Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Construcţii Napoca, în insolvenţă. Plan de reorganizare aprobat. Ioan Bene, acuzat în dosare. 154 de angajaţi are firma clujeană

Publicat


sc constructii napoca famiment bene

Una dintre cele mai vechi firme clujene, cel puţin în domeniul construcţiilor, este în procedură de insolvanţă şi tocmai i-a fost aprobat planul de organizare. Construcţii Napoca este piaţă din 1991 şi este un jucător important pe piaţa construcţiilor din România. Ea este/a fost a omului de afaceri Ioan Bene, acuzat în mai multe dosare penale.

Planul de reorganizare, aprobat

Planul de reorganizare propus pentru societatea Construcţii Napoca SA, aflată în procedură de insolvenţă de la sfârşitul anului trecut, a fost confirmat de către judecătorul sindic la mai puţin de zece luni de la debutul procedurii, informează CITR.

Potrivit CITR, în primele şase luni ale anului 2022, 670 companii de construcţii au intrat în insolvenţă, în creştere cu 31,63% faţă de perioada similară a anului trecut. Sectorul construcţiilor este afectat semnificativ de creşterea preţului materialelor de construcţii şi a carburantului, de creşterea dobânzilor, de oferta redusă de produse de garantare (după falimentul City Insurance) şi de lipsa forţei de muncă.

Construcţii Napoca, în insolvenţă

„Obiectivul planului de reorganizare a fost să menţinem pe piaţă acest jucător important la nivel regional şi naţional, activ de peste 31 de ani, cu toţi cei 154 de angajaţi ai săi. Planul prevede o restructurare financiară complexă care practic acordă o nouă şansă acestei companii să îşi continue activitatea în condiţii de rentabilitate economică. Am folosit o soluţie de restructurare eficientă, puternic ancorată în specificul business-ului şi în dinamica pieţei în care activează compania.

Reuşita a fost de asemenea asigurată prin colaborarea stakeholderilor care au fost uniţi de misiunea CITR de salvare a companiei. Având în vedere rezultatele foarte bune, credem că societatea are şanse mari sa iasă anticipat din procedura de reorganizare, înainte de împlinirea celor 3 ani prevăzuţi în plan”, a declarat Mariana Boiciuc, Senior Partner, CITR Cluj.

154 de angajaţi are firma clujeană

Înfiinţată la începutul anului 1991, Societatea de Construcţii Napoca SA a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel regional în Transilvania, dar şi la nivel naţional. Societatea desfăşoară activităţi complexe în domeniul construcţiilor, atât de proiectare, cât şi de execuţie de hale industriale, spaţii de producţie, birouri administrative, construcţii civile şi de cult, monumente de artă, infrastructuri baze aeriene, drumuri şi poduri, lucrări în domeniul gestionării apei şi construcţii hidrotehnice.

În plan economic, procedura reorganizării este un mecanism care permite companiei aflată într-o stare de dificultate din punct de vedere financiar să se redreseze şi să-şi reia activitatea comercială. În Raportul Federaţiei Industriei Construcţiilor din Europa arată că, în anul 2021, construcţiile au reprezentat 6,6% din PIB-ul ţării noastre, similar valorii din anul 2020, când construcţiile au reprezentat 6,3% din PIB.

În semestrul I al anului 2022 am asistat la o încetinire a vitezei de execuţie a lucrărilor, cauzele fiind, în principal, legate de fluxurile de aprovizionare, creşterea continuă a preţurilor materialelor de construcţii, lipsa forţei de muncă şi altele. AGERPRES

Ioan Bene, cercetat în mai multe dosare

De fapt, Constructii NAPOCA S.A are o tradiție de peste 60 de ani -s-a separat în 1991- în domeniul construcțiilor civile, industriale și agricole din România şi a intrat în insolvență, prin decizia Tribunalului Specializat Cluj pronunțată miercuri, 08 decembrie 2021.

Firma aparține omului de afaceri Ioan Bene și s-a inființat la începutul anului 1991 în baza Legii nr.15/1990, rezultând din divizarea Trustului de Construcții Montaj Cluj. Societatea este condusă de Dănuț Canta, director general, fost consilier Județean al PSD și fost director al Administrației Bazinale de Apă Someș Tisa, și de Alexandra Bene, director general-adjunct.

