ACTUALITATE
Condamnarea unui avocat în dosarul „Ferma Băneasa”, agită spiritele. O firmă de avocatură din Cluj se pregătește de proteste

Condamnarea la 5 ani de închisoare cu executare a avocatului Robert Roșu, implicat în dosarul „Ferma Băneasa” îi nemulțumește pe colegii acestuia. O firmă de avocatură din Cluj anunță că, în semn de protest, începând din 12 aprilie, timp de o săptămână, avocaţii nu se vor prezenta în nicio cauză penală.
Avocatul Radu Chiriţă spune că atât el, cât și colegii lui vor protesta față de decizia de condamare a colegului lor Robert Roșu, arîtând că hotărârea pronunţată în dosarul privind retrocedarea ilegală a fermei regale de la Băneasa, în care este implicat și Paul al României, este „un atac vădit, direct şi violent împotriva principiilor profesiei de avocat şi a dreptului la apărare”.
Scrisoarea avocaților
„Ajunge!
În cursul acestei nopţi, ziarele au publicat extrase din hotărârea pronunţată acum 111 zile de ICCJ în dosarul „Ferma Băneasa” în care a fost condamnat şi colegul nostru Robert Roşu. Nici persoanele condamnate şi nici avocaţii lor nu au acces la decizie, urmând să o primească peste câteva zile prin poştă.
Se pare că e mult mai importantă scurgerea în presă decât respectul datorat dreptului la apărare. Nu e o noutate, dar odată ar trebui să se umple paharul şi pe tema asta.
Pasajele publicate sunt un atac vădit, direct şi violent împotriva principiilor profesiei de avocat şi a dreptului la apărare.
Un avocat a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că, analizând cauza clientului său, a indentificat anumite riscuri, adică anumite argumente pentru care cererile acestuia ar putea fi respinse, şi pentru că a decis să nu folosească în probaţiune un înscris, aparent devaforabil clientului său.
Avocații trebuie să aibă siguranță și independență
Avocaţii din cadrul firmei noastre consideră că acest lucru este inacceptabil. Un sistem de justiţie dintr-un stat de drept nu poate funcţiona fără ca avocaţii să aibă siguranţă şi independenţă în exercitarea profesiei.
Ameninţarea cu condamnarea penală pentru formularea sau susţinerea unei cereri atunci când avocatul cunoaşte existenţa unor argumente contrare, obligarea de a folosi în probaţiune documente defavorabile clientului, formularea unor cereri care nu ar fi legale creează un climat de insecuritate şi afectează grav profesia de avocat.
Această hotărâre intervine oricum într-un climat în care drepturile apărării sunt nesocotite constant şi flagrant.
De aceea, în semn de protest, începând din 12 aprilie, timp de o săptămână, avocaţii firmei noastre nu se vor prezenta în nicio cauză penală, cu excepţia celor în care se discută măsurile preventive.
Ştim că asta nu îl vor scoate pe Robert din puşcărie. Sperăm să o facă recursul în casaţie sau contestaţia în anulare. Însă prin acest protest nu cerem eliberarea lui. Cerinţa noastră este să fim respectaţi ca profesie, să atragem atenţia că acea condamnare este inacceptabilă, că este un abuz şi nu poate fi compatibilă cu statul de drept.
Judecătorii au protestat pentru mult mai puţin decât atât. Credem că cei care înţeleg care este rolul nostru ne vor susţine protestul.
Invităm toţi avocaţii care cred în ceea ce am scris mai sus să se alăture acestui demers. Poate că o săptămână cu sălile de penal goale va arăta că am obosit să plecăm capul în speranţa că talpa nu va apăsa prea tare.
Radu Chiriţă
Oana Chiriţă
Anamaria Bota
Raluca Colcieri
Florin Mircea
Bianca Pantea
Armida Albani
Ştefan Alexandru
Claudiu Beinşan
Alexandra Beudean
Ariana Ciociu
Cristian Lazăr
Oana Lup
Mihnea Novac
David Popa
Maria Roşca
Cosmina Şeulean
Ambra Szasz
Anca Szasz
Adela Tanţău”, arată avocatul Radu Chiriță.
Avocatul „s-a implicat activ în încălcarea legii”
Potrivit G4Media.ro, în motivare, judecătorii Înaltei Curți au explicat că avocatul nu a fost condamnat pentru faptul că ”și-a făcut doar meseria” și pentru că a emis opinii juridice în apărarea intereselor clienților săi, ci pentru că s-a implicat activ în încălcarea legii.
În 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.
În data de 17 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa.
Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, Prinţul Paul, trei ani şi patru luni de închisoare, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu, cinci ani.
În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Condamnarea lui Robert Roșu a stârnit și alte proteste ale avocaților din România sub hashtagul #JeSuisRobert, dar și ale asociațiilor internaționale ale avocaților.
Sursa: G4Media, Hotnews.ro
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Pieton lovit de mașină, lângă Metro Florești. O ambulanță aflată întâmplător în zonă i-a acordat prim-ajutor

Un accident rutier soldat cu rănirea unui pieton a avut loc marți, în comuna Florești, în zona Metro.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, un echipaj medical din Florești care se afla întâmplător în zonă, în timp ce transporta un pacient către Cluj-Napoca, a oprit pentru a acorda primul ajutor victimei. Ulterior, pietonul a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).
Potrivit martorilor, incidentul s-a petrecut la semaforul intermitent din zonă.
„ Accident la semaforul intermitent de la Metro. Cu siguranță nici pietonii nu se asigură când traversează, dar și mașinile circulă pe acolo ca pe autostradă. Nu înțeleg de ce a tăiat «Dorel» cablurile la semafoare, că a funcționat ok”, a declarat un cititor Cluj24.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit. Primar: Sportul e sănătate

Autoritățile locale din Florești au demarat lucrările de înlocuire a gazonului sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din comună. Anunțul a fost făcut de primarul Bogdan Pivariu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.
„Este un pas important pentru a oferi condiții cât mai bune tuturor celor care aleg să facă sport aici, de la copii la adulți”, a precizat edilul.
Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit
Floreștiul este una dintre cele mai dinamice comunități din județ, cu un număr mare de copii și tineri activi, iar administrația locală pune un accent tot mai mare pe îmbunătățirea infrastructurii sportive. În acest context, investițiile continuă, după ce anul trecut a fost inaugurată și o sală modernă de vestiare și conferințe.
Primarul Bogdan Pivariu a subliniat importanța unui teren bine întreținut, care nu doar susține performanța sportivă, dar contribuie și la prevenirea accidentărilor.
„Sportul înseamnă sănătate, educație și comunitate. Pentru o generație tânără și modernă, sportul nu este doar o alegere, este o necesitate”, a transmis primarul Floreștiului.

Polițiștii municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliție au fost sesizați, luni seară, în jurul orei 22, de către un bărbat de 55 de ani, cu privire la faptul că la aceeași dată în jurul orei 21.50, ar fi surprins pe camerele de supraveghere, două persoane necunoscute care verificau portierele mai multor mașini parcate pe strada Plopilor, din municipiul Cluj-Napoca, încercând să le deschidă.
În cauză, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă de furt, cercetările fiind continuate în vederea identificării persoanelor și tragerea la răspundere a acestora.
Astfel, oamenii legii caută doi tineri care au verificat portierele mașinilor parcate.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben pentru zona de munte a județului Cluj.
Astfel, marți, 17 iunie, până la ora 21.00, vor fi perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Ploi, vijelii și căderi de grindină la munte
Potrivit meteorologilor, sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii. Vântul va bate cu rafale de 50-70 de kilometri pe oră și este posibil să cadă grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15-25 de litri pe metru pătrat și, izolat, de peste 30-40 de litri pe metru pătrat.