Connect with us

EVENIMENT

Conflictul de la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca, tranșat de CNCD: Nu e vorba de discriminare

Publicat


teatrul puck

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a pronunțat într-un dosar privind un conflict la Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca, care datează din anul 2020. Practic, conducerea Teatrului de Păpuși din Cluj-Napoca a fost acuzată de discrimare a secției maghiare a instituției.

CNCD a decis că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei fapte de discriminare după ce doi angajați ai secției maghiare au adus mai multe acuze conducerii instituției.

Conflictul de la Teatrul de Păpuși Puk din Cluj-Napoca, tranșat de CNCD: Nu e vorba de discriminare

Prin petiția depusă la CNCD, angajații au susținut că secţia maghiară a Teatrului de Păpuşi „Puck” a fost defavorizată față de secţia română şi „supusă unui tratament injust comparativ cu secţia română, fiind vorba, în special, despre un tratament diferențiat bazat pe criteriul protejat al apartenenței la o minoritate națională”.

Au fost aduse acuze privind modalitatea discriminatorie şi arbitrară de prelungire a contractelor de muncă și inclusiv de crearea unei atmosfere de intimidare în cadrul teatrului.

Reclamațiile au mai inclus și faptul că Biroul de Creaţie, Marketing, Relaţii Publice şi Programe al Teatrului de Păpuşi nu ar fi satisfăcut exigențele de marketing ale secției maghiare.

Reprezentanții Teatrului au susținut că plângerea are un alt motiv

În replică, reprezentanții Teatrului Puck au arătat că motivul demersului făcut de angajați la CNCD este de altă natură și anume faptul că instituția a refuzat că încheie un acord al cărui beneficiar ar fi fost Asociaţia „Apropo” şi activitatea artistică independentă a acesteia.

„Asociaţiile cu care a colaborat Teatrul de Păpuşi Puck, Esua, Prietenii lui Puck, au atras fonduri nerambursabile în principal pentru realizarea festivalurilor teatrului, festivaluri despre care nu se poate spune că au aparţinut sau că au fost în folosul secţiei române. Festivalurile cuprind activitatea ambelor secţii, fiind organizate în beneficiul publicului spectator.

Asociaţia Puppet Media a atras fonduri pentru realizarea monografiei, regizor maghiar, personalitate marcantă din istoria teatrului de păpuşi. (20.000 lei, în anul 2018).

De asemenea tot prin asociaţia Puppet Media s-a obţinut finanţare pentru realizarea monografiei Puck 70, ediţie bilingvă, care de asemenea nu poate fi atribuită doar uneia dintre secţii (50.000 lei în 2020).

Tot prin Asociaţia Puppet Media s-a obţinut o finanţare de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană pentru organizarea întâlnirii păpuşarilor maghiari, în cadrul Festivalului internaţional Puck 2019 – 60.000 lei.

Pe de altă parte, colaborările cu Asociaţiile Apropo şi Simeon s-au concentrat în principal pe producţia de spectacole pentru secţia maghiară a Teatrului Puck”, se arăta în apărarea instituției.

Astfel, în ianuarie 2020, s-a înregistrat de la Asociaţia Apropo (condusă la acea vreme de Jenő Urmánczi, actor în cadrul secției maghiare a instituției) o solicitare de a încheia un parteneriat, în baza unui act de finanţare obţinută de la fundaţie BGA.

„Reprezentanţii asociaţiei au refuzat să pună la dispoziţie contractul de finanţare. Acest refuz, coroborat cu suspiciunea deja existentă cu privire la intenţia reală legată de distribuirea finanţării, a făcut ca forul decizional al Teatrului de Păpuşi „Puck” să refuze încheierea contractului de parteneriat, fără o comunicare transparentă a actului de finanţare.

Documentul de finanţare a fost comunicat după mai multe luni de la prima solicitare. Or, în condiţiile în care finanţarea obţinută a fost pentru a sprijini activitateamTeatrului de Păpuşi Puck, este evident că singurul în măsură să decidă care sunt nevoile Teatrului de Păpuşi Puck este acesta din urmă.

Un refuz înregistrat din partea Asociaţiei nu face decât să confirme faptul că interesul real este altul, unul particular al membrilor acestora care doreau cheltuirea fondurilor pentru propria activitate artistică independentă, sub paravanul Teatrului de Păpuşi „Puck” şi în defavoarea instituţiei noastre”, au mai arătat la acea vreme oficialii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, care au mai precizat că activitatea asociaţiei este una concurentă teatrului.

În ceea ce privește acuzațiile privind marketingul defectuos, conducerea teatrului a precizat că afişele sunt bilingve, chiar şi titlurile spectacolelor secţiei romane fiind traduse în limba maghiara; invitaţiile la diferite evenimente sunt bilingve, sau chiar tipărite exclusiv în limba maghiară, invitaţiile pentru spectacolele stagiunii sunt tipărite atât în limba română, cât și exclusiv în limba maghiară.

Hotărârea CNCD poate fi atacată la instanța de contecios administrativ.

Acuze și din partea fostului director, care a făcut și greva foamei

Acuzele au fost aduse când director al Teatrului de Păpuși Puck era actorul și regizorul Emanuel Petran. Acesta nu mai este manager după încheierea celui de-al doilea mandat, în data de 31 mai 2021.

Un an mai târziu, în mai 2022, Emanuel Petran a intrat în greva foamei, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, acuzând că și-a pierdut postul de director în urma unei evaluări și din cauza scandalurilor și plângerilor, iar acest lucru s-ar fi făcut la presiunea UDMR.

Citește și: Fostul manager al Teatrului de Păpuși ”Puck” Cluj-Napoca intră în GREVA FOAMEI. Care sunt motivele

Petran a precizat atunci că miza reală a „îndepărtării” din funcție a fost controlul banilor veniți din fondurile Bethlen Gabor, Ungaria, a cărui beneficiar era Teatrul de Păpuși Puck, secția maghiară, nu persoanele fizice care au pornit scandalurile, sprijinite de către UDMR și președintele său, deputatul Csoma Botond”.

Foto: Google Maps

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se curețe pământul de rugina iernii și, până nu tună tare, nu-i iertat să te culci pe jos, că te trage pământul și rămâi beteag pe toată viața». Aceste credințe, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate din Transilvania”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

„O formă de protecție împotriva bolilor”

Astfel de învățături, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate transilvănene.

„«Vântul al rău vine primăvara când îi vreme bună, da-i hicleană. De te prinde culcat p-afară, te schimonosește!» – mai avertizează oamenii satelor. În spatele acestor vorbe stă un întreg sistem de observații asupra naturii, dar și o formă de protecție împotriva bolilor”, se mai arată în postare.

În lumea satului, fiecare anotimp are rostul său, iar semnele naturii sunt atent urmărite.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Publicat

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.

Cererile pot fi depuse exclusiv online

Pentru sesiunea de finanțare din acest an cei interesați vor derula întregul proces de depunere a cererilor exclusiv online, accesând aplicația Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi).

Depunerea solicitărilor de către entitățile eligibile se poate face într-un interval de 30 de zile, începând cu ziua de marți, 1 aprilie 2025 și până în ziua de miercuri, 30 aprilie a.c., ora 24.00, în aplicația Ghișeul Unic.

„Pentru a face un nou pas înainte în direcția digitalizării tuturor serviciilor pe care le oferim clujenilor, ne-am propus ca în această sesiune întregul proces de alocare a finanțărilor nerambursabile să se deruleze exclusiv în format digital, în platforma Ghișeul Unic. Este un pas important pe care îl realizăm, având toată convingerea că avantajele acestuia vor fi resimțite de ambele părți. Îi încurajez pe cât mai mulți clujeni să acceseze platforma și să descopere numeroasele facilități oferite de aplicație”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sumele alocate fiecărui domeniu, în 2025

În ceea ce privește sumele alocate pentru susținerea inițiativelor, acestea sunt

  • 4.100.000 lei – unități de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România
  • 1.600.000 lei – structuri sportive
  • 1.200.000 lei – programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale
  • 1.200.000 lei – proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural

Documentația necesară finanțării nerambursabile, respectiv formularele tip, documentele care trebuie anexate acestora, precum și regulamentele pe baza cărora se realizează evaluarea și selecția proiectelor poate fi consultată prin accesarea site-ului oficial al instituției www.cjcluj.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CFR Cluj, 1-0. Unii cu RATĂRILE, alții cu GOLUL

Publicat

meci

Luni seara pe Cluj Arena, „U” Cluj a întâlnit CFR în ultima partidă din etapa a 2-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Este primul derby al orașului din istorie ce s-a disputat în play-off. În cele două meciuri din sezonul regulat, „U” a câștigat cu 3-2. După un meci dominat total de „feroviari”, „studenții” înving cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van der Werff, Chipciu – Simion, Artean, Nistor – Thiam – Macalou, Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Codrea, Rață, Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CFR Cluj, 1-0. Unii cu RATĂRILE, alții cu GOLUL

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Graovac, Bolgado, M. Ilie, Rocha – Fică, Djokovic, Korenica – Păun, Munteanu, Kamara
Rezerve: M. Popa, Camora, Abeid, Sinyan, Name, Emerllahu, Tachtsidis, Nkololo, Deac, Sfaiț, Postolachi, Juric
Absenți: –
Antrenor Dan Petrescu

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Sebastian Gheorghe, George Neacşu
Arbitru VAR: Sorin Costreie // Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş

meci

meci

meci

CFR începe meciul sus și agresiv, așa cum anunța Dan Petrescu. „U” s-a mulțumit să se apere pe două linii și să-ncerce contraatacul, ceea ce nu prea i-a ieșit.

Ocaziile i-au aparținut CFR-ului. Louis Munteanu îl încearcă pe Gertmonas în min.6, 13 și 31, iar Păun și Fică au și ei câte  o ocazie bună. Dar, contrar cursului jocului, cei care înscriu sunt „studenții”. În min.43, Hindrich respinge în față un șut al lui Macalou și Blănuță înscrie pentru 1-0.

meci

meci

meci

meci

Repriza a doua începe cu un iureș la poarta lui Gertmonas. CFR șutează din toate pozițiile, fără efect, însă, pe tabela de marcaj. În min.52, Kamara ratează dintr-o poziție excelentă, apoi, în min.54, Rocha șutează în bară. În min.87, Bolgado trimite cu capul peste poartă.

Meciul se încheie cu cea de-a treia victorie din acest sezon a Universității Cluj. CFR a fost cu posesia și ratările, în timp ce „U” a fost cu golul.

Notele Cluj24:

„U”: Gertmonas 6 – Boboc 6, Masoero 5, Van der Werff, Chipciu 8 – Simion 6, Artean 7, Nistor 6 – Thiam 6 – Macalou 6, Blănuță 7, Oancea 6, Mitrea, Codrea 7, Rață, Silaghi 6

CFR: Hindrich 6 – Graovac 6, Bolgado 7, M. Ilie 7, Rocha 7 – Fică 6, Djokovic 6, Korenica 6 – Păun 6, Munteanu 6, Kamara 6, Abeid 6, Emerllahu 6, Tachtsidis, Nkololo, Postolachi 5

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, întâlnire la Paris cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher: 145 de ani de parteneriat româno-francez!

Publicat

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, s-a întâlnit luni, la Paris, cu omologul său francez, Gérard Larcher, pentru a marca 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța și pentru a consolida parteneriatul strategic dintre cele două țări.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat teme precum securitatea regională și cooperarea economică, subliniind necesitatea unei colaborări mai strânse în actualul context geopolitic. Un subiect esențial pe agendă a fost susținerea aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv pe care România își propune să-l atingă până în 2026.

„145 de ani de prietenie și parteneriat româno-francez! Astăzi, la Paris, am avut onoarea să mă întâlnesc cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher, pentru a consolida relațiile noastre diplomatice și strategice.

România și Franța împărtășesc aceleași valori intr-un context internațional în continuă schimbare. Am discutat despre securitatea regională, esențială pentru dezvoltarea unei cooperări economice mai puternice. Un punct esențial pe agendă a fost susținerea aderării României la OCDE, un obiectiv național pe care ne dorim să-l atingem până în 2026.

De asemenea, am subliniat importanța întăririi cooperării pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră, confirmând angajamentul solid al Parteneriatului Strategic româno-francez, vizibil și prin excelenta colaborare parlamentară”, a transmis Mircea Abrudean.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate