vin pe teritoriul Ucrainei, recunoaștem de asemenea că expasiunea constantă a forțelor militare pe teritoriul european ne-a dus pe toți la o insecuritate tot mai mare.
Aici cerem crearea Regiunii Mării Negre, o zonă dezarmată, o zonă a păcii, unde România poate să fie campion, unde să promovăm doar schimburile culturale, comerțul.
Rep: Nu putem asigura pacea, după cum spun unii, doar prin forța armei?
Kai Brand-Jacobsen: Doar oamenii inculți, care nu cunosc istoria și dovezile, spun asta. Este una dintre cele mai proaste afirmații din existența umanității, Si Vis Pacem, Para Bellum, adică ”dacă vrei pace, pregătește-te pentru război”. Însă dacă te pregătești pentru război, vei avea parte de război.
Ideea este că ceea ce nu am făcut până acum este să investim sistematic și inteligent în consolidarea păcii. Politica României în ultimele decenii a fost expansiunea bugetului de apărare, o creștere a posturii agresive în regiune, adăugarea de rachete, întărirea prezenței militare în regiunea Mării Negre, însă tocmai această dinamică contribuie la o mai mare militarizare a spațiului european.
Dacă ești un ciocan – se spune – orice problemă va arăta pentru tine ca un cui. Tot ce am făcut a fost să investim în avioane, rachete și nave de război.
Dar dați-mi voie să vă întreb: Irak, Afganistan sau orice alt război din Lume, din ultimii 30 de ani… avem măcar un singur exemplu concret unde războiul a rezolvat problema? Singurii oameni care susțin războiul ca metodă de abordare a unei probleme sunt cei care nu au cunoștințe reale despre război.
Acesta este motivul pentru care orice soldat profesionist din Lume, oameni precum generalul Tousignant, fostul comandat al tuturor forțelor armate ale Națiunilor Unite din Rwanda, generalul Sir Rupert Smith, vice-comandant suprem responsabil de invazia din Irak, din 1991, cel mai longeviv comandant al forțelor armate britanice din Nordul Irlandei, susțin că războiul nu aduce pace, nu a adus-o și nici nu o va face. Este nevoie de alte soluții.
Rep: Ce caracter are Clujul ca actor al integrării și în privința politicilor de susținere a migranților?
Kai Brand-Jacobsen: Există și aici actori ai integrării. Cluj – Kolozsvár – Klausenburg, după cum îmi place să îi spun, este un oraș incredibil de vibrant, dinamic și în creștere. Prima dată am venit aici în 1997, să îmi conving soția să se căsătorească cu mine, ne-am întâlnit în Norvegia și am venit apoi aici.
Cunosc Clujul de mai mulți ani. Ce s-a întâmplat aici, în special în ultimii 20 de ani, a fost o creștere a Clujului ca oraș internațional, avem tot mai multe investiții, universități și companii, dar nu numai, care lucrează cu părți de peste tot în Lume, și avem tot mai mulți oameni care vin în Cluj din toată Lumea ca studenți, ca investitori și, mai nou, ceva ce a început să se schimbe, vedem oameni care vin aici din alte țări, să se angajeze, datorită locurilor de muncă disponibile.
Avem un proiect în care PATRIR este lider european, care implică orașe și parteneri din toată Europa, unde invităm autoritățile locale să își auditeze capacitatea și strategiile de integrare în diferite domenii – și Cluj-Napoca este unul dintre partenerii de frunte din proiect.
Dorim să asigurăm o strategie de integrare la nivel de Cluj pentru a sprijini cel mai bine comunitatea internațională din Cluj, care la rândul ei poate contribui la o mai bună calitate a vieții pentru întreaga comunitate.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Un inventator de 76 de ani din Cluj, candidat la prezidențiale. Crede că îi poate bate pe Georgescu și Antonescu
Fostul inginer electronist și deputat Octavian Dan Căpățînă și-a anunțat intenția de a intra într-o competiție preliminară pentru președinția României.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Cluj-Napoca, Căpățînă și-a prezentat programul de țară intitulat „România Creatorilor”, axat, printre altele, pe susținerea creatorilor, eliminarea birocrației și promovarea unirii cu Republica Moldova.
„Sunt un om adevărat, nu sunt o ficțiune. Am făcut ceva în viață, aveți CV-ul meu pe internet. La 28 de ani am realizat primul calculator românesc cu microprocesor, la doar un an după Steve Wozniak,” a declarat Căpățînă, subliniind experiența sa profesională. El a insistat că nu are legături cu regimul comunist sau cu structurile de securitate ale trecutului: „Nu sunt comunist, nu sunt securist, nu sunt informator. Toată viața am fost împotriva acestui sistem”.
Căpățînă intră în cursa pentru susținerea forțelor pro-europene
În vârstă de 76 de ani, Octavian Căpățînă propune o competiție internă între candidații din tabăra pro-europeană, democratică și pro-atlantică, pentru a identifica cel mai potrivit lider capabil să învingă „tabăra răului”, pe care o descrie ca fiind „anti-democratică, bezmetică, securisto-comunisto-KGB-istă”.
„M-am hotărât să încerc să candidez, de ce zic încerc să candidez? Eu presupun că e normal să fie o pre-competiție, un fel de preliminarii, așa cum e în America, și cei care suntem în tabăra pozitivă, democratică, pro-europeană, să participăm la niște preliminarii și unu se va dovedi că are aderența și posibilitatea de a învinge tabăra răului, iar toți ceilalți trebuie să participăm și să îl sprijinim pe acel candidat. Așa văd eu participarea mea”, a mai declarat Căpățînă.
Ce spune Căpățînă despre contracandidați?
Căpățînă a lansat critici dure la adresa actualilor și potențialilor contracandidați, afirmând că aceștia nu reprezintă interesele românilor.
„Cred că sunt printre cei care se pot lupta cu Georgescu, se pot lupta cu Simion, prin faptul că sunt un om real, nu sunt omul sistemului, nu sunt un alt securist introdus pe altă ușă, nu m-a cumpărat nicio agentură străină și am curajul să spun lucrurilor pe nume”, a arătat acesta.
Despre Călin Georgescu el a spus că „nu are toate țiglele pe casă”, în timp ce pe Crin Antonescu îl vede drept „o marionetă”.
„Georgescu, vă spun sincer, mi se pare că nu are toate țiglele pe casă, nu e… Nu sunt psihiatru, dar din cum vorbește și din ce vorbește, mie mi se pare că omul nu e chiar… El nu reprezintă interesele românilor, ci pe ale lui Putin, o spune foarte clar. Georgescu nu propune nimic. (…) Crin Antonescu nu este decât o marionetă a clasei actuale politice, care pradă țara de 30 de ani. Nu are nimic în cap, nici economic, nici juridic, nimic”, a spus Căpățînă.
El a arătat că va concura cu Nicușor Dan și cu Elena Lasconi pentru a fi ales candidatul care are capacitatea să câștige și în cazul în care nu el va fi desemnat câștigător, va susține un alt candidat pro-european și democratic.
Ce propune Căpățînă prin programul său de țară, „România Creatorilor”?
Programul său de țară, intitulat „România Creatorilor,” are ca pilon central sprijinirea celor care produc și creează. „Am un program de țară intitulat «România Creatorilor», vechi de 20 de ani. Eu am fel critic de a privi lumea și de mi-am propus, dacă tot critic, să văd cum aș putea eu să fac mai bine”, a explicat acesta.
Printre principalele obiective propuse prin program se numără eliminarea birocrației.
„Una din esențele acestui program este să îi punem pe primul loc pe creatori, pe cel care produce, pe cel care gândește, pe cel care face ceva și nu doar birocratul, care poate genera numai birocrație. Birocrația înseamnă frână. Una din ideile conducătoare în «România Creatorilor» este ce poate să facă guvernele și guvernanții? Cel mai bun lucru pe care îl pot face este să îl lase pe oameni să lucreze, să producă. Ce fac ei? Pun taxe, biruri și birocrație”, a mai arătat clujeanul.
Unirea cu Republica Moldova, un obiectiv declarat
Un alt obiectiv asumat de acesta din funcția de președinte este unirea cu Republica Moldova, despre care Căpățînă susține că poate fi realizată în trei pași.
„În situația în care ne aflăm astăzi, unirea s-ar face în trei pași: primul, trebuie să ne asumăm apărarea Moldovei, că nu are arme. În faza a doua, la negocieri, noi trebuie să cerem expulzarea armatei a 14-a, care a fost asumată de Elțîn la Ankara. Ei sunt datori să își retragă armata, dar o țin acolo ca să mențină în gheare Moldova. În pasul trei, pe măsură ce poporul acceptă unirea să se facă și unirea, este o restanță istorică a noastră și este normal să o promovăm și să nu ne fie rușine să o afirmăm”, spun el.
El este de părere că liderul Aur, George Simion este un „fals unionist” și „omul lui Putin”: „Mai există un fals unionist care spune că și el vrea unirea. El nu vrea unirea. George Simion (…) este un fals unionist, este omul lui Putin”.
Un stat în slujba făuritorilor
Octavian Căpățînă propune totodată o metamorfoză a statului român, pe care îl consideră ostil celor care produc și creează.
„Ideea principală din «România Creatorilor» este să metamorfozăm statul acesta, care este ostil celor care fac și produc și să îl eliberăm. Așa putem aduce înapoi oamenii care au imigrat de nesiguranță și de injustiție. Au plecat tinerii, exact forța activă, exact oamenii care ar fi adus plus valoare în România. Aș zice să nu mergem cu frâna de mână trasă, să îl lăsăm pe oameni să respire, să producă. După socotelile mele, dacă am reduce impozitul pe profit în mod semnificativ, per total, în bugetul statului, am aduna mai mulți bani”, a mai arătat acesta.
Candidatul arată că își bazează ideile pe experiența personală, acumulată în diverse domenii: „Am fost și într-un atelier mecanic, am strunjit, am frezat, am fost și într-un atelier de tâmplărie, am fost și în pădure, am fost și în construcții, de patru ani lucrez în construcții, în ciuda vârstei și în ciuda celorlalte preocupări, ca muncitor, nu-s meseriaș, cred că aș găsi metode să creștem foarte rapid PIB-ul pe cap de locuitor și aș aduce bani la buget destul pentru a îndestula educația, sănătatea, cultura și să nu avem pensii de mizerie”, a mai arătat acesta.
Ministerele, mutate din București în țară
Octavian Căpățînă propune o descentralizare radicală a instituțiilor statului, pentru a revitaliza regiunile și a elimina dependența de București.
„Descentralizarea poate fi influențată de președinte. Ce guvern, ce parlament s-ar opune mutării Ministerului Culturii la Iași? Nu cred că ar îndrăzni. E ceva normal, ei suferă de când s-a făcut unirea principatelor, că au rămas din capitală un oraș oarecare. Avem un sistem de comunicații destul de rămas în urmă, mie mi se pare că ar ajuta foarte mult dacă Brașov ar deveni centru feroviar, rutier și aerian al țării, așa cum e Frankfurt-ul. Acesta trebuie gândit așa încât din orice colț al țării să poți ajunge în patru ore la Brașov. De la Brașov la București trebuie să poți ajunge într-o oră, cu un tren de mare viteză. (…)
Mi s-ar părea foarte normal ca Ministerul Agriculturii să nu fie la București, ci la Ploiești, în centru câmpiei, unde se ajunge ușor din toate părțile. De asemenea, mi se pare foarte normal ca Curtea Constituțională să fie la Făgăraș, să stea magistrații acolo, să se uite la munți și să se gândească la legi, nu la afaceri. Toate sunt fezabile și o dată se vor și îndeplini”, a mai explicat Căpățînă.
Propuneri ieșite din comun
Candidatul mai propune valorificarea lânii, propunând inventarea, cu ajutor artiștilor populari, a unui covor românesc, care să devină un brand național. El mai spune că se va implica pentru recuperarea tezaurului de aur din Rusia și în promovarea unei bănci agricole pentru susținerea fermelor și procesarea în țară a produselor agricole.
El mai susține că România ar trebui să ceară revenirea Marii Britanii în Uniunea Europeană și că România ar trebui să doboare dronele care pătrund pe teritoriul țării. El vrea și o întărire a Armatei.
„Imaginați-vă că vine cineva pe o mătură să atace România, și noi nu ne putem apăra că legea nu are prevederi dacă vii pe o coadă de mătură. Nu, armata are obligația să apere teritoriul și așa trebuie să facă. Președintele trebuia să fie foarte ferm pe această poziție”, a arătat Căpățînă.
Inginer, cercetător și inventator
Potrivit informațiilor disponibile online, Octavian Dan Căpățînă (n. 1948) este inginer electronist, cercetător științific pr. în domeniul tehnicii de calcul, doctor în energie electrică și fost deputat român în legislatura 1990-1992, ales în județul Cluj pe listele partidului PUNR. S-a născut la Sibiu în 17 aprilie 1948, și a urmat școli din diferite localități, urmându-și părinții în încercarea de a scăpa de noile autorități comuniste. A absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnice București în 1971. În cadrul Parlamentului a fost membru în comisia Economică și de Apărare.
Are 3 brevete de invenție, inclusiv pentru proiectarea și realizarea primului calculator românesc cu microprocesor.
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit, miercuri, la un accident rutier petrecut la ieșire din Huedin, spre Șaula.
”În accident au fost implicate trei autoturisme. Două dintre acestea au fost găsite în afara părții carosabile, iar unul era răsturnat. Din fericire, în urma evenimentului au rezultat numai pagube materiale.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, au spus reprezentanții ISU Cluj.
Două focare de pestă porcină africană au fost descoperite în județul Cluj, în comunele Geaca și Mociu, iar medicii veterinari au intervenit și dispus uciderea a 24 de porci.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSV) Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat, miercuri, pentru Cluj24, că la Mociu au fost omorâți 22 de porci și la Geaca alți 2.
”La Mociu a fost descoperit focarul într-o gospodărie din satul Zorenii de Vale. iar la Geaca într-o altă gospodărie. S-a stabilit o zonă de protecție și supraveghere de 3, respectiv 10 km, și va urma recensământul porcilor din zonă”, a spus Pivariu.
Acesta a precizat că s-ar putea ca proprietarii animalelor care au fost ucise să nu primească despăgubiri, în condițiile în care oamenii nu respectă condițiile de bio-securitate.
Pesta porcină nu are leac
Pesta porcină africană este o boală virală sistemică, contagioasă, febrilă, fiind diagnosticată la porcii domestici din Africa și porcii sălbatici și domestici din Europa, America Centrală și de Sud, Asia.
Virusul poate produce mortalitate foarte mare și omoară porci de toate vârstele. Nici un tratament nu este posibil și admisibil, astfel că porcii afectați trebuie sacrificați, iar carcaselor lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiții de maximă siguranță, pentru a preveni răspândirea bolii.
EDUCATIE
UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prima din România într-un clasament internațional în domeniul Medical & Health
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca figurează în prestigiosul clasament Times Higher Education World University Rankings by Subject 2025, la categoria Medicină și Sănătate, în intervalul 601-800.
”Dintr-un total de 1150 de instituții din 102 țări și teritorii incluse în clasament, universitatea noastră este prima clasată din România în domeniul Medical & Health, alături de UMF „Carol Davila” din București.
Clasamentul include 8 instituții de învățământ superior din țara noastră.
UMF „Iuliu Hațieganu” a obținut cele mai bune scoruri la criteriile:
Mediul de cercetare – măsurat prin reputație, venituri și productivitate;
Perspective internaționale – incluzând cadre didactice și studenți internaționali, precum și publicarea în colaborare cu autori internaționali;
Industrie – veniturile obținute din parteneriate și brevete”, arată conducerea universității clujene.
Felicitările rectorului
Rectorul Anca Buzoianu a felicitat comunitatea academică a UMFIH pentru performanțele obținute în clasamentul THE World University Rankings by Subject 2025.
”Aceste rezultate reflectă dedicarea și excelența în cercetare, educație și colaborări internaționale”, a precizat aceasta.