Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Compania de Apă Someș majorează salariile angajaților în medie cu 1.000 de lei. De ce? Pentru că poate

Publicat


Compania de Apă Someș SA a solicitat Consiliului Județean Cluj aprobare să majoreze salariile angajaților cu circa 11% anul acesta, după ce luna trecută a majorat prețul la apă potabilă și la canalizare.

Compania de Apă Someș SA a înaintat în ședința Consiliului Județean Cluj, din data de 17 octombrie, solicitarea de rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024. Societatea dorește majorarea salariilor angajaților cu circa 11%, cheltuielile cu personalul crescând cu 4.733.000 lei anul acesta.

Salariul mediu lunar ajunge la 7.474 lei

Potrivit referatului de aprobare a proiectului, majorarea va duce la creșterea câștigului mediu lunar/ salariat de la 6.500 de lei, cât era la sfârșitul anului 2023, la 7.474 de lei.

După cum a explicat directorul CA Someș, Călin Neamțu (foto centru), creșterea a fost posibilă datorită exceptării de la aplicarea dispozițiilor art. 73, alin. 1 lit. a) din Legea bugetului de stat pe anul 2024, printr-un memorandum aprobat în luna mai a acestui an.

Schimb de replici în ședința Consiliului Județean Cluj

În cadrul dezbaterilor, consilierii județeni și președintele Alin Tișe au solicitat clarificări suplimentare legate de justificarea majorării salariilor și distribuția acesteia în rândul angajaților. Redăm în continuare dialogul din forul administrativ județean purtat între reprezentantul companiei și aleși:

Ionuț Florea, consilier județean USR: De ce se solicită această majorare de salarii?

Călin Neamțu, directorul Companiei de Apă Someșul SA: După cum știți, în noiembrie anul trecut, dacă nu mă înșel, a fost introdusă Legea 296 de reducere a cheltuielilor bugetare și în câteva dintre articole, a făcut referire și la activitatea operatorilor de apă din România. Pe lângă asta, Legea bugetului și ordonanța 26 de creștere a eficienței financiare ne obligă să respectăm niște indicatori, iar în Legea bugetului era prevăzut pentru anul acesta creșteri doar de 6%, cât este dat de către statistică.

În aceeași lege, 296, se face referire și la faptul că există posibilitatea modificării acestor articole printr-un memorandum pe care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, cu care Compania are semnat contract pentru prestația serviciului în județul Cluj și Sălaj, îl poate adopta pentru scutirea din aceste articole ale Legii 296. În acest sens, am făcut un material pe care ADI l-a depus, iar recent am primit acceptul de la Ministerul Dezvoltării și de la Ministerul de Finanțe prin care ni s-a comunicat că putem excepta articolul din Legea bugetului.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj: Colegul vă întreabă cum justificați această mărire de salarii, nu care a fost procedura.

„Am primit aviz de la Minister”

Călin Neamțu: Prin faptul că am primit acest aviz de la Ministerul de Finanțe de a nu respecta Legea bugetului.

Alin Tișe: Asta nu e bine.

Călin Neamțu: Este un articol, 73, alineatul 1, în care spune exact ceea ce vă spun eu acolo.

Alin Tișe: Deci pentru că nu sunteți ținuți de restricțiile de lege? Poate că justificarea este că salariile erau prea mici, ce nu înțelegeți?

Călin Neamțu: Da, acesta este unu dintre motive.

Alin Tișe: Poate sunt și alte cauze, care țin de numărul de angajați, dar, pe fond, are dreptate domnul director, că salariile erau prea mici.

Creștere de circa 11% a salariilor într-un an

Ionuț Florea: Cu cât se mărește, procentual?

Călin Neamțu: Cu 10-11 la sută pe an. Acum este o creștere de încă 5 la sută.

Ionuț Florea: Și cum se va face distribuirea pe poziții, va crește mai mult la management sau la cei din TESA?

Călin Neamțu: Creșterile se vor face conform rapoartelor de eficiență anuală, așa cum am procedat și până acum.

Alin Tișe: Concret? De exemplu cel care este instalator, nu știu, la stația de la Gilău versus cel de la stația de la Dej.

Călin Neamțu: Nu are nicio legătură una cu altă. Ei au niște evaluări de eficiență făcute de șefii lor și în baza acestora. Salariile vor crește la toți, dar poate să fie la unii zero, dacă nu și-au atins indicatorii de performanță și la altul sută la sută.

Apel pentru salarii mai mari pentru angajații din teren

Ionuț Florea: (…) Cred că ar trebui să se vadă în vedere aceste creșteri a cei care lucrează efectiv în teren și care duc greul în ceea ce înseamnă activitatea dumneavoastră.

Călin Neamțu: În medie, este o creștere de 1.000 de lei.

Ionuț Florea: Mă gândesc că în aceste poziții este o nevoie mai mare și în a atrage personal, pentru că pentru un job de birou cu 10.000 de lei salariu nu cred că aveți dificultate, dar să angajezi pe cineva care să lucreze efectiv în canalele propriu-zise poate fi dificil. Deci, aș propune creșterea să meargă spre acele posturi care au munca mai grea.

Călin Neamțu: Tocmai de aceea vrem să facem această creștere, pentru a-i ajuta pe cei care au salariile mai mici, dar ținând cont de Legea bugetului, nu ne-am putut permite mai mult de atât.

„Am făcut o primă majorare”

Alin Tișe: O să îmi spuneți că șefii o să accepte să nu primească și ei majorare și numai cei care sunt pe teren? Asta nu o cred.

Călin Neamțu: Asta lăsați-mă pe mine să o stabilesc, vă rog frumos. Ei au primit o tranșă. De fapt toată lumea a primit o tranșă la 1 septembrie, când am făcut o primă majorare, în baza Legii bugetului. Dar, acum, dacă ni se poate permite o majorare, atunci mai facem încă o creștere de salarii.

Alin Tișe: De principiu, sunt de acord și eu că există o categorie mare de angajați care are salarii mult prea mici raportat la ce avem astăzi ca și cheltuieli. În mod evident, nu putem ține pasul cu aceste majorări, dar partea acesta ce ține de noi ca instituție, să o acceptăm, să le dăm oamenilor posibilitatea să crească salariile, ținând cont de aceste criterii de performanță.

Amintim că, de la 1 septembrie, Compania de Apă Someș SA a majorat tarifele pentru apa potabilă și pentru canalizare cu 9%.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Vasile Vasile

    octombrie 18, 2024 la 8:54 am

    Plătește populimea fără să crâcnească. Doar majorări de salarii și alte cheltuieli neeconomicoase, nici de cum o reformă și o răspundere reală pentru ceea ce (nu)fac. Cei din CJ în frunte cu Tine sunt mână&n mână cu cei de la Compania de Ape.

  2. Little jon

    octombrie 18, 2024 la 3:11 pm

    târziu măririle de salar ca oameni buni din sectoare au plecat cel mai bun exemplu la floresti oameni incapabili

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025

Publicat

politie

Șoferii care nu semnalizează la timp sau deloc schimbarea direcției riscă amenzi mai mari din 2025. Aceștia pot provoca accidente grave. Pentru că omit să semnalizeze, manevra îi poate lua prin surprindere pe ceilalți participanți la trafic.

Șoferii care nu semnalizează schimbarea direcției de mers se pot alege cu amenzi usturătoare. Începând de anul acesta, odată cu majorarea salariului minim brut, a crescut și punctul de amendă. Cu alte cuvinte, șoferii vor primi sancțiuni mai mari pentru nerespectarea acestei obligații, scrie Fanatik.

Șoferii care nu SEMNALIZEAZĂ la timp schimbarea direcției de mers RISCĂ amenzi mai mari din 2025

Potrivit legislației rutiere din România, toți participanții la trafic au obligația să semnalizeze ori de câte ori schimbă direcția de mers. Trecerea de pe o bandă de circulație pe alta se face conform anumitor reguli, iar cine nu le respectă, riscă să fie amendat.

Pentru mulți șoferi, schimbarea direcției poate părea o manevră banală, mai ales în zonele unde traficul nu este intens. Totuși, cei care nu semnalizează la timp, pot provoca accidente sau se pot alege cu amenzi usturătoare.

Codul Rutier 2025 definește schimbarea direcției de mers ca fiind orice viraj sau schimbarea de bandă. Șoferii trebuie să semnalizeze atunci când intră sau ies de pe un drum, când virează la dreapta sau la stânga într-o intersecție sau când schimbă banda de circulație.

Această abatere intră în clasa I de sancțiuni. Asta înseamnă că șoferii vor primi între 2 și 3 puncte de amendă. În situația în care s-au produs un accident din cauză că șoferul nu a semnalizat la timp schimbarea direcției, valoarea amenzii se dublează.

Șoferii care nu semnalizează corect schimbarea direcției de mers primesc între 405 și 607,5 lei amendă. Dacă nesemnalizarea a dus la producerea unui accident, amenda crește la 810 sau 1.012,5 lei.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Publicat

rabla

Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei. 

„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.

Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Publicat

mita euro bun

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.

Piața valutară locală este monitorizată cu atenție de BNR, care este nevoită uneori să vândă euro pentru a stopa tendințele de depreciere. O creștere a cursului înainte de alegerile prezidențiale din mai ar pune în pericol procesul electoral.

Tranzacțiile de miercuri se realizau în culoarul 4,9771 – 4,9777 lei, iar media euro a urcat de la 4,9772 – 4,9775 lei, față de 4,9774 lei la jumătatea săptămânii trecute.

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Economia românească s-ar putea confrunta cu riscul intrării în recesiune, în condițiile în care bugetul de stat pentru acest an a fost calculat pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR se arată că, „cele mai recente date și analize indică o încetinire pronunțată a creșterii în termeni trimestriali a economiei în trimestrul I 2025, implicând o dinamică anuală a PIB relativ similară celei din trimestrul precedent, în condițiile unor evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.”

O scădere a economiei poate fi însoțită de înrăutățirea notelor de țară de către marile agenții de rating, ceea ce ar ridica dobânzile și ar deprecia leul.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,90 la 5,89%”

Miercuri, modificările marginale ale indicilor ROBOR s-au menținut, la două zile de la decizia BNR de a nu modifica rata de referință, care stagnează din august trecut la 6,50%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,90 la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,06 la 6,07%.

Euro a profitat de reacția piețelor la decizia administrației americane de a impune tarife vamale de 104% la importurile din China, și s-a apreciat până la 1,1090 dolari, maxim al ultimelor patru luni. La această evoluție au contribuit scăderea puternică a acțiunilor pe Wall Street și vânzările pe termen lung de obligațiuni americane, în piață existând temeri de intrare în stagflație a economiei SUA, care au majorat cererea de „monede refugiu”, în special yenul și francul elvețian.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,5556 la 4,5115 lei.

„Prețul gramului de aur a crescut”

Moneda elvețiană s-a întărit sub pragul de 0,93 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 5,3084 la 5,3594 lei, maxim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui noiembrie trecut. În schimb, s-a menținut tendința de depreciere a lirei sterline, iar media ei a scăzut de la 5,8053 la 5,7821 lei, minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care obligațiunile britanice la 30 de ani au atins un maxim al ultimilor 27 de ani.

Prețul gramului de aur a crescut de la 440,1817 lei la 441,8413 lei, față de recordul de 463,3913 lei, atins miercurea trecută. Metalul galben s-a menținut sub recordul de 3.169,60 dolari/uncie, înregistrat în 3 aprilie, și se tranzacționa în culoarul 2.968,40 – 3.072,90 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2818 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 408,63 forinți/euro.

Căderea prețul companiilor tehnologice americane a provocat deprecierea bitcoin la 74.617 – 77.892 dolari și a ethereum la 1.390 – 1.494 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

CULTURA

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Publicat

david

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.

„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.

Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:

– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.

Participare extinsă la nivel național și internațional

La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.

Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.

Educația – în centrul comunității

Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;

– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.

Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate