EVENIMENT
Construcţii Napoca, în insolvenţă. Plan de reorganizare aprobat. Ioan Bene, acuzat în dosare. 154 de angajaţi are firma clujeană
Una dintre cele mai vechi firme clujene, cel puţin în domeniul construcţiilor, este în procedură de insolvanţă şi tocmai i-a fost aprobat planul de organizare. Construcţii Napoca este piaţă din 1991 şi este un jucător important pe piaţa construcţiilor din România. Ea este/a fost a omului de afaceri Ioan Bene, acuzat în mai multe dosare penale.
Planul de reorganizare, aprobat
Planul de reorganizare propus pentru societatea Construcţii Napoca SA, aflată în procedură de insolvenţă de la sfârşitul anului trecut, a fost confirmat de către judecătorul sindic la mai puţin de zece luni de la debutul procedurii, informează CITR.
Potrivit CITR, în primele şase luni ale anului 2022, 670 companii de construcţii au intrat în insolvenţă, în creştere cu 31,63% faţă de perioada similară a anului trecut. Sectorul construcţiilor este afectat semnificativ de creşterea preţului materialelor de construcţii şi a carburantului, de creşterea dobânzilor, de oferta redusă de produse de garantare (după falimentul City Insurance) şi de lipsa forţei de muncă.
Construcţii Napoca, în insolvenţă
„Obiectivul planului de reorganizare a fost să menţinem pe piaţă acest jucător important la nivel regional şi naţional, activ de peste 31 de ani, cu toţi cei 154 de angajaţi ai săi. Planul prevede o restructurare financiară complexă care practic acordă o nouă şansă acestei companii să îşi continue activitatea în condiţii de rentabilitate economică. Am folosit o soluţie de restructurare eficientă, puternic ancorată în specificul business-ului şi în dinamica pieţei în care activează compania.
Reuşita a fost de asemenea asigurată prin colaborarea stakeholderilor care au fost uniţi de misiunea CITR de salvare a companiei. Având în vedere rezultatele foarte bune, credem că societatea are şanse mari sa iasă anticipat din procedura de reorganizare, înainte de împlinirea celor 3 ani prevăzuţi în plan”, a declarat Mariana Boiciuc, Senior Partner, CITR Cluj.
154 de angajaţi are firma clujeană
Înfiinţată la începutul anului 1991, Societatea de Construcţii Napoca SA a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel regional în Transilvania, dar şi la nivel naţional. Societatea desfăşoară activităţi complexe în domeniul construcţiilor, atât de proiectare, cât şi de execuţie de hale industriale, spaţii de producţie, birouri administrative, construcţii civile şi de cult, monumente de artă, infrastructuri baze aeriene, drumuri şi poduri, lucrări în domeniul gestionării apei şi construcţii hidrotehnice.
În plan economic, procedura reorganizării este un mecanism care permite companiei aflată într-o stare de dificultate din punct de vedere financiar să se redreseze şi să-şi reia activitatea comercială. În Raportul Federaţiei Industriei Construcţiilor din Europa arată că, în anul 2021, construcţiile au reprezentat 6,6% din PIB-ul ţării noastre, similar valorii din anul 2020, când construcţiile au reprezentat 6,3% din PIB.
În semestrul I al anului 2022 am asistat la o încetinire a vitezei de execuţie a lucrărilor, cauzele fiind, în principal, legate de fluxurile de aprovizionare, creşterea continuă a preţurilor materialelor de construcţii, lipsa forţei de muncă şi altele. AGERPRES
Ioan Bene, cercetat în mai multe dosare
De fapt, Constructii NAPOCA S.A are o tradiție de peste 60 de ani -s-a separat în 1991- în domeniul construcțiilor civile, industriale și agricole din România şi a intrat în insolvență, prin decizia Tribunalului Specializat Cluj pronunțată miercuri, 08 decembrie 2021.
Firma aparține omului de afaceri Ioan Bene și s-a inființat la începutul anului 1991 în baza Legii nr.15/1990, rezultând din divizarea Trustului de Construcții Montaj Cluj. Societatea este condusă de Dănuț Canta, director general, fost consilier Județean al PSD și fost director al Administrației Bazinale de Apă Someș Tisa, și de Alexandra Bene, director general-adjunct.
Ioan Bene a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la trei ani şi opt luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, el mai fiind cercetat şi într-un alt dosar pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani. De asemenea, Ioan Bene era cercetat penal și pentru dare de mită în favoarea directorui Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, NAPOCA SA fiind una din firmele implicate în numeroasele scandaluri legate de lucrările efectuate la aeroport de-a lungul timpului.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Firmă de construcții din Cluj, amendată de Consiliul Concurenței pentru trucarea unei licitații la Chinteni. Amenda e uriașă
Consiliul Concurenței a sancționat Societatea de Construcții Napoca SA și compania Beton Constructorul SRL cu amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (286.758 euro), pentru trucarea unei licitații lansate de Primăria comunei Chinteni, din județul Cluj.
Potrivit Consiliului Concurenței, amenzile au fost aplicate astfel:
Societatea de Construcții Napoca SA: 1.238.185,44 lei
Beton Constructorul SRL 187.735,43 lei
Schimb de informații sensibile
”În cadrul investigației declanșate din oficiu în anul 2023, Consiliul Concurenței a constatat că cele două companii au făcut schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial și și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică organizată de Primăria comunei Chinteni pentru reabilitarea drumurilor, astfel încât una dintre ele să câștige.
În acest fel, au eliminat concurența dintre ele, maximizându-și șansele de câștig în fața celorlalte companii participante la licitație.
Atât Societatea de Construcții Napoca SA, cât și firma Beton Constructorul SRL au recunoscut integral fapta și au beneficiat de reducerea amenzii.
Reamintim că Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească”, arată, luni, Consiliul Concurenței.
Firmă în reorganizare judiciară
Potrivit termene.ro. Societatea de Construcții Napoca SA, înființată în anul 1992, execută lucrări de construcţii, produce betoane, mortare, diverse confecţii metalice. Acesta se află în reorganizare judiciară din octombrie 2022. Firma a avut în 2023 o cifră de afaceri de aproape 46 de milioane de lei și un profit de 450.000 de lei.
Administrator judiciar este CITR SPRL, fosta Casă de Insolvență Transilvania, iar administrator special este Franco Giovanni Demicheli.
Construcții Napoca SA a fost controlată în ultimii ani de omul de afaceri Ioan Bene, condamnat pentru fapte de corupție în cazul pistei de decolare-aterizare de la Aeroportul Avram Iancu Cluj.
Cine este Beton Constructorul
Cealaltă firmă amendată, Beton Constructorul SRL, a fost înființată în anul 2012 și are ca obiect de activitate lucrări de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale.
Firma a avut în anul 2023 o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei și un profit de 810.000 lei.
Beton Constructorul îl are ca administrator pe Radu Sergiu Vaida și acționar cu 100% pe Diana Marchiș.
Și această firmă are peste 10 contracte cu Aeroportul Cluj.
EVENIMENT
Hip-hop-erul Deliric cântă la Cluj la pauza meciului de baschet U-BT – Turk Telekom. Model american din NBA
Hip-hop-erul Deliric va cânta, marți, în sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca la pauza meciului de baschet dintre echipele U- BT și Turk Telekom, evenimentul muzical fiind unul inspirat de modelul american din NBA.
”Marti merg la Cluj. O sa cant in pauza meciului U-BT vs Turk Telekom din EuroCup. Sunt foarte incantat ca pare ca suntem pe calea cea buna.
Intotdeauna i-am invidiat pe americani pentru ca profita de orice ocazie sa faca show, entertainment. Iar salile si stadioanele lor sunt pline si la baschet si la fotbal si la baseball etc. Clujul pare pe calea cea buna. La Sibiu baschetul stiu ca reuseste sa atraga lume… Ne mișcăm!
PS: poate o sala moderna nu ne-ar strica nici noua la București…”, a spus acesta.
Meciul de baschet din EuroCup va începe marți de la ora 19.
EVENIMENT
Plângere pe MyCluj: un șofer parchează zilnic într-o curte și stă pe telefon timp de 30 de minute, îngreunând circulația
Sesizare ieșită din comun pe platforma MyCluj a Primăriei: un clujean reclamă „rutina digitală” a unui șofer care parchează zilnic în curtea unei instituții publice, unde petrece jumătate de oră în mașină, stând pe telefon.
Potrivit reclamației, incidentul se petrece în fiecare dimineață, în jurul orei 7:00, în parcarea instituției de pe strada Venus.
Rutină deranjantă a șoferului
Clujeanul care a depus sesizarea afirmă că șoferul ignoră semnul care interzice staționarea și blochează parcarea, afectând circulația. El le cere autorităților locale să ia măsuri.
„Bună ziua, în parcarea de pe str. Venus din curtea Direcției de Asistență Socială și Medicală, dimineața la ora 7 vine o mașină Ford cu numărul CJ41***, parchează și stă cam o jumătate de oră în mașină pe telefon. În fiecare dimineață! Ocupă un loc de parcare și îngreunează traficul de acolo!! Este semn cu staționarea interzisă! Vă rog să luați măsuri și să o amendați!”, arată sesizarea.
Sesizarea figurează în prezent ca „în lucru” pe platforma MyCluj, iar autoritățile locale sunt așteptate să ia măsuri în acest caz.
ECONOMIE
Farmec își mută producția într-un complex industrial din Dezmir. Investiție de peste 40 de milioane de euro
Fabrica de cosmetice Farmec își mută producția într-un complex de hale industriale din Dezmir, printr-o investiție estimată la peste 40 de milioane de euro.
Producătorul clujean de cosmetice Farmec a demarat un amplu proiect de relocare a activității de producție pe un teren din Dezmir, comuna Apahida, situat pe strada Cantonului nr. 3-5.
Investiție de 40 de milioane de euro
Investiția, estimată la peste 40 de milioane de euro, include construirea unui complex industrial modern, care va cuprinde hale de producție și depozitare, o clădire administrativă, anexe tehnice, parcaje și spații verzi.
Proiectul presupune o reorganizare completă a zonei existente, inclusiv demolarea majorității clădirilor actuale, cu excepția a două corpuri reabilitate. Noua unitate de producție se va întinde pe o suprafață totală de 53.336 mp, cu o suprafață construită de 20.618 mp și o suprafață desfășurată de 30.878 mp, și va permite creșterea capacității de producție și crearea de noi locuri de muncă.
Propunerea, pe masa urbaniștilor
Potrivit propunerii înaintate Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a județului Cluj, prin proiect se dorește construirea unui complex industrial format din clădiri de producție și depozitare, clădire administrativă și anexe tehnice, parcaje și platforme auto. Propunerea, aflată pe ordinea de zi a ședinței CTATU a CJ Cluj joi, 16 ianuarie, a fost amânată pentru o dată ulterioară.
Terenul este ocupat, în prezent de 25 de corpuri de clădire, care urmează să fie demolate, cu excepția a două corpuri de clădire reabilitate și utilizate și în prezent. În locul acestora, beneficiarul propune construirea a 20 de corpuri noi de clădire, cu funcțiuni diverse: clădiri administrative, hale de depozitare, hale de producție, rezervoare, stații epurare, etc. Clădirile propuse spre construire vor avea un regim maxim de înălțime de S(D)+P+4E și maxim 25 de metri.
Teren învecinat cu Centura Vâlcele-Apahida
Cu toate că terenul se învecinează la sud cu Centura Vâlcele-Apahida, accesul în zonă este propus a se păstra de pe Str. Cantonului. Se propune realizarea a două accese directe de pe Str. Cantonului, dintre care unul este existent, urmând a fi doar modernizat. Ambele accese vor fi auto, velo si pietonal. De asemenea, rețelele și drumurile de incintă vor fi extinse și modernizate, infrastructura existentă având o vechime de peste 40 de ani.
Pentru încălzirea spațiilor interioare se va opta pentru energie electrică, gaz, deșeuri ecologice sau un mix între acestea. Terenul beneficiază deja de rețea de apă și canalizare.
Spații verzi și parcaje, în incinta platformei
În proiect se prevăd parcaje proprii, astfel încât să se asigure stationarea autovehiculelor doar în incinta parcelei, cât și trotuare si accese pietonale amenajate, împreună cu un traseu de biciclete.
Totodată, se vor amenaja spații verzi – plantații, gazon – conform proiectului de specialitate pe minim 10% din suprafața totală a terenului. Accesele carosabile, parcajele, platformele si aleile vor fi realizate cu elemente prefabricate ecologice, dale de piatra, dale înierbate si pietris.
Profit de peste 25 milioane de lei, în 2023
După finalizarea relocării, actuala fabrică de pe strada Henri Barbusse din Cluj-Napoca va fi transformată într-un spațiu administrativ.
Investiţia este estimată la peste 40 milioane de euro, dintre care peste 24 de milioane de euro pentru construirea de la zero a noului centru de producţie și alte 16 milioane de euro pentru înnoirea echipamentelor.
Construcţia noii unităţi urmează să fie finalizată în decurs de trei ani și va genera creşterea capacităţii de producţie cu până la 100% şi crearea a în jur de 100 de noi locuri de muncă.
În 2023, Farmec a raportat o cifră de afaceri record de 358,2 milioane lei și un profit de peste 25,9 milioane de lei, potrivit datelor de pe Termene.ro.