ADMINISTRAȚIE
Conducerea şi funcţionarii Prefecturii Cluj n-au primit cadouri. Credeţi?

Conform Legii 251/2004, persoanele care au calitatea de demnitar public şi cele care deţin funcţii de demnitate publică, magistraţii şi cei asimilaţi acestora, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, funcţionarii publici din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice sau de interes public, precum şi celelalte persoane care au obligaţia să-şi declare averea, potrivit legii, au obligaţia de a declara şi prezenta bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit în cadrul unor activităţi de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei.
Cel puţin pe site-ul Instituţiei Prefectului Cluj, reprezentantul Guvernului în teritoriu, nu există niciun astfel de informare referitoare la cadourile primite, deşi există o rubrică în acest sens, dar care este goală (vezi foto).
Ce spune Legea 251/2004:
Articolul 1
(1) Persoanele care au calitatea de demnitar public şi cele care deţin funcţii de demnitate publică, magistraţii şi cei asimilaţi acestora, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, funcţionarii publici din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice sau de interes public, precum şi celelalte persoane care au obligaţia să-şi declare averea, potrivit legii, au obligaţia de a declara şi prezenta la conducătorul instituţiei, în termen de 30 de zile de la primire, bunurile pe care le-au primit cu titlu gratuit în cadrul unor activităţi de protocol în exercitarea mandatului sau a funcţiei.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1):
a) medaliile, decoraţiile, insignele, ordinele, eşarfele, colanele şi altele asemenea, primite în exercitarea demnităţii sau a funcţiei;
b) obiectele de birotică cu o valoare de până la 50 euro.
Articolul 2
(1) Conducătorul autorităţii, instituţiei publice sau al persoanei juridice dispune constituirea unei comisii alcătuite din 3 persoane de specialitate din instituţie, care va evalua şi va inventaria bunurile prevăzute la art. 1.
(2) Comisia prevăzută la alin. (1) ţine evidenţa bunurilor primite de fiecare demnitar sau funcţionar şi, înainte de finele anului, propune conducătorului instituţiei rezolvarea situaţiei bunului.
(3) În cazurile în care valoarea bunurilor stabilite de comisie este mai mare decât echivalentul a 200 euro, persoana care a primit bunurile poate solicita păstrarea lor, plătind diferenţa de valoare. Dacă valoarea bunurilor stabilită de comisie este sub echivalentul a 200 euro, acestea se păstrează de către primitor.
(4) În cazurile în care persoana care a primit bunurile nu a solicitat păstrarea lor, la propunerea comisiei prevăzute la alin. (1), bunurile rămân în patrimoniul instituţiei sau pot fi transmise cu titlu gratuit unei instituţii publice de profil ori vândute la licitaţie, în condiţiile legii.
(5) Veniturile obţinute ca urmare a valorificării acestor bunuri se varsă, după caz, la bugetul statului, bugetele locale sau la bugetele autorităţilor, instituţiilor publice ori persoanelor juridice, potrivit modului de finanţare a acestora.
Articolul 3
La sfârşitul fiecărui an, autorităţile, instituţiile publice sau persoanele juridice publică lista cuprinzând bunurile depuse potrivit prezentei legi şi destinaţia acestora, pe pagina de Internet a persoanei juridice respective ori în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Cheltuielile de publicare se suportă de persoana juridică din care fac parte persoanele prevăzute la art. 1.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.
Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.
Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.
Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.
Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.
EVENIMENT
VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.
Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.
Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz
Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul, fără nicio jenă, ignorând reglementările care interzic fumatul în mijloacele de transport public. Acesta a anunțat și șoferul autobuzului.

Clujeanul Paul Cornea a obținut o victorie spectaculoasă în Ungaria, cucerind titlul de campion intercontinental în cadrul galei Vendetta Fight Nights.
După un adevărat maraton de forță și determinare în cușcă, tânărul sportiv a reușit să se impună într-un meci intens, dovedind un spirit de luptă de excepție.
Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă
Aflat la o vârstă fragedă, Paul Cornea își consolidează, astfel, tot mai mult poziția pe scena internațională a kickboxului, fiecare apariție a sa transformându-se într-un spectacol memorabil, demn de un main event.
Deplasarea sa în Ungaria a fost susținută de un public numeros din cadrul comunității TenguFamily, care a fost prezentă în forță pentru a-l încuraja la prima sa competiție internațională. Victoria lui Paul Cornea aduce centura acasă, la Cluj, și confirmă ascensiunea unui nou nume important în kickboxul mondial.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO. Cum s-a votat bugetul județului Cluj cu unanimitate. Consilierii Georgiana Sima (PNL) și Alexandru Cordoș (PSD) explică

Consilierii județeni Georgiana Sima (PNL) și Alexandru Cordoș (PSD) au explicat cum s-a votat cu unanimitate bugetul județului Cluj pe anul 2025 în cadrul emisiunii ”Transilvania la raport” de pe ClujliveTV, moderată de jurnalistul Vasile Măgrădean, realizată în colaborare cu Cluj24.
Cei doi aleși au analizat proiectele de investiții ale județului Cluj pe anul în curs, dar au făcut și referiri la decizia de amânare a aprobării bugetelor unor regii și societăți din subordinea CJ, deoarece directorii acestora nu s-au prezentat în fața plenului.
Regăsiți în video declarațiile celor doi consilieri județeni.