Ioan Bene a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la trei ani şi opt luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, el mai fiind cercetat şi într-un alt dosar pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani. De asemenea, Ioan Bene era cercetat penal și pentru dare de mită în favoarea directorui Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, NAPOCA SA fiind una din firmele implicate în numeroasele scandaluri legate de lucrările efectuate la aeroport de-a lungul timpului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un britanic a încercat să FUGĂ din România prin Cluj, după ce a accidentat o gravidă

Publicat

Șoferul care a accidentat în București o femeie gravidă și a părăsit locul accidentului a fost dat în urmărire generală. El a fost prins vineri dimineața, în timp ce încerca să se îmbarce pe Aeroportul din Cluj-Napoca în zborul Cluj-Luton, care urma să decoleze la ora 06.00.

Citește și: Șoferul care a accidentat o femeie GRAVIDĂ, joi în București și a fugit, a fost PRINS pe Aeroportul din Cluj-Napoca

Conducătorul autovehiculului a fost identificat în urma activităţilor desfăşurate de către poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere. Este vorba de un cetățean britanic de origine libaneză, Ali Aboungab, în vârstă de 25 de ani.

sofer fugit

„Acesta a fost dat în consemn la punctele de trecere a frontierei, iar, în cursul acestei dimineţi, bărbatul a fost depistat în punctul de frontieră din aeroportul municipiului Cluj-Napoca, încercând să părăsească ţara. Persoana în cauză va fi preluată de poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere care vor proceda la conducerea acesteia la sediul unităţii de poliţie, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale”, informează Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.

Joi, în jurul orei 18,40, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe Strada Gura Caliţei din Sectorul 3.

Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că o femeie a fost surprinsă şi accidentată de un autoturism al cărui şofer a fugit de la faţa locului.

„În urma accidentului de circulaţie a rezultat rănirea pietonului, o femeie însărcinată, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, precizează poliţiştii.

Sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs accidentul de circulaţie.

Conform ultimelor informații, femeia accidentată a pierdut sarcina.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină RĂSTURNATĂ la Jucu, în Cluj. O persoană este rănită

Publicat

De

accident 2

Un accident de circulație a avut loc în această dimineață în localitatea clujeană Jucu de Mijloc. O persoană primește îngrijiri medicale.

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin la accident.

Mașină răsturnată la Jucu, în Cluj. O persoană este rănită

Din primele informații, în accident a fost implicat un autoturism care este răsturnat, iar o persoană necesită îngrijiri medicale.

La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, precum și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, persoana implicată în accident a ieșit singură afară din autoturismul avariat și primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD.

Este vorba despre o femeie de aproximativ 40 de ani care va fi transportată la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șoferul care a accidentat o femeie GRAVIDĂ, joi în București și a fugit, a fost PRINS pe Aeroportul din Cluj-Napoca

Publicat

politia rutiera 2 bun

Un accident a avut loc, joi, pe o stradă din cartierul bucureștean Titan. O femeie de 33 de ani, gravidă în 8 luni, a fost lovită de o mașină. Autorul accidentului a fugit de la locul faptei și a fost dat în urmărire generală. Acesta, cetățean străin, a fost prins, vineri dimineață, pe Aeroportul din Cluj-Napoca, pe când încerca să fugă din țară.

Femeia are o fractură deschisă la un picior. Din fericire, starea ei este una stabilă, spun medicii, dar va rămâne sub supraveghere.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Prima ninsoare din această iarnă la Cluj-Napoca. Cum se vede din cartierele orașului

Publicat

zapa 1

Prima ninsoare din această iarnă la Cluj-Napoca a fost înregistrată abia vineri, în 27 ianuarie, până la sfârșitul anotimpului mai fiind o lună. 

Stratul de zăpadă nu este consistent, dar, totuși, traficul rutier în oraș a fost îngreunat.

Meteorologicii anunță că ninsorile vor continua.

Un cititor Cluj24 a surprins prima zăpadă așa cum se vede în cartierul Grigorescu.

Cititorii noștri pot trimite fotografii cu iarna și din alte cartiere din Cluj-Napoca pe pagina de Facebook a Cluj24.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax