ECONOMIE
Concedieri MASIVE în IT-ul din Cluj. Pleacă peste 170 de angajați de la Telenav. Alte 3 firme anunță măsuri similare

”Vestea proastă este că nu va fi singura știre de acest fel pe care o vom auzi în această perioadă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Partida Romilor ”Pro Europa” rupe legăturile cu autoritățile locale din Gilău. ”PNL sabotează romii”

Partida Romilor ”Pro Europa” rupe legăturile cu autoritățile locale din comuna Gilău și acuză consilierii PNL că sabotează romii. De asemenea, va fi sesizat președintele Consiliului Județean Cluj.
Conflictul a pornit de la refuzul PNL de a numi, în ședința Consiliului Local Gilău, pe consilierul local Aurel Roșianu în Consiliul de Administrație al școlii din comună, în condițiile în care unitatea de învățământ se confruntă cu probleme cauzate de elevii de etnie romă, iar prezența unui consilier rom ar fi avut rolul de a le atenua.
”Președintele de ședință Ioan Gheorghe Creț, de la PNL, a propus în CA al școlii o colegă de-a sa de la liberali, pe Ioana Abrudan, și a mai fost numit Harasztosi Pal, de la UDMR, în detrimentul comunității rome. Inclusiv inspectoarea pentru romi de la ISJ Cluj a susținut numirea consilierului local din partea romilor, dar PNL nu a vrut să audă.
Suntem profund nemulțumiți și, drept urmare, Partida Romilor rupe legăturile cu PNL la nivelul autorităților locale din Gilău, a Primăriei. Comunitatea romă este folosita de catre partidele politice din Gilău doar în campania electorala și la alegeri, iar drepturile romilor din comună sunt puse sub preș de către o parte din consilierii locali ai Consiliul Local Gilau, cât și de către compartimentele din cadrul Primăriei Gilău. PNL sabotează romii din Gilău”, a spus președintele organizației de tineret a Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj, Dragoș Roșianu.
Acesta susține că la ultimele alegeri locale a curs cu lapte și miere, iar acum ”curge aroganță, discriminare și nepăsare fata de romii din Gilău de catre o parte din Consiliul Local Gilău, for decizional cu privire la treburile comunei”.
Fără mită electorală
”În alegerile locale din 2020, membrii partidelor politice au dezorientat și influențat prin promisiuni și sume de banii tinerii romii din comunitatea romă și pe tinerii din echipa de fotbal a romilor din Gilău, pentru a vota candidații pentru Consiliul Local.
Acum eu vin și trag un semnal de alarma despre faptul că cine se va mai apropia de comunitatea romă să le ofere oamenilor sume de bani ori promisiuni deșarte, indiferent de partidul politic, promit că voi recurge la depunerea plângerilor penale.
Dacă cineva își pune întrebarea cum a ajuns un anume partid sa aibă atâtea voturi este prin simplu fapt că a mituit comunitatea romă. Romii sunt folosiți doar în alegeri, dar, gata, vrem drepturi egale, suntem sătui de promisiuni”, a precizat Dragoș Roșianu.
Acesta susține că Aurel Roșianu, consilier local în cadrul CL al comunei Gilău din partea Partidei Romilor ”Pro-Europa”, ține în permanență legătura cu părinții elevilor și cu mediatorul școlar din cadrul școlii cu scopul de a oferi sprijin elevilor de etnie romă de la școala din comună, conform cadrului legal în vigoare, atât ca presedinte judetean al Partidei Romilor ”Pro Europa”, cât și ca și consilier local.
”Ținând cont de aceasta relație formată de-a lungul anilor dintre Aurel Roșianu și părinții romi, acestea din urmă l-au rugat și îl susțin în continuare ca să fie reprezentantul lor în cadrul Consiliul de Administrație al școlii, deoarece a sprijinit foarte multe familii în rezolvarea problemelor din comunitatea romă”, a conchis liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Cluj.
Numărul elevilor romi de la școala din Gilău se apropie de 250.

CSA Steaua București și „U” Cluj s-au întâlnit joi în primul meci al grupei B a Cupei României.
Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă și merge mai departe în Cupa României. Ilie a înscris două din golurile Universității.
Echipele de start:
CSA STEAUA: I. Pop – D. Maftei, Vîrtej, Walace, Beța, Ad. Ilie (cpt.) – Sierra, Mancuso, D. Matei – Chipirliu, Chunchukov
Rezerve: H. Iancu – Bărbulescu, Enceanu, Boiciuc, Raicu, Dobrescu, Buziuc, Topuzov, C. Avram
Antrenor: Daniel Oprița
U CLUJ: Iliev – Peteleu, Masoero, Mitrea, Vătăjelu – Nistor, Bic, Doukoure, Chipciu (cpt.) – F. Ilie, Popadiuc
Rezerve: Gorcea – Oancea, Pițian, Miron, V. Gheorghe, Hofman, Fossati, D. Popa, Silaghi
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Stadion: „Steaua” (București)
Arbitru: Vlad Baban; A1: Mihăiță Necula; A2: Ioan Alexandru Corb.
„Șepcile roșii” au început meciul în forță.
Primul gol al partidei a fost înscris de „U” Cluj. După o pasă a lui Nistor, Alexandru Chipciu a înscris în poarta adversă, în minutul 26.
În minutul 34, Filip Ilie înscrie și el în poarta Stelei. A fost 2-0 pentru Universitatea Cluj, scor cu care s-a și încheiat prima repriză.
Ilie a înscris din nou, în minutul 53 al partidei și a dus scorul la 3-0 pentru „U” Cluj.
Steaua a reușit să reducă din diferență în minutul 65 prin Alexandru Boiciuc.
Foto: Facebook/ FC Universitatea Cluj
EVENIMENT
Patru oferte la licitația primului pachet de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Ce sumă este pusă în joc

Procedura de atribuire a primelor lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj a avut data de joi, 28 septembrie, ca limită pentru depunerea ofertelor.
”Patru operatori economici importanți din România și-au declarat, prin depunerea ofertelor, participarea la această procedură și intenția de a realiza primele lucrări de construcții la cel mai important obiectiv de infrastructură sanitară din Regiunea Nord-Vest, SRU Cluj”, arată inițiatorii licitației din partea Ministerului Sănătății.
Cei patru ofertanți sunt Ubitech Construcții SRL, Aedificium Projektenwicklung, Nord Conforest și asocierea dintre Con-A Operations (lider), Bog art, Concelex Engineering și Construcții Erbașu.
Pachetul I se referă la execuția lucrărilor preliminare de construcții pentru realizarea obiectivului de investiții Spital Regional de Urgență Cluj, respectiv organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire; excavare grosieră; execuție pereți mulați incintă și piloți forați; lucrări de protejare a săpăturii și ziduri de sprijin; lucrări de deviere conductă gaze naturale; alte lucrări.
Valoarea contractului este de 68.968.023,24 lei.
Cele patru oferte urmează să fie analizate după care se va stabili câștigătorul.
EVENIMENT
Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse drogurile

La data de 28.09.2023, Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea unei femei, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Aceasta a fost prinsă la un control în trafic cu nu mai puțin de un kilogram de droguri în mașină.
Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse drogurile
Din cercetările efectuate, a rezultat că în seara zilei de 27 septembrie, polițiști din cadrul Biroul Rutier din Cluj-Napoca, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au procedat la oprirea în trafic, pentru control, a autoturismului condus de inculpată, ocazie cu care au descoperit cantitatea de peste 1 kilogram de drog de mare risc, 3-CMC, (cunoscut și sub denumirea de cristal) disimulată în compartimentul roții de rezervă.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza județului Bistrița Năsăud împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, au fost identificate și ridicate un laptop, mai multe obiecte purtătoare de urme și alte mijloace de probă.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul Serviciul Poliției Rutiere din cadrul IPJ Cluj, S.C.C.O. Bistrița Năsăud, și luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din IPJ Bistrița Năsăud.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.