EVENIMENT
Cod GALBEN de furtună la Cluj. Averse torențiale și GRINDINĂ în zona de munte
Administrația Națională de Meteoroligie a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care vizează și județul Cluj.
Avertizarea este valabilă pentru ziua de luni, 5 iunie, între orele 12.00 și 22.00
Cod GALBEN de furtună la Cluj. Averse torențiale și GRINDINĂ în zona de munte
Potrivit ANM, în intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și intensificări ale vântului, la munte și în sudul și estul Transilvaniei.
În intervale scurte de timp, 1 – 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 30 de litri pe metru pătrat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri
CS Sănătatea Servicii Publice Cluj s-a confruntat miercuri cu CS Unirea Ungheni, într-un meci din etapa a treia a Cupei României. Partida a avut loc pe Cluj Arena, iar intrarea a fost liberă. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1, ambele fiind autogoluri.
Start cu ghinion pentru Sănătatea
Meciul a început neașteptat, în minutul 1, când Cimpoeșu, căpitanul Sănătății, a marcat în propria poartă. Un început destul de greu pentru echipa gazdă, care a încercat să revină în joc, dar fără să găsească soluții în ofensivă. Portarul Unirii a blocat un șut bine plasat de cei de la Sănătatea, în minutul 22. Primul cartonaș galben al meciului a fost acordat în minutul 24 lui Laley Fofana, fundașul gazdelor.
VIDEO FOTO. CS Sănătatea Cluj – CS Unirea Ungheni, 1-1. REMIZĂ neașteptată cu două autogoluri
Joseph Aidoo a încercat să-și puna echipa în avantaj cu șut frumos, însă fară succes. Înainte de pauză, Lazăr de la Sănătatea a văzut și el un cartonaș galben.
Autogolul portarului de la Unirea a decis soarta meciului
Repriza secundă aduce o altă greșeală, care decide soarta partidei și închide scorul. În minutul 64, portarul oaspeților a trimis mingea în propria poartă, aducând scorul la egalitate.
Sănătatea a continuat să preseze, dar mingea a ajuns în brațele portarului advers. Eric Vinău, jucătorul Unirii Ungheni a fost avertizat cu cartonaș galben în ultimele minute ale partidei, iar fluierul final a anunțat un rezultat de egalitate, obținut din două autogoluri.
„A fost un meci important pentru noi, din păcate nu am reușit să câștigăm. Eram conștienți că era destul de greu să ne calificăm, însă am sperat până în ultimul moment. Chiar dacă a fost un moment dificil pentru noi, trebuia să avem o atitudine pozitivă și să revenim”, a declarat Tudor Cociș, jucătorul Sănătății Cluj.
Echipele de start:
CS Sănătatea Cluj
Chindriș (GK)- Pop, Lazăr, Cimpoeșu (C), Creț, Fofana, Yuh, Aidoo, Cociș, Baciu, Paul.
CS Unirea Ungheni
Ganea (GK)- Chinteș, Popa, Vînău, Pop, Ioniță, Șerban, Barstan (C), Magyari, Vlad, Haiduc.
Morocoj Timeea
Matei Bianca
Țara lui Papură Vodă! În Florești, fiecare face ce vrea. Exemplu clar, un grup de locatari a închis cu barieră un drum public.
Este vorba de str. Urușagului nr.107, la capătul căreia s-a montat, ilegal, spun vecinii, o barieră. Aceasta limitează accesul și circulația pe și dinspre alte străzi de legătură.
Legea junglei în Florești: câțiva locatari au ÎNCHIS cu barieră un drum public
„Ce tare! La mine la blocul vecin din Florești au decis unii să închidă cu barieră o stradă, respectiv au amplasat bariera pe Str. Urușagului 107 în condițiile în care Urușagului 109 e cu sens unic, practic intri pe str. Urușagului 109 și ieși invers pe str. Urușagului 107.
S-a reclamat azi și s-a făcut ședința de consiliu local pe tema asta. După finalizarea ședinței s-a trimis Poliția acolo, care a constatat că bariera a fost amplasată ilegal”, scrie în mesajul primit la redacție.
În urma deplasării organelor de poliție la fața locului, care au constatat ilegalitatea amplasării barierei respective, strada a fost redeschisă.
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT pe Brâncuși, în Cluj-Napoca. Cinci mașini avariate, dintre care una RĂSTURNATĂ
Un accident rutier a avut loc, miercuri, pe str. Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Au fost avariate 5 mașini, dintre care una era răsturnată. Din fericire, nimeni nu a fost grav rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Ajunse la fața locului, forțele noastre au găsit 5 autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat. Celelalte 4 erau parcate.
FOTO. ACCIDENT pe Brâncuși, în Cluj-Napoca. Cinci mașini avariate, dintre care una RĂSTURNATĂ
Nu au existat victime încarcerate, iar o femeie a fost preluată de echipajul SAJ, care i-a acordat îngrijiri medicale. La o primă evaluare, aceasta nu suferise leziuni grave. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și două ambulanțe SAJ”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Fostul ministru Daniel Funeriu vrea să CANDIDEZE la prezidențiale: Am IDEI foarte clare despre ceea ce trebuie făcut
După anunțul primarului Bucureștiului, Nicușor Dan, prin care acesta își exprima intenția de a candida la președinție, un alt om politic își anunță, la rândul lui, candidatura la cea mai înaltă funcție în stat. Este vorba de fostul ministru Daniel Funeriu.
La o primă analiză, mai mulți experți îl văd pe Daniel Funeriu drept cel mai bine plasat dintre candidații menționați de Kelemen Hunor săptămâna trecută, cu șanse de a-l învinge pe Călin Georgescu – dacă el va mai fi lăsat să candideze – sau, eventual, pe George Simion.
Fostul ministru Daniel Funeriu vrea să CANDIDEZE la prezidențiale: Am IDEI foarte clare despre ceea ce trebuie făcut
Între timp, Daniel Funeriu a postat un mesaj pe rețelele de socializare, din care se poate înțelege că nu ar refuza o asemenea nominalizare.
„Partidele par, azi, să dea vina pe lipsa de înțelegere a votanților asupra mirobolantelor lor strategii și nemaivăzut de fabuloperfecți candidate și candidați. Nu, nu aș spune că acei oameni nu au înțeles: aș spune că ei au simțit lipsa de autenticitate și au sancționat-o. Acum e momentul să injectăm din nou încredere în societate. Vă aștept lângă mine în acest demers în care vreau să conducem România astfel încât excelența să fie firescul vieților noastre și ale copiilor noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu, așa să ne ajute mințile noastre, așa să ne ajute energia și imaginația pe care le avem din belșug. No, hai!”, a scris Funeriu pe Facebook.
„Da, vreau să candidez la Preşedinţia României”, a afirmat Funeriu și în cadrul unei emisiuni. „Am idei foarte clare despre ceea ce trebuie făcut, am identificat 40 de probleme esențiale ale României. Este nevoie de o nouă dinamică, care să redea oamenilor încredere, dorința de a avea încredere în țara lor”, a mai spus el.
Daniel Funeriu, în vârstă de 53 de ani, a fost ministru al Educației, din 2009 până în 2012, în Guvernul Emil Boc 2. Astfel, el îndeplinește condiția de a fi totuși cunoscut și pe scena politică, față de un alt independent care, deși ar fi calificat din punct de vedere profesional, nu ar avea această notorietate.
„Să mergem în Europa cu fruntea sus, nu cu mâna întinsă”
Într-o intervenție telefonică la Radio Top Suceava, întrebat ce părere are despre faptul că primarul general al Capitalei și-a anunțat candidatura la prezidențiale, Daniel Funeriu a declarat: ”N-ar fi frumos pentru România ca în finala prezidențială să fiu un olimpic internațional la matematică și un olimpic internațional la chimie? Nu v-ați mândri cu o țară în care avem în finala prezidențială două persoane care au luat medalii la olimpiadele internaționale?
Eu am fugit în 1988, am fugit în Franța și am luat premiul II al Olimpiadei de Chimie a Franței. Deci, practic, pe toți cei care sunt elita conducătoare a Franței i-am <bătut> când eram în liceu și îi bat și mâine dacă trebuie să negociez cu ei. Vedeți? Asta înseamnă să faci ceva pentru țară ta, să mergi în Europa, nu cu gura mare. Să mergem în Europa cu fruntea sus, nu cu mâna întinsă. Și cred că toată viața am făcut asta, toată viața am stat cu fruntea sus.
Nicușor Dan, pe care îl știu din liceu, a avut medalii de aur la olimpiade internaționale, este un om de a cărui inteligență nu ne putem îndoi. Cred și vă mai spun un lucru: și Nicușor Dan, și eu, noi suntem produsele societății românești, nu suntem produse de partid. Nu am fost crescuți în pepinierele de partid. N-am fost crescuți în serele de partid. Noi suntem produși de România. Asta e România pe care trebuie s-o slujim”.
„România în Europa a fost tot timpul parte a soluției, n-a fost parte a problemei”
„Eu spun cine sunt. Când voi arăta programul, în curând, voi spune: <da, iată ce vreau să fac>. Vectorul Euroatlantic, inteligenți să fim… Știți, România în Europa a fost tot timpul parte a soluției, n-a fost parte a problemei. Vreau să-i aud pe toți europenii, pe Macron, pe Scholz, vreau să-i aud că spun acest lucru. Nu că stăm la ușa Europei 10 ani, 13 ani, cu Schengen-ul. Deci, datoria noastră este să facem o ofertă. Eu o fac astăzi. Acum, că oamenii consideră că oferta mea e mai bună sau mai puțin bună, le convine mai mult sau le convine mai puțin decât oferta altuia… Domnule, asta este democrația. Eu am datoria să fac această ofertă”.
După ce s-a întors în România în 2009, Daniel Funeriu a fost ministru al educației, cercetării, tineretului și sportului. Din această postură a elaborat Legea 1/2011 a educației naționale, salutată la acea vreme de Comisia Europeană. În mandatul său a introdus supravegherea video a examenelor, a început lupta împotriva plagiatului, a introdus învățământul obligatoriu la 6 ani prin clasa pregătitoare, a clasificat universitățile și ierarhizat programele de studii, a introdus învățământul dual după modelul german precum și săptămâna Școala Altfel. În prezent este Consultant de înalt nivel din partea Comisiei Europene pe lângă guvernul Republicii Moldova, asistându-l pe acesta în implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.