Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul riscă să piardă fondurile europene, din 2027. Emil Boc, semnal de alarmă: S-ar putea să se concentreze totul la Guvern

Publicat


Primarul Emil Boc avertizează că, din 2027, fondurile europene ar putea fi centralizate la București. El susține că acest model propus de Comisia Europeană riscă să blocheze investițiile locale și să politizeze alocările de bani.

Primarul Clujului, Emil Boc, avertizează că viitorul exercițiu financiar european 2027–2034 ar putea aduce o centralizare excesivă a fondurilor europene, cu riscul ca autoritățile locale și regionale să-și piardă banii.

„Ce discutăm acum, despre viitorul politicii de coeziune, discutăm pentru exercițiul financiar 2027-2034. Cel târziu până în octombrie, Comisia Europeană trebuie să vină și să prezinte public viitorul cadru financiar multianual 202-2034, în care trebuie să se regăsească și viitorul politicii de coeziune. Aici există o viziune a Comisiei Europene de a centraliza foarte mult implementarea fondurilor europene, mergând pe ideea unui singur fond pentru fiecare țară și de a introduce în interior tot ce este acum – coeziune, agricultură și alte fonduri – într-o dimensiune centralizată”, a avertizat primarul, la Ziua Live.

Clujul și-ar putea pierde fondurile europene, din 2027

Edilul consideră că acest model ar putea duce la pierderea autonomiei regiunilor în ceea ce privește gestionarea fondurilor UE.

„Dacă se întâmplă așa, există riscul ca pentru 2027-2034, să nu avem șansa să ne facem programul operațional sectorial, cum îl avem acum aici, pe regiunea de nord-vest, la Cluj. Aici avem operațiunile descentralizare la Cluj și ne vedem foarte bine interesele, știm exact care sunt treburile noastre”, a mai arătat Emil Boc.

Semnal de alarmă privit politizarea alocării fondurilor

Mai grav, susține edilul, este riscul de politizare a fondurilor: „S-ar putea să se concentreze totul într-un singur centru de comandă la București, iar de acolo până la dimensiunea centralizată și politică, clientelară, nu e decât un singur pas. Nu poți să lași în sarcina guvernului național, și sunt foarte multe țări în Europa care să plângă că guvernul național pune în pericol anumite regiuni, pentru că decizia este politică, în primul rând, acolo, nu mai este tehnică și de infrastructură. Acest risc de centralizare poate periclita, pentru 2027-2034, absorbția fondurilor europene și utilizarea lor în concordanță cu interesele locale”, a mai avertizat primarul.

Emil Boc propune condiționarea banilor cu reforme la nivel local

Emil Boc critică și condiționarea fondurilor europene de reformele asumate de guvernele naționale, cum s-a întâmplat cu PNRR-ul. El propune în schimb jaloane care pot fi realizate la nivel local.

„Noi, primarii, toți am spus: păstrați ceea ce este bun, introducem reforme, care să fie implementate la nivelul unde iau banii. Adică, dacă pe regiunea de nord-vest ne trimit niște bani, să îmi condiționeze de reformă, să țină de noi, dar să nu îmi condiționeze banii de reforma pensiilor de la București, cum se întâmplă acum cu PNRR-ul. Proiectele locale din PNRR pot fi blocate pentru că Guvernul nu își face treaba”, a mai explicat Boc.

Primarii din Europa, împotriva propunerii Comisiei Europene

Edilul a spus că primarii din întreaga Europă au cerut Comisiei Europene să păstreze descentralizarea și să stabilească jaloanele de performanță cu autoritățile care gestionează efectiv fondurile.

„Toți primarii din Europa am spus: nu legați alocarea de fonduri pentru regiuni și orașe de îndeplinirea unor reforme de către guvernul național. (…) Să stabilești jaloanele cu cel care ia banii. Dacă eu iau banii, la nivelul regiunii de nord-vest, să îmi spui mie ce trebuie să fac, să îmi dai niște indicatori care depind de mine. Dar dacă mie îmi pui condiție să facă guvernul reforma pensiilor și el nu o face, și menține pensiile speciale, eu nu primesc banii pentru diverse investiții.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Mammut, brand de top de echipamente sportive, va avea prima locație din România în RIVUS Cluj-Napoca

Publicat

Mammut, cunoscutul brand elvețian specializat în echipamente, încălțăminte și îmbrăcăminte pentru sporturi de exterior, escaladă, alpinism și sporturi de iarnă, va deschide primul său magazin de brand din România la Cluj-Napoca, în cadrul proiectului mixed-use de regenerare urbană RIVUS, dezvoltat de grupul IULIUS, în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul va fi un adevărat lifestyle center dezvoltat în urma consultării comunității clujene, iar valoarea totală a investiției se ridică la peste jumătate de miliard de euro. Acest concept mixed-use este gândit ca o destinație complexă pentru întreaga familie și include cea mai mare suprafață de retail din România (142.000 mp suprafață totală închiriabilă), birouri premium, funcțiuni culturale, de divertisment, un parc de peste 52.000 mp și servicii.

IULIUS va aduce, în premieră în România, în cadrul proiectului mixed-use de regenerare urbană RIVUS Cluj-Napoca, unul dintre cei mai mari producători de echipamente sportive outdoor, Mammut. Renumitul brand are o istorie de peste 160 de ani, care a început ca o afacere mică de familie, producând inițial funii pentru agricultură, pe care, ulterior, pasionații de cătățări pe munte le-au folosit în activitatea lor sportivă.

Primul brandstore al Mammut din România

Astăzi, Mammut produce printre cele mai performante echipamente pentru sporturi de exterior. Acesta va fi primul brandstore al producătorului elvețian la nivel național, cu o suprafață de aproximativ 130 mp, și va completa mixul de peste 400 de magazine ale brandurilor naționale și internaționale prezente în proiectul ce va fi cea mai amplă destinație de shopping și entertainment din țară.

„Așa cum ne-am propus, RIVUS Cluj-Napoca va fi un proiect-experiență, care va aduce o serie de noutăți pentru retailul din România, nu doar din regiune. Continuăm seria premierelor, de această dată cu un brand mult dorit de pasionații de sport și experiențe outdoor din întreaga țară, cu Mammut, care va deschide primul brandstore din România în cadrul RIVUS. Parteneriatul acesta reconfirmă încrederea acordată proiectelor IULIUS, destinații de referință în retailul premium, prin calitatea, vizibilitatea și un mediu adaptat realității comerciale moderne pe care le oferă. RIVUS nu este doar un nou mall, este un lifestyle center ce pune accent pe varietatea experiențelor, pe interacțiunea cu brandurile și pe dorințele publicului, la care răspundem prin mixul de retaileri în premieră”, a explicat Oana Diaconescu, Head of Leasing Manager IULIUS.

Echipamente premium, îmbrăcăminte tehnică și încălțăminte

Noul brandstore Mammut va oferi clienților o gamă completă de echipamente premium, inclusiv îmbrăcăminte tehnică și încălțăminte pentru munte și alergare, precum și echipamente specializate pentru alpinism și escaladă. De asemenea, vor fi disponibile servicii de consultanță specializată, pentru ca fiecare client să poată găsi echipamentul ideal în funcție de nevoile și pasiunile sale.

„Mammut este sinonim cu inovația și performanța în echipamentele outdoor, iar deschiderea primului magazin de brand în România reflectă dorința noastră de a aduce cele mai bune produse mai aproape de comunitatea montană. Cluj-Napoca este un hub pentru sporturile outdoor din România, iar noi suntem mândri să devenim parte din această comunitate. Această deschidere reprezintă un pas semnificativ în expansiunea brandului Mammut în România și Europa de Est, consolidând angajamentul acestuia de a sprijini pasionații de sporturi montane din întreaga regiune”, a explicat Ionuț Gavrilă Blenche, Distribuitor Oficial Mammut în România.

Despre Mammut

 Fondat în 1862 de Kaspar Tanner în Dintikon, Elveția, Mammut a devenit un brand de prestigiu în industria echipamentelor pentru activități în aer liber. De-a lungul istoriei sale, compania s-a distins prin inovație, calitate și performanță, având ca obiectiv principal asigurarea siguranței și satisfacției celor mai exigenți pasionați de alpinism și sporturi montane. În prezent, Mammut își desfășoară activitatea în peste 35 de țări, având peste 850 de pasionați de outdoor angajați la nivel global.

Despre RIVUS

Proiectul de reconversie urbană RIVUS este o investiție de peste 550 milioane de euro a companiilor IULIUS şi Atterbury Europe, prin intermediul căreia va fi redată comunității o fostă zonă industrială nevalorificată de 14 hectare. RIVUS se află în etapa de obținere a autorizației de construire, după ce, în luna august, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal de către Consiliul Local.

Conceptul proiectului RIVUS, primul proiect realizat de renumiții arhitecți olandezi UNStudio implementat în România, este inspirat din ceea ce și-a dorit comunitatea. RIVUS va integra:

  • Cea mai mare suprafață de retail din România – 142.000 mp (integrând atât mall-ul, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
  • Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
  • Peste 30 noi restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
  • Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp, cu 700 de copaci maturi și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni
  • Grădină japoneză pe acoperiș, fațade înierbate și acoperiș verde
  • Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale, office și servicii
  • Centru de live arts, funcțiune culturală pentru prima dată integrată într-un proiect real-estate din România
  • Concepte de entertainment pentru toate vârstele
  • Cele mai noi tehnologii cinematografice, în premieră în Transilvania, și open air cinema
  • Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
  • Investiții în conectivitate și mobilitate: pod rutier și două pasarele pietonale peste Someș, modernizare străzi, piste de bicicletă, până la 4.800 de locuri de parcare, 1.200 de spații pentru biciclete etc.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Béla Tarr și Maria de Medeiros sosesc la Cluj, în cadrul TIFF.24, alături de alte zeci de personalități din film

Publicat

De

Béla Tarr, unul dintre cei mai importanți cineaști europeni, a sosit la Cluj-Napoca, unde va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Festivalului Internațional de Film Transilvania. Până atunci, publicul are șansa de a-l întâlni la cinema, dar și la un masterclass special. Alți zeci de invitați sunt așteptați la Cluj în ultimele zile de TIFF. Printre ei, actrița portugheză Maria de Medeiros, regizorul Andrei Ujică, dar și echipa filmului Sirât (r. Oliver Laxe), premiat anul acesta la Cannes: actrița spaniolă Jade Oukid și Nadia Acimi, co-producător și designer de costume.

Prima întâlnire cu Béla Tarr va avea loc miercuri, 18 iunie, la Cinema Florin Piersic, la proiecția filmului său de debut, În sânul familiei (1979). Joi, programul continuă cu un Q&A după Armonii Werckmeister (2000), la Cercul Militar. Vineri, Béla Tarr va fi prezent la proiecțiile Calul din Torino (2011), la Cinema ARTA, și Almanahul Toamnei (1984), la Universitatea Sapientia. Biletele se pot cumpăra pe tiff.eventbook.ro.

Masterclass-uri speciale, în cadrul TIFF

Un eveniment de neratat pentru toți pasionații de cinema și admiratorii operei sale este masterclass-ul pe care îl va susține sâmbătă, 21 iunie, de la ora 10:30. Discuția va fi moderată de criticul de film Andrei Rus, iar accesul este liber. Toate masterclass-urile TIFF au loc la Radisson Blu Hotel.

La Cluj a sosit și regizorul de documentar Andrei Ujică, care va putea fi întâlnit vineri, de la ora 10:30, în cadrul unui masterclass. Publicul este invitat și la proiecția specială a celui mai recent film al său, TWST – Things We Said Today. Evenimentul are loc sâmbătă, la Cinema Victoria.

Cinefilii, întâlniri cu nume marcante din cinematografia mondială

O altă prezență foarte așteptată este actrița portugheză Maria de Medeiros, cunoscută publicului larg mai ales pentru rolul său emblematic din Pulp Fiction (r. Quentin Tarantino). La TIFF.24 va fi prezentat și cel mai nou film în care joacă, Vila din Portugalia (Una Quinta Portuguesa, r. Avelina Prat, 2025), într-o proiecție specială. Ea va susține un masterclass sâmbătă, la ora 12:00, cu intrare liberă.

La festival, sunt așteptate și echipele celor mai noi producții autohtone, printre ele Kontinental ‘25 (r. Radu Jude), Pădurea de molizi (r. Tudor Giurgiu), Comatogen (r. Igor Cobileanski) și Tata (r. Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc). Alte nume importante din industria românească de film prezente la TIFF sunt producătoarea Ada Solomon, regizorul Bogdan Mureșanu, actrița Emilia Dobrin sau actorul Gabriel Spahiu. Cu o parte dintre ei, publicul se va întâlni la serile TIFF Talk și InspiraTIFF.

Sâmbătă seara are loc Gala de Închidere, la care va avea loc decernarea premiilor ediției. Festivalul se va închide spectaculos, duminică, cu show-ul Amadeus LIVE și proiecția filmului Sirât (r. Oliver Laxe), câștigătorul Premiului Juriului la cea mai recentă ediție a Festivalului de Film de la Cannes.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Tarife mai mici la park&ride-ul de la aeroport: de la 125 de lei pe zi, la doar 15 lei! Ce mai primești cu biletul de parcare

Publicat

park&ride

Începând cu luna iulie, Primăria Cluj-Napoca impune tarife mai mici pentru park&ride-ul de lângă Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Dacă până acum o zi de parcare costa nu mai puțin de 125 de lei, noul tarif va fi de doar 15 lei/zi, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în consultare publică până în 29 iunie.

Peste 800 de locuri de parcare, doar 60 ocupate zilnic

Propunerea urmează să ajungă pe masa Consiliului Local la începutul lunii iulie, iar odată adoptată, reducerile vor intra imediat în vigoare.

„Din luna iulie vom avea tarife de parcare mai ieftine la parkingul Primăriei de lângă aeroport. De exemplu, dacă astăzi plătești 125 de lei pentru o zi cu mașina parcată aici, din luna iulie, vei plăti doar 15 lei. (…) Fac precizarea că menținem prețurile anterioare pentru primele intervale de timp, și anume: primele 10 minute sunt gratuite, 2 lei pentru 6 ore și 5 lei pentru 12 ore”, a declarat primarul Emil Boc, într-o postare pe rețelele de socializare.

Măsura are ca scop creșterea atractivității acestui park&ride. De la deschiderea parkingului, în ianuarie, media zilnică a fost de doar 60 de mașini, deși capacitatea este de 889 de locuri.

Transport în comun gratuit în baza biletului de parcare

Biletul de parcare funcționează automat și ca bilet de călătorie gratuită pe liniile de transport public care ajung la aeroport. Cu alte cuvinte, îți lași mașina la intrarea în oraș și continui drumul cu autobuzul, fără costuri suplimentare.

„Menținem politica de mobilitate urbană: cu tichetul de parcare pe care îl obții atunci când intri în acest parking, poți circula gratuit cu transportul în comun, în municipiul Cluj-Napoca, pe liniile care vin și duc la aeroport. Aceste linii sunt: 5, 5N, 8, M41, M41 L, M42, M42 L, M43 și M44. Cu alte cuvinte, la park&ride-ul de la aeroport, biletul tău de parcare devine și bilet de călătorie”, a mai arătat edilul.

Noile tarife propuse

  • 1 zi: 15 lei
  • 2 zile: 35 lei
  • 3 zile: 55 lei
  • 7 zile: 135 lei
  • 30 zile: 365 lei

Se mențin tarifele:

  • gratuit – 10 minute
  • 2 lei – max. 6 ore
  • 5 lei – max. 12 ore

Potrivit proiectului de hotărâre publicat de primărie, încasările totale din parcare au fost de doar 12.780 lei, în timp ce cheltuielile pentru funcționare s-au ridicat la aproape 97.000 lei. Cu noile tarife, administrația speră să atragă mai mulți utilizatori și să eficientizeze sistemul.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Doi bărbați de 25 și 73 de ani, protagoniștii scandalului în trafic din Zorilor. S-a lăsat cu amenzi și permis suspendat

Publicat

Un nou incident violent în trafic a fost surprins ieri, în Cluj-Napoca. Polițiștii s-au autosesizat, după ce imaginile, surprinse de camera de bord a unui alt participant la trafic, au ajuns în presă.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a transmis că cel care a oprit mașina în mijlocul străzii Observatorului este un șofer de 25 de ani, din Suceava. Acesta a coborât și a lovit un pasager dintr-un alt autoturism, un bărbat de 73 de ani, din Cluj-Napoca. Conflictul a avut loc marți după-amiază, în cartierul Zorilor.

În imagini se vede cum șoferul oprește pe banda de circulație, blochează traficul și coboară nervos din mașină. Se îndreaptă spre mașina care circula în spatele său și îl agresează fizic pe pasagerul din dreapta.

Poliția s-a autosesizat

Poliția s-a autosesizat după apariția imaginilor în presă.

„În urma apariției în spațiul public a unui material video, difuzat prin intermediul unui articol de presă, referitor la un incident înregistrat în trafic pe strada Observatorului din municipiul Cluj-Napoca, polițiștii din cadrul Biroului Rutier s-au sesizat din oficiu în vederea stabilirii întregii stări de fapt și aplicarea măsurilor legale față de persoanele implicate.

În acest context au fost identificați cei doi participanți la trafic, respectiv un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava și un bărbat de 73 de ani, din municipiul Cluj-Napoca”, a transmis IPJ Cluj.

Permis suspendat pentru 30 de zile și amenzi

Potrivit IPJ Cluj, tânărului șofer i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 de zile și i-a fost aplicată o sancțiune contravențională.

„Pe numele tânărului polițiștii rutieri au aplicat o sancțiune contravențională pentru conducere agresivă, iar ca măsură complementară, s-a dispus măsura reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

În ceea ce îl privește pe bărbatul de 73 de ani, acesta a fost sancționat pentru săvârșirea de gesturi obscene în public.

Mai mult, polițiștii din cadrul Poliției municipiului – Secția 6 Poliție, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate