Connect with us

ACTUALITATE

Conf. dr. Bogdan Culic, ales președinte al Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj. Cine mai face parte din Biroul Executiv

Publicat


Duminică au avut loc algeri pentru conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) Cluj.

Asta după ce săptămâna trecută, stomatologii au ales membrii Consiliului CMS.

Conf. dr. Bogdan Culic, ales președinte al Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj. Cine mai face parte din Biroul Executiv

Candidaturile pentru funcția de membru al Biroului Executiv au fost înregistrate de Comisia Electorală Locală Cluj, duminică, 19 noiembrie, în intervalul orar 17.00-18.00

Citește și: FOTO. Alegeri la Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj. Prezență, peste 67%. Rezultatele primelor voturi, afișate după 24 de ore

În urma alegerilor au fost aleși următorii:

Președinte: Conf. Dr. Bogdan Culic

Vicepreședinte: Dr. Carmen-Elena Albu

Vicepreședinte: Șef Lucr. Dr. Mădălina-Anca Moldovan

Secretar: Dr. Mihai Vlad Vidican

Trezorier: Dr. Tudor Avram.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cât de POLUAT este aerul în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cele mai AFECTATE și care sunt cele mai „verzi”

Publicat

rabla

Nu este o noutate faptul că Clujul este un oraș din ce în ce mai poluat. Deși a „scăpat” de industria poluantă, locul acesteia a fost luat de mașini. Creșterea exponențială a numărului acestora a făcut ca aerul să fie din ce în ce mai nesănătos.

Stațiile de monitorizare a calității aerului, amplasate în diferite zone din oraș, înregistrează zilnic, 24 din 24, valorile noxelor prezente în amestecul pe care-l respirăm.

Cât de POLUAT este aerul în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cele mai AFECTATE și care sunt cele mai „verzi”

Ce influențează calitatea aerului? În primul rând noxele emise de eșapamentele mijloacelor de transport clasice. Deși s-au înmulțit automobilele electrice, numărul lor este insignifiant în raport cu celelalte. Un alt  factor ar fi incendiile de vegetație, fumul conținând particule de material vegetal carbonizat. Praful ridicat de roți în special în perioadele călduroase și lipsite de precipitații, contribuie la rândul lui la „aglomerarea” cu impurități a aerului. La toate acestea se mai adaugă șantierele, reziduurile generate de arderile pentru încălzirea rezidențială și fenomenele meteorologice, în special ceața, prezentă pe valea Someșului Mic.

Cum se prezintă aerul într-o duminică dimineața în Cluj-Napoca?

harta aer

Așa după cum reiese din această hartă, zona cea mai poluată, deși traficul ar trebui să fie foarte redus, având în vedere că e duminică, e centrul, în special Bdul Eroilor.

Cu cât ne îndreptăm mai spre periferie, calitatea aerului se îmbunătățește. Capătul Gheorgheniului spre str. Soporului este cea mai „verde” zonă a orașului. Deasemenea, zona Făgetului și ieșirea spre Feleac, precum și zona Bulgaria și Iris, spre Valea Chintăului.

Sursa harta: aqicn.org

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Dacă nu îți place CIOCOLATA ”Dubai”, noul trend în dulciuri, se poate afirma despre tine că ești bătrân

Publicat

ciocolata dubai

Dacă nu ați gustat sau auzit de acest produs, dacă nu ați cumpărat ciocolată ”Dubai”, nu sunteți pe val, cum se zice! Isteria legată de acest produs a început în urmă cu două luni și tot de atunci a ajuns și în vitrinele cu dulciuri din Cluj-Napoca. Este, de fapt, un produs simplu, care conține doar trei ingrediente principale: cataif, pastă de fistic/fistic mărunțit și ciocolată.

În sfârșitul lunii august au apărut primele postări pe TIK-TOK cu tabletele de ciocolată, denumite ”Dubai”, după localitatea în care a fost inventată rețeta. Povestea spune că o tânără însărcinată a poftit la combinația din cele trei ingrediente, iar cineva priceput a realizat rețeta.

ciocolata dubai

VIDEO FOTO. Dacă nu îți place CIOCOLATA ”Dubai”, noul trend în dulciuri, se poate afirma despre tine că ești bătrân

Aceasta este extrem de simplă, totul este să faci rost de ingrediente. Se amestecă cataiful (paste făcute din ou și făină) cu pasta sau fulgii de fistic, se toarnă ciocolată în forme, se așteptă să se răcească, se umple cu cele două ingrediente,  apoi se închide. Formele sunt de silicon pot fi de diferite forme, cum ar fi: semisferice, paralelipipedice, inimioare, iar pentru sărbătorile de iarnă s-au achiziționat deja unele în forme de steluțe sau globuri. Cataiful se poate cumpăra de la comercianții de origine arabă din oraș, la fel si fulgii de fistic. Manopera este ieftină, cel mai scump fiind fisticul, peste 300 de lei pe kilogram, dar pentru a scădea costul se poate folosi pasta de fistic, ușor mai ieftină.

Fii la modă, gustă ciocolata ”Dubai!

Nimeni nu poate să spună în gura mare că nu-i place această ciocolată. Toți cei mai tineri din încăpere, vor reacționa, considerând că ești depășit, de vremuri, de modă, prea conservator pentru zilele noastre! Pare, așadar, că acest produs ”a prins” în rândul oamenilor care au cont de TIk-T0k.

Cluj24.ro a stat de vorbă cu proprietara Cofetăriei Castel, pentru o părere din interior, cum se spune. A introdus ciocolata în ofertă doar de două săptămâni și asta pentru că a cerut-o foarte mulți clienți. Produce în laboratorul de pe strada Maramureșului din Cluj-Napoca, aproximativ două kilograme pe zi.

Cât costă o tabletă de ciocolată ”Dubai”?

O bucată de ciocolată Dubai poate fi cumpărată la prețuri cuprinse între 12 lei pentru 30 de grame și 25 de lei, pentru un gramaj mai mare. Destul de scump, ar spune unii? Da, dar este o ciocolată la modă, cu o poveste adusă din tărâmuri înderpărtate.

ciocolata dubai

Ioana Birău, proprietara Cofetăriei Castel, ne spune că a observat că persoanelor peste 60 de ani nu le place acest dulce, spun că noi avem rețete mult mai sofisticate și mai bune după gustul lor. Pensionarii preferă produsele tradiționale, cum ar fi amandina, cremeșul, refuzându-le chiar și pe cele introduse de cel puțin un deceniu, ca mousse-urile, pavlova, ori macaron.

Pe de altă parte, de la cofetăria ei, pleacă de câteva ori pe săptămână dulciuri către 60 de magazine din mediul rural, dar și către Turda sau Câmpia Turzii. A avut surpriza ca, de foarte multe ori aceste bucăți de ciocolată umplute cu cataif și fistic să se termine foarte repede. Deci, putem spune că nu există nicio diferență între oraș și sat, oamenii din mediul rural sunt informați, doresc să guste, iar multora le place ciocolata ”Dubai”.

ciocolata dubai

Copii adoră ciocolată Dubai, iar generațiile tinere, gustă și pot alege în cunoștință de cauză un răspuns, le place, mai puțin le place, nu mai cumpără niciodată. Deocamdată, toate laboratoarele din Cluj se întrec să facă și să vândă produsul nou, iar sezonul dulciurilor, adică perioada sărbătorilor de iarnă, nu a început încă.

Cristina Șendrea

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. L-ați VĂZUT? Băiat de 10 ani din Florești, DISPĂRUT de acasă. Sunați la 112

Publicat

hanu david

La data de 10 noiembrie a.c., ora 06.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că HANU DAVID EMANUEL, în vârstă de 10 de ani, în cursul zilei de 9 noiembrie a.c., în jurul orei 14.30, a plecat voluntar de la locuința situată în Florești, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,40 inaltime, 32 kg, fața ovală, părul negru tuns scurt.

L-ați VĂZUT? Băiat de 10 ani din Florești, DISPĂRUT de acasă. Sunați la 112

În momentul plecării acesta purta o bluza de trening cu glugă de culoare albastră, pantaloni verde deschis și o pereche de adidasi de culoare roșie.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Update:

Minorul a fost găsit. Pe durata plecării nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. MAI anunță lansarea campaniei „România votează”

Publicat

Alegeri prezidențiale

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat lansarea campaniei „ROMÂNIA VOTEAZĂ” pentru educarea și conștientizarea cetățenilor. Aceasta are loc în perioada 4 noiembrie – 8 decembrie 2024.

Activitățile incluse în campanie se adresează tuturor categoriilor de public și urmăresc să promoveze respectarea cadrului legal înainte și în timpul zilelor de votare.

VIDEO. MAI anunță lansarea campaniei „România votează”

Obiectivele principale ale campaniei sunt informarea cetățenilor despre legislația electorală, prevenirea încălcării regulilor electorale și educarea publicului cu privire la consecințele nerespectării acestora.

Campania mai are drept scop promovarea unui comportament civic responsabil și respectarea regulilor pentru asigurarea unui proces de vot echitabil.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax