Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL, în ELITA mondială a LUPTEI anti-COVID-19. Metode posibile pentru ANIHILAREA SARS-CoV-2

Publicat


Clujul este pe cale să intre în elita mondială a celor care se luptă cu virusul SARS-CoV-2. O idee a medicului clujean Horia Maniu ar putea să fie eficientă în bătălia cu virusul. Ideea medicului clujean este susţinută de un specialist în domeniu, prof. dr. Gabriel Kacso, care şi el cercetează o metodă prin care să-i vină de hac virusului SARS-CoV-2.

O idee de studiat

Un medic clujean, dr. Horia Maniu, propune o metodă inedită de cercetare pentru anihilarea SARS-CoV-2, cu radiaţie ionizantă, radiaţie care ar putea influenţa câmpul electrostatic al virusului, iar ideea sa este susţinută de specialişti în domeniu.
Vezi aici detalii:

EXCLUSIV. Inovator. METODĂ de DISTRUGERE a SARS-CoV-2 propusă de un MEDIC clujean. Idee susţinută de CERCETĂTORI

Prof. Dr. Gabriel Kacso, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, medic primar de radioterapie şi oncologie medicală, coordonatorul echipei medicale din Centrului de Radioterapie Amethyst Cluj, susţine ideea medicului clujean.

„Cred că sunt două paliere de cercetare. Unul este la nivelul analizei virusului SARS-CoV-2, care ne-a demonstrat că este un adversar redutabil. Acolo sunt patru proteine care interacţionează între ele şi care îi dau un anumit comportament. Este proteina spyke (S), proteina de înveliş (E), proteina de membrană (M) şi nucleocapsida (N). Cele mai importante sunt comunicările între M şi N şi acolo, acest câmp electrostatic care le menţine într-o anumită formă şi care influenţează multiplicarea virală şi, prin comunicarea cu proteina S, infecţiozitatea, acolo le putem influenţa cu diverse forme de energie aplicate din exterior”, a declarat, pentru AGERPRES, Gabriel Kacso.

Influenţarea energiile interne cu energie externă

Profesorul clujean mai spune că energiile dinafară pot influenţa câmpul electrostatic al SARS-CoV-2, adăugând că cercetările ar trebui să fie făcute cu mare atenţie şi că, eventual, să fie făcute într-o primă fază pe virusuri cu structură asemănătoare celui care provoacă boala COVID-19.
„Această energie suplimentară care vine dinafară modifică câmpul electrostatic, energiile care se creează între aceste reziduri din proteinele respective. Inclusiv radiaţiile ionizante, cele pe care le folosim pentru diagnostic, radiaţia x sau pentru terapie. Acelea, pe de o parte, le putem investiga în modificarea comportamentului virusului.

Aceasta înseamnă cercetare cu toate regulile respectate cu scrupulozitate, pentru că nu poţi să te joci cu asemenea virusuri în cultură. Trebuie nivele de securitate. Nici noi nu putem deplasa razele noastre, că-s ditamai acceleratoare sau aparate, nu le putem scoate să iradiem oriunde, nici ei nu pot scoate culturile de virus SARS-CoV-2 din laboratoare şi atunci o cale de mijloc este să folosim modele de virus hepatitic SARS (…) care nu are nocivitatea ticălosului care dă COVID-19 şi să vedem ce iese”, explică, pentru AGERPRES, Gabriel Kacso.

Parteneri necesari pentru cercetare

Tot el spune că asemenea cercetări trebuie să fie făcute cu atenţie.

„Noi ne oferim tehnica disponibilă pentru a face această etapă de iradiere pe culturi de celule, pe modele experimentale, în măsura în care planul poate fi dezvoltat în condiţii de siguranţă în culturi de celule oferite de institute de virologie. Modelul viral cred că poate fi împrumutat din datele publicate deja, acel model de hepatită, ne trebuie o analiză, rezonanţă magnetică, în spectroscopie, ca să putem să punem în evidenţă aceste reziduuri, legături între proteine. Aceasta s-ar face la universităţi tehnice, care ar fi un alt partener, pe lângă institutele de virologie, care furnizează culturile de celule.

Expunerea lor la diverse forme de energie, inclusiv radiaţie ionizantă, poate fi făcută în diverse instituţii. Poate că şi la câmp magnetic reacţionează foarte bine. Nu ştim ce va genera această cercetare”, a mai spus Gabriel Kacso.

Altă metodă, radioterapia

Prof. Dr. Gabriel Kacso este implicat deja în cercetări în domeniul utilizării radioterapiei pulmonare la pacienţii cu COVID-19 şi afectare pulmonară manifestă clinic.
„Acum ne presează o soluţie pragmatică pentru pacienţii care sunt deja afectaţi, ca să degrevăm terapia intensivă cât de repede. La pacienţii care au boala COVID-19 şi cu o afectare pulmonară certă, dar incipientă, să nu fie intubaţi, studii publicate deja în mai multe ţări ne-au arătat că radioterapia aplicată pe ambii plămâni, cu o doză între 0,5 şi un Gray –de exemplu 0,7 Gray, o singură şedinţă- poate avea un efect antiinflamator extrem de puternic şi să oprească derapajul evoluţiei bolii înspre o formă mai severă pulmonară care să necesite terapie intensivă.

Acest lucru cred că este în momentul de faţă acut, pentru că vedem că sunt pline secţiile de terapie intensivă. Această iradiere pulmonară antiinflamatorie poate fi un aliat. Această radioterapie cred că poate fi structurată la nivelul instituţiilor care au mai multe aparate de iradiere, că nu poţi să nu tratezi pacienţii cu cancer. Cred că ar trebui făcute circuite separate.

Protocolul de iradiere este deja scheletizat. Noi am scris articole despre acest subiect, şi colegii noştri din Franţa şi din Italia din clinica în care lucrez. Da, ne-am preocupat de acest subiect de câteva luni, profesorul Chiricuţă, care lucrează la Amethyst Bucureşti, a semnalat această posibilitate deja cu câteva săptămâni în urmă. Împreună cu colegul dr. Laurenţiu Bujor am scris un capitol de carte care va apărea la Editura Academiei, sub coordonarea academicianului Voicu. Deci, am studiat deja problematica şi în momentul de faţă, în care suntem cumva cu spatele la zid, merită să fie pusă şi ea în arsenalul terapeutic, celor care doresc”, a declarat, pentru Cluj24, Gabriel Kacso.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Ce factori influențează sănătatea mintală a tinerilor în România – noul raport al Being Initiative lansat de la Cluj

Publicat

De

sănătatea mintală

Raportul Being, ce surprinde imaginea de ansamblu a sănătății mintale a tinerilor din 13 țări, dintre care și România, a fost făcut public. Cercetarea a identificat problemele de sănătate mintală a tinerilor cu vârste cuprinse între 10-24 ani și factorii care influențează sănătatea mintală a acestora.

În contextul îngrijorărilor globale tot mai mari legate de sănătatea mintală a tinerilor, noul raport al Being, intitulat „Mapping Youth Mental Landscapes: Local Insights from 13 Countries”, oferă o analiză a imaginii de ansamblu a sănătății mintale în rândul tinerilor la nivel mondial, dezvăluind principalele provocări și oportunități ce reies din consultările cu tinerii și experții în sănătatea mintală.

De la Columbia la Vietnam, și inclusiv România, raportul oferă o analiză aprofundată a celor mai urgente probleme de sănătate mintală din fiecare țară, factorii care le influențează și strategiile de colaborare și acțiune pentru a le soluționa. În acest context, Being a decis că va aloca peste 48 de milioane de dolari canadieni pentru inovație și sprijin al ecosistemului sănătății mintale în cele 12 țări prioritare.

Nouă factori

Raportul Being a identificat nouă factori principali care influențează sănătatea mentală a tinerilor în 13 țări, incluzând:

● Disfuncționalitatea familiei (prioritară în Columbia, Egipt, Ghana, India, Indonezia, Maroc, Pakistan și Vietnam)

● Alfabetizarea în sănătatea mintală și stigmatizarea (prioritară în Ghana, India, Indonezia, România, Senegal și Tanzania)

● Bullying (prioritar în Egipt, Ghana, România, Indonezia și Vietnam)

● Expunerea tinerilor la violență (prioritară în Columbia, Ecuador, Senegal și Indonezia)

● Presiunea academică (prioritară în Egipt, India, Pakistan și Vietnam)

● Stima de sine (Columbia, Ecuador și Maroc)

● Cyberbullying și utilizarea excesivă a rețelelor de socializare (Maroc, Pakistan și România)

● Abuzul de substanțe (Sierra Leone și Tanzania)

● Sărăcia și șomajul (Senegal și Sierra Leone)

Experți de renume

sănătatea mintală

Being Romania a fost o inițiativă care a reunit o serie de experți de renume, organizații și stakeholderi din domeniul sănătății mintale, cu scopul de a identifica nevoile și oportunitățile specifice tinerilor cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani.

Cercetarea a fost realizată sub egida Consorțiului Being Romania, condus de Fundația Transylvania College și InIm Institute, iar organizațiile membre sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică și Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Asociația de Psihoterapie Pozitivă, Evo Cariera, Federația Tinerilor Clujeni, Global Development și Data Lab.

Din Consorțiul Being Romania fac parte și experții Oana Moșoiu și Alina Cosma, a căror contribuție a fost esențială pentru realizarea cercetării.

Vocea tinerilor

„Being Romania a fost mai mult decât o cercetare.

În spatele datelor se află invitația noastră la o reflecție colectivă a ceea ce definește rolul și impactul sănătății mintale, în dezvoltarea viitorului unei națiuni.

Being Romania a fost și un proiect de advocacy care caută să atragă atenția asupra problemelor legate de sănătatea mintală și să încurajeze  implementarea politicilor și serviciilor care oferă sprijin adecvat tinerilor.

Being Romania este, de fapt, vocea tinerilor noștri care militează pentru susținerea sănătății mintale”, susține clujeanca Simona Baciu, manager al Being Romania.

Finanțare de la Guvernul Canadei

Being Romania este susținut de Being, o platformă internațională de sănătate mintală găzduită de Grand Challenges Canada (finanțată parțial de Guvernul Canadei).

Partenerii Being include Fondation Botnar, Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit (prin Institutul Național pentru Health and Care Research – NIHR), Science for Africa Foundation și United for Global Mental Health.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSVSA): În județul Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Publicat

miel miei paste pixabay

Mai sunt 10 zile până la Paște și goana după miei este în plină desfășurare. Întrebarea este unde se pot sacrifica mieii în Cluj?

Contactat de Cluj24, Nicolae Pivariu, șeful DSVSA Cluj, a declarat că mieii pot fi sacrificați doar în abatoare autorizate. ”Deocamdată, doar Frata a solicitat autorizare în tot județul Cluj. Am înțeles că mulți crescători merg în Bistrița-Năsăud, unde funcționează 3 abatoare autorizate.

Vin PAȘTILE! Unde se pot SACRIFICA miei? Nicolae Pivariu (DSV): În Cluj, doar Frata a cerut AUTORIZAȚIE

Cu 10 zile înaintea Paștilor, n-a mai solicitat nimeni autorizație în Cluj. Având în vedere că locul trebuie pregătit pentru sacrificare, respectând toate normele de sănătate publică, este deja cam târziu”, a precizat Pivariu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj – Poli Iași, 1-0. „Șepcile roșii” obțin victoria și se depărtează la opt puncte de locurile de baraj

Publicat

U Cluj

„U” Cluj și Poli Iași s-au întâlnit, miercuri, pe Cluj Arena, în etapa a 6-a din play-out-ul Superligii României. Clujenii s-au impus pe teren propriu și încheie seria de înfrângeri, reușind să se îndepărteze la opt puncte de locurile care duc la baraj.

Echipele de start

U Cluj

„U” Cluj: Gertmonas – Oancea, Masoero, Thalisson Kelven, Chipciu – Silaghi, Simion, Bic, Roger – Roguljic, Popa

REZERVE: Gorcea, Chirilă – Anselmo, Chinteș, Doukoure, Gheorghe, Ilie, Pănoiu, Peteleu, Techereș, Tescan

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

Poli Iași: Lung – Todoroski, Samayoa, Ilie, Marchioni, Ispas – Roman, Carlos Jatoba, Stefanovici – Kabran, Bus

REZERVE: Niga, Ailenei – Bettaieb, Bouhenna, Ciobanu, Gheorghiță, Harrison, Itu, Katanec, Martac, Saghiri

ANTRENOR: Tony

ARBITRU: Kovacs Szabolcs

„U” Cluj se impune pe teren propriu și urcă pe a doua poziție din play-out

Prima repriză începe cu ambele echipe abordând un stil de joc precaut fără să își asume prea multe riscuri, iar primul atac care a fost finalizat a aparținut echipei antrenate de Tony, balonul ajunge la atacantul Sergiu Buș care trage cu stângul din afara careului, dar balonul trece peste poarta apărată de Gertmonas.

Prima minge pe spațiul porții vine în minutul 28 când în urma imprudenței din apărarea oaspeților, „U” Cluj reușește să atace și balonul să ajungă la Roger care a trimis un șut dinafara careului, dar Silviu Lung Jr. intervine salvator și scorul rămâne 0-0.

„U” Cluj a fost în continuare echipa care a contat pe atac, încercând să creeze șanse periculoase de poartă, următorul șut pe spațiul porții venind în minutul 35 când Alexandru Chipciu a trimis dinafara careului un șut care a fost reținut fără probleme de portarul oaspeților, aceasta fiind ultima șansă de gol a primei reprize.

Repriza secundă

Repriza secundă începe cu „șepcile roșii” pe atac care obțin o lovitură liberă în minutul 47, executată de Alexandru Chipciu care trimite o centrare perfectă pentru Thalisson Kelven care trimite puternic cu capul, dar portarul oaspeților intervine crucial și scorul rămâne 0-0.

Deschiderea scorului vine în minutul 53 în urma unei faze controversate când Silaghi a trimis o pasă perfectă pentru atacantul Daniel Popa care trimite printre picioarele lui Silviu Lung și marchează, inițial golul a fost anulat pentru poziție înafara jocului a lui Daniel Popa, dar în urma verificării fazei în camera VAR, golul a fost validat și scorul devine 1-0 în favoarea gazdelor.

În minutul 61 gazdele au beneficiat de o nouă lovitură liberă în urma căreia Daniel Popa a deviat balonul până la Thalisson Kelven care trimite balonul în poartă cu o lovitură de cap, dar golul este anulat pentru poziție înafara jocului și scorul rămâne 1-0.

Finalul partidei nu a mai avut ocazii notabile, astfel echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău se impune pe teren propriu cu scorul de 1-0, astfel „U” Cluj urcă pe a doua poziție în play-out.

Cosmin Olaru

Sursa foto. Sergiu Răzvan

 

Citește mai departe

EVENIMENT

O mașină a luat FOC pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Nimeni nu a fost rănit

Publicat

pompieri incendiu bun bun

O mașină a luat foc, miercuri, pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Incendiul a pornit de la motor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unui autoturism ce se deplasa pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Cluj-Napoca.

O mașină a luat FOC pe Bdul 1 Decembrie 1918 din Cluj-Napoca. Nimeni nu a fost rănit

La fața locului acționează o autospecială pentru stingerea incendiilor. În momentul sosirii echipajului operativ focul se manifesta la compartimentul motor.

Incendiul este localizat, nu sunt înregistrate până acum persoane care să solicite consult medical”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax